2010. augusztus 10., kedd

sonkás pogácsa

  • 2 dl tej
  • 8 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 15 dkg sajt (akár többféle és minél karakteresebb ízű)
  • 15-20 dkg füstölt sonka vagy tarja
  • 1 tk só

  1. A tejbe beletesszük egészben a vajat és együtt pár perc alatt felforraljuk.
  2. Levesszük a tűzről, megsózzuk, majd hozzáadjuk a lisztet és jól összekeverjük, úgy hogy sima masszát kapjunk. Ezt hagyjuk kicsit hűlni.
  3. Amíg hűl a massza, lereszeljük a sajtot és apró kockákra vágjuk a füstölt sonkát vagy tarját. Ha többféle sajtot használunk, tehetünk bele egy kevés lágy sajtot is, de inkább a keményebb, reszelni való sajtok domináljanak.
  4. Amikor langyos a massza, hozzáadunk két kissé felvert tojást, illetve a sajtot és a sonkát. Jól összekeverjük.
  5. Lisztes kézzel kis (2-3 cm átmérőjű) golyókat formálunk a tésztából, amelyeket sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk. (Hagyjunk elegendő helyet a pogácsák között, mert kicsit lapulni fognak és nagyobb helyre lesz szükségük.)
  6. A pogácsák tetejét a maradék egy tojással megkenjük.
  7. Előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeverésesen kb. fél órán át sütjük, addig amíg szépen megpirul a teteje. Ha túl hamar kezdene pirulni, takarjuk le sütőpapírral menet közben, amit csak a sütés vége előtt néhány perccel vegyünk le.

Tojásos sonkatorta


  • 1 alma
  • 10 dkg párizsi
  • 2 csemegeuborka
  • 6 főtt tojás
  • 2 főtt burgonya
  • 2 főtt sárgarépa
  • 20 dkg főtt zöldborsó
  • 20 dkg vékonyan fölszeletelt gépsonka
A mártáshoz:
  • 1 dl étolaj
  • 1 tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • 0,25 dl porcukor
  • 1 ek mustár
  • őrölt feketebors
  • fél citrom leve
  • 1 húsleveskocka
  • 4 dkg zselatinpor
  1. Az almát meghámozzuk, félbehasítva a magházát kimetsszük, húsát 1 centis kockákra vágjuk, ahogyan a párizsit, az uborkát, a főtt tojást, a főtt burgonyát és a sárgarépát is.
  2. Mindezeket tálba rakjuk, a zöldborsóval összekeverjük.
  3. A sonkával egy kicsi, de magas tűzálló tálat vagy formát körben kibélelünk.
  4. A mártáshoz az olajat apránként a tojássárgájához keverjük, majd ezt a majonézt a tejföllel dolgozzuk össze.
  5. A porcukorral és a mustárral ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés citromlevet csepegtetünk bele.
  6. A húsleveskockát 1,5 dl vízben föloldjuk, majd beleöntjük az előzetesen 8 ek vízzel kikevert zselatint is. Kevergetve épp csak 1 percig forraljuk, amíg föloldódik.
  7. Langyosra hűtjük, majd a mártással meg az előkészített hozzávalókkal összekeverjük.
  8. Ezután a sonkával bélelt formába töltjük, elsimítjuk, és néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen.
  9. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel szeleteljük föl.