2007. január 31., szerda

Krémek

BOROS TORTAKRÉM

Végy 16 tojássárgáját, 20 dkg cukrot, 3,2 dl tokaji aszút, 5 dl tejszínt, vaníliás cukrot és 6 lap zselatint. A tejszínt ízesítsd vaníliás cukorral, verd kemény habbá, s tedd félre. A tojássárgáját, a cukrot és az aszút keverd össze, s forró vízfürdőn verd fel, amíg habos és sűrű nem lesz, keverd hozzá a hideg vízben feloldott zselatint, majd az egészet hagyd kihűlni. Ha már szobahőmérsékletű, akkor forgasd bele a tejszínhabot.

CANACHE KRÉM

A canache (másképp ganache vagy párizsi krém) a cukrászat egyik legjobban variálható alapanyaga. Tulajdonképpen nem más, mint tejszín és csokoládébevonó 1:2 arányú keveréke. (Igaz, a profi cukrászatokban rendszerint kevernek hozzá még cca. 10 százaléknyi glukózszirupot is, amitől jobban kenhető, s talán fényesebb is lesz, de ez lelkiismeretfurdalás nélkül elhagyható.) Előállítani sem bonyolult: mindegy, hogy a felforralt tejszínben olvasztjuk meg - persze sűrűn kevergetve - a felaprított bevonót, vagy a vízfürdőben felolvasztott bevonót hígítjuk fel a felforralt tejszínnel.A canache sűrűsége - az összetevők arányának módosításával - széles tartományban változtatható. Így épp úgy lehet belőle (pld. 1:3-as aránynál) lehűlése után már vágható, lényegében szilárd bonbonalap, mint (mondjuk 1:1-es aránynál) hidegen is kenhető süteménykrém. A lágy canache-k krémességét fokozni lehet például vaj hozzáadásával is, de elsősorban attól lesznek „könnyűek”, ha ezeket - miután lehűltek - egyszerűen habosra keverjük. Ez az egyszerű keverék azért is válhatott annyira népszerűvé, mert nem csak az állaga, hanem a színe és az íze is jól „ínyre szabható”. A szín beállításában segítenek a különböző karakterű bevonók, meg a kakaó- és kávéporok. Az ízesítésben pedig a méz, a vanília és társaik mellett számtalan lehetőséget kínálnak a különféle likőrök, alkoholos párlatok.

CSOKOLÁDÉKRÉM

Végy 5 dl tejet, 4 tojássárgáját, 15 dkg cukrot, 7 dkg lisztet és 10 dkg tört étcsokoládét. A tejet forrald fel a csokoládéval, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd (teheted gőzfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.

KARAMELLKRÉM

Végy 5 dl tejet, 4 tojássárgáját, 15 dkg cukrot és 7 dkg lisztet. A cukor harmadát pirítsd meg. Ha eléggé megbarnult, add a tejhez, forrald fel vele, azután hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a maradék cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd hozzá a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd (teheted gőzfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.

KÁVÉKRÉM

Végy 5 dl tejet, 4 tojássárgáját, 15 dkg cukrot, 7 dkg lisztet és 2 evőkanálnyi neskávét. A tejet forrald fel a kávéval, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd (teheted gőzfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.

VANÍLIAKRÉM

Végy 5 dl tejet, 4 tojássárgáját, 15 dkg cukrot, 7 dkg lisztet, 1/2 rúd vaníliát és egy kis darab citromhéjat. A tejet forrald fel a citromhéjjal és a vaníliával, majd hagyd langyosra hűlni. Közben a tojássárgákat keverd habosra a cukorral és a liszttel, majd folyamatos keverés mellett szűrd bele a langyos tejet. Ezután lassan melegítsd (teheted gőzfürdőbe is), s változatlanul kevergesd, amíg be nem sűrűsödik.

CSOKOLÁDÉSZÓSZ

2,5 dl tejszínhez vesszük egy fél vaníliarúd kikapart belsejét, 5 g étkezési keményítőt és 7,5 dkg apróra tört csokoládébevonót. Felfőzzük a tejszín háromnegyed részét. A maradékba belekeverjük a vaníliát, a keményítőt, s ezt is a forrásban lévő tejszínhez adjuk. Levesszük a tűzről, majd felolvasztjuk benne a csokoládét. Mixerrel homogenizáljuk.

Dán meggyszósz

Hozzávalók:kb. 70 dkg meggybefőtt1 evőkanálnyi keményítő1 dl hideg víz(3 evőkanál meggybor vagy portói)
Keverd össze a keményítőt a vízzel. Öntsd a meggyet levével együtt egy edénybe és rá a keményítős vizet. Forrald fel, s főzd kb. 1 percig. (Esetleg borral is ízesítheted.)

FEHÉR KÁVÉSZÓSZ (egyszerűen)

Végy (főzendő) vanília-pudingport, s azt készítsd el, az előírthoz képest dupla mennyiségű tejjel. Ebbe a mártásba áztass babkávét, majd egy nap múlva szűrd le, s használd fehér kávészószként!

VANÍLIASZÓSZ (egyszerűen)

Végy (főzendő) vanília-pudingport, s azt készítsd el, az előírthoz képest dupla mennyiségű tejjel. Pont jó lesz szósznak.

Boszorkány kehely

Hozzávalók:
4 személyre: 250 g eper vagy málna, 1 l tej, 2 dl tejszín, 5 db tojás, 200 g cukor, 15 g vaníliás cukor, 2 doboz hóvirág kétszersült, 50 pudingpor, 0,5 dl rum
Elkészítés:
A tejet felforraljuk, hozzáadunk 150 g cukrot, 0,5 dl rumot. Ebbe tesszük bele a hóvirág kétszersülteket, és addig hagyjuk benne, míg megpuhul. Kanállal kivesszük a tejből, és egy kehelypohárba vagy egy szép, mély üvegtálba helyezzük. Ezután sárgakrémmel megkenjük, majd újra kétszersültet teszünk rá. A sárgakrém készítése: a tojássárgáját cukorral kikeverjük, kevés vaníliás cukrot teszünk hozzá, és forró tejjel felöntve, vízgőzben simára keverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a kissé összedarabolt epret vagy málnát. Ert a habot tesszük a kihűlt kétszersültek tetejére, majd egész eperrel, vagy málnával díszítjük, és kb. 1-1,5 óráig hűtőben tartjuk.

Csokoládé krém pohárban

Hozzávalók:
0,5l tej, 6dkg liszt, 10dkg cukor, 1-2dkg kakaó vagy 6dkg csokoládé
Elkészítés:
Habüstben hidegen összekeverjük a tejet, lisztet, vajat, reszelt csokoládét, és a lisztet. Vízgőz felett habverővel folyamatos keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Poharakba rakjuk hideg helyen hűtjük. Tálalásnál édes tejszínnel díszítjük.

Csokoládékrém

Hozzávalók:
4 tojás, 18 dkg étcsokoládé, 12 dkg vaj, 6 dkg porcukor, 3 evőkanál feketekávé, 2 evőkanál konyak, tejszinhab.
Elkészítés:
A tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a konyakot majd a habüstöt gőz fölé helyezve, további 3-4 percig keverjük. Amikor fölmelegített üstöt jeges vízzel félig teli edény fölé tesszük és újból 3-4 percig keverjük amíg kihűl és majonéz állagú lesz. Másik edénybe tesszük a széttördelt étcsokoládét a kávéval együtt és gőz fölött felolvasztjuk. Apránként hozzákeverjük a hideg vajat. Amikor krémes állagú, belekeverjük a tojáskrémbe. Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszát kiolajozott formába öntjük és 4 órára hűtőszekrénybe állítjuk. A formából kiborítjuk, kelyhekbe töltjük és édes tejszínhabbal díszítve tálaljuk.

Csokoládés pohárkrém

Hozzávalók:
1 tábla csokoládé, 1 csomag vaníliás krémpor, 4 db tojás sárgája, 2 ek. kakaópor, 1 ek. rum, 1 l tej, 1 l növényi tejszínhab
Elkészítés:
A tojás sárgákat keverjük össze a krémporral, a kakaóporral és egy kevés hideg tejjel. Közben a maradék tejet tegyük fel a tűzhelyre. Még mielőtt felforrna, gyorsan keverjük hozzá az előbb elkészített masszát. Ha megfőtt, még forrón keverjük hozzá a feltördelt csokoládét, és a rumot. Ha kihült, verjük fel a tejszínhabot és keverjük össze a krémmel. Tejszínhabbal és csokoládé pasztillával tálaljuk.

Trüffelkrém fahéjas körtével

Hozzávalók:
4 személyre: 100 g kávés csokoládé, 200 g bevonócsokoládé, 250 ml tejszín, 4 ek. Vilmoskörte pálinka, 1 db körte, 250 ml fehérbor, darabka fahéj, 1 ek. aprított pisztácia, mentalevél
Elkészítés:
A felaprított csokoládét és bevonócsokoládét a tejszínnel együtt állandó keverés mellett felolvasztjuk. Hozzáadjuk a körtepálinkát, majd a krémet tálba rakva hagyjuk kihűlni. A kihűlt krémet 6 órán át a hűtőszekrényben tartjuk. A körtét meghámozzuk, nyolcfelé vágjuk és kimagozzuk. A bort a fahéjjal együtt felforraljuk, beletesszük a körtét és körülbelül 5 percig pároljuk benne. A lében hagyjuk kihűlni. A csokoládémasszát elektromos habverővel habosra verjük, majd csillag végű nyomózsákba töltjük. A krémet 4 desszertes pohárba osztjuk. Az alaposan lecsepegtetett Körtét a krémre rakjuk. Megszórjuk pisztáciával és mentával díszítve azonnal tálaljuk.

Ribizlis túróparfé

Hozzávalók:
8 szelethez: 1 limett, 100 g cukor, 4 tojássárgája, 500 g ricotta (olasz krémtúró), 500 ml tejszín, 250 g piros ribizli, néhány fürt piros ribizli és citromfű a díszítéshez, ribizli szörp, tejszinhab, gyümölcsök.
Elkészítés:
A limettet forró vízben megmossuk és szárazra töröljük. Lereszeljük a héját és kifacsarjuk a levét. A cukrot, a tojássárgáját, a limett héját és levét rozsdamentes tálba tesszük, és forró vízfürdőben a legmagasabb fokozatra állított elektromos habverővel 5 perc alatt sűrű krémmé verjük. A ricottát a krémhez keverjük, és kevergetve kihűtjük. A kemény habbá vert tejszínt a krémbe forgatjuk. Leöblítjük, szárazra rázzuk és villával leszemezzük a ribizlit, majd a krémhez adjuk. Fóliával kibélelünk egy szögletes formát (1,5 l). Beletöltjük a parfémasszát, és legalább 3 órán át fagyasztjuk a mélyhűtőben. A parfét a hűtőszekrénybe téve hagyjuk kissé felengedni. Kiborítjuk a formából, lehúzzuk a fóliát, szeletekre vágjuk, és ribizlivel, citromfűvel díszítjük.Tálalhatjuk formára kiszurva, ribizli szörppel leöntve és tejszinhabbal és különböző gyümölcsökkel díszitve.

Citromkrém

Két egész tojást elkeverünk 2 evőkanál liszttel, 20 dkg porcukorral, 1 dl tejjel, és kis lángon sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, langyosra keverjük, belereszelünk 2 citrom héját, hozzávegyítjük 1 citrom kifacsart és leszűrt levét, és habosra keverjük 15 dkg puha vajjal.

Fehérboros eperkrém

Hozzávalók:
50 dkg eper,10 dkg cukor,1 csomag vaníliás cukor,1 citrom leve,2 dl száraz fehérbor,4 dl tej,2 evőkanál étkezési keményítő,4 evőkanál tejszínhab.
Elkészítés :
Előkészítés: Az epret megmossuk, megtisztítjuk, néhány szép szemet félreteszünk a díszítéshez. Elkészítés: Az epret a cukorral, a vaníliás cukorral, a citromlével és a borral összekeverjük. Elkeverünk 4 evőkanál tejet a keményítővel. A maradék tejet felforraljuk, és belekeverjük a keményítős tejet. Addig forraljuk, amíg a tej besűrűsödik, majd kihűtjük, és közben többször megkeverjük. A cukros epret a tejbe keverjük, és összeturmixoljuk. Szitán átszűrjük, és alaposan behűtjük. Tálaláskor kelyhekbe szedjük, a félretett eperszemekkel és kevés tejszínhabbal díszítjük.

Fekete fehér csokikrém

Hozzávalók:
15 dkg főzőcsokoládé,15 dkg fehér csokoládé,4 evőkanál zselatinpor,4 dl tejszín,6 dkg porcukor,1 dl víz
A krémhez:5 dl tej,1 vaniliarúd,4 tojássárgája,10 dkg cukor
A díszítéshez csokoládédarabkák kávészemek
Elkészítés:
A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A csokoládét apróra tördeljük, és a víz felében kislángon megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a zselatin felét. A tejszínt a cukorral kemény habbá verjük, a felét a csokihoz keverjük, és a krémet felhasználásig hűtőbe tesszük. A fehér csokoládét kis darabokra tördeljük, a maradék vízben megolvasztjuk, és simára keverjük, majd a többi zselatint és a maradék tejszínt is beledolgozzuk, és ezt is hűtőbe tesszük. A krémhez a tejet a kettévágott vaníliarúddal felforraljuk. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd folyamatosan kevergetve kislángon apránként beledolgozzuk a vaníliás tejet, de nem hagyjuk forrni. Amikor jól besűrűsödött, levesszük a tűzről, és kihűtjük. Tálaláskor minden tányérra 1-1 gombóc fehér és fekete csokoládét teszünk, és a hideg vaníliás krémmel körbeöntjük. Csokidarabkákkal és kávészemekkel díszítjük.

Pástétom,öntet,mártás

Friss őszibarack öntet

Ez a csodálatos öntet kiváló friss gyümölcsökhöz, bogyósokhoz. 1/4 kg friss barack kockára vágva,1/4 csésze tejföl vagy joghurt,2 evőkanál méz,1/4 kiskanál frissen reszelt gyömbér.A hozzávalókat alaposan turmixoljuk össze. Fedjük és hűtsük le.

Bazsalikomos kesudió pástétom (Pesto)

Hozzávalók: 1/2 csésze kesudió,1/2 csésze olívaolaj,3-4 ágacska friss bazsalikom,1/4 tk. tengerisó,1 kis gerezd fokhagyma.Turmixoljuk krémesre a hozzávalókat, majd zárható edényben hűtsük ki, hogy megdermedjen.

Padlizsán pástétom

Hozzávalók: 75 dkg padlizsán,2 dl olívaolaj,3-4 gerezd fokhagyma,2 citrom leve,2 közepes nagyságú főtt krumpli,1 közepes fej hagyma,1/2 tk. őrölt mustármag,1 tk. só,1 tk. borsikafű.A padlizsánokat megmossuk, majd megszurkáljuk, és tepsibe téve, jól megsütjük. Ha kihűlt, akkor meghámozzuk, és a többi hozzávalóval alaposan elturmixoljuk. A hűtőben 4-5 napig is eláll.

Zöldséges földimogyoró-pástétom

Hozzávalók: 500 g pirított földimogyoró,1 közepes répa,2 csésze friss főtt és hámozott paradicsom,1 csésze víz.Az összes anyagot alaposan összeturmixoljuk, majd zöldfűszersóval ízesítjük. Alacsony hőmérsékleten mély tepsiben kb. 1 órán át sütjük (kenhetoőek kell lennie). A pástétomhoz friss fűszernövények vagy hajtások illenek.

Csicseriborsó pástétom (hommusz)

Hozzávalók: 1 csésze főtt csicseriborsó,1/2 csésze pirított szezám mag,1 ek. olívaolaj,1/4 csésze citromlé,1 gerezd fokhagyma,só ízlés szerint.Alaposan elturmixoljuk a hozzávalókat. Hűtőben 3-4 napig eltartható.

Fűszeres kukoricapástétom

Hozzávalók: 50 dkg mirelit kukorica,3 ek. olívaolaj,1 tk. fokhagyma granulátum,1/2 tk. őrölt kömény,1 ek. sörélesztő pehely,1/2 csokor snidling (vagy 2 ek. szárított snidling) .A kukoricát a felengedés után merülő mixer, vagy robotgép segítségével összetörjük, hozzákeverve, a snidling kivételével az összes hozzávalót. Majd a snidlinget fakanállal hozzákeverjük.

Borsó öntet

Hozzávalók: 4 dl borsó,1 dl kesudió vagy napraforgó,3 dl víz,1 teáskanál só,1/2 teáskanál oregánó, rozmaring vagy kakukkfű,diónyi hagyma.Turmixoljuk el a kesudiót a vízzel, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is.

Zsázsás-paprikás túrókrém

Hozzávalók 4 adaghoz: 75 dkg túró,1/8 l tej,1 tk. zelleres,só,1 csipet frissen őrölt fehérbors,2 kisebb piros húsú paprika vagy paradicsompaprika,4 ek. friss zsázsalevél.
A túrót a tejjel egy tálban nagyon simára keverjük, majd a zelleres sóval és a borssal ízesítjük. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, kis kockákra vágva hozzákeverjük a túróhoz. A zsázsát megmossuk és hozzáadjuk a túróhoz, díszítjük. (Ez a pikáns túróeledel nagyon finom vacsora lehet néhány szem héjában főtt krumplival.)

Csicseriborsókrém

Hozzávalók 4 adaghoz: 30 dkg csicseriborsó,1 csomó leveszöldség,6 ek. olívaolaj,5 gerezd fokhagyma szétnyomva,1 citrom leve,tengeri só,feketebors,1 késhegynyi cayenne-bors,1 tk. curry,néhány petrezselyemlevél.
A csicseriborsót éjszakára beáztatjuk. Másnap a megtisztított leveszöldséggel feltesszük főni annyi vízben, hogy ellepje. Kb. másfél órát főzzük letakarva, pici lángon. A csicseriborsót szitán jól lecsöpögtetjük, a leveszöldségeket kiszedjük közüle. A borsót összepürézzük, kikeverjük olajjal, a citromlével és a fokhagymával. A pürét sóval, borssal, cayenne-borssal, curryvel fűszerezzük, tálkákba öntjük és petrezselyemmel díszítjük. Ez a krém különlegesen finom pirított feketekenyérrel.

Körített juhtúró

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg enyhe ízű juhtúró,4 ek finomra metélt kapor,1 ek finomra vagdalt tárkony,8 gerezd átpréselt fokhagyma,10 szem kimagvalt apróra vagdalt fekete olívabogyó,1/2 citrom leve,5 ek olívaolaj.
A hozzávalókat dolgozzuk össze a juhtúróval, és frissen tálaljuk.

Karfiol pástétom

Hozzávalók: 1 kg főtt karfiol,2 nagy főtt burgonya,1 fej lilahagyma apróra vágva,1 nagy főtt répa lereszelv, só,vegamix ízlés szerint,víz szükség szerint,1 kis csokor petrezselyem.
Turmixoljuk el alaposan a a főtt karfiolt, és burgonyát, kevés víz hozzáadásával majd keverjük hozzá fakanállal a többi hozzávalót és az ízesítőket.

Csicseriborsó pástétom

A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk, majd puhára főzzük. Amikor már teljesen megpuhult, leöntjük a vizet, majd villával vagy turmixszal széttörjük. Kevés olajon hagymát dinsztelünk. Amikor a hagyma üveges, beleborítjuk a csicseriborsó pépet és néhány percig gyors kevergetés mellett tovább sütjük. Ilyenkor lehet ízlés szerint fűszerezni, esetleg sózni. Megjegyzés: a hagyma kihagyható.

Körözött

10 dkg túrót 1/2 tejföllel, 1 ek. édes nemes pirospaprikával és 1 ek. hidegensajtolt olajjal, finomra vágott hagymával, apróra vágott petrezselyemmel és zöldpaprikával, csipetnyi darált köménnyel és fűszerekkel, kevés tengeri sóval alaposan összekeverjük vagy turmixoljuk.

Paradicsomkrém

2 ek. szójapelyhet 1 dl. meleg, fűszeres vízbe áztatunk. Vizet forralunk és amikor zubog, beleteszünk 1 paradicsomot, 1 perces forralás után kivesszük, lehúzzuk a héját és villával széttörjük. Mindezt összekeverjük 1 ek. hidegen sajtolt olajjal, fokhagymával, vöröshagymával, oregánóval vagy szurokfűvel és annyi rozs, zab vagy búzapelyhet adunk hozzá, hogy jól kenhető legyen.

Gomba pástétom

1 fej hagyma, 30 dkg gomba, 2-3 gerezd fokhagyma szétnyomva. Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a megmosott, apróra vágott gombát, a borsikát, fokhagymát, és addig pároljuk kis lángon, míg majdnem az összes levét elfőtte. A megmosott petrezselymet apróra vágjuk és belekeverjük a masszába a szerecsendióval. Ha nagyon szükségét érezzük, egy kicsit megsózhatjuk. Legjobb, ha ezt az egészet összeturmixoljuk. Még ekkor is rakhatunk be nyers, apróra vágott hagymát, fokhagymát.

Rokfortos krém

10 dkg rokfort sajtot, 2 ek. tejföllel, 2 teáskanál apróra vágott snidlinggel vagy petrezselyemmel, 1 marék apróra törött mogyoróval vagy dióval összekeverünk.

Satay mártás

Hozzávalók: 1 db kis finomra metélt hagyma,1 gerezd fokhagyma összenyomva,2 ek. napraforgó- vagy sáfrányolaj,2 ek. finom vagy ropogós mogyoróvaj vagy margarin,1,5 dl zöldségleves,2 ek. szójamártás,néhány csepp tabasco mártás.
1. A zöldséget tegye egy nagy edénybe. Keverje össze az olajat és a citromlét és töltse a tetejére. 2. Szórja meg a vagdalt korianderrel és petrezselyemmel. Időnként kavarja fel és hagyja pácolódni 2 órán át.
3. A zöldségeket (a gombát is) húzza nyársra és süsse ki sasliksütőn (szabadtéri nyárssütőn), vagy grillezze 6-8 percig, időnként a nyársat forgatva.
4. A szósz elkészítése érdekében a hagymát, a fokhagymát tegye főzőolajba egy lábasba és pirítsa barnára. Keverje bele a mogyoróvajat és a maradék hozzávalókat.
5. Forralja fel és lassú tűzön tartva még öt percig hagyja főni.

Avokádókrémek

Hozzávalók: 2 db nagy avokádó meghámozva és kimagozva,2 db citrom leve,3 ek. világos nyers nádcukor,3 dl tejföl.
1. Nyomja össze és turmixolja, vagy paszírozza át szitán az avokádót a citromlével, hogy megakadályozza a gyümölcs elszineződését. Keverje össze a cukorral.
2. Keverje bele a tejfölt, hűtse le és máris tálalható.
Használhat mézet is a cukor helyett, de ez kissé változtat az ízen.

HAGYMÁS-KEFIRES ÖNTET

Reszelj le 1 kicsi fej vöröshagymát, törj hozzá 2 gerezd fokhagymát, keverd össze 1 dl kefirrel, 1 evőkanál majonézzel, 1 evőkanál salátaolajjal, 1 teáskanál mustárral, kevés vágott petrezselyemmel, valamint sóval és borssal.

HOLLANDI MÁRTÁS (fehérborral)

Végy 6 db tojássárgáját, 1 dl fehérbort, 25 dkg derített vajat, egy negyed citromot, őrölt fehérborsot és sót. A fehérbort forrald be a felére, s hagyd kihűlni. A tájássárgákat és a borsűrítményt tedd egy vízfürdőbe állított üstbe, sózd, borsozd, ízesítsd néhány csepp citromlével, s verd rózsára, azaz addig keverd a habverővel, amíg a tojás kifehéredik, sa habverő rózsamintát húz a krémbe. A langyos vajat szinte cseppenként adagolva keverd a mártáshoz. (Ha melegen akarod tartani, használj vízfürdőt, de vigyázz, mert ha a víz felforr, a mártás kicsapódik, tönkre megy.)

HOLLANDI MÁRTÁS (tejszínnel)

Végy 6 db tojássárgáját, 1,5 dl tejszínt, 25 dkg vajat, 1 dkg sót, 2 g cayenne borsot és fél citromot. A tájássárgákat és a tejszínt tedd egy vízfürdőbe állított üstbe, s gyors mozdulatokkal verd fel habosra. Ha kész, vedd le a tűzről, s - lassan adagolva, közben habverővel keverve - add hozzá a már előzőleg felolvasztott és melegen tartott vajat. Végül ízesítsd sóval, citromlével, cayenne borssal. (Ha melegen akarod tartani, használj vízfürdőt, de vigyázz, mert ha a víz felforr, a mártás kicsapódik, tönkre megy.)

KALIFORNIAI MÁRTÁS

10 dkg márványsajtot dolgozz össze 2 dl tejföllel, 2 evőkanál majonézzel, 1 evőkanál konyakkal, 1 evőkanál reszelt vöröshagymával, 2 gerezd zúzott fokhagymával, 1 késhegyni pirospaprikával, kevés sóval és borssal.

KÉKSAJTOS ÖNTET

Végy 10 dkg rokfort sajtot, 3 dl tejszínt, 2 dl majonézt, 1 gerezd zúzott fokhagymát, valamint ízlés szerinti mennyiségben citromlét, sót, borsot, cukrot. A sajtot dolgozd össze (akár mixerben) a tejszínnel, a majonézzel és a fokhagymával. Érleld egy órát, majd ízesítsd citromlével, sóval, borssal, cukorral.

MÉZES-ECETES ÖNTET

Reszelj le 1 kicsi fej vöröshagymát, adj hozzá 1 teáskanál mustárt, 1 kávéskanál mézet, sót, borsot, 3 evőkanál borecetet és 4 evőkanál salátaolajat. (Például főtt zöldséghez használd.)

MÉZES-MUSTÁROS ÖNTET (Honey mustard dressing)

Végy 1/3 pohár mézet, 1/4 pohár mustárt (ha van, dijonit), 1/4 pohár gyümölcsecetet (vagy pezsgőecetet), 2 evőkanálnyi citromlét, 1 gerezd fokhagymát összezúzva és 1 pohár salátaolajat. A hozzávalókat (az olaj kivételével) jól dolgozd össze egy turmixgépben, végül nagyon lassan csurgasd hozzá az olajat is, s addig mixeld, amíg teljesen homogén nem lesz.

MUSTÁROS MÁRTÁS

2 kemény tojássárgáját dolgozz össze 4-5 evőkanálnyi mustárral, 1 púpozott evőkanálnyi porcukorral, 2 evőkanálnyi olajjal, 2 dl tejföllel.

MUSTÁROS ÖNTET

3 rész borecetet dolgozz össze 3 rész salátaolajjal, 2 rész mustárral, 1 rész porcukorral, majd sózd és borsozd.

BÉARNI MÁRTÁS (tejszínnel)

Végy 6 db tojássárgáját, 2,5 dkg vöröshagymát, 1,5 dkg tárkonylevelet, 1 db babérlevelet, 3 g törött feketeborsot, 0,5 dl fehérbort, 25 dkg vajat, 1 dkg sót, 2 g Cayenne borsot, fél citromot, 0,25 dl tárkonyecet és 1,5 dl tejszínt. Az apróra vágott hagymát, a babérlevelet, a felaprított tárkony egyharmadát, a törött borsot, valamint egy darabka citromhéjat tégy fel főni a tárkonyecettel és a fehérborral. Fedő alatt lassan főzd, míg a leve majdnem elforr. Ekkor ezt a kivonatot szűrd egy duplafalú tejforralóba (vagy más olyan edénybe, amit vízfürdőként tudsz használni), majd hagyd kihűlni. Add hozzá a tojássárgákat, meg a tejszínt, és vízfürdőben lassan verd sűrű habszerű mártássá. Ha kész, vedd le a tűzről, s keverd hozzá a már előzőleg felolvasztott és melegen tartott vajat. Végül ízesítsd sóval, citromlével, Cayenne borssal, s keverd hozzá a maradék apróra vágott tárkonyt.

BOLGÁR MÁRTÁS

4 dl joghurtban jól keverj el 4-5 gerezd zúzott fokhagymát, kevés sót és pár csepp citromlevet. Felhasználás előtt legalább egy napig érleld zárt edényben, hűvös helyen.

CUMBERLAND-MÁRTÁS

Végy 70 dkg ribizlidzsemet, 2 dl vörösbort, 1/2 dl konyakot, 2 narancsot, 1 citromot, 2 dkg mustárt és kevés Cayenne borsot. A narancs és a citrom héját vékonyan vágd le, s szeleteld finom metéltre, majd a vörösborban főzd puhára, szűrd le és hűtsd le. A ribizlidzsemet törd át, add hozzá a narancs és a citrom kifacsart, megszűrt levét, a kihűlt vörösbort, a konyakot, a mustárt, majd ízesítsd Cayenne borssal és (például habverővel) keverd simára. A végén dolgozd bele a narancs- és citromhéjat is és jól hűtsd le. (Hideg mártásként használjuk.)

FOKHAGYMÁS ÖNTET

2 dl tejfölben jól keverj el 4-5 gerezd zúzott fokhagymát, 1/2 dl olajat, kevés sót, borsot, pici mustárt és pár csepp citromlevet. Felhasználás előtt hűvös helyen érleld néhány órát.

FRANCIA MÁRTÁS

5 evőkanálnyi olajban keverj el 1 evőkanálnyi citromlét, 1 teáskanálnyi mustárt, sót és őrölt borsot.

NÁPOLYI MÁRTÁS

2 dl ketchupöt dolgozz össze 1/2 dl vörösborral, 2-3 gerezd tört fokhagymával, sóval, borssal, apróra vágott tárkonnyal, bazsalikommal és késhegynyi őrölt babérral. A mártást 2-3 napig érleld zárt edényben, hűvös helyen.

PADLIZSÁNOS ÖNTET

Végy tetszés szerinti arányban (a megfelelő előkészítés után) megsütött padlizsánt, főtt tojást, tejfölt, borsot és sót, majd mindezt jól turmixold össze.

REMOULADE-MÁRTÁS

70 dkg majonézhez végy 2 dl tejszínt, 5 dkg mustárt, 5 dkg ecetes uborkát, 1 citromot, valamint egy kevés tárkonyt, metélőhagymát, petrezselymet, fehérborsot és sót. A majonézben keverd el a mustárt, a tejszínt, a citrom levét, valamint add hozzá a felaprított uborkát és az apróra vágott zöldfűszereket. Sózd, borsozd, s felhasználás előtt néhány óráig hűtve érleld.

RÉSZEGES ÖNTET

5-6 friss bazsalikomlevelet vágj apróra, keverd el 3 evőkanálnyi salátaolajjal, adj hozzá 1 evőkanálnyi citromlét, sózd, borsozd, önts hozzá 0,5 dl whiskyt.

ROKFORTOS ÖNTET

Végy 25 dkg majonézt, 15 dkg rokfortot, 1 dl tejszínt, 2-3 evőkanálnyi citromlét, egy kevés cayenne borsot, őrölt fehér borsot és sót. A majonézt dolgozd össze a tejszínnel és a citromlével, sózd, ízesítsd a borsokkal, s finom szitán át törd bele a rokfortot. Keverd át, s felhasználás előtt egy kis időre tedd hűvös helyre.

RUMOS-CAMEMBERTES ÖNTET

5 dkg érett camembert sajtot keverj habosra 3 evőkanálnyi salátaolajjal, 1 evőkanálnyi citromlével, 1 evőkanálnyi mustárral, 0,3 dl fehér rummal, sóval és borssal.

TARRAGON ÖNTET

25 dkg marinált paradicsompaprikához végy 25 dkg majonézt (lehet hamis is), 1 maroknyi friss petrezselymet, 1 kisebb fej megtisztított vöröshagymát, 2-3 csemegeuborkát, 1 gerezd fokhagymát, s egy kis tárkonylevelet. A hozzávalókat - a majonéz kivételével - tedd turmixgépbe, s törd gorombára. A pépet víz hozzáadásával hígítsd a kívánt sűrűségűre. (A víz egy része helyett mehet bele egy kicsi a marinált paprika levéből is.) Végül keverd hozzá a majonézt - ha még kell, fűszerezd kedved szerint -, s tedd hűtőbe érni egy-két órára.

TIROLI MÁRTÁS

Majonézt higíts tejszínnel és fehérborral, ízesítsd sóval, borssal, citromlével és keverj bele annyi kecsöpöt, hogy vonzó, rózsaszínű mártást kapj.

TORMÁS ÖNTET

Végy 35 dkg majonézt, 1 dl tejszínt, 4-5 dkg tormát, 2-3 evőkanálnyi citromlét, egy kevés cayenne borsot, őrölt fehér borsot és sót. A majonézt dolgozd össze a tejszínnel és a citromlével, sózd, ízesítsd a borsokkal, s reszeld bele a tormát. Keverd át, s felhasználás előtt legalább egy órára tedd hűvös helyre.

VINAIGRETTE-MÁRTÁS (1.)

Reszelj le 10 dkg ecetes uborkát és 1 kis fej vöröshagymát, törj hozzá pépesre 8-10 szem kapribogyót, s adj hozzá finomra vágott petrezselymet, snidlinget és kevés tárkonyt. 6 evőkanálnyi olívaolajat dolgozz össze harmadannyi borecettel, szórd meg őrölt borssal, majd ezt keverd hozzá a zöldségpéphez. Ha kell, sózd is. Felhasználás előtt néhány óráig hűtve érleld.

VINAIGRETTE-MÁRTÁS (2.)

Végy 1 gerezd összetört fokhagymát, 1 teáskanálnyi dijoni mustárt, 2 evőkanálnyi fehérborecetet, 1 teáskanálnyi citromlevet és 1,25 dl olívaolajat. Lazán keverd össze a fokhagymát, a mustárt, az ecetet és a citromlevet. Vékony sugárban öntsd bele az olajat és keverd simára.

ZÖLD ÖNTET

Reszelj le 1 kicsi fej vöröshagymát, adj hozzá finomra vágott kaprot, snidlinget és petrezselymet, sózd, borsozd, majd keverj hozzá 2 evőkanál borecetet és 2 evőkanál salátaolajat.

BARNA- (SPANYOL) MÁRTÁS (egyszerűen)

Végy 7 dkg füstöltszalonnát, 3 dkg zsírt, 5 dkg cukrot, 30 dkg leveszöldséget, 1 kis fej vöröshagymát, 15 dkg paradicsompürét, 10 dkg lisztet, 2 dl vörösbort, 2 babérlevelet,1 kávéskanál kakukkfüvet, 1 kávéskanál mustárt, 1 csipet sót, 1 liter erőlevest. (A levest csinálhatod 2 kockából is.) A felkockázott, kisütött szalonna zsírján pirítsd barnára a cukrot, majd add hozzá a vékony karikára vágott zöldséget és az apróra vágott hagymát. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve pirítsd 5-10 percig (míg zsírjára nem sül, vagyis míg a kiengedett leve el nem párolog). Ekkor add hozzá a paradicsomot, a fűszereket, és pirítsd további 2-3 percig. Közben a zsíron készíts barna rántást, engedd fel a borral és a húslevessel, majd ezt add a zöldségekhez. E mártásalapot hosszan forrald ki, szedd le a zsírját, szűrd le (lehetőség szerint törd át a szitán a zöldség javát is), majd lassú tűzön főzd, míg eléggé be nem sűrűsödik.(Mivel a barnamártás sok mártás alapja is, érdemes nagyobb tételben csinálni, s kisebb adagokban lefagyasztani.)

Bazsalikomos pesto

50 g bazsalikomlevél (3-4 köteg)
1 gerezd fokhagyma
25 g kemény Pecorino sajt reszelve (juhtejből készült keménysajt)
25 g parmezán sajt reszelve
2 evőkanál fenyőmag

75 ml olívaolaj
Mossuk meg alaposan a bazsalikomot, majd szárítsuk meg. Főzzük elő a fokhagymát a következőképp: 30 másodpercre mártsuk a forró vízbe a gerezdet, majd tegyük hideg víz alá, ezután hámozzuk meg. A fenyőmagokat hirtelen pirítsuk meg forró sütőben, de vigyázzunk: ne hagyjuk lebarnulni őket!
Jöhet a turmixolás
Tegyük a bazsalikomot, a fokhagymát a reszelt sajtokat, a pirított fenyőmagokat, sót és olívaolajat a mixerbe és turmixoljuk addig, amíg csomómentes, zöldes pasztát nem kapunk. Öntsük a szószt egy tiszta üvegcsébe, csöpögtessünk rá pár csepp olajat, csak annyit, hogy a tetején egy fedőréteget képezzen, majd zárjuk le az edényt és mehet a hűtőbe. Tartósítószer nélkül néhány napig áll el. Használhatjuk tésztaszószként, kenyérre is kenhető, de sajtokhoz vagy salátákhoz is kiváló.

Paprikás mártás

Hozzávalók 4 személyre: 1 sárga húsú paprika, 1 üveg édes-savanyú szósz, 5 dkg mazsola, 1 teáskanál őrölt gyömbér Elkészítés: A paprikát megmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, húsát apró kockákra vágjuk. Összekeverjük az édes-savanyú mártással, a mazsolával, a gyömbérrel, és sózzuk, borsozzuk. Grillezett szárnyasokhoz ajánljuk.

Mustáros mártás

Hozzávalók 4 személyre: 4 evőkanál majonéz, 4 evőkanál tejföl, 1,5 evőkanál csípős mustár, 1,5 evőkanál édes mustár, 3 szál újhagyma, 1 evőkanál vegyes vágott zöldfűszerElkészítés: A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, felét összekeverjük a majonézzel, a tejföllel, a kétféle mustárral. A zöldfűszerekkel ízesítjük, és megszórjuk a maradék hagymával. Sült marhahúsokhoz kitűnő.

Borsos mártás

Hozzávalók 4 személyre: 1 pohár tejföl, 1 dl natúr joghurt, 1 csomag vegyes salátaöntet-por, 1 evőkanál zöld bors, lében Elkészítés: A tejfölt, a joghurtot elkeverjük a salátaöntetporral. A zöld borsot lecsepegtetjük, összevágjuk, és 1 evőkanálnyi levével a krémbe keverjük. Önmagukban grillezett zöldségek mellé kínáljuk.

Tormás mártás

Hozzávalók 4 személyre: 2,5 dl tejszín, 3 evőkanál reszelt torma, 1 teáskanál citromlé, 1 evőkanál ribizlilekvár, 1 mokkáskanál cukorElkészítés: A tejszínt kissé felverjük, elkeverjük a tormával, a citromlével és a lekvárral. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük. Sült zöldségek - sárgarépa, cukkini - mellé tálaljuk.

Camembert-es mártás

Hozzávalók 4 személyre: 1 doboz (12,5 dkg) camembert sajt, 5 dkg juhtúró, 4 evőkanál tejszín, 1/2 teáskanál Worchestershire szósz, 1 mokkáskanál pirospaprika, 3 evőkanál vágott snidlingElkészítés: A camembert penészes kérgét levágjuk. A sajtot villával összetörjük, majd beledolgozzuk a túrót, végül a tejszínt, a Worchestershire szószt meg a pirospaprikát, és az egészet összeturmixoljuk. A snidlinggel, kevés borssal ízesítjük. Ez a mártás is zöldségek - zeller, karalábé - ízletes kísérője.

Almás mártás

Hozzávalók 4 személyre: 2 kivi, 1 alma, 1 fej vöröshagyma, 1,5 dl tejszín, 3 evőkanál tárkonyos ecet, 2 kiskanál cukorElkészítés: A kivit és a hagymát meghámozzuk, az almát megmossuk, magházát kivágjuk. Mindhárom hozzávaló húsát nagyon apróra vágjuk, és elkeverjük a tejszínnel. Az ecetet a cukorral felforraljuk, majd kihűtjük, és a krémbe keverjük. Sóval, borssal ízesítjük. Sült burgonyához nagyszerű ízesítő.

Diós mártás

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg dióbél (vagy mogyoró, kesudió stb.)20 dkg vajkrém, 2 dl kefir, 1 mokkáskanál őrölt koriandermag Elkészítés: A diót összevagdaljuk, és egy serpenyőben zsiradék nélkül megpirítjuk. Félreteszünk belőle 1 ek-nyit, a többihez hozzákeverjük a vajkrémet, és hagyjuk elolvadni. Belekeverjük a kefirt, a korianderrel, sóval, borssal ízesítjük, és hagyjuk teljesen kihűlni. Tálaláskor megszórjuk a félretett dióval. Zöldségekhez (sárgarépa, paprika, zellerszár) különösen finom.

Paprikás kukoricamártás

Hozzávalók 4 személyre: 1 konzerv kukorica, 1 doboz paprikás vajkrém, 1 csomag friss koriander (vagy petrezselyem), 1/2 piros húsú paprika Elkészítés: A kukoricát lecsepegtetjük, félreteszünk belőle 3 evőkanálnyit, a többit a vajkrémmel összeturmixoljuk. A korianderleveleket leöblítjük, apróra vágjuk. A paprikát megmossuk, húsát kis kockákra vágjuk. A krémbe keverjük a zöldfűszert, a paprikát és a félretett kukoricát. Sóval, borssal ízesítjük. Leginkább a grillezett vöröshúsokhoz illik.

Csípős paradicsommártás

Hozzávalók 4 személyre: 1 kis chilipaprika, 2 ág kakukkfű, 1 konzerv darabolt paradicsom, 1 dl tejszín, 1 teáskanál cukorElkészítés: Az erős paprikát megmossuk, nagyon apróra vágjuk. A kakukkfű levélkéit szintén felaprítjuk. A paradicsomot összetörjük, és elkeverjük a tejszínnel. Hozzáadjuk az erős paprikát, a kakukkkfüvet, és a cukorral, sóval, borssal ízesítjük. Elsősorban grillezett halakhoz illik.

Gyömbéres-citromos vaj

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg puha vaj, 1 diónyi friss gyömbér, 1 zöldcitrom, 1/2 erős paprikaElkészítés: A vajat habosra keverjük. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük. A zöldcitromot alaposan megmossuk, zöld héját lekaparjuk/reszeljük, levét kinyomjuk. Az erős paprikát kimagozzuk, húsát apróra vágjuk. Az előkészített hozzávalókat a vajjal összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük. Grillezett halakhoz, szárnyasokhoz kínáljuk.

Tárkonyos vagy bazsalikomos vaj

Hozzávalók 4 személyre: 1 evőkanál fenyőmag (vagy szeletelt mandula), 2 gerezd fokhagyma, 1 csomag friss tárkony ill. bazsalikom, 20 dkg puha vajElkészítés: A fenyőmagot zsiradék nélkül kissé megpirítjuk egy serpenyőben. Kihűtjük, és apróra összevagdaljuk. A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. A tárkony (bazsalikom) leveleit megmossuk, lecsipkedjük, apróra vágjuk. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk fenyőmagot, a fokhagymát, a bazsalikomot, sóval, és borssal ízesítjük. Sült burgonyához, halhoz, tésztához kínáljuk.

Fokhagymás vaj

Hozzávalók 4 személyre: 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál vágott, friss vegyes zöldfűszer, 2 mokkáskanál őrölt bors, 20 dkg puha vaj Elkészítés: A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. A vajat habosra keverjük, a fokhagymát, a zöldfűszereket, az őrölt borssal és sóval ízesítjük.

Narancsos vaj

Hozzávalók 4 személyre: 1/2 narancs reszelt héja, 3 evőkanál narancslé, 1 evőkanál vágott tárkony, 20 dkg puha vajElkészítés: A narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk. A tárkonyt leöblítjük, apróra vágjuk. A vajat habosra keverjük, beledolgozzuk a narancs héját, levét, a tárkonyt, és sóval, borssal ízesítjük. Grillezett burgonyához, spárgához, borjúhúshoz nagyon finom.

Gombás vaj

Hozzávalók 4 adaghoz: 25 dkg gomba,1 közepes fej hagyma,12,5 dkg vaj,1 gerezd fokhagyma szétnyomva,1 csipet tengeri só,1 csipet frissen őrölt feketebors,1 csipet frissen reszelt szerecsendió,1 csokor petrezselyem.
A gombát jól megmossuk, papírtörlővel ledörzsöljük, finomra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, nagyon finomra vágjuk és 2 ek. vajban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a gombát és addig pároljuk kis lángon, amíg majdnem az összes levét elfőtte. Belekeverjük a fokhagymát és többi vajat is, hogy egy kicsit felolvadjon. Sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A petrezselymet mgmossuk, leszárazzuk, apróra vágjuk és belekeverjük a masszába. A gombás vajat egy kis tálkába tesszük, hagyjuk kihűlni, hogy megszilárduljon. Jégszekrényben egy hétig is eláll.

Sütés nélkül sütemény

Csokoládé bomba

Hozzávalók:
25 babapiskóta
15 dkg porcukor
20 dkg vaj
3 tojás
3 dkg kakaó
1-2 evőkanál rum
tejszínhab.
A tojássárgákat habosra keverjük a vajjal, és a cukorral. Majd közékeverjük a kakaót, és a tojások kemény habbá vert fehérjéjét, végül rummal ízesítjük. Ebből a krémből egy réteget terítünk egy mély üvegtál aljára, amelyre egy sor babapiskótát teszünk, ezt a sort ismét krémmel fedjük le. Mindezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalók tartanak. A sütemény tetejét krémmel vonjuk be. Egy napig a hűtőben tartjuk, és közvetlenül tálalás előtt 3 deci tejszínből vert kemény édes habbal tálaljuk.

Szalámi édesen

Hozzávalók:
5 dkg vaj,
15 dkg porcukor,
egy egész tojás,
egy evőkanál kakaó,
6 dkg darált,
6 dkg vagdalt dió
Elkészítés:
5 dkg vajat, 15 dkg porcukrot, egy egész tojást, egy evőkanál kakaót összekeverünk, majd sűrűre főzzük. Ha kihűlt, belekeverünk 6 dkg darált, 6 dkg vagdalt diót, és deszkán porcukor aláhintésével szalámi vastagságúra hengergetjük. Egy napi száradás után jó.

Almaszalámi

Hozzávalók:
25 dkg megtisztított puha alma (tisztán mérve)
25 dkg cukor
3 dkg vaj
5 dkg darált dió
5 dkg mazsola
1 púpozott evőkanál kakaócukor a külsejére
Elkészítés:
Az almát vlkonyra szeleteljük, majd a cukorral és a vajjal saját levében addig pároljuk, míg teljesen szét nem fő. Ekkor belekeverjük a diót, a mazsolát és a kakaót, és kevergetve olyan sűrűre főzzük, hogy összetapadjon. (vigyázni kell, mert könnyen leég!)Gyúródeszkára cukrot hintünk, és az almás masszát csíkban ráhalmozzuk, majd hűlni hagyjuk.Ha kihűlt, vizes kézzel hengert formázunk belőle és a cukorba forgatjuk.Néhány napig állni hagyjuk (szellős helyen), hogy megszikkadjon, majd vizes késsel szeleteljük.

Barackos falatok

Hozzávalók:
10 dkg fehér tortabevonó csokoládé
10 dkg vaj
7,5 dkg porcukor
1 tojássárgája
3 evőkanál barackpálinka
40 dkg aszalt sárgabarack
50 szem pirított mandula
mignonpapír
Elkészítés:
A fehér tortabevonó csokoládét kis darabokra tördeljük. A vajat a porcukorral, a tojássárgájával és a pálinkával habosra keverjük. A csokoládét a gőzfürdőben felolvasztjuk, a krémbe keverjük, és hagyjuk kihűlni. A hideg krémet a kézi robotgéppel habosra keverjük, és csillagcsőrös habzsákba szedjük. A minyonpapírkákba 1-1 aszalt barackot fektetünk, és rányomunk egy falatnyi csokoládékrémet. Beletűzdelünk 2-3 mandularudacskát, és a hűtőben hagyjuk megdermedni.

Barackos tallér

Hozzávalók:
20 dkg aszalt sárgabarack
25 dkg kókuszreszelék
30 dkg porcukor
1 citrom leve
Elkészítés:
Leforrázzuk a barackot, és lefedve 2 órán keresztül állni hagyjuk, hogy a barackok jól megduzzadjanak. Utána kinyomkodjuk a barackokat, és sűrű lyukú húsdarálón ledaráljuk vagy robotgépben pépesítjük. A barackpéphez hozzáadjuk a kókuszreszeléket, és jól összekeverjük. Belecsurgatjuk a citromlevet is, és annyi porcukrot szórunk bele, amennyitől jól formázható masszát gyúrhatunk belőle. A masszából hengert sodrunk, a hengerből fél centi vastag tallérokat vágunk, a maradék kókuszreszeléket kistányérra borítjuk, és megforgatjuk benne a tallérokat. Meleg helyen, szalvétával letakarva legalább 2 napig hagyjuk száradni, majd sütőpapír közé rétegezve dobozba rakjuk.

Citromos trüffel

Hozzávalók:
4 dkg cukrozott citromhéj
22,5 dkg fehér csokoládés tortabevonó
1 dl tejszín
1 ½ citrom reszelt héja
3 evőkanál citromlé
Díszítéshez:
kb. 2 dkg pisztácia
15 dkg fehér csokoládés tortabevonó
Elkészítés:
Apróra vágjuk a citromhéjat. Feldaraboljuk a 22,5 dkg bevonót, és felolvasztjuk a tejszínben. Hozzákeverjük a cukrozott és a reszelt citromhéjat és a citromlevet, és legalább 4 órára hűtőbe tesszük, hogy megkeményedjen. Kézi robotgép habverőjével krémesre keverjük a masszát. Két teáskanál segítségével egy alufólialapra kis halmokat készítünk, majd egész éjszakára hűtőbe tesszük őket. Hosszában félbevágjuk a pisztáciákat. A maradék tortabevonót feldaraboljuk, és vízfürdőben felolvasztjuk. Bevonjuk vele a halmokat, és fél-fél pisztáciával díszítjük. Hagyjuk megszáradni, és fogyasztásig a hűtőben tároljuk.

Datolyagolyók

Hozzávalók:
20 dkg datolya
10 dkg mogyoró
5 dkg csokoládé
5 dkg porcukor
1 tojásfehérjesó
Elkészítés:
A kimagozott datolyát nagyon apróra vágjuk, a mogyorót ledaráljuk, a csokoládét lereszeljük.A tojásfehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.A hozzávalókból jól gyúrható masszát készítünk, majd vizes kézzel golyókat formálunk belőle.A golyókat kakaóporba vagy porcukorba forgatjuk, és tálalásig hűtőben tároljuk.

Diós trüffel

Hozzávalók:
5 dkg dióbél
25 dkg tejcsokoládés tortabevonó
5 dkg étcsokoládés tortabevonó
1 dl tejszín
1 csomag vaníliás cukor
7,5 dkg vaj
4 evőkanál diólikőr
2-3 evőkanál kakaópor
Elkészítés:
A diót finomra vágjuk, a csokoládét nagyobb darabokra törjük. Felmelegítjük a tejszínt, felolvasztjuk benne a vaníliás cukrot, a vajat és a bevonót. Belekeverjük a diót és a likőrt, majd legalább 4 órára a hűtőbe tesszük, hogy megkeményedjen. Kézi robotgép habverőjével krémesre keverjük a masszát. Kis halmokra osztjuk, és hideg kézzel gyorsan golyókat formázunk belőlük. A trüffeleket kakaóporba hengergetjük, és fogyasztásig a hűtőben tároljuk.

Epertorta

Hozzávalók:
80 dkg eper (vagy más idénygyümölcs, konzerv)
15 g zselatin
1,5-2 dl édeskés vermut (ha gyereknek készül cukros tejjel lehet helyettesíteni)
15-18 db babapiskóta
50 dkg túró
15 dkg porcukor
1 db citrom
5 dl tejszín (vagy 3 csomag tejszínhabpor + tej)
1 tasak tortabevonó zselé
2 tasak vaníliás cukor
Elkészítés:
Az eper 1/3-ad részét (a legszebb szemeket) félretesszük a díszítéshez, a többit megmossuk, lecsepegtetjük, szárukat kitörjük, az eperszemek nagyságától függően félbe-, negyedbe vágjuk. A zselatint a csomagoláson olvasható javaslat szerint felpuhítjuk vagy felfőzzük. A vermutot mélytányérba öntjük, beleforgatjuk a babapiskótákat, és egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljára fektetjük – némelyiket eltörjük, hogy “hézagmentesen” kitölthessük a formát (érdemes sütőpapírt tenni a tortaforma aljára, különben nagyon odaragad a formához).A túrót szitán áttörjük, hogy minél finomabb krémet kapjunk, hozzászitáljuk a porcukrot, belereszeljük a forró, folyó víz alatt megsikált citrom héját, és hozzászűrjük a citrom kinyomott levét. A tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral. A felolvasztott zselatint gyors mozdulatokkal a túrókrémhez keverjük, végül kanalanként hozzáadjuk a tejszínhabot. A krém felét a babapiskóták tetejére simítjuk, belenyomkodjuk az eperdarabokat, bevonjuk a maradék krémmel, fóliával betakarjuk, és 5 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt minimum 1 órával megmossuk, megtörölgetjük és megtisztítjuk a félretett eperszemeket. Kettőt vékony gerezdekre, a többit vékony karikákra vágjuk, és csinosan megdíszítjük velük a torta tetejét. A tasakon olvasható utasítás szerint, 1 evőkanál porcukorral elkészítjük a tortazselét, kanalanként a torta tetejére öntjük, és dermedésig, legalább 1/2 órára hidegre tesszük. Tálaláskor meglazítjuk a formán a kapcsot, késsel körbevágjuk-lazítjuk (hogy szépen elváljon a forma oldalától), lehúzzuk a tortagyűrűt, és két sütőlapát segítségével kerek tálra csúsztatjuk.
Tipp:
Könnyebben és főleg biztonságosabban ki tudjuk venni a tortát a formából, ha egy 10-15 cm magas – pl. felfordított keverőtál – tetejére helyezzük majd a kapocs meglazítása után lecsúsztatjuk róla tortakarikát.

Fügeszalámi

Hozzávalók:
50 dkg füge
20 dkg porcukor
15 dkg mogyoró
5 dkg mazsola
1 narancs reszelt héja
5 dkg kristálycukor
Elkészítés:
A fügét a mazsolával, a mogyoróval és a narancshéjjal együtt ledaráljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, jól összedolgozzuk és a masszából ujjnyi vastag rudakat sodrunk.Megforgatjuk kristálycukorban, majd egy napig hagyjuk szikkadni.Szeletekre vágva kínáljuk.

Gesztenyegolyók

Hozzávalók:
25 dkg gesztenyemassza
12 dkg darált mandula
3-4 evőkanál kakaópor
étcsokoládés tortadara
Elkészítés:
A gesztenyemasszát jól eldolgozzuk a mandulával és a kakaóporral. (Ha nagyon kemény, keverhetünk hozzá néhány evőkanálnyi langyos tejet)Vizes kézzel golyókat formázunk a masszából, majd megforgatjuk a tortadarában.Tálalásig hűtőben tároljuk.

Gesztenyerolád narancskrémmel töltve

Hozzávalók:
3 csomag gesztenye
2 evőkanál rum
2 evőkanál liszt
1 dl tej
5 dkg margarin
5 dkg porcukor
2 db narancs
Tetejére: csokimáz
Elkészítés:
A narancsok héját lereszeljük, az egyik levét kifacsarjuk, a másikat lehártyázzuk és a húsát felaprítjuk. A narancskrémhez lisztből, tejből, narancsléből besamelt főzünk, ha kihűlt, kanalanként belekeverjük az előre habossá kevert margarin + cukor + narancshéj krémbe. Végül belekeverjük a narancs húsát is. A gesztenyemasszát és a rumot keverőgéppel átdolgozom, majd egy folpack-on vizes kézzel kb. 30x20 cm nagyságúra nyomkodjuk. A közepére csíkban elosztjuk a narancskrémet, és a folpack segítségével a gesztenyét feltekerjük.Legalább 2 órára hűtőbe tesszük, majd a folpack levétele után bevonjuk csokimázzal.

Gesztenyés charlotte

Hozzávalók:
50 dkg gesztenyemassza
15 db babapiskóta
4 dl tejszín
0,5 dl rum
2 dkg zselatin
1 dkg vaj
Elkészítés:
Egy mély, kb. 25 cm átmérőjű tál falát kikenjük a vajjal, a tál alját kibéleljük papírral (kör alakúra vágjuk) vagy alufóliával. A tál oldalán szorosan körberakjuk a babapiskótát.Egy másik tálban simára keverjük a rummal meglocsolt gesztenyemasszát a kevés vízben feloldott zselatinnal, majd hozzákeverünk 2,5 dl felvert tejszínt.A krémet a piskótákkal kibélelt tálba töltjük, a kiálló piskótavégeket a tál széléig levágjuk, majd a charlotte-t legalább három órán keresztül hűtőben érleljük.Tálalás előtt tortástálra borítjuk, levesszük róla a papírt vagy az alufóliát, és a maradék tejszínhabbal díszítjük.

Kókuszos tekercs

Elõzõleg vegyük ki a szükséges mennyiségû vajat a hûtõbõl, hogy felengedjen, majd helyezzünk a húsdarálóba egy normál méretû, azaz 4 milliméteres lyukakkal ellátott tárcsát, és hajtsunk át rajta 30 dg édes háztartási kekszet. Adjunk hozzá 16 dg mézet, 6 dg kakaót, 2 púpozott evõkanál baracklekvárt, 2 evõkanál sütõrumot, valamint 0,8 dl tejet, és alaposan gyúrjuk össze. Ha túl száraz lenne, tegyünk bele még egy kis baracklekvárt, hogy formálható masszát kapjunk. Rum helyett használhatunk fél mokkáskanál rumaromát is. Ebben az esetben 1 dl tejet adjunk a masszához. Ezután keverjünk össze 18 dg szobahõmérsékletû vajat 12 dg szõlõcukorral, és 15 dg kókuszreszelék kb. háromnegyedével. Amennyiben a cukor a tárolás során megcsomósodott, terítsük szét egy darab papíron. Helyezzünk rá egy másik papírlapot, és sodrófával törjük át, mert a vajban nem oldódik a cukor. Ha a kakaó megcsomósodott, akkor ugyanígy lazítsuk fel. Ezt a módszert más süteményeknél is célszerû alkalmazni, mivel a megcsomósodott kakaó nem oldódik fel, hanem egyre jobban összeáll. Amennyiben keverés közben nagyon kilágyulna a krém, pár percre tegyük a mélyhûtõbe. A maradék kókuszreszeléket szórjuk szét a gyúródeszkán, egy kb. 20×20 centiméteres területen. Tegyük a tömzsi hengerré formált gyurma keménységû kakaós masszát a kókuszreszelékkel meghintett négyzet közepére, és nyújtsuk el rajta egyenletes vastagságúra. Ha túl ragadós lenne, hintsünk a tetejére egy kis szõlõcukrot vagy kókuszreszeléket. Amennyiben az alja is tapad, akkor mozgassuk ide–oda a tésztát, hogy a szélén kitüremkedõ kókuszreszelékbõl a szükséges mennyiséget magára vegye. Utána a kb. 36×36 cm méretûre nyújtott tésztára kenjük rá a kókuszos vajat, majd vágjuk ketté, és a metszett oldalától kiindulva tekercsszerûen sodorjuk fel. Ha nem egyenletes vastagságú, akkor a végeit összeütögetve, a közepét vékonyabbra sodorva formázzuk. Végül mindkét rudat kissé oválisra lapítva helyezzük hûtõszekrénybe, hogy megdermedjen. Néhány napi érlelés után ferdén vágjuk kb. 0,5 cm vastag szeletekre, és desszertes tányéron ízlésesen elrendezve tálaljuk.
Ez a könnyen elkészíthetõ sütemény polietilénfóliába csavarva a mélyhûtõben huzamosabb ideig is tárolható, így kiválóan alkalmas váratlan vendégek kínálására. A hûtõbõl mindig csak a szükséges mennyiséget vegyük ki, mert a felengedett vajas töltelék újradermesztve már nem olyan gusztusos. Még pikánsabbá tehetjük az ízét, ha a kekszes tésztához hozzáadunk negyed mokkáskanál õrölt kardamommagot, vagy szegfûborsot. Különösen finommá és kellemes illatúvá válik azáltal is, ha a vajkrémbe belekeverünk 1 dg vanillincukrot. Itt célszerû megemlíteni, hogy a konyhamûvészetben járatos háziasszonyok a süteményekhez adandó, valamint a megszórásukra szolgáló porcukrot is vaníliával ízesítik. Ennek legegyszerûbb és legegészségesebb módja, hogy egy egész vaníliarudat négyfelé vágunk, és 0,5 literes üvegbe töltött gyümölcs– vagy szõlõcukor közé dugdossuk. Fémtetõvel légmentesen lezárva a cukor néhány hét alatt teljesen átveszi a vanília ízét és illatát.

Mézes gyümölcssaláta

Hozzávalók:
1 nagy narancs meghámozva, felkarikázva
negyed citrom ugyanígy
1 nagy banán vékony karikákra vágva
1 nagy zöldalma vékony cikkekre vágva
1 evőkanál mazsola
1 grépfrút leve
méz, amennyit gondolsz
Mindezt lazán keverd össze és hűtsd be.

Gyümölcsös túrórúd

Hozzávalók:
8 dkg mazsola
3 cl rum
30 dkg tehéntúró
10 dkg vaj
2 db tojássárgája
8 dkg vaníliás cukor
1 dl tejföl
1 citrom
1/2 citrom héja
2 dl tejszín
20 dkg gyümölcs
Elkészítés:A mazsolát a rumba áztatjuk, a túrót áttörjük és keverőtálba tesszük. A vajat a tojássárgákkal, vaníliás cukorral simára keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a citromlevet és a reszelt citromhéjjal ízesitve habos krémmé keverjük. Végül belekeverjük a túrót és a mazsolát. Megnedvesített konyharuhába téve rúd alakúra formázzuk, szorosan felcsavarjuk a ruhával és zsineggel átkötjük és nehezéket rátéve a hütőbe tesszük. Legalább 12 órát hűtjük. Kicsomagolva meleg vízbe mártott késsel felvágjuk. Tejszinhabbal és gyümölcsökkel díszítve tálaljuk.

Lila puding

Hozzávalók:
10 g zselatin
2 dl tejszín
150 g áfonyás joghurt
5 evőkanál cukor
10 dkg áfonyalekvár
Elkészítés:A zselatint a csomagoláson olvasható utasítás szerint beáztatjuk 4 ek. vízbe.A zselatinhoz öntünk 1 dl vizet, felforraljuk, és kissé hűlni hagyjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A joghurtot összekeverjük a cukorral, a lekvárral, beleforgatjuk a tejszínhabot és belekeverjük a zselatint. Kiöblítünk vízzel egy gömbölyű aljú tálat, beleöntjük a masszát, és lefedve legalább két órára betesszük a hűtőbe. Tálaláskor tálra borítjuk, és szeletelve kínáljuk.

Meggyfelfújt mikróban

Hozzávalók:
5 szikkadt zsemle
3 tojás
1/4 l tej
6 evőkanál cukor
1/2 kg meggy
1 csomag vaníliás cukor
10dkg vaj
Elkészítés:A zsemlét kis kockákra vágjuk. A tejet, a tojások sárgáját és 5 dkg cukrot összekeverünk, a zsemlére öntjük és állni hagyjuk. A meggyet kimagozzuk, a zsemlét és a meggyet rétegezve lerakjuk a tálba, apró darabokra vágott vajjal megszórjuk. A 3 tojás fehérjéből 1 evőkanál cukorral habot verünk és ezt a tetejére simítjuk. Folpackkal /tűvel megszúrkáljuk/ letakarjuk a tálat, majd 600W-on 8-9 percig sütjük a mikróban.

Rebarbarás tiramisu

Hozzávalók:
10 dkg babapiskóta
60 dkg rebarbarakompót
25 dkg túró
15 dkg tejszín
12,5 dkg mascarpone
2,5 dl vízinstant kávé
3 evőkanál mandulalikőr
2 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál csokoládéreszelék
Elkészítés:A babapiskótával kibélelünk egy laposabb tálat.A vizet felforraljuk, feloldunk benne ízlés szerinti mennyiségű instant kávét, és 2 evőkanál mandulalikőrrel ízesítjük.Ezzel a keverékkel meglocsoljuk a babapiskótát, majd rásimítjuk a rebarbarakompótot.A mascarpónét összekeverjük a túróval, a tejszínnel, a vaníliás cukorral és a maradék 1 evőkanál mandulalikőrrel, majd a kompótra halmozzuk a krémet.A tiramisut lefedve legalább egy órán keresztül pihentetjük hűűtőszekrényben.Tálaláskor megszórjuk a csokireszelékkel.

Csíkos csokis csemege

Hozzávalók:
2 nagy csomag Albert keksz
10 dkg cukor
20 dkg margarin
1 csapott evőkanál nescafe (vagy 1/2 dl kávé)
5 púpozott evőkanál finom liszt
2 evőkanál kakaó
1/2 liter tej
2 tábla tortabevonó (pl. Katica)
Elkészítés:A nescafe-ból fél dl vizzel kávét főzünk. A lisztet, cukrot, kakaót szárazon összekeverjük, majd a tejet és a kávét hozzáadva simára keverjük. Lassú tűzön keverve forrásig sűrűre főzzük, levéve a tűzről beledaraboljuk a margarint és megolvasztjuk benne. Megvárjuk míg kihűl a krém és utána egyenként egymáshoz ragasztjuk vele a kekszeket. (2 hosszú henger lesz belőle)Felolvasztjuk a tortabevonót egyik táblával az egyik hengert a másikkal a másikat vonjuk be, lehetőleg egyenletesen. Kb. fél napig hűtőszekrényben tesszük a csokirudakat, hogy a keksz megpuhuljon. Pihenés után, ha már nem ropog a keksz, ferdén felszeleteljük (ahogy a méteres kalácsot szokták), hogy szép csíkos süteményt kapjunk.

Csokis rudacskák

Hozzávalók:
15 dkg darált keksz
2,5 dkg instant kakaópor
1 kiskanál rumaroma
fahéj ízlés szerinttej
Csokimáz:
10 dkg ét tortabevonó
5 dkg margarin
Elkészítés:A darált kekszet összekevejük a kakaóporral és a fahéjjal. A darált kekszes keverékhez hozzáadjuk a rumaromát, és annyi tejet, amenyit felvesz (jól gyúrható masszát kell kapnunk). A masszából rudakat gyúrunk. Felolvasztjuk a bevonót, beletesszük a felolvasztott margarint, majd a rudacskákat ebbe a mázba mártjuk. Hűlni hagyjuk.

Csokiszalámi

Hozzávalók:
20 dkg margarin
5-5 dkg kakaó és mazsola
7 dkg cukor (ízlés szerint lehet több is)
1 dl tej
30 dkg háztartási keksz
rumaroma
4-5 dkg apróra vágott dió
Elkészítés:A margarint felolvasztjuk (gőz fölött) a cukorral, hozzáadjuk a kakaóport és a tejet. Amikor teljesen egynemű masszává olvadt, levesszül a gőzről, és hozzáadjuk a rumaromát, jól elkeverjük, majd következik az apróra tördelt keksz, a mazsola és a dió.Egy őzgerinc formát kibélelünk alufóliával, és ebbe öntjük a masszát. 3-4 órát pihentetjük a hűtőben tálalás előtt.

Gombóc Artúr kekszgolyója

Hozzávalók:
50 dkg háztartási keksz
16 dkg porcukor
3 evőkanál keserű kakaó
20 dkg margarinkb.
2 dl langyos tej
kókuszreszelék
Elkészítés:A háztartási kekszet ledaráljuk, hozzáadjuk a porcukrot és a keserű kakaót, jól összekeverjük. A margarint felolvasztjuk, és annyi lanygos tejet adunk a masszához, hogy vizes kézzel jól tudjuk formázni.A gombócokat kókuszreszelékbe forgatjuk.

Hamis marcipángolyók

Hozzávalók:
60 dkg darált keksz
20 dkg vaj
1 keserűmandula aroma
20 dkg porcukor+ tej (ha még kemény a massza)
kakaó a megforgatáshoz
Elkészítés:A hozzávalókat jól alakítható masszává gyúrjuk, golyókat formázunk belőle, majd kakaóban megforgatjuk őket.

Havas hegycsúcs

Hozzávalók:
50 dkg darált háztartási keksz
16 dkg porcukorkb.
3 evőkanál keserű kakaó
20dkg olvasztott margarinkb.
2 dl tej
3 tojásfehérje
5 dkg porcukor
15-20 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:A kekszet, porcukrot, kakaót összrkeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott margarint és annyi tejet, hogy formázható legyen.Gőz fölött felverjük a tojásfehérjét porcukorral, majd hozzáadunk annyi kókuszreszeléket, hogy összeálljon (15-20dkg).A citromfacsaró hátulját kibéleljük folpackkal vagy nejlonzacskóval, ebbe teszünk egy teáskanálnyi kókuszmasszát, majd telerakjuk kekszmasszával. A kiskanállal jól belenyomjuk az egészet a formába, amiből a zacskó, ill. folpack kihúzásával könnyen kivehetjük.

Kekszes-almás

Hozzávalók:
1 kg alma
8 dl + 8-10 evőkanál víz
20 dkg cukor
3 csomag (12 dkg) főzni való vaníliás pudingpor
50 dkg szögletes formájú háztartási keksz
3-4 evőkanál kakaópor
4 evőkanál porcukor
5 dkg vaj
Elkészítés:Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, és nagy lyukú reszelőn legyaluljuk. Lábasba töltjük, 5 dl vizet ráöntünk, a cukorral ízesítjük, kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Közben a pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük, és kevergetve 2 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik. Egy kb. 28x23 centis tepsi alját keksszel kirakjuk, a már csak meleg krémet egyenletesen rákenjük. A tetejére szép sorban keksz kerül. A kakaóport a porcukorral meg 8-10 evőkanál vízzel kevergetve fölforraljuk, a tűzről levéve a vajat hozzáadjuk, majd ezt a mázat a süti tetejére kenjük. Jól behűtjük, ezalatt nemcsak összeérik, hanem össze is áll, így lehet majd szeletelni.

Kekszrolád

Hozzávalók:
15 dkg háztartási keksz
10 dkg dió
1 dl feketekávé
10 dkg cukor
2 kávéskanál kakaó (nem cukrozott instant)
2 kávéskanál rum
Krémhez:
5 dkg vaj
2 evőkanál cukor
1 evőkanál rum
Elkészítés:A kekszet és a diót megdaráljuk és összekeverjük. A kávét, a cukrot, a kakaót és a rumot elkeverjük, hozzáadjuk a diós kekszet, és simára gyúrjuk. A krémhez a vajat, a cukrot és a rumot habosra keverjük.A tésztát kinyújtjuk, rákenjük a krémet, alufólián összegöngyöljük.Hűtőbe tesszük, és ha kihűlt, szeletelve kínáljuk.

Kekszrúd

Hozzávalók:
50 dkg háztartási keksz
25 dkg cukor
2 púpozott evőkanál keserű kakaó
3 púpozott evőkanál liszt
2,5 dl tej
25 dkg margarin
Elkészítés:A háztartási kekszet kézzel összetörjük (kb. egy darabot négy felé). A cukrot, a keserű kakaót, a lisztet szárazon összekeverjük, majd feltesszük főni a tejjel és az olvasztott margarinnal.A kakaós masszát sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve belekeverjük a kekszet. Alufóliával kibélelt őzgerinc formába öntjük, fakanállal jól belenyomkodjuk. Néhány órára betesszük hűtőbe, hogy a keksz megpuhuljon. A formából kiforditjuk, lehúzzuk róla az alufóliát és szeleteljük.
Tipp: A masszába keverhetünk ízlés szerint mazsolát, diót, aszalt gyümölcsöket is!

Keksz-szalámi

Hozzávalók:
20 dkg margarin
40 dkg kristálycukor
4 tojás
5 dkg kakaópor
60 dkg háztartási keksz
kevés rum
kevés reszelt kókusz
celofán
Elkészítés:A háztartási kekszet feltördeljük kb. 1 centis darabkákra (pl. sodrófa segítségével). A kekszdarabkákat meglocsoljuk rummal. Egy nagy tálban megolvasztjuk a margarint (gőz fölött), beleöntjük a cukrot, a kakaóport és a tojásokat is. Sűrű masszává főzzük. A tűzről levesszük a masszát, és belekeverjük a kekszet. Kiterített celofánpapírra kevés kókuszreszeléket hintünk, és ráteszünk egy adagot az elkészített masszából. A celofánt feltekerjük, és hengert formázunk. A masszát jól összepréseljük, majd a celofán két végét összecsavarjuk, mintha csak szalámit csinálnánk. Hűvös helyen állni hagyjuk, majd vékony szeletekre vágva tálaljuk.

Kókuszgolyó

Hozzávalók:
50 dkg darált keksz
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
fél dl erős kávé
annyi tej, hogy gyúrható legyen
kevés rum
kb. 10 dkg darált dió
Elkészítés:A hozzávalókból jól alakítható masszát gyúrunk, és kis golyókat formázunk belőle.A golyókat kókuszreszelékben meghempergetjük

Marcipános kocka

Hozzávalók:
½ kg darált keksz
9 evőkanál forró tej
30 dkg porcukor
25 dkg puha margarin vagy vaj
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg darált dió
½ rum aroma
3-4 dkg kakaó
1 mandula aroma
Máz:
10 dkg vaj
10 dkg cukor
2 evőkanál kakaó
1 evőkanál tej
Elkészítés:A kekszet összegyúrjuk a tejjel, a porcukorral, a puha vajjal és a vaníliás cukorral. A masszát kétfelé vesszük, egyik felébe belekeverjük a darált diót, a rum aromát és a kakaót, majd egy műanyag tálcára simítjuk.A massza másik felébe belekeverjük a mandula aromát, és rásimítjuk a barna masszára.A mázhoz a vajat a cukorral, a kakaóval és a tejjel gőz fölött felfőzzük (addig, amíg elkezd hólyagosodni), majd hagyjuk húlni néhány percig, és rákenjük a süti tetejére.

Chocito

Hozzávalók:
25 dkg margarin
25 dkg cukor
3 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál kakaópor
1 dl tej
1 evőkanál zselatin
18 dkg tejpor
½ csomag karamellás rizspehely (lehet natúr is)
Elkészítés:A margarint a cukorral, a vaníliás cukorral és a kakaóporral kikeverjük és állandó kevergetés mellett felfőzzük. A hideg tejbe a zselatint beáztatjuk, majd belekeverjük a felfőzött masszába, és félig kihűtjük. Közben a tejport elkeverjük a rizspehellyel, majd belekeverjük a masszába és folpackkal bélelt őzgerinc formába tesszük. 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Megjegyzés: Gyorsan kell dolgozni vele, mert hamar köt.

Créme Caramel

Hozzávalók:
60 ml víz
180 ml cukor
500 ml tej
1 csomag vaníliás cukor
8 tojás
Elkészítés:A vízből és 100 ml cukorból aranybarna karamellt készítünk. Egyszemélyes adagnyi formákba töltjük (a formák oldalát vonjuk be vele, középre a krém jön). A tejet felforraljuk a vaniliás cukorral. A maradék cukrot a tojásokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a forró tejet. A krémet a formákba töltjük, a formákat forró vízfürdőbe állítjuk. 175 °C fokos sütőben kb. 35 percig sütjük-gőzöljük, amíg a massza éppen megszilárdul. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük. Tálalás előtt kiborítjuk a formából.

Csokigolyók

Hozzávalók:
8 dkg vaj
1-2 evőkanál kakaópor
1 tábla olvasztott étcsokoládé
1 kis rúd darabolt marcipán
csipet őrölt rozmaring
0,5 dl tejszín
ízlés szerint cukor
Elkészítés:A hozzávalókat összegyúrjuk, kis golyókat formázunk belőle, majd tetszés szerint kakaóporban vagy csokireszelékben megforgatva tálaljuk.

Csokis süti mikróban

Hozzávalók:
10 dkg csokoládé
15 dkg margarin
3 egész tojás
1/2 dl tej
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál rum (rumaroma)
20 dkg liszt
maréknyi apróra vágott dió
10 dkg vegyesíz (sütésálló)
1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:A csokoládét megolvasztjuk a margarinnal. A tejet és a tojásokat alaposan összekeverjük és hozzáadjuk a csokis margarinhoz, beleteszünk a porcukrot, vaníliás cukrot, rumot, lisztet, amiben elkevertük a szódabikarbonát. Maréknyi apróra vágott diót és vegyesízt, szintén apróra vágva beleforgatunk. 600W-on 9-10 percig sütjük(tűpróba).

Fagyitiramisu

Hozzávalók:
1 magas piskóta tortalap (26 cm átmérőjű) – készen kapható
1,5 dl erős kávé
250 ml csokoládéfagylalt
250 ml eperfagylalt
1 evőkanál kakaópor
A díszítéshez: 10 szem fagyasztott gyümölcs vagy kivi
Elkészítés:A tortalapot vízszintesen kettévágjuk, és megcsepegtetjük a kávéval. A tortalapokból 4-4 (összesen 8 db) kört vágunk ki egy kb. 8 cm átmérőjű pohár segítségével. Minden tányérral 2-2 kört fektetünk. A fagylaltokból a pohár segítségével 4-4 kört vágunk ki és minden tányérra, a piskótákra 1 csokoládés és 1 epres fagylaltot fektetünk. Tetejüket késsel elsimítjuk, megszórjuk kakaóval, és gyümölcsökkel körítve tálaljuk.

Fehér csoda

Hozzávalók:
2 tojásfehérje
15 dkg porcukor
15 dkg bármilyen olajos mag (pl. darált dió, mogyoró, stb)
1 evőkanál liszt
kevés vanília aroma
Elkészítés:A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, a magokat, a lisztet és az aromát.A masszát habzsákba tesszük, és sütőpapírral bélelt tepsire kis kekszeket formázunk. Forró sütőbe tesszük, kb. 12 perc alatt készen vannak.

Grillázs süti

Hozzávalók:
2 dl tej
50 dkg kristálycukor
5 dkg kakaó
25 dkg margarin
50 dkg darált keksz
10 dkg kókuszreszelék vagy darált dió
kicsi rum
baracklekvár
Elkészítés:A tejet a kristálycukorral és a kakóval összeforraljuk.Még melegen hozzáadjuk a margarint.Belekeverjük a darált kekszet, a kókuszreszeléket, egy kevés rumot vagy rumaromát és néhány evőkanál baracklekvárt.Az így kapott sűrű masszát még langyosan rákenjük az ostyalapokra, majd a tetejüket is befedjük ostyával.Tálalás előtt hagyjuk állni kb. egy napot, hogy az ostya megpuhuljon!

Mákfelfújt mikróban

Hozzávalók: (kb. 8 adaghoz)
2 dl tej
15 dkg darált mák
10 dkg cukor
1 csipet őrölt fahéj
4 dkg liszt
3 tojás
3 evőkanál rum
2 dkg vaj
meggybefőtt
Elkészítés:A tejet felforraljuk, ha forr, beletesszük a mákot, a cukrot, a fahéjat és lisztet. Pár perc alatt gyakran kevergetve összefőzzük, majd kihűtjük.A tojásokat kettéválasztjuk, és a hideg mákba keverjük a tojások sárgáját és a rumot. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a mákmasszába forgatjuk vigyázva, nehogy összetörjön.Kivajazunk közepes nagyságú káváscsészéket (kb. 1dl-es), és háromnegyedig töltjük a masszával.Kettesével a mikróba tesszük, és 650W-on két percig főzzük.Ha kész, tányérra borítjuk, és néhány szem meggybefőttel tálaljuk.

Marcipán

Hozzávalók:
1 kg cukor
1,5 dl tej
10 dkg darált mandula
30 dkg rétesliszt
20 dkg vaj
1/2 mandula aroma
Elkészítés:1 kg cukrot 2,5 dl tejjel felforralunk, belefőzzük 10 dkg darált mandula és 30 dkg rétesliszt keverékét. Pár percig forraljuk, majd levesszük a tűzről. Belekeverünk 20 dkg vajat és kb. 1/2 mandula aromát. (Célszerű előbb legfeljebb 1/3 aromát belekeverni, majd még ízlés szerint adagolni hozzá.)Egy tálcát kibélelünk alufóliával, margarinnal vagy vajjal vékonyan bekenjük. Kiöntjük rá a masszát, elegyengetjük. Miután kihűlt és megszilárdult, deszkára kiborítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, fel lehet vágni. A darabokból kis golyókat is lehet formálni, és porcukros kakaóban meghempergetni.
Tipp: A tisztított mandulát darálás előtt könnyen meg lehet hámozni, ha 2 percig forró vízbe tesszük, majd a fellazult héjából két ujjunk közé szorítva ügyesen kispricceljük. Így zöld lesz a marcipán, héjas mandulával drapp.

Mogyorókrém

Hozzávalók:
30 dkg porcukor
3 csomag félzsíros tejpor
25 dkg sütő margarin
15 dkg finomra darált amerikai mogyoró
10 dkg kakaópor
2,5 dl langyos víz
1 mokkáskanál só
Elkészítés:Mély keverőtálba szórjuk a porcukrot, a kakaóport, a tejport és a sót. Szárazon összekeverjük, majd a langyos vizet ráöntjük.A margarint darabokban hozzáadjuk, és elektromos habverővel addig keverjük, míg habos, könnyű massza nem lesz.Végül beledolgozzuk a darált mogyorót, és jól zárható üvegbe töltjük. Hűtőszekrényben sokáig eláll.

Mozart golyók

Hozzávalók:
20 dkg darált dió
15 dkg cukor
20 dkg reszelt étcsokoládé vagy 2 evőkanál kakaópor
1 evőkanál baracklekvár
2 evőkanál rum
1 tojásfehérje
kb. 40 szem kimagozott rumos meggy.
Elkészítés:A diót, a cukrot, a csokoládét, a lekvárt, a rumot és a tojásfehérjét összedolgozzuk. Hűtőbe tesszük, mert így könnyebben lehet vele dolgozni. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, mindegyik közepébe egy-egy szem meggyet teszünk. Kókuszreszelékbe vagy tortadarába forgatjuk, esetleg kristálycukorba, majd mignonpapírra rakjuk. Egy napig levegős helyen szikkadni hagyjuk.

Müzligolyók

Hozzávalók:
1 dl tej
25 dkg zabpehely
5 dkg vaj
5 dkg mazsola
4 evőkanál méz
1 evőkanál kakaópor
5 evőkanál baracklekvár
5 dkg kókuszreszelék
5 dkg csokoládés tortadara
Elkészítés:A tejet felforraljuk, leforrázzuk vele a zabpelyhet, belekeverjük a vajat, és kihűtjük. A hideg zabpehelyhez adjuk a mazsolát, a mézet, a kakaóport, és annyi baracklekvárral dolgozzuk össze, hogy könnyen gyúrható massza legyen. Lefedve, a hűtőszekrényben 1-2 órán át pihentetjük, ezalatt az ízek jól összeérnek, és a massza összeáll. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk a masszából, és felét kókuszreszelékben, másik felét csokoládés tortadarában meghempergetjük. Színes mignonpapírban is kínálhatjuk.

Négy rétegű sütemény

Hozzávalók:
1 csomag zselatin
4 dl víz
6 tojás
12 evőkanál cukor
6 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál kakaó
2 pohár tejfölgyümöl
csgyümölcskocsonya
Elkészítés:1 tasak zselatint 4 dl vízben fel kell oldunk és forrásig kevergetjük. 3 egyenlő részre osztjuk.1. réteg: 3 tojás fehérjét kemény habbá verünk, 4 púpozott evőkanál porcukorral és 2 vaníliás cukorral elkeverjük. Hozzáadjuk a 3 tojás sárgáját, majd az első adag zselatint. Vajjal vékonyan kikent tepsibe öntjük. 2. réteg: Ugyanaz mint az első, csak a zselatin hozzáadása előtt még 2 csapott evőkanál kakaót is hozzáadunk.3. réteg: 2 pohár tejfölt, 4 púpos evőkanál porcukrot, 2 vaníliás cukrot összekeverünk, és hozzáadjuk az utolsó adag zselatint. 4. réteg: gyümölcs, gyümölcskocsonya Hűtőben tároljuk! A rétegek között addig kell hűtőben tartani, amíg megdermed az előző réteg.

Őzgerinc

Hozzávalók:
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
4 dkg kakaó
1 csomag főzős csokoládé pudingpor
15 dkg darált dió
2 tojás
1 csomag babapiskóta
Elkészítés:Egy kisebb lábasban forrni teszünk vizet (kb. 2/3-ig). A piskóta kivételével a többi anyagot egy lábasba tesszük, és kevergetve a víz fölött 20 percig gőzöljük. Egy őzgerincformát celofánnal kibélelünk úgy, hogy a forma szélein jócskán hagyunk ráhajtást. Vékonyan kizsírozzuk, majd a massza 1/3 részét beleterítjük. Erre hosszában rakunk 1 sor babapiskótát, lapos oldalukkal felfelé( kb. 5-6 fér el). Erre kerül a forró massza 1/3-a, rá 1 sor babapiskóta, végül bekenjük a massza maradékával. Ráhajtjuk kétoldalt a celofán széleit, és ha kihűlt, egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap deszkára borítjuk a sütit, és a celofán eltávolítása után szeletelhető.

Raffaello

Hozzávalók:
30 dkg cukor
1,5 dl víz
25 dkg margarin
45 dkg kókusz
30 dkg tejpor
20 dkg amerikai mogyoró vagy mandula(nem sós)
Elkészítés:A vizet és a cukrot felfőzzük. A margarint, 25 dkg kókuszt és a tejport a lehűtött (langyos) cukros vízhez keverünk.Hűtőbe tesszük, hogy teljesen lehűljön. Golyókat formálunk, mindegyik közepébe teszünk egy szem mogyorót vagy mandulát, és kókuszreszelékben (kb. 15 dkg) meghempergetjük őket.

Raffaello II

Hozzávalók:
I. massza:20 dkg cukor1 dl víz20 dkg tejpor15 dkg kókuszreszelék1 csomag vaníliás cukor
II. massza:2,5 evőkanál liszt2,5evőkanál cukor1,5 dl tej1 csomag vaníliás cukor8 dkg margarin8 dkg kókuszreszelék
További hozzávalók:mandula a közepébe (mogyoró is lehet - de ne legyen sózott!)kókuszreszelék (eleg sok a forgatáshoz)
Elkészítés:
I. massza: A cukrot a vízzel habzásig főzzük, levesszuk a tűzről, majd belerakjuk a tejport, a kókuszreszeléket, és a vaníliáscukrot. Sűrű masszát kapunk, félretesszük, és megcsináljuk a II.masszát.
II. massza: A cukrot es a lisztet a tejjel összefőzzük, míg be nem sűrűsödik (folyamatosan kevergessük!). Ha kihűlt, beletesszük a vaníliáscukrot, a kókuszreszeléket, és a margarint. Összekeverjük a két masszát (az I. massza olyan sűrű lesz, hogy érdemesebb gyúrni), golyókat formázunk belőle, közepébe mandulát vagy mogyorót teszünk, és kókuszreszelékben megforgatjuk. Tálalás előtt legalább egy órára tegyük hűvös helyre!
TIPP: A golyók ne legyenek túl nagyok, mert a massza egy kicsit tömény!

Rizses csoki

Hozzávalók:
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
3 csomag vaníliáscukor
3 evőkanál kakaó
0,8 dl víz
1 evőkanál zselatin
20 dkg tejpor
1 csomag puffasztott rizs
Elkészítés:A margarint, a porcukrot, a vaníliáscukrot, a kakaót, a vizet és a zselatint egy edénybe tesszük, és addig melegítjük, míg forrni kezd, majd lehűtjük.Amikor már langyos, belekeverjük a tejport, majd a puffasztott rizst.Egy magasabb peremű tálcára öntjük a masszát, hagyjuk kihűlni, majd hűtőben pihentetjük egy napig.

Rumos-diós süti mikróban

Hozzávalók:
20 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg porcukor
4 egész tojás
0,5 dl tej
22 dkg liszt
1 csapott mokkás szódabikarbóna
2 evőkanál rum (1 evőkanál rumaroma)
5 dkg étcsoki
1 kávéskanál fahéj
15 dkg darált dió
Elkészítés:A margarint megolvasztjuk beletördeljük a csokit, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot és jól kikeverjük. Nem baj, ha a csokidarabok nem oldódnak fel! A fele lisztet, amiben elkevertük a szódabikarbonát, hozzáadjuk, majd belekeverjük a tej, tojás, rum keverékét, a darált diót és a maradék lisztet. Mikróban 600W-on 10-12 perc alatt kész. (tűpróba)

Szíves karamellpuding

Hozzávalók:
5 dl tej
8 dkg kristálycukor
fél vaníliarúd
3 tojás
A karamellhez: 15 szem kockacukor,2 evőkanál víz
Elkészítés:A tejet a cukorral lábosba töltjük. A vaníliarudat hosszában kettéhasítjuk, a belsejét kikaparjuk, a tejhez adjuk. 6-8 percig kis lángon forraljuk, hogy a vanília ízét a tej átvegye. Közben a tojást fölverjük, és a már nem túl forró tejet - miután a vaníliarudat kiemeltük belőle - kevergetve beleöntjük (ha a tej túl forró, összekapja a tojást, csomós lesz). A cukrot a vízzel nagy lángon, kevergetve világosbarnára karamellizáljuk, majd a tűzről azonnal lehúzzuk. Vigyázzunk, ne pirtsuk túl!Két kis szív alakú, lehetőleg teflonformát forró vízzel kiöblítünk, majd a karamellt belecsorgatjuk, és rövid ideig pihentetjük, hogy megkössön, különben összekeveredne a vaníliás krémmel, amit ezután öntünk rá. Az így előkészített formákat vízzel félig teli tepsibe álltjuk -akkor jó, ha a formák oldalának feléig ér a víz- és előmelegített sütőben, közepes lánggal kb. 30 perciggőzöljük. A tepsiből kivéve megvárjuk amíg teljesen kihűl. Tálaláskor a formát egy pillanatra forró vízbe állítjuk, majd tányérra borítjuk. A lecsurgó karamell egyben öntete is a pudingnak.

Tiramisu

Hozzávalók:
25 dkg mascarpone
ízlés szerint porcukor (kb. 1 púpozott evőkanál)
3 tojás
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg kakaópor (nem cukrozott instant!)
Amaretto ízlés szerint (kb. 2 evőkanál)
3 dl erős kávé
tej
2 csomag babapiskóta
Elkészítés:Egy műanyag tálba beleöntjük a mascarponét, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a 3 tojás sárgáját, és habosra keverjük. Majd a 3 tojásfehérjét is felverem (vigyázat, ha zsíros a habverő, akkor nem fog történni semmi), és óvatosán hozzákeverjük a mascarpone krémhez.A 3 dl kávét tejjel felengedem, hogy tejeskávét kapjak, majd cukorral (itt is egy púpozott evőkanál) és Amarettóval ízesítem. A babapiskótát belemártom a tejeskávéba, téglalap alakú tálba sorban elhelyezem, ráteszek egy réteg mascarpone krémet, majd magszóróm kakaóporral. Az alapanyag kb. 3 rétegre elegendő a tál méretétől függően. Fontos: minden mascarpone réteget szórjunk meg kakaóporral!

Túró Rudi

Hozzávalók:
½ kg túró
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál cukor
1 tasak étkezési zselatin (nem tortazselé)
2 dl tejföl
1 tábla tortabevonó (pl. Katica)
extrák: lekvár vagy mazsola
Elkészítés:A túrót a tejföllel, a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük. Felfőzzük a zselatint, a túróhoz öntjük, majd jól elkeverjük. Fóliával kibélelt őzgerinc formába öntjük, majd kb. 3 órára mélyhűtőbe tesszük. (Fontos: nem szabad megfagynia!!)Az őzgerincből egy tálra borítjuk, a csokit felolvasztjuk, és leüntjük vele a túró rudat.
Tipp: A masszába keverhetünk mazsolát, vagy egy másik verzió: először csak a túrós massza felét simítsuk az őzgerinc formába, kenjünk rá egy réteg lekvárt, majd fedjük be a maradék túróval.

Túrótorta sütés nélkül

15-18 db babapiskótát rumba mártogatunk, és kibélelünk vele egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.
Krém: 25 dkg félzsíros tehéntúróhoz hozzákeverünk 8 dkg porcukrot, 1 citrom héját és a citrom levét. 2,5 dl tejszínt kemény habbá verünk 2 csomag vaníliás cukorral. Közben 1 zacskó tortabevonó zseléből zselatint készítünk, és ha kihűlt a túrókrémhez adjuk. Végül hozzáadunk 40 dkg gyümölcsöt, majd óvatosan megkeverjük és a formába öntjük. Pár órára hűtőbe tesszük.

zabpelyhes sütemény

Hozzávalók:16 dkg zabpehely, margarin, kis porcukor, vaníliás cukor, 1 evőkanál rum, kakaós porcukor, porcukros darált dió, meggyszemek
Elkészítés:Serpenyőben kis margarinon állandó kevergetés mellett megpirítjuk a zabpelyhet. Közben hozzáadunk egy evőkanál porcukrot is, a vaníliás cukrot, és annyi margarint, hogy jól formálható golyókat kapjunk. Egy részüket megforgatjuk a kakaós porcukorban, a többit a porcukros darált dióban. Majd meggyszemet nyomunk a gombócokba.

Kókuszos zebra

Hozzávalók:
1 csomag Albert keksz
A krémhez:
3 dl tej
2 púpozott evőkanál liszt
1 tojássárga
fél bögre cukor
1 evőkanál kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg vaj
kókuszreszelék
Elkészítés: A tejet, a cukrot, a tojássárgáját és a lisztet egy lábasban összekevered, hozzáadod a kakaóport és a vaníliás cukrot. Kis lángon, gyakran kevergetve sűrű krémet főzöl belőle. Ha a tűzről leveszed, tedd bele a vajat, és keverd össze alaposan! Ha a krém már langyos, akkor a kekszet kend meg vele és ragaszd egymáshoz! A maradék krémmel kend be kívülről is a kekszrudat! Ha kész, forgasd bele a kókuszreszelékbe, és tedd be a hűtőszekrénybe! Ha már jól megdermedt, akkor ferdén szeleteld, így megkapod – a már említett – csíkos süteményt!

Kekszes-almás

Hozzávalók:
1 kg alma,
8 dl+8-10 evőkanál víz,
20 dkg cukor,
3 csomag (12 dkg) főzni való vaníliás pudingpor,
50 dkg szögletes formájú háztartási keksz,
3-4 evőkanál kakaópor,
4 evőkanál porcukor,
5 dkg vaj
Elkészítés: Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, és nagy lyukú reszelőn legyaluljuk. Lábasba töltjük, 5 dl vizet ráöntünk, a cukorral ízesítjük, kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Közben a pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük, és kevergetve 2 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik. Egy kb. 28x23 centis tepsi alját keksszel kirakjuk, a már csak meleg krémet egyenletesen rákenjük. A tetejére szép sorban keksz kerül. A kakaóport a porcukorral meg 8-10 evőkanál vízzel kevergetve fölforraljuk, a tűzről levéve a vajat hozzáadjuk, majd ezt a mázat a süti tetejére kenjük. Jól behűtjük, ezalatt nemcsak összeérik, hanem össze is áll, így lehet majd szeletelni.

Gondolkozz!

http://www.paintmaker.hu/humor/gondolkozz.htm

2007. január 30., kedd