2009. november 6., péntek

Tiramisu receptek

1:
Hozzávalók:
4 nagyon friss tojás,
3 cs.vaníliás cukor,
3 ek.k.cukor,
50 dkg mascarpone (natúr tejszínes krémsajt),
1-2 evőkanál martini vagy konyak,
kb.40 db babapiskóta,
a piskóta áztatásához:3 dl erős feketekávé,
7-8 evőkanál kristálycukor,egy kupica konyak.
a tetejére:2-3 ek.cukrozatlan kakaópor.

Elkészítés:
A tojások sárgáját a kétféle cukorral habosra kavarjuk.Akkor jó,ha a cukor elolvadt,a massza kifehéredik és tejföl sűrűségű.A jól lehűtött krémsajtot hozzáadjuk,majd a martinival vagy konyakkal ízesítjük.A tojások fehérjét kemény habbá verjük és lazán a sajtos krémbe forgatjuk. A babapiskóta áztatásához a hideg kávét a cukorral meg a konyakkal összekeverjük.A piskóta felét egyesével néhány másodpercre beleforgatjuk,majd amikor megszívta magát,kissé lecsöpögtetve,egy rétegben tálcára rakosgatjuk.A fele krémet egyenletesen rárakosgatjuk.A többi krémet a tetejére meg az oldalára kenjük,végül kakaóport szitálunk rá.
Hűtőszekrényben kb.fél órát állni hagyjuk.

Tanácsok:
Fontos,hogy a sajtkrém hideg legyen,csak így lesz kemény a krém.(Ha mégis lágyra sikerülne,akkor egy evőkanálnyi zselatint oldjunk fel egy deci vízben és keverjük a krémhez.)
Magában is tálalhatjuk,de adhatunk mellé vaníliasodót vagy gyümölcssalátát is.
A rumot rumaromával is helyettesíthetjük.

2:
Hozzávalók:

50 dkg Mascarpone
20 dkg cukor
6 db tojás
1 vaníliacukor
1 tábla csoki
2 csomag babapiskóta
kb. 1/2 liter kávé
kakaó a tetejére
Elkészítés:
A 6 tojást külön választom. A sárgáját a cukorral, két kanál kávéval 15 percig kavarom/géppel/, és fokozatosan hozzákeverem a mascarponét. A csokit késsel felaprítom és a masszához teszem. A tojásfehérjét habbá verem és óvatosan az egészet összekeverem. A babapiskótákat megáztatom a kávéban, és egy magasabb tálba lerakom. Amikor a tál alját befedi az ázott piskóta, ráöntöm a krémet, megint piskóta, megint krém, és a tetejét kakaóval megszóróm.

3:
Hozzávalók:
25 dkg mascarpone
2 db tojás
2-3 ek cukor
1/2 pohár habtejszín
20-25 db savioardi (babapiskóta)
1/2 kg eper
1 db citrom
1 db narancs

Elkészítés:
Mossuk meg, majd daraboljuk fel az epret, majd tegyük egy tálba a citrom és a narancs kifacsart levével és a cukorral. Adjunk hozzá egy vagy fél liter vizet, (a babapiskóta nedvszívó képességének függvényében) és hagyjuk állni kb. 30 percig. Tehetünk bele ízlés szerint eperlikőrt is. Válaszuk el a tojássárgájákat a fehérétől majd a sárgáját jól keverjük el cukorral, ill. a fehérjét habbá verjük. Ezután az epres léből kivesszük az epreket, aminek a felét összeturmixoljuk. Egy tálban összedolgozzuk a felvert tojássárgáját, a habbá vert fehérjét, a mascarpone krémet, a tejszínt és az eperdarabokat. A babapiskótákat áztassuk az epres lébe, majd egy üvegtálba rétegezzük oly módon, hogy a krémmel kezdjük, majd a babapiskótával és így tovább. Az utolsó rétegnek a krém legyen, amire az összeturmixolt epret kenjük fel. Hűtőben 2-3 órán keresztül pihentetjük.

4:
Hozzávalók:

30 dkg mascarpone
20 dkg cukor
3 db tojás sárgája
20-25 db savioardi (babapiskóta)
2 pohár narancslé 100%-os
1/2 kg gyümölcsök (friss)

Elkészítés:
Dolgozzuk el a tojássárgáját a cukorral mindaddig, amíg egy jó állagú krémet nem kapunk, majd adjuk hozzá a mascarpone-t és újfent jól elkeverjük.
Mossuk és pucoljuk meg a gyümölcsöket (pl. Őszibarack, nektarin, eper, erdei gyümölcsök, szilva, szőlő, sárgabarack stb.) és nagyobb darabokra vágjuk fel. Vegyünk elő egy üvegtálat, majd a narancslébe áztatott babapiskótákkal egy réteget lerakunk a tálra, majd rárétegezzük a gyümölcsdarabokat és a mascarpone krémet. Addig rétegezzük amíg az alapanyagok el nem fogynak. Kb. 1-2 órára állni hagyjuk a hűtőben.

5:
Hozzávalók:
Hozzávalók 6 személyre:
• 50 dkg eper
• 1 citrom leve
• 1 tasak vaníliás cukor
• 6 evőkanál narancslikőr
• 15 dkg babapiskóta
• 25 dkg mascarpone sajt
• 2,5 dl natúr joghurt
• 3 evőkanál porcukor
• A díszítéshez: citromfűlevelek

Elkészítés:
Az epret megmossuk, megtisztítjuk, és apróra vágjuk˘.
Elkészítés: A citromlevet felforraljuk a vaníliás cukorral. A narancslikőrrel mély tányérba öntjük. A babapiskóták felét gyors mozdulatokkal megforgatjuk a lében, és kibélelünk velük egy akkora lapos tálat, amelyben egymás mellé elférnek a piskóták. A mascarponét elkeverjük a joghurttal és a porcukorral. A piskótára egy réteg epret szórunk, és bevonjuk a krém felével. A maradék piskótát megforgatjuk a likőrös lében, a krémre fektetjük, rászórunk egy réteg epret, majd rásimítjuk a maradék krémet. Letakarjuk, és 1 órára a hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a krémre szórjuk a maradék epret, és citromfűvel díszítve kínáljuk.

6:
Hozzávalók:
  • 1 csomag babapiskóta
  • 1 csésze feketekávé
  • 1 dl cseresznye- vagy meggylikőr
  • 3,5-4 dl tejszín
  • 7 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 3 csomag habkeményítő
  • 25 dkg mascarpone
  • magolt (likőrbe áztatott) meggy
  • kakaópor

Elkészítés

A babapiskótát átitatjuk a kávéval és a likőrrel. A tejszínt elektromos habverővel verjük 1 percig, majd belekeverjük a habkeményítő, a porcukor, a fahéj és a vaníliás cukor keverékét, és az egészet kemény habbá verjük. A mascarponét adjuk hozzá a felvert tejszínhez. 1 réteg babapiskótára kenjük rá a krém felét, tegyük rá a kimagolt meggyet, majd a piskóta másik felét, és a maradék krémet. Tetejét szórjuk meg kakaóporral.

Megjegyzés

Nagyon finom, és mivel nincs benne tojás, nem kell félni a szalmonellától. Babapiskóta helyett kész piskótatortából is meg lehet csinálni, és így szülinapi tortának is kitűnő.

7:
Hozzávalók:
25 dkg babapiskóta
25 dkg mascarpone
4 evőkanál méz
1 doboz (2 dl) habtejszín
1 csomag habfixáló (ez el is hagyható)
1 doboz natúr joghurt
1 kávéskanál vanília aroma

2 evőkanál instant kávé
2 evőkanál cukor
2 evőkanál rum
0,5 l víz

1 evőkanál kakaópor

Elkészítés:
A vízből és a cukorból szirupot főzünk (kb. addig, amíg víz fele elpárolog). A forró sziruphoz hozzákeverjük a kávét és a rumot.

A mascarponét kikeverjük a mézzel, majd hozzáadjuk a natúr joghurtot, a vanília aromát és a felvert tejszínhabot.

A babapiskótákat belemártjuk a szirupba, majd egy tálba fektetjük őket úgy, hogy egy sor babapiskótára egy réteg krém kerül, egészen addig, amíg a hozzávalók el nem fogynak.

A tetejére rászitáljuk a kakaóport. A tálat fóliával légmenetesen lezárjuk és a tiramisut 1 éjszakára hűtőszekrénybe rakjuk.

Nincsenek megjegyzések: