Almás palacsinta
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt,
- 2 tojás,
- 2 db alma,
- kb. 3 dl szódavíz, vagy tej,
- 1 kk cukor,
- 2 csipet só,
- 1 csipet reszelt citromhéj
- ízlés szerint fahéj, vanilíás cukor.
Elkészítés: Édes palacsinta tésztát készítünk a felsoroltakból, majd az almát meghámozzuk, nagyon vékony szeletekre vágjuk, vagy reszeljük és a tésztába keverjük. Kisütéskor kicsit vastagabb palacsintákat kapunk, amelyet négybe hajtva, vanilíás cukorral meghintve, vagy fahéjjal egyenletesen megszórva melegen tálalunk.
Almás palacsintaHozzávalók:
- 20 db palacsintához való egyszerű palacsinta alapmassza,
- 50 dkg reszelt alma (tisztított állapotban mérve),
- 2 dl tejszín,
- 1 mk őrölt fahéj,
- 1 ek porcukor.
A nyers palacsintamasszába belekeverem a levétől kinyomkodott, reszelt almát és a palacsintákat egyenként megsütöm. A tejszínbe belekeverem a cukrot és az őrölt fahéjat, majd a kisült palacsintákat egyenként megkenem a fahéjas-cukros tejszínnel. Egy kerek tűzálló tálban egymásra rakom. Tetejére ráöntöm a maradék ízesített tejszínt, és annyi időre teszem csak be a sütőbe, hogy jól átforrósodjon, de még ne piruljon meg. Tortaként szeletelve kínálom.
Almás palacsinta borsodóvalHozzávalók: 8 db sima, édes palacsinta, 2 nagy alma, 8 dkg dióbél, 5 dkg porcukor, 1 cs. vaníliás cukor, 5 cl diólikőr, 1 dkg vaj, 4 dl borsodó
A borsodóhoz: 2, 5 deci fehérbor, 2 tojás, 10 dkg porcukor, 1 cs. vaniliás cukor, kis reszelt citromhéj
Elkészítés: A borsodó elkészítése: A bort összekeverjük a tojásokkal, a cukorral, van. cukorral, citrom héjjal és lassan felfőzzük. Amikor felemelkedik, lehúzzuk a tűzről és kicsit kevergetjük, amíg kihűl.
A palacsinta: Az almát durvára reszeljük, hozzákeverjük a darált dióbelet, a likőrt, a porcukrot. Ezzel megtöltjük a palacsintákat, háromszögletűre hajtjuk, egy tűzálló tálba tesszük őket, a vajat rámorzsoljuk, átforrósitjuk a sütőben, majd borsodóval leöntve tálaljuk.
Aszaltszilvás palacsintaHozzávalók: 2 egész tojás, 15 dkg liszt, 3 dl tej, 25 dkg aszalt szilva, fél dl olaj, kevés szódavíz, fahéjas porcukor ízlés szerint, csipetnyi só.
A tojásokat habosra verem, megsózom és belekeverem a lisztet meg a tejet. Annyi szódavizet öntök hozzá, hogy a massza tejföl sűrűségű legyen. Ezután belekeverem az előzőleg megmosott, majd meleg vízben megáztatott, kimagozott és nagyon apróra vagdalt aszalt szilvát. Hozzákeverem az olajat, és fél órán keresztül pihentetem a tésztát. A szokásosnál kicsit vastagabb palancsintákat sütök belőle, majd félbehajtva, fahéjas porcukorral megszórva tálalom.
Babos palacsintaHozzávalók: 20 darab palacsinta, 20 dkg fehér szárazbab, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek liszt, késhegynyi paprika, 2 ek olaj, 2 dkg cukor, 10 dkg reszelt sajt.
Elkészítés: A babot elõzõ nap beáztatom. Sós vízben puhára fõzöm és az olajból liszttel, reszelt hagymával, szétnyomott fokhagymával és paprikával készített rántással sûrítem. Cukorral ízesítem. A palacsintákat ezzel a babfõzelékkel töltöm meg, feltekerem és egy tûzálló tálba helyezem. A tetejét megszórom reszelt sajttal és kb 20 percre betolom a forró sütõbe. Forrón tálalom.
Bugaci húsos palacsintaHozzávalók: sós palacsinták A húsos töltelékhez: 1 nagy fej vöröshagyma, 1/2 kg darált hús, 1-2 ek. zsiradék, só, bors, majoranna, pici mustár bundázáshoz, sütéshez: liszt, tojás, zsemlemorzsa, olaj
Elkészítés: A zsiradékon megfonnysztott vöröshagymára dobjuk a darált húst, fehéredésig kevergetve piritjuk, fuszerezzük és lefedve pár percig pároljuk, ha kell kis vizet öntünk rá.A sós palacsintákat ezzel a masszával betöltjük, és mint a töltött káposztánál a káposzta levelet, felcsavarjuk. Hagyományos módon bundázzuk és kisütjük. Tartármártást adok hozzá.
Bundás alma(hidegen is kitűnő)
6-8 darab szebb téli almát gondosan meghámozunk, keresztben ujjnyi vastag szeletekre vágjuk és közepükből kis késsel a csutkát kiemeljük. Így gondos munkával szép koszorúkat kapunk, melyeket 1 csomag Váncza-vanilincukorból, 2 tojás sárgájából a szükséges mennyiségű liszttel készült sűrűbb palacsintatésztába mártunk és forró zsírban szép pirosbarnára sütjük. Még forrón, gyengén fahéjas vanilinporcukorban megforgatjuk.
Camambertes palacsintaHozzávalók: 100 g Bakony camambert, 5 dkg vaj vagy margarin, 10 dkg kemény, reszelt sajt (parmezán), paradicsompüré vagy ketchup
lkészítés: A kész palacsintákat a vajjal vagy margarinnal simára kevert sajttal megkenjük, felgöngyöljük, és tepsibe rakjuk. Majd a reszelt sajttal megszórjuk, és paradicsompürével vagy kethuppal leöntjük. Közepes tûzön kb. 15-20 percig sütjük.
"Cordon Bleu"-palacsintaHozzávalók: 20 sós palacsinta, 25 dkg fõtt sonka, 15 dkg vékony sajtszelet, 1 liter olaj, 2 tojás, zsemlemorzsa.
Elkészítés: Egy palacsintára 1 szelet sonkát és egy szelet sajtot fektetek, feltekerem és a szokásos módon panírozom, majd forró olajban mindkét oldalát aranysárgára sütöm. Forrón tálalom.
Cseresznyés palacsinta részegenHozzávalók: 20 db palacsinta, 50 dkg cseresznye, 1 mk őrölt fahéj, kevés porcukor, 2 ek cseresznyepálinka vagy sherry brandy (ha gyerekek is esznek belőle, akkor 1 tk pálinkaaroma).
A cseresznyét megmosom, lecsöpögtetem és kimagozom. Kissé kinyomkodva a fahéjjal együtt belekeverem a palacsintatésztába és kicsi palacsintákat sütök belőle. A kisült tésztát porcukorral megszórom, megöntözöm néhány csepp pálinkával és félbehajtva azonnal kínálom. Ha aromával készítem, akkor fél dl tejbe belekeverem az aromát és azzal locsolom meg.
Cseszneki palacsintaHozzávalók: 20 sós palacsinta, 40 dkg gombapörkölt, 2 pohár tejföl, 5 dkg vaj, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, só, bors
Elkészítés: A gombapörköltet lecsepegtetem és apróra vágom. Egy serpenyőben a vajat megolvasztom, a gombapörköltet kevés sóval és borssal megpirítom. Betöltöm a palacsintákba. A palacsintákat egy tuzálló tálba teszem, leöntöm a tejföllel elkevert paprikás szaft felével és elõmelegített sütõben mintegy 20 percig sütöm. Ekkor a szaft másik, felmelegített felét ráöntöm. Paprikakarikákkal és paradicsimszeletekkel díszítve forrón tálalom.
Csirkés-gombás palacsintaHozzávalók: 4 vékony, sós palacsinta, 1 kk vaj, 4 szál petrezselyem A töltelékhez 25 dkg gomba, 17,5 dkg bor nélküli, fott csirkehús, 2-2 ek vaj, liszt és száraz fehérbor, 2,5 dl csirkehúsleves (leveskockából), só A szószhoz 2,5 dkg mandulaforgács, 2 ek vaj, 1 kk citromlé
Elkészítés: A töltelékhez a gombát megtisztítjuk, és vékony szeletekre vágjuk. A húst ledaráljuk. A vajat lábasban megolvasztjuk, liszttel megszórjuk, és világosra pirítjuk. Apránként felöntjük a levessel, csomómentesre keverjük, és kislángon összeforraljuk. Beleöntjük a bort, hozzáadjuk a húst, a gombát, és sóval ízesítjük. Minden palacsintába 2 ek tölteléket teszünk, feltekerjük, és tuzálló tálra tesszük. Alufóliával lefedjük, és forró sütoben átsütjük. A szószhoz a mandulát a vajban aranyszínure pirítjuk, a citromlével meglocsoljuk, és a kész palacsinták t
etejére szórjuk. Tálaláskor petrezselyemmel megszórjuk.
Hozzávalók: A tésztához: 4 egész tojás, 4 ek olaj, 4 púpozott ek liszt, 3 dl tej, fél dl szódavíz, csipetnyi só; a töltelékhez: 50 dkg aromás, savanykás ízű alma, 2 ek sárgabaracklekvár, 5 dkg darált mandula, ízlés szerint 1-2 ek porcukor, 3 centiliter rum (vagy 1 tk rumaroma és 2 ek tej).
A tojások sárgáit habosra keverem a sóval, a liszttel és belekeverem a tejet meg az olajat. Ezután beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot. A masszát 10 percre beteszem a hűtőszekrénybe. Közben elkészítem a palacsinta töltelékét. Az almákat megtisztítom, kicsumázom és lereszelem. Összekeverem a sárgabaracklekvárral, a darált mandulával, a rummal, és annyi porcukorral, hagy kellemesen édes (de ne túl édes) legyen. Kiolajozott palacsintasütőben a palacsinták egyik oldalát megsütöm, majd egyenként egy kerek, tűzálló tálra csúsztatom úgy, hogy a krémes (tehát a nyers) fele legyen felül. Erre rákenek az almás-mandulás töltelékből egy keveset, és a következő palacsintát teszem rá. A rétegezést addig folytatom, míg csak el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére palacsintának kell kerülni, mégpedig a sült felével felfelé. Előmelegített, forró sütőben jól átmelegítem, majd cikkeket vágok belőle, mint a tortából szokás. Melegen is, hidegen is nagyon finom, de eltenni nem szabad, még hűtőszekrényben sem, csakis aznap fogyasztható!
DatolyapalacsintaHozzávalók: 2 egész tojás, 15 dkg liszt, 3 dl tej, fél dl olaj, 25 dkg datolya, 1 csomag vaníliás cukor, kevés szódavíz, csipet só, fél citrom leve és reszelt héja.
A datolyát kimagozom és nagyon apróra vágom. A tojássárgákat kikeverem a sóval, az olajjal, a liszttel, a tejjel, a citromlével és a reszelt citromhéjjal, majd annyi szódavizet öntök hozzá, hogy a szokásosnál kissé sűrűbb legyen a tészta. A masszába belekeverem a datolyadarabokat és kevés olajjal kikent palacsintasütőben kis palacsintákat sütök belőle. Még melegen megszórom vaníliás cukorral és négyrét hajtva kínálom.
Fagylaltos palacsintaHozzávalók: 8 db megsütött palacsinta, 35-40 dkg vaníliafagylalt (vagy készen vásárolt jégkrém, esetleg parfé), 1 narancs, 1 csésze apróra vágott, kimagozott, levétől lecsöpögtetett őszibarackbefőtt, 8 karika ananászbefőtt, fél dl rum, fél dl triple sec (gyerekeknek csak aromával készült édességet szabad adni!), 3 dl csokoládéöntet, kevés porcukor.
A narancsot meghámozom és a lecsöpögtetett ananászbefőttel együtt karikákra, majd kis kockákra vágom. A rumot és a triple sec-et összekeverem, majd a felaprított gyümölcsökre öntöm és két órán keresztül hagyom benne. Időnként megkeverem, hogy az alkohol mindenütt jól átjárja. A frissen kisütött palacsintákat megkenem a fagylalttal és rászórom a leszúrt gyümölcsöket, majd négyrét hajtva tányérokra teszem, külön-külön adagokban. Leöntöm a forró csokoládéöntettel elkevert, leszűrt rumos-likőrös lével és rögtön kínálom. A jéghideg fagylalt és a forró csokoládéöntet nagyon finom együtt!
Fahéjas almapalacsintaHozzávalók: 20 dkg liszt, 1 tojás, 1 csipet só, 2-3 dl tej, kevés szódavíz, 2 db alma, 2 kiskanál őrölt fahéj 2 ek porcukorral elkeverve, margarin
Elkészítés: A lisztből, tojásból, sóból, tejből, kevés szódavíz hozzáadásával készíts sűrű palacsintatésztát. Hámozd meg az almát és vágd fel vékony gerezdekre. A palacsintasütőben forrósíts fel egy kevés margarint, tegyél bele néhány gerezd almát, és önts rá egy adag palacsintatésztát. A továbbiakban készítsd úgy, mint a hagyományos palacsintát: mindkét oldalán süsd meg, majd a fahéjjal elkevert porcukorral megszórva tálalhatod.
Francia narancsos palacsintaHozzávalók: 20 dkg liszt, 4,5 dl tej, 2 kicsi tojás, 5 dkg vaj vagy Margarin, csipetnyi só, 2 narancs frissen kipréselt leve, kevés porcukor.
A tojássárgákat kikeverem a sóval és kevés tejjel, majd apránként hozzákeverem a lisztet és a többi tejet. Ha a massza már teljesen sima, akkor keverem hozzá az olvasztott, de már nem forró vajat, végül óvatosan beleforgatom a tojásfehérjékből vert kemény habot. A masszából vajazott palacsintasütőben apró palacsintákat sütök mindkét oldalán. Ez a palacsinta pehelykönnyű, ám a megszokottnál kicsit vastagabb. A kisült palacsintákat a friss narancslével megöntözöm, félbehajtom és kevés porcukorral megszórva kínálom.
Gesztenyés metélt palacsintaHozzávalók: 10-12 db megsütött palacsinta, 15 dkg gesztenyemassza, 1 csésze meggybefőtt leve nélkül, 3 dl tejszín, 2 dkg vaj, 2 ek rum (vagy 1 tk rumaroma), kevés porcukor, 1 dkg vaj a tál kenéséhez.
A megsütött, de töltelék nélküli palacsintákat szorosan feltekerem és nagyon vékony csíkokra vágom. Beleszórom egy kivajazott tűzálló tálba. A meggyet kimagozom és nagyon apróra vágom. A gesztenyemasszát a tejszínnel és a rummal kikeverem. Mire az összes folyadékot felveszi, lágy, folyós lesz. Hozzákeverek kevés porcukrot, majd ezt a gesztenyés öntetet rálocsolom a vagdalt palacsintacsíkokra. Meghintem az apróra vágott meggybefőttel, végül a vajat borsónyi darabkákban rászórom a tetejére. Előmelegített, forró sütőbe tolom és addig sütöm, amíg a meggyszemek el nem színeződnek a tetején. Jéghideg, keményre vert tejszínhabbal a legfinomabb, de nem mondható éppen fogyókúrás édességnek!
Gesztenyekrémes palacsintaHozzávalók: 12 db előre megsütött palacsinta, 25 dkg gesztenyemassza, 1 csésze házi rumos meggy (vagy meggybefőtt), 1 dl rumos meggylé, 1 dl tejszín, kevés porcukor.
A gesztenyemasszát kenhetőre keverem a rumosmeggy-lével. Ha szükséges, kevés porcukorral édesítem. A rumos meggyet kimagozom és apróra vágom, majd hozzáteszem a gesztenyekrémhez. A palacsintákat bekenem a gesztenyekrémmel és felcsavarva tűzálló tálra teszem. Előmelegített, forró sütőben, fedő alatt éppen csak átmelegítem, majd a tejszínből vert kemény habbal feldíszítve, melegen kínálom. Azonnal kell fogyasztani, mert a hab elolvad!
Gesztenyés palacsinta tejszínhabbalHozzávalók: Palacsinta alapmassza, 25 dkg gesztenyemassza, 2 dl tejszín, ízlés szerint porcukor, 2 ek rum.
A gesztenyemasszát a rummal összegyúrom és fél óráig pihentetem. Közben a palacsintát a szokásos módon megsütöm, a tejszínből a porcukorral kemény habot verek. A kisült palacsintára krumplinyomóval rányomok egy kevés gesztenyemasszát és tejszínhabbal bekenem, majd a palacsintát félbehajtva tálra teszem. Ha az összes palacsinta már a tálon van, akkor a maradék gesztenyemasszát rányomom és kevés tejszínhabbal feldíszítve tálalom.
Gyümölcsízes rakott palacsintaHozzávalók: 12 db megsütött palacsinta, 4 db tojásfehérje, 3 ek bármilyen pikáns gyümölcslekvár, fél citrom leve, ízlés szerint porcukor.
A tojásfehérjékből nagyon kemény habot verek, majd hozzáadom a gyümölcslekvárt, a porcukrot és a szűrt citromlevet. A palacsintákat egyenként megkenem a gyümölcsös habbal, majd tűzálló tálban egymásra rakom. A tetejére üres palacsintát teszek és a sütőben jól átforrósítom, de nem pirítom meg. Cikkeket vágok belőle és rögtön kínálom.
Gyümölcsös-túrós palacsintaHozzávalók: Palacsinta alapmassza, 25 dkg félzsíros tehéntúró, 25 dkg bármilyen kimagozott és apróra darabolt idénygyümölcs (esetleg lecsöpögtetett befőtt), 3 dl tejföl, 2 egész tojás, 1 zacskó vaníliás cukor és porcukor ízlés szerint.
A tehéntúrót áttöröm, simára keverem 1 dl tejföllel és a tojások sárgáival, majd belekeverem az apróra vágott gyümölcsöt. Beleforgatom a tojásfehérjéből vert kemény habot, amit kevés porcukorral édesítettem. A palacsintákat megsütöm. Megtöltöm a gyümölcsös túróval, majd felcsavarva adagonként tűzálló tálba rakom. A maradék tejfölt összekeverem kevés porcukorral, valamint a vaníliás cukorral és a palacsintákra öntöm. Előmelegített, forró sütőben közepes lángon addig sütöm, amíg az öntet megszilárdul a tetején. Ügyelek arra, hogy a tészta ne piruljon meg. Csak frissen, forrón jó!
Húsos palacsinta szebeni módraHozzávalók: 350 gr finomliszt, 10 gr só, 100 g zsír, 350 g I. osztályú marhahús, 100 g fehér kenyér, 100 g hagyma, 3 g bors, 1 tojás, 50 ml étolaj, 1 g csombor
Elkészítés: A lisztből sós vízzel kenyértésztát gyúrunk és kb. egy órán át félretesszük. Ezt a tésztát egyszer három részre, azután mindeniket három-három részre osztjuk. A gyúródeszkát megzsírozzuk. A tésztadarabokat tányér nagyságú lapokra nyújtjuk. Bezsírozva pihentetjük. Időközben elokészítjük a tölteléket. A hagymát apróra vágjuk és forró olajban jó1 megpirítjuk. A húst egy gyérebb szitán leőröljük és beletesszük abba az edénybe, amelyben a megpirult hagyma van, összekeverve jól megsütjük. Levesszük a tűzrol és tömöttebb szitájú őrlőn újból leőröljük együtt a megáztatott és kicsavart fehér kenyérrel, a törtborssal, a sóval, a porrá tört csomborral és a tojással. Egységes masszává kavarjuk. Ezután minden két darab tányér nagyságú tészta-laphoz egy-egy kerek tálca nagyságú lapot nyújtunk, amire rátesszük a palacsintát. A tányér nagyságú palacsintalapok közé tesszük a tölteléket és összegöngyöljük. Két darab nagyobb tésztalapot ráteszünk egy tálcára amire jönnek az összegöngyölt lapok. Ezekre rátesszük a harmadik nagyobb tésztalapot, hogy elfödje az egész tálcát. Megzsírozzuk, lassú tűzön a sütőbe helyezzük. Mikor kivesszük a tetejét kevés vízzel bespriccoljuk. Előételként melegen, vodkával vagy sörrel fogyasztjuk.
Háromszéki palacsintaHozzávalók: 16 dkg liszt, 2 tojás, só, fél kg csirkepörkölt, 2 dl tejföl, 1 dl olaj, tej.
Elkészítés: A csirkepörköltet kicsontozom, a szaftját pedig kissé besurítem. Tejfölt keverek hozzá. A lisztbõl, tojásból palacsintaésztát készítek, a palacsintákat kisütöm és széles metéltre vágom. Összekeverem a csirkepörkölttel, leöntöm tejföllel és a keveréket kivajazott tûzálló tálba teszem. A sütõben aranysárgára sütöm.
Hortobágyi húsos palacsintaHozzávalók: 8 db sós palacsinta, 300 g szárnyashús, 40 g vöröshagyma, 0,5 dl olaj, 2 dl tejföl, 0,5 dl habtejszín, 20 g liszt, só, fűszerpaprika, őrölt bors
Elkészítés: A vöröshagymát finomra, a húst apró kockákra vágjuk. A felhevített olajban a hagymát megfonnyasztjuk, a tűzről levéve belekeverjük a fűszerpaprikát, és hozzáadjuk a húst. Annyi vizet adjunk hozzá, hogy a húst ellepje, sózzuk és fedő alatt puhára pároljuk. Amikor megpuhult, tejfölös habarással sűrítjük, tejszínnel dúsítjuk, majd utánaízesítjük és átforraljuk. A húst kiszedjük, és finomra összevágjuk, kevés őrölt borssal ízesítjük. Az átszűrt mártásból annyit tesszünk bele, hogy kenhető legyen. Ezt a húsmasszát egyenletesen elosztjuk a palacsintákba, széleit felhajtjuk, összegöngyöljük. Tűzálló edénybe rakjuk, sütőben átforrósítjuk, és tálaláskor a forró paprikás mártással bevonjuk.
Indonéz palacsintaHozzávalók: sós palacsinta, alma, fõtt csirkehús, fejes káposzta, hagyma, vaj, só, bors, currypor, és a panírozáshoz valók.
Elkészítés: A csirkét sós vízben megfõzzük, kicsontozzuk, apróra vágjuk. A finomra vágott hagymát vajban megfonnyasztjuk ráteszünk vékonyra szeletelt káposztát, megpároljuk és a végén kicsit lepirítjuk. Apróra vágott almát teszünk hozzá, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük a hússal és a palacsintákba töltjük.Panírozzuk és kirántjuk.Tartármártással tálaljuk.
Kapros-túrós palacsintaHozzávalók: 12 db megsütött palacsinta, 25 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 8-10 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 1 csokor friss kapor, csipetnyi só, 3 dkg vaj.
A tehéntúrót áttöröm (vagy villával szétnyomkodom) és sóval, porcukorral meg 1 dl tejföllel simára keverem. Ezután beleteszem a megmosott, lecsöpögtetett és finomra vágott kaprot és az ugyancsak megmosott mazsolát. A túrókrémmel megkenem a palacsintákat és négyrét hajtva tűzálló tálra teszem. A maradék tejfölt kevés porcukorral összekeverem, és ráöntöm a palacsinta tetejére. A vajat borsónyi darabkákban rászórom, és előmelegített, forró sütőben jól átsütöm. A tejföl megakadályozza, hogy a teteje kiszáradjon.
Káposztás palacsinta curry-s darált hússal(újhagymás túróval töltve)
Hozzávalók: 22 dkg liszt, 2 tojás, 4 dl tej, 1 ek olaj, 12 dkg (reszelt, pirított, sós, borsos) káposzta, só, pici cukor.
Elkészítés: A káposztához olajon cukrot pirítottam, hozzákevertem a reszelt káposztát, megsóztam, megborsoztam és barnára pároltam, majd összeállítottam a palacsintatésztát, 20 percig állni hagytam, aztán kisütöttem. A tészta jó sűrű volt, talán 8-9 palacsinta jött ki belole. 40 dkg darált húst egyszerűen, egy kockára vágott hagymán és kevés olajon megpirítottam, sóztam, borsoztam, és alaposan megszórtam curry-vel és oregánóval. Kis vizet öntöttem rá, és addig kevergettem, míg sűrű szaftja lett. Közben egy doboz túrót összekevertem 3 dl tejföllel, megsóztam, borsoztam és hozzákevertem 3 szál karikára vágott újhagymát. A palacsintákat egy tálra rétegeztem: palacsinta, darált hús, palacsinta, túró, palacsinta, darált hús, palacsinta, túró. Legfölülre épp túró jutott. Előmelegítettem a sütőt, és gyorsan fehérmártást készítettem vajból, lisztből és tejből ügyelve arra, hogy kelloen sűrű legyen. Amikor elkészült, beleszórtam egy kis ételízesítőt, hogy jobb színe és íze legyen. Megkentem vele az egész palacsinta-tornyot, majd ráreszeltem kb. 10-15 dkg sajtot, és betettem a forró sütőbe. A kis lánghoz közel állítottam a sütő gombját, majd gyorsan megterítettem.
Kínai palacsintabatyuHozzávalók: 20 palacsinta, 40 dkg édes-savanyú módra készült hús, 20 szép szál metélõhagyma, vaj.
Elkészítés: A palacsinta közepébe másfél-két evõkanálnyi ragut teszek és batyunak összefogva metélõhagymával kötöm össze (ha nincs, megteszi a cérnaszál is). Kivajazott tepsibe teszem és a vendégek megérkezésekor a sütöbe teszem. Átsütöm és forrón tálalom.
Kukoricás palacsintaHozzávalók: 12 db megsütött palacsinta, 25 dkg morzsolt csemege kukorica (leszűrt konzervkukorica, gyorsfagyasztott, csemege kukorica), 2 dl tejföl, 2 egész tojás, 10 dkg tehéntúró, 8-10 dkg porcukor, csipetnyi só, 1 zacskó vaníliás cukor.
A leszűrt, főtt, morzsolt kukoricát szitán áttöröm, majd összekeverem a villával szétnyomott tehéntúróval. Hozzáadom a porcukorral, csipetnyi sóval és vaníliás cukorral simára kevert tojássárgájával, és egy-két ek tejföllel kenhetőre keverem. Ezután adom hozzá a keményre vert tojáshabot. A kisütött palacsintákat egyenként megkenem a kukoricás krémmel és felsodorva tűzálló tálra rakom, szorosan egymás mellé. A megmaradt tejfölt összekeverem kevés porcukorral és rálocsolom a megtöltött palacsintákra. Előmelegített sütőbe tolom és jól átforrósítom.
Különleges meggyes palacsintaHozzávalók: 3 egész tojás, 10 dkg liszt, 5 dkg vaj vagy margarin, 1,5 dl tej, 1,5 dl szódavíz, 80 dkg friss meggy (meggybefőtt nem jó!), fél rúd vanília, 4-5 ek kristálycukor, 3 szem szegfűszeg, kis darabka fahéj.
A meggyet megmosom, lecsöpögtetem és kimagozom. Két dl vizet felforralok, beleteszem az összes fűszert és a cukrot, majd apránként beletéve a kimagozott meggyet, 3 percig főzöm. Szűrőkanállal kiszedem. Mire az utolsó adag meggy is megfőtt, a lé sziruppá válik. A palacsintatésztát megkeverem: a tojásokat habosra verem, hozzáadom a lisztet és a tejet, majd a szódavízzel a kellő sűrűségűre hígítom. Ezután beleteszem a megolvasztott, de már nem meleg vajat és 10 percig pihentetem. A palacsintákat egyenként megsütöm, ezután a főtt meggyel megszórva négyrét hajtom. A meggyes-fűszeres sziruppal meglocsolva kínálom.
Mandulás palacsinta borsodóvalHozzávalók: 12 db megsütött palacsinta, 15 dkg darált mandula, 10 dkg porcukor, 1 zacskó vaníliás porcukor, 4 adag borsodó.
A darált mandulát összekeverem a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd a palacsintákra rászórom. Négyrét hajtva éppen csak átmelegítem a forró sütőben és a frissen elkészített borsodóval kínálom.
Mazsolás palacsintaHozzávalók: Egyszerű palacsinta alapmassza, 10 dkg mazsola, 1 dl tej, 1 ek rum (vagy 1 tk rumaroma), 1 ek sárgabaracklekvár, 1 ek porcukor.
A megmosott, leszárazott mazsolát előző este beleteszem a rummal ízesített tejbe és a palacsinta elkészítéséig áztatom benne. A palacsintamasszába belekeverem a leszűrt mazsolát és a sárgabaracklekvárt, majd a palacsintákat egyenként megsütöm. Kevés porcukorral megszórva összesodrom és tűzálló tálba rakom. A sütőben éppen csak átforrósítom, de pirítani nem szabad.
Meggyes palacsintaHozzávalók: Egyszerű palacsinta alapmassza, 1 csésze levétől leszűrt meggybefőtt (vagy házi rumosmeggy), 1 mk őrölt fahéj, ízlés szerint porcukor, 2 dl tejföl.
A kimagozott meggyet ledarálom vagy nagyon apróra összevágom. A fahéjjal együtt belekeverem a palacsintamasszába, majd a szokásos módon megsütöm a kissé vastagabb palacsintákat. Kerek tűzálló tálba teszek egy palacsintát, megkenem a porcukorral összekevert tejföllel és ráborítom a második palacsintát. A rétegezést addig folytatom, amíg el nem fogy a palacsinta. A sütőben éppen csak átmelegítem és cikkekre vágva kínálom, mint a tortát szokás.
Meggyes-mákos palacsintaHozzávalók: 12 db megsütött palacsinta, 15 dkg mák, 10 dkg porcukor, fél dl tej, fél csésze meggybefőtt (leve nélkül).
A mákot ledarálom és a cukorral összekeverve ráöntöm a tejet. Felforralom és a tűzről máris lehúzva belekeverem a kimagozott és apróra vágott meggyet. A kisült palacsintákat egyenként megtöltöm a mákos-meggyes töltelékkel és négyrét hajtva teszem a tányérokra. Kevés porcukorral megszórva kínálom. Hidegen is, melegen is egyformán finom.
"Mexicana" (Mexikói palacsinta)Hozzávalók: 20 darab sós (kukoricalisztbõl sütött) palacsinta, 20 dkg fõtt szárnyashús, 10 dkg póré, 10 dkg paradicsom, 10 dkg kukorica, 2 dkg vaj, fél citrom leve, 1 csomó metélõhagyma, só, bors, chili.
Elkészítés: Egy serpenyõben vajat olvasztok, abban megpárolom a kakrikákra vágott pórét, a kukoricát, az apróra vagdalt húst, az apróra vágott paradicsomot. Megszórom sóval, borssal, azróra vágott snidlinggel és megöntözöm citromlével. A palacsintákat ezzel a töltelékkel töltöm meg, feltekerem és egy kivajazott tuzálló formába teszem. 10 percre betolom a forró sütõbe. Forrón tálalom.
Narancsos-rumos palacsintaHozzávalók: 12 dkg rétesliszt, 5 dkg porcukor, 2 egész tojás, 2,5 dl tej, fél dl szódavíz, 1 dl rum, 2 db nagy narancs, 1 ek narancsdzsem, 4 ek narancsszörp, 2 dkg vaj, csipetnyi só.
A tojásokat habosra verem, megsózom, hozzáadom a tejet és az olvasztott, de már nem meleg vajat meg a lisztet. Ezután keverem bele a szódavizet és a rum felét. A palacsintamasszát fél óráig pihentetem. Közben az egyik narancsot megmosom, héját lereszelem (de csak a sárga héját, mert ha a fehér bundájából is belekerül, keserű lesz!) és a narancs levét kicsavarva beleteszem egy kis lábosba a reszelt narancshéjjal együtt. Ráöntöm a narancsszörpöt és egy ek vizet, majd felforralom. Ezután belekeverem a narancsdzsemet és a maradék rumot. A megsütött palacsintákat a rumos-narancsos sziruppal megkenve négyrét hajtom és tűzálló tálra teszem úgy, hogy félig egymásra feküdjenek. A maradék narancsot meghámozom és vékony karikákra vágom. Mindegyik palacsintára teszek egy-egy narancskarikát, majd az egészet leöntöm a maradék narancsos sziruppal. Annyi időre teszem be a forró sütőbe, hogy jól átmelegedjen, de ne piruljon meg a palacsinta.
Palacsintás csirkeHozzávalók: 2 kisebb csirke, 1 fej hagyma, 2 ek zsír, 1 dl tejföl, 1 kanálka pirospaprika, só, 1 db tojás, liszt, 2 dl tej.
Elkészítés: A feldarabolt csirkébol 1 kanál zsírban megfonnyasztott hagymával, pirospaprikával, bo lével tejfölös paprikás csirkét készítünk. Közben egy tojásból 2 dl tejjel, 2-3 kanál liszttel sós palacsintatésztát keverünk, és szép vékony palacsintákat sütünk. Tuzálló edény aljára teszünk egy kisült palacsintát, egyet pedig félreteszünk. A többi palacsintát hosszú metéltre vágjuk. A csirkehúst a palacsintával bélelt edénybe tesszük, ráhintjük a metéltet, meglocsoljuk a csirkepaprikás levével, beborítjuk a félretett palacsintával, és a sütoben kb. 10 perc alatt jól átforrósítjuk.
Palacsinta tejszínbenHozzávalók: Palacsinta alapmassza, 10 dkg tehéntúró, 2 dl tejföl, 1 dl tejszín, 5 dkg mazsola, 1 tk reszelt citromhéj, 2 zacskó vaníliás cukor, 1 dkg vaj vagy margarin, ízlés szerint porcukor.
A palacsintát megsütöm és melegen tartom. A tehéntúrót áttöröm és a tejföllel simára, krémszerűre keverem. Hozzáteszem a megmosott, leszárazott mazsolát, a reszelt citromhéjat és annyi cukrot, hogy kellemesen édes legyen a krém. Ezzel megkenem a palacsintákat és felcsavarva egy nagy tűzálló tálra szorosan egymás mellé fektetem. A tejszínt és az olvasztott vajat a vaníliás cukorral összekeverem, majd rálocsolom a palacsinták tetejére. Éppen csak annyi időre teszem be a sütőbe, hogy átforrósodjon, de ne piruljon meg a palacsinta. Nem éppen fogyókúrás, de nagyon finom!
Rakott palacsintaHozzávalók: 12 db megsütött palacsinta, 3 ek sárgabaracklekvár, 5 dkg főző- vagy étcsokoládé, 5 dkg darált mandula vagy mogyoró, 15 dkg gesztenyemassza, kevés porcukor, 2 tojássárga, 2 dl tejföl, fél dl tej.
Kerek tűzálló tálba teszek egy palacsintát és meghintem kevés reszelt csokoládéval. Erre ráborítok egy másik palacsintát, amit megkenek kevés sárgabaracklekvárral. Erre megint palacsinta kerül és darált mandulát szórok rá. A következő palacsintaréteg után rákenek a tejjel lazított gesztenyemasszából, majd a rétegezést addig folytatom, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére rákenem a porcukorral kikevert tojássárgájával ízesített tejfölt, majd a forró sütőben átmelegítem. Cikkekre vágva kínálom. Melegen is, hidegen is egyaránt nagyon finom.
Rumos-burgonyás palacsintaHozzávalók: 8 db megsütött palacsinta, 4 ek burgonyapüré-pehely, fél dl rum, 1 dl tej, 2 egész tojás, 5 dkg mazsola, ízlés szerint porcukor, fél citrom leve és reszelt héja, liszt és zsemlemorzsa a bundázáshoz, olaj a sütéshez.
A burgonyapehelyre ráöntöm a tejet és a rumot, majd 5 percnyi várakozás után a citromlével, citromhéjjal és kevés porcukorral ízesítem. Végül belekeverem a megmosott, szárától megtisztított mazsolát. A palacsintákat egyenként megkenem a rumos-burgonyás krémmel, a két végét behajtva úgy csavarom össze, hogy ne nyílhasson szét. Ezután lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába mártom, majd bő, forró olajban pirosra megsütöm mindkét oldalán. A felesleges olajat lecsöpögtetem róla, illetve papírtörülközőre teszem, hogy az beszívja az olajat. Po
rcukorral meghintve, forrón tálalom.
Hozzávalók: 15 darab sós plalacsinta, 20 dkg füstölt tarja, 20 dkg sonka, 2 doboz sprotni (füstölt olajoshal), besamel, 30 dkg sajt, 2 doboz tejföl, paradicsom és salátalevél a díszítéshez.
Elkészítés: A besamelt sózom, borsozom, hozzákeverem az egyik tejfelt, majd két részre osztom, s a megdarált tarját keverem az egyik adaghoz, a megdarált sonkát a másikhoz. Lerakom az első sor palacsintát, tarjás besamelt kenek rá, (palacsinta, sonkás besamel, palacsinta), ezt megszórom reszelt sajttal, és ráfektetem a sprotnit. Úgy teszem, hogy a késobbi vágásirányra merőleges legyen. Egy réteghez egy dobozt használtam. Jön a második rétegezés. A tetjére sajt kerül, paradicsom szeletek és tejföl, díszítésnek.
Sült meggyes palacsintaHozzávalók:
8 db, a szokásos módon megsütött palacsinta
20 dkg kimagozott meggy (vagy meggybefőtt)
1 tojássárga
1-2 tk zsemlemorzsa (vagy édes piskótamorzsa)
kevés porcukor
késhegynyi törött szegfűszeg
késhegynyi őrölt fahéj
a bundázáshoz liszt, tojás, zsemlemorzsa
Elkészítés: A kimagozott meggyet apróra vágjuk és összekeverjük a tojássárgával valamint a zsemlemorzsával. Hozzáadjuk a fűszereket és kevés cukrot. (Ha befőttből készítjük, sokkal kevesebb cukorra van szükségünk). A palacsintákat egyenként megtöltjük a meggyes töltelékkel, és a két szélüket behajtva szorosan felcsavarjuk. Lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd óvatosan beleeresztjük a forró olajba. 2-3 perc alatt pirosra sütjük.
Kevés porcukorral meghintjük, és vagy magában, vagy gesztenyemasszából készített gesztenyemártással tálaljuk. Egyszerűen és gyorsan készíthető.
Sós dióspalacsintaHozzávalók:
12 db a szokásos módon megsütött vékony, sós palacsinta,
15 dkg finomra darált dióbél,
5 dkg zsemlemorzsa,
2 db egész tojás,
1 csapott tk só,
1 mk törött fekete bors,
1 gerezd fokhagyma.
Elkészítés: 5 dkg megsózott dióval meghintjük a megsütött, kész palacsintákat, majd nagyon szorosan felcsavarjuk. Két végüket úgy hajtjuk be, hogy a sülés során ne bomolhassanak ki. A tojásokat felverjük, összekeverjük a sóval, a borssal, valamint a megtisztított, szétzúzott fokhagymával. A palacsinta- rudakat megforgatjuk a fűszeres tojásban, majd belehempergetjük a zsemle- morzsával és kevés sóval összekevert darált dióbélbe. Rá is nyomkodjuk a diót. Óvatosan beleeresztjük a forró olajba, és 1-2 perc alatt világos- barnára sütjük. Egyszerre csak keveset süssünk, hogy "úszhassanak" a kis palacsinták. Sör vagy bor mellé fantasztikusan finom "korcsolya". Magában vagy majonézes mártással is tálaljuk, de akkor hidegen tegyük az asztalra, előétel gyanánt. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető.
Sós gesztenyepalacsintaHozzávalók:
A tésztához:
1 db egész tojás,
2 dl tej,
2 dl szódavíz,
fél dl olaj,
ízlés szerint só.
A töltelékhez:
25 dkg gesztenyemassza (nem baj, ha cukrozott),
1 dl sűrű tejföl,
1 mk reszelt szerecsendió,
ízlés szerint só és törött fekete bors.
A bundázáshoz:
liszt, tojás, zsemlemorzsa.
Elkészítés: A palacsintát a szokott módon megsütjük. A gesztenyemasszát a tejföllel kenhetőre keverjük, sóval, borssal, szerecsendióval ízesítjük. A palacsintákat egyenként megtöltjük a gesztenyés krémmel, és két végüket behajtva, szorosan felcsavarjuk. Lisztbe mártjuk, a habosra felvert tojásba beleforgatjuk, és zsemlemorzsába hempergetve, 180 C°-ra felforrósított olajba tesszük. 1-2 perc alatt szép pirosra megsütjük, a fölösleges olajat leitatjuk, és tartármártással tálaljuk. Egyszerűen és gyorsan készíthető.
Spenótos palacsinta gombávalHozzávalók: A palacsintához: 20 dkg liszt, 1 tojás, 3 dl tej, só, olaj, a sütéshez
A töltelékhez: 20-20 dkg spenótlevél és natúr krémsajt, 25 dkg csiperkegomba, 2, 5 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, csipetnyi szerecsendió, 5 dkg reszelt sajt, őrölt bors, só
Elkészítés: A palacsintákhoz a tojást és néhány ek lisztet habverővel csomómentesre keverünk, majd fokozatosan, felváltva hozzáadjuk az összes lisztet és tejet. A mennyiségeket módosíthatjuk is, de a végén sűrű, folyékony palacsintatésztát kell kapjunk. Az edényt lefedjük, és félretesszük. A töltelékhez egy serpenyoben vajat olvasztunk, beletesszük a megtisztított, szeletekre vágott gombát meg a fokhagymát, és 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a megmosott, lecsöpögtetett spenótot, a szerecsendiót meg a krémsajtot, és ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Az egész tölteléket jól összekeverjük, és melegen tartjuk. A szokott módon megsütjük a palacsintákat, majd mindegyikre egy kanál tölteléket kenünk, és négybe hajtjuk. A megtöltött palacsintákat kivajazott jénai edénybe tesszük, meglocsoljuk olvasztott vajjal, megszórjuk reszelt sajttal, és néhány percre forró sütőbe tesszük.
Sajtos palacsintaHozzávalók: 20 darab palacsinta, 25 dkg reszelt sajt, 2 dl tejföl.
Elkészítés: A sajtot a palacsintákba töltöm, háromszög alakúra hajtom õket. Tányérra téve meglocsolom tejföllel és egy - két percre beteszem a mikróba. Forrón tálalom.
Szentgyörgyi palacsintaHozzávalók: A tésztához: 15 dkg liszt, 1 egész tojás, 1 dl tej, 1-1,5 dl szódavíz, 2 ek olaj, csipetnyi só; A töltelékhez: 1 dl tej, 15 dkg darált dió, 10-12 dkg porcukor; az öntethez 2 dl tej, 2 tojássárga, 1 zacskó vaníliás cukor; A tetejére: 2 tojásfehérje, 2 ek sárgabaracklekvár, kevés kristálycukor.
Először megkeverem a palacsintatésztát. A felvert tojást, a tejet és a lisztet annyi szódavízzel keverem össze, hogy tejszín sűrűségű legyen, majd csipetnyi sóval ízesítve 10 percig pihentetem. Ezután szép vékony palacsintákat sütök a masszából. A töltelékhez a tejet felforralom, belekeverem a darált diót és a porcukrot, majd langyosra hűtöm. Ezzel megkenem a palacsintákat és egyenként szorosan felcsavarva, kis darabokra vágom. Egy tűzálló tálban szorosan egymás mellé állítgatom a kis palacsinta hasábokat. Az öntethez a tojássárgákat simára keverem a vaníliás cukorral és a tejjel, majd rálocsolom a tésztára. Forró sütőben addig sütöm, amíg az összes folyadékot be nem szívja. Közben a tojásfehérjékből kemény habot verek és a kristálycukorral meg a sárgabaracklekvárral ízesítem. A megsült palacsinta tetejére rákenem az ízesített habot és csak annyi időre teszem vissza a sütőbe, amíg a hab rászárad a tetejére. Rendkívül finom, ám munkaigényes édesség!
Vaníliás palacsintaHozzávalók: 12 db szokásos sült palacsinta, 4 ek sárgabaracklekvár, 2 egész tojás, 1 tk liszt, 1-2 ek porcukor, 5 dl tej, 1 tk vaníliás cukor, csipetnyi só.
A palacsintákat egyenként megkenem a sárgabaracklekvárral és felgöngyölve tűzálló tálba rakom. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverem, majd hozzáadva a lisztet és a tejet, kis lángon, állandó keverés közben sűrűre főzöm. Még forrón hozzáadom a tojásfehérjékből vert kemény habot, ezután pedig az egészet rákenem a palacsinták tetejére. Előmelegített, forró sütőben addig pirítom, amíg a palacsinta teteje (amit a krémnek el kell fednie) szép piros nem lesz.
Zsákbamacska palacsintaHozzávalók: Egyszerű palacsinta alapmassza, tetszés szerinti palacsintatöltelék, liszt, tojás, zsemlemorzsa a bundázáshoz, porcukor a tetejére, olaj a sütéshez.
3-4 féle tölteléket készítek, tetszés szerint. A megsütött palacsintákat egyenként megtöltöm (egy palacsintát természetesen csak egyféle töltelékkel), majd a palacsinta két végét behajtva összegöngyölöm és lisztben, felvert tojásban, végül zsemlemorzsában meghempergetve, bő olajban kisütöm. Itatós papírra vagy papírtörülközőre téve a felesleges olajat leitatom róla, és még melegen meghintem kevés porcukorral. A tölteléktől függően kínálok hozzá valamilyen mártást vagy öntetet, de ez el is hagyható.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése