2010. augusztus 10., kedd

Tojásos sonkatorta


  • 1 alma
  • 10 dkg párizsi
  • 2 csemegeuborka
  • 6 főtt tojás
  • 2 főtt burgonya
  • 2 főtt sárgarépa
  • 20 dkg főtt zöldborsó
  • 20 dkg vékonyan fölszeletelt gépsonka
A mártáshoz:
  • 1 dl étolaj
  • 1 tojássárgája
  • 2 dl tejföl
  • 0,25 dl porcukor
  • 1 ek mustár
  • őrölt feketebors
  • fél citrom leve
  • 1 húsleveskocka
  • 4 dkg zselatinpor
  1. Az almát meghámozzuk, félbehasítva a magházát kimetsszük, húsát 1 centis kockákra vágjuk, ahogyan a párizsit, az uborkát, a főtt tojást, a főtt burgonyát és a sárgarépát is.
  2. Mindezeket tálba rakjuk, a zöldborsóval összekeverjük.
  3. A sonkával egy kicsi, de magas tűzálló tálat vagy formát körben kibélelünk.
  4. A mártáshoz az olajat apránként a tojássárgájához keverjük, majd ezt a majonézt a tejföllel dolgozzuk össze.
  5. A porcukorral és a mustárral ízesítjük, megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés citromlevet csepegtetünk bele.
  6. A húsleveskockát 1,5 dl vízben föloldjuk, majd beleöntjük az előzetesen 8 ek vízzel kikevert zselatint is. Kevergetve épp csak 1 percig forraljuk, amíg föloldódik.
  7. Langyosra hűtjük, majd a mártással meg az előkészített hozzávalókkal összekeverjük.
  8. Ezután a sonkával bélelt formába töltjük, elsimítjuk, és néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük, hogy megdermedjen.
  9. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel szeleteljük föl.

1 megjegyzés:

Asagi írta...

Egésszen jól néz ki. Van róla nagyobb képis?