2008. augusztus 1., péntek

Sword of the Stranger

Also Known As:...: Mukoh Hadan
Year:.......... .: 2007
Directed:........: Masahiro Andô
Genre:...........: Animation
Runtime..........: 1:42:46
Country:.........: Japan
Language:........: Japanese
Subtitles:.......: English
Cast:............: Yûki Chinen, Tomoya Nagase, Akio Ôtsuka, Naoto Takenaka, Kôichi Yamadera



Hunted by the the Mings from China, young Kotaro and his dog meet a nameless samurai "Nanashi" who is constantly being haunted by dreams of the past which lead him to seal his sword. Among the Mings is a fiercesome Western fighter named Rarou, who desires only to find a worthy opponent.
When both groups clash with a Sengoku-era feudal lord, a proud general, and monks torn between faith and survival, the reason behind the Mings' pursuit tests the bond between Kotaro and Nanashi.


A Sword of the Stranger című anime a Sengoku Era (kb. 1493-1598) korban játszódik, ahol Japán sok kis harcban álló tartományra oszlott fel egy feudális király uralkodása alatt.

A történet Akaike, a kis szegény, tenger melletti tartományból indul, ahol megismerkedhetünk egy kisfiúval, Kotarou-val, valamint a legjobb barátjával és egyben védelmezőjével, egy Tobimaru nevű kutyával. Az első jelenetben a fiú egy elpusztított városból menekül, ahol el kell szakadnia a nevelőjétől (szülei korán meghaltak) az életben maradásért. Nem sokkal ezután a fiút az éppen Kína fölött uralkodó Ming dinasztia egyik misztikus szervezete üldözi, hogy elkapják és felhasználják egy fontosabb cél érdekében. Épp mielőtt a kisfiú életére törnének a katonák, talákozhatunk a történet főszereplőjével, azzal a bizonyos idegennel (=stranger), aki a címben is szerepel. Ő egy jól képzett szamuráj, akinek valójában nincs neve, se családja. Azonban Akage-nek vagy Akaomi Nanashi(=név nélküli)-nek szólítja magát. Mikor még katona volt, minden alkalommal, amikor elhagyott egy tartományt, megváltoztatta a nevét. Így tehát nincs konkrét neve. Ugyan a katonák rátámadnak Kotarou-ra, de az idegennel szemben már nem sok esélyük marad, mert egytől egyig megöli őket. A kisfiú kutyája súlyosan megsebesül, így el kell vinnie a legközelebbi városba, hogy meggyógyítsák, azonban erre egyedül nem lenne képes. Emelett az a fő célja, hogy eljusson a shiratoi Mangato templomba, ahol várja a nevelője. Így tehát némi jutalom ígéretében felbéreli az idegen szamurájt, hogy legyen a "testőre" és kísérje el a hosszú útjára, egészen a templomig.

A címről: A Sword of the Stranger magyarra lefordítva azt jelenti, hogy "Az idegen kardja". Az anime folyamán betekintést nyerhetünk Akage, az idegen szamuráj rémálmaiba, amik egy szörnyű emlékképet takarnak. Mikor még katona volt, egy szörnyű parancsot kellett elvégeznie, ami nem hagyja nyugodni. A megrázó esemény után soha nem húzta ki a kardját a hüvelyéből és a biztonság kedvéért még le is kötözte azt. Tehát a cím az idegen szamuráj kardjára utal, melyben a múlt bűneit hordozza magával.

Ezzel párhuzamosan megismerkedhetünk egy nagyon jól képzett zsoldossal, Lord Rarou-val, aki már az előbb említett misztikus szervezet tagja. Ennek a roninnak hófehér a bőre, kék színű a szeme és szőke a haja, emelett még nagyon magas is. Ruházata pedig a szervezet tagjainak megfelelő vörös köpeny viselet. Ezzel az összképpel egy igazán rémisztő alakkal állunk szemben, akit a környékbeli városokban csak ördögnek neveznek. Hatalmas ereje felől meg nem lehet kétségünk:

"Az ő létszámuk ellen Lord Rarou egyedül is elég lesz!"
(Kb. 10-15 útonállóról van szó, akiket aztán lemészárolt)

Kiderül, hogy ennek a rejtélyes szervezenek a tagjai egy különleges drogot szednek, aminek hatására nem éreznek fájdalmat. Viszont erre nagyon könnyen rá lehet szokni. A vörös köpenyesek közül csak a legképzettebb, Lord Rarou nem szedi a szert, mert őt még megsebezni is nagyon ritkán tudják. A gyilkológép szerephez önfejűség is társul, miszerint neki senki sem az uralkodója (elvileg) és senki sem parancsolhat neki. A történetről szerintem egyelőre elég is lesz ennyi, viszont annyit még elárulhatok, hogy Kotarou üldözésének köze lesz egy különleges drog előállításához. Valamint betekinthetünk az idegen fájdalommal kísértő múltjába. És végezetül a két legerősebb összecsapása, kard-kard ellen!

"Azt hiszem, végül megtaláltam azt az ellenfélt, aki kíhívás lesz számomra."

Az anime 2007 szeptemberében jelent meg és roppantul vártam már a megjelenését. A várakozás nem volt hiábavaló, mert merem állítani, hogy az elmúlt évek egyik legjobb egész estés (kb. 100 perc) filmjével állunk szemben. Grafikája egyszerűen lenyűgöző, fantasztikus "kameraállásokkal" megízesítve. Az akciójelenetk pazarak, egy hibát se tudok bennük felfedezni. A viszonylag hosszú ideig tartó csatajelenetek látványosak, viszont nagyrészt az anime elején és végén találkozhatunk velük. Zenéje kellőképpen illik az adott jelenetekhez, leginkább fúvós- és vonós hangszereket lehet hallani benne. Nekem ez is tetszett benne. Egyszóval, a Bones ismét nagyot alkotott!^^ Kötelező darabként ajánlom a szamurájos és történelmi animék kedvelőinek. Végezetül itt egy idézet, ami engem legjobban megfogott az animében:

"Úgy érzem, hogy a fájdalom nyújtja azt az érzést, hogy élsz."



http://rapidshare.com/files/118570943/SOTS.08.jd.part01.rar
http://rapidshare.com/files/118572398/SOTS.08.jd.part02.rar
http://rapidshare.com/files/118573907/SOTS.08.jd.part03.rar
http://rapidshare.com/files/118575303/SOTS.08.jd.part04.rar
http://rapidshare.com/files/118576880/SOTS.08.jd.part05.rar
http://rapidshare.com/files/118578447/SOTS.08.jd.part06.rar
http://rapidshare.com/files/118579801/SOTS.08.jd.part07.rar
http://rapidshare.com/files/118581318/SOTS.08.jd.part08.rar
http://rapidshare.com/files/118562556/SOTS.08.jd.part09.rar
http://rapidshare.com/files/118564079/SOTS.08.jd.part10.rar
http://rapidshare.com/files/118565567/SOTS.08.jd.part11.rar
http://rapidshare.com/files/118567208/SOTS.08.jd.part12.rar
http://rapidshare.com/files/118568553/SOTS.08.jd.part13.rar
http://rapidshare.com/files/118569604/SOTS.08.jd.part14.rar

Nincsenek megjegyzések: