2011. január 9., vasárnap

Már a tojást is hamisítják a kínaiak?

Kína mindent hamisít. Tényleg mindent. Ráadásul az egészségügyi következményekkel sem nagyon törődnek. Számtalan élelmiszerbotrányt követően, lásd a 2008-as melanim ügyet, hamisítják a bort, a sört, a tofut... és most már a tojást is. A szingapúri Straits Times ír arról, a kínai központi tévé (CCTV) egy adására hivatkozva, hogy az interneten 500 jüanért "Hogyan készíts hamis tojást?" című DVD-ket lehet kapni.
A beszámoló szerint a hamis tojásokat valódi tojásként értékesítik az előállítók. A hamisítványok darabjáért 0,5 jüan kérnek, míg előállítási költségük alig 0,05 jüanra rúg...

Hogyan készül?
 
1. A sárgája
Vízzel teli főzőpohárba nátrium-alginátot töltenek, alaposan összekeverik, majd kalcium-kloridot adnak hozzá, hogy megfelelő legyen a színe. Az elegyet egy félbe vágott pingpong labdába töltik, amely rövid rázogatás után felveszi a tojássárgára jellemző formáját.

2. A fehérje
A már elkészített sárgáját színtelen nátrium-alginátot tartalmazó edénybe öntik. Az edény rázogatásának hatására a por egy tojás alakját felvéve tapad a hamis belsőrészre.

3. A héja
A héj kalcium-oxid, sztearinsav és ehető paraffin felhasználásával készül. A tojás beborítását követően hagyják száradni, nehogy összetörjön.