2007. január 27., szombat

I. Koktélok

Alapanyagok,italok
A koktélkészítés különleges alkalom és fel kell rá készülni az alapanyagok terén. Valószínűleg otthon van néhány italfajtánk, a gazdaságos és egyszerű megoldás ilyenkor ezekhez keresni italokat. A legtöbb koktél 1-2 tömény italfajtát, likőrt vagy keserűt, illetve néhány gyümölcslevet tartalamaz.
Érdemes lehet ízlésünk szerint beszerezni a tömény szeszeket, egy keserűfajtát és grenadine szirupot, amelyek már kellően sok koktél alapját képzik.
Minőségi koktélokhoz minőségi alapanyagokra lesz szükségünk.
Fontos még megjegyezni, hogy gyenge minőségű alapanyagokkal koktéljaink is gyengébbek lesznek. A jó minőségű koktélhoz annak minden alkotóeleme jó minőségű kell, hogy legyen - egyetlen rosszabb ital is sokat ront az ízen. Így ha például jó márkájú töményt használunk, ne rontsuk el a hatást gyengébb minőségű gyümölcslével.
Az oldalon található koktélok némelyike olyan alapanyagot is tartalmazhat, amiről sejtelmünk sincs, hogy mi lehet. Ilyenkor utánanézhetünk a különleges italok és szószok listájában.
Angostura
Gyógynövényekből készült keserűfajta, a keserűk között a legismertebb márka. Alkoholtartalma 44%.
Először a venezuelai Angostura városában (a mai Ciudad Bolivarban) készítette egy német katonaorvos, 1824-ben. 40 növényi kivonatát tartalmazza, így például kínafakérget, gyömbérből, szerecsendiót, szerecsendióvirágot, szegfűszeget és fahéjat.
Bénedictine
Sötétvörös színű francia gyógynövénylikőr. Normandiában készítik 27 féle gyógynövényből, alkoholból és gyümölcsökből egy titkos recept alapján és érésig agyagkorsókban tárolják.
1510 óta létezik, ekkor állítoták elő először a Benedek-rendi szerzetesek, akikről a nevét is kapta. Alkoholtartalma 30%.
Cointreau
Keserű francia likőr. Kesernyés narancsból és citromból készül, alkoholtartalma 40%.
1849-ben készítette először Edouard és Adolphe Cointreau a franciaországi Angersben.
Drambuie
Skót whiskey-méz likőr. Skót gyógynövényekből és mézből áll. Alkoholtartalma 40%.
A legenda szerint az ital Charles Edward herceg likőrje volt. 1745-ben az angolok előli menekülésben és egy skót klán segített Edwardnak, aki hálából elárulta nekik a Drambuie receptjét.
Galliano
Aranyszínű, édes, fűszeres, vaníliás ízű gyógynövénylikőr, Olaszországban készítik kb. 70 különböző gyógynövény-kivonatból, előállítási módja a mai napig titok.
Létezik narancs és mandula aromában is. A galliano és a narancsízű Sambuca di galliano alkoholtartalma 35%, a manulaízű Amaretto di galliano-é 28%.
Grand Marnier
Áttetsző borostyánszínű, konyak alapú francia likőr, alkoholtartalma 40%.
1880-ban készítette először a Lapostoll francia család egyik tagja, aki a konyakot narancslikőrrel elegyítette. A francia likőrök közül elsőként exportálták, napjainkban is az egyik legismertebb francia likőr világszerte. Manapság két változatát lehet kapni: a piros címkéjű konyak alapú, míg a sárga finomszesz alapú töményt takar.
Ír krémlikőr
Édes, whisky alapú krémlikőr.
Hagyományosan ír whiskyből, tejszínből és néhány édesítőből készítik. Világszerte és itthon is az legnépszerűbb márkája a Bailey's.
Kalúha
Mexikói kávélikőr. Gyógynövényekből és vaníliából állítják elő, alkoholtartalma 26,5%.
Southern Comfort
Bourbon Whiskey alapú, őszíbarack aromájú ital, az USA legrégebbi likőrmárkája. Az 1870-es években találták fel New Orleansban. Alkoholtartalma 40%.
Tia Maria
Aromás kávélikőr. Jamaicai rumból, gyógynövény-kivonatokból és vaníliából készül. Alkoholtartalma 26,5%.
Tabasco szósz
Pikáns, csípős mexikói szósz, amely Tabasco pirospaprikából, ecetből és sóból készül.
Worchester szósz
Különleges ízű angol szósz, amely ecetből, hagymából, pirospaprikából, szegfűszegből, kukoricaléből, vízből és még több más alapanyagból készül.

Poharak
A receptek mellett megadtuk az azokhoz javasolt pohártípusokat is, de természetesen nem valószínű, hogy rendelkezünk az összes fajtával a Highballtól a Hurrikán-pohárig. Ilyenkor nyugodtan használjuk a legjobban hasonlító vagy a célnak leginkább megfelelő pohártípust. Idővel, ha kedvet kapunk, érdemes lehet különlegesebb darabokat beszerezni, egyre több helyen kapni megfizethető áron szép poharakat.
Koktéljainkat bármilyen pohárban felszolgálhatjuk, erre a célra akár az otthoni talpas vagy magasabb falú vizespohár, illetve a borospohár is megfelel. A szép díszítéshez és sok jéghez hasnonlóan azonban egy szép pohár is sokat lendít egy koktélon, így ha már nem először koktélozunk, érdemes lehet beruházni néhány különlegesebb darabra.
Minden koktélhoz hagyományosan egy adott pohártípus dukál. Ez inkább csak afféle irányjelző, általános szabályként azt mondhatjuk, hogy minél hosszabb egy koktél, annál magasabb és vékonyabb pohárban szokás felszolgálni. Az általunk leghasznosabbnak vélt pohártípusok az alábbiak:
Image Hosted by ImageShack.us Koktélospohár
Az igazán hangulatos koktélozás elmaradhatatlan kelléke. Hosszú szára megvédi az italt a kéz melegétől, a V alakban elágazó kehely pedig elég széles a díszítés elhelyezéséhez. A nagyobbak űrtartalma 120-150ml, a kisebbeké 50-70ml.
Image Hosted by ImageShack.us Felespohár
Shootereket és röviditalokat kínálhatunk benne, emellett ha nincs otthon mérőpoharunk, azt is helyettesítheti. Űrtalalma hivatalosan 57ml, így egy poharat számolhatunk két résznek (egy kb 25 ml).
Image Hosted by ImageShack.us Old fashioned
Egyenes oldalú vizespohár, amelybe 170-230ml ital fér. Minden olyan koktélhoz használhatjuk, amelyet "on the rocks", vagyis jéggel kínálunk. Emellett Whiskyhez a legmegfelelőbb választás. Valószínűleg ez az a pohár, amiből néhány már megtalálható a háztartásban.
Image Hosted by ImageShack.us Collins
A hoszzúitalok klasszikus pohara, így minél magasabb, annál jobb.
Hasznos pohártípus, sok célra használhatjuk. Ilyen pohárban kínálunk hosszú koktélokat (longdrinkeket), jégre töltött kevert italokat vagy például szódával feltöltött italokat.A highball pohárral ellentétben oldalai teljesen egyenesek. Befogadóképessége 230-280ml.
Image Hosted by ImageShack.us Highball
Magas falú pohár, befogadóképessége 230-280ml. Szerepét tekintve tulajdonképpen azonos a Collins-pohárral, csak valamivel dekoratívabb.
Image Hosted by ImageShack.us Hurrikán pohár
Tetszetős ívű, nagy űrtartalmú, hasas pohár, amiben bőven van hely a jég és a díszek számára. Általában egzotikus hosszúitalokat és tört jéggel felszolgált koktélokat szolgálunk fel benne. Űrtartalma 240-300ml.
Image Hosted by ImageShack.us Borospohár vagy Sour
Talpas pohár többnyire olyan italokhoz, amelyek se nem "igazi" koktélok, se nem hosszúitalok, mint például az Icebreaker.

Jég
A koktélkészítés egyik legfontosabb alapanyaga - ha nem a legfontosabb. Amit nem lehet eléggé hangsúlyozni: sose spóroljunk a jéggel és mindig több legyen kéznél, mint amennyiről gondoljuk, hogy elfogy. Még néhány dolog, amit a jégről tudni kell:
Jég, jégkockák
Idővel magunk is rá fogunk jönni, hogy jégből sosincs elég, így sok bosszúságot spórolhatunk magunknak, ha mindig többről gondoskodunk, mint amennyire (véleményünk szerint) szükség lesz.
Sose spóroljunk a jéggel - kevés jéggel csak félig koktél a koktél. A shakert nagyjából feléig töltsük meg vele és a hosszabb italokba is bőségesen rakjunk.
Jégkockák
A legtöbb koktél esetén jégkockákat használunk. Ezekről elmodható, hogy minél nagyobb szeműek, annál dekoratívabbak, mivel a nagy kockákból jó sokat rakhatunk pl egy longdrinkes pohárba - és mégis marad köztük hely bőven az italnak.
A jégkockákra többnyire igaz, hogy - meglepő módon - ha nagyon hidegek, akkor nem hűtenek annyira, ugyanis ekkor több idő kell a felolvadásukhoz.
Tört jég
Több koktélhoz szükségünk lesz tört jégre. Ezt a legegyszerűbben úgy készíthetünk, ha jégkockákat egy konyharuhába becsomagolunk és egy vágódeszka fölött kalapáccsal (jobb híján klopfolóval) apróra törjük.
Jég készítése, beszerzése
Jeget készíthetünk mélyhűtőben: ilyenkor mindig hagyjunk elég időt a megfagyáshoz. Ügyeljünk rá, hogy csak akkor készítsük csapvízből a kockákat, ha annak semmilyen szaga, mellékíze nincsen, egyébként használjunk ásványvizet.
Több vendég esetén érdemes jeget vásárlolni, amit szinte minden benzinkútnál megtehetünk - 2 kilót valamivel több, mint egy gyümölcslé áráért.

Mértékek
A koktélok elkészítésekor az arányok betartására feltétlenül figyeljünk oda. Ehhez legegyszerűbb jelölt mérőpoharat használni - jobb híján egy felespohár is megfelel erre a célra.
Mindegy , hogy házi felespohárral vagy profi mércével dolgozunk, amíg egy részt mindig ugyanannyinak választunk.
Egy rész nagyjából 25-30ml-t jelent, de igényeinktől (és az adagoktól) függően ezt azonban tetszőlegesen változtathatjuk.
Az öntet , mint mennyiség magyarázatra szolgálhat: egy öntet 4-6 csepp folyadékot jelent, nagyjából 1-1.5 kávéskanálnyit.
A koktélokat általában háromféle módon készítjük: shakerben, keverőpohárban, kiöntéssel vagy (legrotkábban) turmixban. Amit a koktélkészítési módokról tudni kell:
A koktélokat ötféle módon szokás készíteni: shakerben, keverőpohárban, kiöntéssel , rétegeléssel vagy turmixban.
Shaker
A legtöbb italt shakerben készítjük, amit mással nemigen tudunk pótolni, így érdemes egy ilyet beszerezni, ha nem akarunk a kevert italoknál maradni.
Tipp:Shakerbe soha ne rakjunk szénsavas italt, mert rázáskor szét fog robbanni (loccsanni)!
Kétfajta shaker létezik. Az egyik a hagyományos, háromrészes, többnyire fémből készült shaker, amely beépített szűrővel is rendelkezik. A másik fajta két részből áll: egy highball-szerű pohárból és a shaker részéből. Ennél a shakernél szükség van külön szűrő használatára, viszont modernebb érzetet kölcsönöz.
Shakeléshez töltsük meg a shakert nagyjából feléig-harmadáig jéggel és öntsük hozzá az alapanyagokat. Ügyeljünk rá, hogy a shakert négyötödédénl ne töltsük jobban tele! Zárjuk le, majd addig rázzuk, amíg kellően hideg nem lesz - esetleg egy picit tovább. Végül szűrjük le a shaker tartalmát a megfelelő pohárba.
Keverés
A kevert italokat keverőpohárban készítjük - erre a célra egy vizespohár, a shaker vagy egy kisebb kancsó is megfelel. A keveréshez ún. bárkanál szükséges, ami tulajdonképpen hosszú nyelű fémkanalat jelent.
Keverésnél a cél az, hogy minél inkább összekeveredjenek és valamennyire lehűljenek az alapanyagok. Töltsük meg tehát jéggel félig a poharat, öntsük hozzá az alapanyagokat és legalább hatszor keverjük körbe a kanállal a pohár aljáig nyúlva.
Kitöltés
A legegyszerűbb készítési mód. Egyszerűen egymásra töltjük az alapanyagokat (többnyire jégre) úgy, hogy nagyjából egy ujjnyi hely maradjon a pohár tetején.
Általában a szénsavas italokból készült koktélokat készítjük kitöltéssel. A gyümölcsleveket tartalmazó koktélokat inkább shakeljük, mert azok rázáskor habosodnak, ami megdobja a koktél kinézetét.
Turmixolás
A legkörülményesebb készítési mód - főleg, ami a mosogatás részét illeti. Viszont ezzel a módszerrel keverhetjük össze és habosíthatjuk a legjobban a koktéljainkat. Emellett friss gyümölcsös vagy kásajeges italt másképp aligha tudunk készíteni.
A módszer alkalmazásakor tört jeget rakunk a turmixba és hozzáöntjük az alapanyagokat. Néhány másodpercig turmixolunk és készen is vagyunk.
Rétegelés
Manapság divatos módszer a rövid italokat rétegelni és így shootereket készíteni. Ennél a módszernél az alapanyagokat egymás után öntjük óvatosan a shooter-pohárba úgy, hogy azok ne keveredjenek össze.
Tipp Shootereknél lehetőleg jól lehűtött italokkal és előhűtött pohárral dolgozzunk!
Az összekeveverést megakadályozandó rakjunk egy teáskanalat a felespohárba és ennek a domború felére csepegtessük az italt. A legnagyobb fajsúlyúval kezdjük és a legkisebb felé haladjunk. Szedjük össze minden ügyességünket és meglátjuk, menni fog.
Végül álljon itt egy fajsúlytáblázat, amely segít eldönteni, hogy rétegelésnél az alapanyagokat mely sorrendben töltsük (értelemszerűen legelőször a legnagyobb fajsúlyút):
Grenadine 1.18
Créme de Menthe 1.12
Galliano 1.11
Amaretto 1.10
Blue Curacao 1.10
Tia Maria 1.09
Triple Sec 1.09
Drambuie 1.08
Cherry Brandy 1.06
Peach schnaps 1.03
Víz 1.00
Southern Comfort 0.97

Díszítés
Sokat dobhatunk koktéljaink megjelenésén apróbb díszekkel. A legegyszerűbb dekorációk színes szívószálak, narancs-, citrom- vagy limekarikák. Szintén jópofa díszek a színes keverőpálcák, izgalmas megoldás a koktélcseresznye, illetve ananászdarab, illetve mentalevél használata. Egzotikus a citromspirállal díszítés. bizonyos koktélokhoz illhet a cukor- vagy sóperem. Az egyik legújabb ötlet pedig a jégkockába fagyasztott koktélcseresznye.

Gyakorlati technikák
Több koktél receptjében találkozhatunk alapanyagként a cukorsziruppal vagy olyan kifejezésekkel, hogy "díszítsük citromolajjal" vagy "készítsünk cukorperemet". Ezeket a több helyen előförduló nem teljesen maguktól értetődő technikákat megpróbáltuk itt összegyűjteni.
Cukorszirup készítése
Néhány helyen jó pénzért árulnak cukorszirupot, de otthon egyszerűen is viszonylag gyorsan mi magunk is elkészíthetjük. Öntsünk egy adag vizet egy kis lábosba, melegítés közben adjunk hozzá ugyanannyi cukrot és forrásig kevergessük. Hagyjuk egy percig forrni, majd vegyük le a tűzről és lehűlés után készen van a cukorszirup. Fénytől védett helyen korlátlan ideig eláll, célszerű egy műanyag üvegben a hűtőben tárolni.
Poharak lehűtése
Fontos, hogy a pohár ne melegítse fel a koktélt, így a kisebb űrtartalmű poharakat - mint a koktélospohár - ajánlatos lehűteni. A hűtést többféle módon végezhetjük:
A legpraktikusabb és leggyorsabb megoldás, ha a pohár aljába jégkockát teszünk és azt kevergetjük, forgatjuk egy kicsit.
Ha a poharak nem kristályból vannak, a fagyasztóba tehetjük őket 20-30 percre.
Látványos megoldás, ha a poharakba jégdarát teszünk és úgy rakjuk őket a hűtőbe.
Bármely hűtési módot is választjuk, úgy higénikus, ha a lehűtéshez használt jeget nem használjuk fel koktélhoz.
Citromolajjal díszítés
Sok italba spriccelünk felszolgálás előtt narancs vagy citrom héjából illóolajat, hogy aromát kölcsönözzünk a koktélnak. Erre a célra vegyünk egy héjdarabot a gyümölcs húsa nélkül (akár egy héjkarikát, akár egy héjgerezdet - de mindenképpen megmosva) , tartsuk külsejével az ital fölé és facsarjuk ki. Ha gondoljuk, akár a pohár peremét is bedörzsölhetjük a héj külsejével.
Cukor- és sóperem készítése
Néhány koktél esetén hatásos és ízletes díszítés a cukorperem. Ennek elkészítéséhez egy citrom- vagy limeszeletet húzzunk végig az előhűtött pohár peremén, majd a poharat fejjel lefelé óvatosan forgassuk meg némi kiöntött cukorban. Ezután könnyedén ütögessük meg a poharat, hogy a rá nem tapadt szemcsék lehulljanak és már önthetjük is bele a koktélt. Más, különleges italokhoz ugyanezzel a módszerrel készíthetünk só-, kókusz- vagy kakaóperemet. "Ragasztóanyagként" likőrt, szirupot, esetleg vizet is használhatunk.
Citromspirál készítése
Nagyon különleges hatást kölcsönözhetünk koktéljainknak valamilyen citrusféléből készített spirál készítésével. Készítése a többi dísznél valamivel nehézkesebb, de ha a vendégeink értékelik az eleganciát, biztos sikerre számíthatunk.
Először hámozzuk meg egy minél keskenyebb és hosszabban egybefüggő csíkban a gyümölcs vékony héját. Ehhez a legjobb megoldás a spirálvágó nevű eszköz, de ha nincs ilyenünk, akkor dolgozhatunk krumplipucolóval és vékony késsel is. A héj levágása után a hosszú csíkot tekerjük szorosan egy szívószál vagy keverőpálca köré, hogy spirálba csavarodjon. Esetleg fakanalat is használhatunk, de ekkor vastagabb spirált kapunk. A spirál elkészültekor díszítsük vele a koktélt, például lógassuk le a pohár széléről.

Klasszikus koktél receptek
Bacardi Cocktail
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Hozzávalók:
Jégkockák
1 ½ rész fehér rum
1 rész limelé
½ rész cukorszirup
1 teáskanál grenadine
Pohár:Koktélospohár
Módszer:Shaker
Alkohol%: 16% *
Elkészítés:
Rakjunk jégkockákat a shakerbe és öntsük hozzá a rumot (lehetőleg Bacardit), a limelevet, a cikorszirupot és a grenadine-t.
Rázzuk jól össze, majd szűrjük le a koktélos pohárba.
Díszítsük pálcikára húzott koktélcseresznyével.

Bellini
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Hozzávalók:
3 rész pezsgő
½ rész cukorszirup
2 rész őszibaracklé
Pohár: Pezsgőspohár
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: 7%
Elkészítés:
A koktélhoz erősen lehűtött (lehetőleg fagyos) pezsgőt használjunk.
Öntsünk a baracklevet, majd a cukorszirupot egy lehűtött pezsgőspohárba.
Töltsük fel pezsgővel és keverjük meg finoman.
Díszítsük kedvünk szerint citromból készült csillaggal, esetleg eperdarabbal.
Variációk:
A pezsgő édességétől függően a cukorszirupot mellőzhetjük.
Amennyiben igazán ínyencek vagyunk, a baracklé helyett használjunk frissen turmixolt barackot. A mosogatás ugyan hosszabb lesz, viszont az íz kárpótol ezért az apró kellemetlenségért.

Between the sheets
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Hozzávalók:
Jégkockák
1 rész fehér rum
1 rész brandy (vagy konyak)
1 rész Triple Sec vagy Cointreau
½ rész citromlé
Pohár:Koktélospohár
Módszer:Shaker
Alkohol%:28%
Elkészítés:
Töltsünk jégkockákat a shakerbe. Öntsük bele a fehér rumot, a brandyt, a Cointreau-t és a citromlevet.
Rázzuk össze, majd szűrjük le egy koktélospohárba.
Díszítsük citromolajjal és citromdarabkával.

Black Russian
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész vodka
1 rész kávélikőr (pl. Kalúha vagy Tia Maria)
Pohár:Old fashioned
Módszer:Kitöltés
Alkohol%:31%
Elkészítés:
Tegyünk néhány jégkockát az old fashioned pohárba és öntsük rá a vodkát és kávélikőrt.
Keverjü őket össze és máris fogyaszthatjuk.
Díszíthetjük csokoládérudacskákkal (az édesszájú változatban kettő vagy több csokirudacskával).
Variációk:
Egy kevés tejszín hozzáadásával készül a White Russian. A Red Russian is hasonló recept - a kávélikőr helyett Cherry Brandyt használunk. A Green Russianhoz pedig mentalikőrt öntünk a kávélikőr helyett a koktélba.

Bloody Mary
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész vodka
4 rész paradicsomlé
2 öntet Worchester szósz
1 öntet citromlé
1 csipetnyi só
1 csipetnyi bors
Pohár:Highball
Módszer:Shaker
Alkohol%:10%
Elkészítés:
Rakjunk jégkockákat a shakerbe és öntsük bele a paradicsomlevet, a vodkát, a citromlevet és a Worchester-szószt. Adjuk hozzá a sót (lehetőleg zellersót) és borsot és rázzuk erősen össze.
Szűrjük jégkockákkal töltött highball-pohárba.
Díszítsük zellerszállal - ezt akár el is fogyaszthatjuk.
Variációk:
Ha szeretjük a csípőset, adjunk a recepthez még egy csipetnyi paprikát vagy kb. 2 öntet Tabasco-szószt. Ha élünk-halunk a tüzesért, akkor természetesen ennél többet is.
A vodkát elhagyva a koktélból Virgin Maryt kapjuk. A vodka helyett tequilát használva pedig a Bloody Maria receptjét keverjük.

Brandy Perfect
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Hozzávalók:
Jégkockák
3 rész brandy (vagy konyak)
½ rész száraz vermut
½ rész édes vermut
Pohár:Koktélospohár
Módszer:Keverőpohár
Alkohol%:29%
Elkészítés:
Rakjunk jégkockákat a keverőpohárba. Töltsük bele a brandyt, az édes és száraz vermutot.
Keverjük jól össze és szűrjük le egy (előhűtött) koktélospohárba.
Adjunk hozzá pár csepp citromolajat, díszítsük citromspirállal.
Variációk:
Hasonló recept a Charles koktél is, amelyben száraz vermut helyett angosturát használunk. Egy kicsit kesernyésebb ízért feltétlen próbáljuk ki.

Brandy Smash
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész brandy (vagy konyak)
½ rész cukorszirup
4 mentaág
Pohár:Old fashioned
Módszer:Kitöltés
Alkohol%:27%
Elkészítés:
Rakjunk 3 mentaágat az old fashioned pohárba. Öntsük rá a cukorszirupot és kiskanállal fakanál végével nyomkodjuk össze (ez fogja adni a koktél aromáját).
Töltsük fel a poharat tört jéggel, majd adjuk hozzá a brandyt. Keverjük meg.
Díszítsük mentaággal.
Variációk:
Smash minden szeszes italból hasonló módon készíthető, így a receptben a brandyt helyettesítsük egyszerűen a megfelelő töménnyel.

Bronx
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész gin
1 rész száraz vermut
1 rész édes vermut
1 rész narancslé
Pohár:Koktélospohár
Módszer:Shaker
Alkohol%:20%
Elkészítés:
Tegyünk a shakerbe jeget és öntsük hozzá a gint, a száraz és édes vermutot, valamint a narancslevet. Rázzuk össze és szűrjük le a koktélospohárba.
Díszítés nélkül kínáljuk.
Variációk:
A koktél édességével-szárazságával a kétfajta vermut arányának változtatásával játszhatunk. Ha jobban szeretjük a száraz keverteket (vagy épp nincs édes vermutunk), próbáljuk ki a Bronx Dry-t, amiből az édes vermutot kihagyjuk.

Collins
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész gin
½ rész cukorszirup
4 rész szódavíz
1 rész citromlé
Pohár:Collins
Módszer:Kitöltés
Alkohol%:10%
Elkészítés:
Rakjunk jégkockákt a longdrinkes pohárba. Öntsük rá a citromlevet, a cukorszirupot és a gint.
Keverjük meg őket, majd töltsük fel szódával.
Rakjunk bele szívószálat és díszítsük citromkarikával.
Variációk:
Ha édeskés gint használunk, a Tom Collins koktélt keverünk.
Ha pedig dry gint töltünk a pohárba, akkor a John Collins receptjét készítjük el.

Corkscrew
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Hozzávalók:
Jégkockák
3 rész fehér rum
1 rész barackpálinka
1 rész száraz vermut
Pohár:Koktélospohár
Módszer:Shaker
Alkohol%:31%
Elkészítés:
Rakjunk jégkockákat a shakerbe és töltsük bele a rumot, a vermutot és a baracklikőrt.
Rázzuk jól össze, majd szűrjük egy előhűtott koktélospohárba.

Cuba Libre
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész fehér rum
5 rész kóla
½ lime leve
Pohár:Collins
Módszer:Kitöltés
Alkohol%:10%
Elkészítés:
Facsarjuk ki egy collins pohárba a fél lime levét. Töltsük fel a poharat félig jéggel, adjuk hozzá a rumot, majd töltsük fel kólával.
Díszítésként belerakhatjuk a kifacsart lime héját vagy használhatunk limekarikát is.
Variációk:
Használjunk rum helyett brandyt és a Brandy Cuban koktélt készítjük el.

Daiquiri
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Hozzávalók:
Jégdara
2 rész fehér rum
½ lime leve
1 teáskanál cukorszirup
Pohár:Koktélospohár
Módszer:Shaker
Alkohol%:22%
Elkészítés:
Töltsük a jégdarát a shakerbe és adjuk hozzá a rumot, cukorszirupot és lime-levet.
Rázzuk össze, majd szűrjük egy előhűtött koktélospohárba.
Díszíthetjük limekarikával, esetleg koktélcseresznyével.
Variációk:
Cukorszírup helyett használhatunk porcukort, illetve amennyiben picit karcosabb ízre vágyünk, keverjük a lime-levet grapefruit-lével.

French 75
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Hozzávalók:
5 rész pezsgő
1 rész gin
½ rész cukorszirup
1 rész citromlé
Pohár:Collins
Módszer:Turmixgép
Alkohol%:13%
Elkészítés:
Töltsük a gint, citromlevet és cukorszirupot egy Collins-pohárba.
Töltsük fel alaposan előhűtött pezsgővel.
Díszítsük citromkarikával, koktélcseresznyével.

Gimlet
Free Image Hosting at www.ImageShack.us Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész gin
1 rész limelé
Pohár:Old fashioned
Módszer:Shaker
Alkohol%:21%
Elkészítés:
A shakerbe és az old fashioned pohárba rakjunk jeget. Öntsük a shakerbe a gint és limelevet.
Rázzuk össze és szűrjük a pohárba.
Díszítsük limedarabbal.
Variációk:
Ha túl erősnek érezzük az italt, töltsünk hozzá még egy rész szódát a pohárban.
A gint ízlés szerint helyettesíthetjük vodkával, tequilával vagy rummal is.
Ha savanykásabb ízt szeretnénk, a limelé mellé egy kis citromlevet is önthetünk.

Nincsenek megjegyzések: