2007. január 28., vasárnap

III. Koktélok

Ütősebb koktél receptek
Manhattan

Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész whisky
1 öntet Angostura
1 rész édes vermut
Pohár: Old fashioned
Módszer: Shaker
Alkohol%: 27%
Elkészítés:
Töltsünk jeget a shakerbe és öntsük hozzá a whiskyt (lehetőleg Bourbont), vermutot és Angosturát.
Rázzuk össze és töltsük a jéggel megtöltött old fashioned-be.
Díszítésként használjunk koktélcseresznyét.
Variációk:
A Rob Roy koktél annyiban tér el a Manhattantől, hogy ott skót whiskyt használunk.

Margarita

Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész tequila
1 rész Triple Sec vagy Cointreau
1 rész limelé
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Shaker
Alkohol%: 26%
Elkészítés:
Készítsünk sóperemet a koktélospohárra a következőképpen: nedvesítsük meg a szélét egy citrom- vagy limedarabbal és mársuk egy tál sóba.
A triple sec-et, tequilát és limelevet sok jéggel rázzuk össze a shakerben és szűrjük az előkészített pohárba.
Díszítsük limedarabbal.
Variációk:
Limelé helyett ízlés szerint citromlevet is használhatunk.

Martini Dry

Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész gin
1 rész száraz vermut
1 szem olajbogyó
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Keverőpohár
Alkohol%: 27%
Elkészítés:
A keverőpoharat félig jól megfagyott jégkockákkal töltve keverjük össze a gint és vermutot, majd szűrjük le előhűtött koktélospohárba.
Díszítésként tegyünk bele egy szem olívabogyót, ha gondoljuk, citromspirált is használhatunk.
Variációk:
Egy "eredeti" Martini Dry készítéséhez a koktélhoz öntsünk még két öntet Triple Sec-et vagy Cointreau-t.
A gin és vermut arányának számtalan más változata létezik, így ha úgy gondoljuk, még többet tudunk kihozni a koktélból, ne habozzunk változtatni. Egy kicsit lágyabb ízért kóstoljuk meg az 1 gin - 1 vermut változatot, a harapósabbhoz pedig használjuk a 2½ gin - ½ vermut arányt.

Mexicano

Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész tequila
1 teáskanál grenadine
½ rész citromlé
1 rész ananászlé
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Shaker
Alkohol%: 18%
Elkészítés:
Rakjunk jégkockákat a shakerbe. Töltsük bele a tequilát, ananászlevet, cirtomlevet és grenaidine-t.
Rázzuk jól össze, majd szűrük egy koktélospohárba.
Díszítés nélkül kínáljuk.

Mint Julep

Hozzávalók:
Jégdara
3 rész whisky
1 rész cukorszirup
5 mentaág
Pohár: Collins
Módszer: Shaker
Alkohol%: 26%
Elkészítés:
Használjunk lehetőleg előhűtött Collins-poharat. Töltsük bele a cukorszirupot és rakjunk bele 4 mentaágat. A keverőpálca (vagy fakanál) végével zúzzuk össze őket - ez fogja adni az ital aromáját.
Rakjunk a pohárba jeget és töltsük rá a whiskyt (lehetőleg Bourbont). Keverőpálcával keverjük sokáig, hogy jól lehűljön - lehetőleg addig, amíg a pohár fala párás nem lesz.
Díszítsük mentaággal és kínáljuk szívószállal.
Variációk:
Ha még egy picit dobni szeretnénk az italon, töltsünk a kész koktél tetejére egy teáskanál barnarumot.
Alapitalként a whiskyn kívül használhatunk brandyt vagy almapálinkát is.

New Yorker

Hozzávalók:
Jégkockák
Tört jég
3 rész whisky
1 rész limelé
½ rész cukorszirup
1 teáskanál grenadine
Pohár: Old fashioned
Módszer: Shaker
Alkohol%: 21%
Elkészítés:
Tegyünk zúzott jeget a shakerbe és öntsük hozzá a whiskyt, a limelevet, a grenadine-t és a cukorszirupot.
Rázzuk jól össze és szűrjük az old fashioned pohárba, amibe néhány kocka jeget tettünk előtte.
Variációk:
A hagyományos receptnél Bourbont használnak. Ha kanadai whiskyt öntünk bele, tudtunkon kívül a New York koktélt készítettük el - amely ízében azzal az árnyalattal különbözik, mint nevében.

Night and Day

Hozzávalók:
Jégdara
3 rész pezsgő
¾ rész brandy (vagy konyak)
½ rész Triple Sec vagy Cointreau
1 öntet Angostura
Pohár: Sour
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: 21%
Elkészítés:
Töltsünk jégdarát a sour pohárba.
Öntsük bele a brandyt, Cointreau-t és Angosturát.
Töltük fel hűtütt pezsgővel, keverjük meg picit és tálalhatjuk is.

Old Fashioned

Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész whisky
2 öntet Angostura
1 öntet szódavíz
1 teáskanál cukor
Pohár: Old fashioned
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: 30%
Elkészítés:
Rakjuk a teáskanál cukrot a lehűtött old fashioned aljára. Öntsük rá a két öntet Angosturát és egy kis szódavizet, hogy a cukor kezdjen el oldódni.
Adjuk hozzá a jégkockákat, majd a whiskyt.
Keverjük meg a koktélt és máris fogyaszthatjuk.
Variációk:
Az eredeti recept Bourbon whiskyt ír - mi amondók vagyunk, elég, ha úgy teszünk, mintha tényleg Bourbont öntenénk a pohárba (főleg, ha nem ez a kedvenc márkánk).

Pepper eater

Hozzávalók:
Jégkockák
1 rész tequila
½ rész csípős vodka
1 rész Triple Sec vagy Cointreau
1 rész narancslé
1 rész áfonyalé
1 csípős pirospaprika
Pohár: Old fashioned
Módszer: Shaker
Alkohol%: 20%
Elkészítés:
Töltsük fel a shakert félig jégkockákkal. Öntsük bele a tequilát, Cointreau-t (vagy triple sec-et), a csípős vodkát, a narancslevet és áfonyalevet.
Rázzuk össze. Rakjunk jégkokckákat az old fashioned-be és szűrjük bele a shaker tartalmát.
Díszítsük pirospaprikával és együk meg a végén, ha merjük.


Pink Gin

Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész gin
1 öntet Angostura
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Shaker
Alkohol%: 32%
Elkészítés:
A shakerbe rakjunk jégkockákat. Öntsük hozzá a gint (lehetőleg szárazat) és az Angostura-keserűt.
Rázzuk össze és szűrjük előhűtött koktélospohárba.

Red Russian

Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész vodka
1 rész cherry brandy
Pohár: Old fashioned
Módszer: Kitöltés
Alkohol%:
31%
Elkészítés:
Rakjunk néhány jégkockát az old fashioned pohár aljára és töltsük hozzá a vodkát és cherry brandyt.
Díszítés nélkül kínáljuk.
Variációk:
Cherry brandy helyett mentalikőrt használva a testvérét, a
Green Russiant kapjuk, ha pedig kávélikőrrel helyettesítjük, akkor a Black Russian koktélhoz jutunk. A White Russian is hasonló recept: ehhez tejszínre és kávélikőrre van szükségünk.


Rusty Nail

Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész whisky
1 rész Drambuie
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Kitöltés
Alkohol%:
31%
Elkészítés:
Rakjunk néhány jégkockát egy koktélospohárba. Töltsük hozzá a whiskyt (lehetőleg skótot) és a Drambiuie-t.
Keverjük egy finoman össze.
Díszítsük citromkarikával vagy egy citromkarika héjának felével.
Variációk:
Kínálhatjuk old fashioned pohárban is. Ekkor csorgassuk a Drambuie-t a jég és a whisky tetejére.


Salty Dog

Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész vodka
1 teáskanál citromlé
2 rész grapefruitlé
csipetnyi só
Pohár: Old fashioned
Módszer: Kitöltés
Alkohol%:
17%
Elkészítés:
Töltsük fel a poharat félig jéggel, önsük rá a grapefruitlevet, a citromlevet, és a vodkát. Ízlés szerint adjunk hozzá sót és finoman keverjük meg.
Díszítésként rakhatunk bele citrom- vagy narancsszeletet, esetleg lime-ot is. Ha még picit "tuningolni" szeretnénk a koktélt, készítsünk sóperemet a pohárra, a
Margaritához hasonlóan.
Variációk:
Ha harapósabb dog-ra vágyunk, változtassuk meg az erőviszonyokat a vodka javára: próbáljuk ki 4 vodkával és 2 grapefruitlével.


Soviet

Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész vodka
1 rész száraz vermut
Pohár: Old fashioned
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: 28%
Elkészítés:
Rakjunk jégkockákat az old fashioned pohárba. Öntsük bele a vodkát és a száraz vermutot.
Keverjük meg, majd fogyasszuk.
Variációk:
Használhatunk az egy rész száraz vermut helyett fél rész száraz vermutot és fél rész száraz sherryt is.

Suburban

Hozzávalók:
Jégkockák
½ rész gold rum
1 ½ rész whisky
1 öntet Angostura
1 öntet Triple Sec vagy Cointreau
½ rész vörösbor
Pohár: Old fashioned
Módszer: Shaker
Alkohol%:
30%

Elkészítés:
Rakjunk jeget a shakerbe és töltsük bele a whiskyt, a rumot, a vörösbort (lehetőleg portóit) és egy-egy öntet Angosturát és Triple Sec-et (vagy Cointreau-t).
Rázzuk össze jó alaposan, majd szűrjük egy old fashioned pohárba, amibe néhány jégkockát tettünk.
Díszíteni a legtöbb erős italhoz hasonlóan nem kell.

The Sour

Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész whisky
½ rész cukorszirup
1 rész citromlé
Pohár: Sour
Módszer: Shaker
Alkohol%: 19%
Elkészítés:
Töltsünk a shakerbe jégkockákat, hozzá a citromlevet, a cukorszirupot és a whiskyt.
Rázzuk össze, majd szűrjük egy sour pohárba.
Díszítés nélkül fogyasszuk.
Variációk:
Rakhatunk hozzá egy rész szódavizet, ekkor kínáljuk old fashioned pohárban, jégkockákkal.

White Lady

Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész gin
1 rész Triple Sec vagy Cointreau
1 rész citromlé
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Shaker
Alkohol%: 26%
Elkészítés:
Rakjunk a shakerbe jeget és adjuk hozzá a gint, a Triple Sec-et (vagy Cointreau-t) és a citromlevet.
Rázzuk jól össze és töltsük ki a koktélospohárba.
Elegáns díszítéshez készíthetünk citromspirált.
Variációk:
Egy hasonló recept szerint adjunk az eddig felsoroltakhoz még fél tojásfehérjét is, úgy rázzuk össze - a koktél így még fehérebb és habosabb lesz.


White Russian

Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész vodka
1 rész kávélikőr (pl. Kalúha vagy Tia Maria)
1 rész tejszín
Pohár: Old fashioned
Módszer: Shaker
Alkohol%: 23%
Elkészítés:
A shakerbe jeget töltünk és beleöntjük a vodkát, kávélikőrt és tejszínt.
Rázzuk össze és öntsük ki az old fashioned pohárba, jégkockákra.
Díszíthetjük csokirudacskákkal, de többnyire díszítés nélkül tálalják.
Variációk:
A kávélikőr helyett használhatunk kakaólikőrt - ekkor még édesebb lesz a koktél.
A tejszínt elhagyva kapjuk a Black Russiant, amiből kávélikőr helyett Cherry Brandyt használva a Red Russian, mentalikőrt adva hozzá a Green Russian receptjét kapjuk.


Zombie

Hozzávalók:
Jégdara
2 rész fehér rum
1 rész gold rum
1 rész sötét rum (80%)
1 öntet Angostura
1 rész narancslé
1 rész citromlé
1 rész ananászlé
1 teáskanál cukor
Pohár: Hurrikán
Módszer: Shaker
Alkohol%: 25%
Elkészítés:
A shakert töltsük félig zúzott jéggel, adjuk hozzá a rumokat, angosturát, gyümölcsleveket és cukrot, rázzuk jól össze.
Szűrjük a hurrikán pohárba és adjunk hozzá jeget.
Naranccsal, lime-el, ananásszal vagy akár mentalévéllel is díszíthetjük.

Alkoholmentes koktél receptek

Atomic Cat

Hozzávalók:
Jégkockák
4 rész narancslé
4 rész tonik
Pohár: Highball
Módszer: Shaker
Alkohol%: Alkoholmentes
Elkészítés:
Rakjunk jégkockákat a highball pohárba és önstük bele a narancslevet és tonikot.
Keverjük meg óvatosan. Díszítsük narancskarikával, rakjunk bele koktélcseresznyét.

Batman Cocktail

Hozzávalók:
Jégkockák
6 rész narancslé
½ rész grenadine
Pohár: Collins
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: Alkoholmentes
Elkészítés:
Töltsük fel a Collins-poharat jégkockákkal. Öntsük bele a narancslevet és a grenadine-t.
Keverjük jól össze, díszítsük narancskarikával. Kínáljuk szívószállal.

Bora-Bora

Hozzávalók:
Jégkockák
3 rész ananászlé
3 rész gyömbér
½ rész limelé
½ rész grenadine
Pohár: Hurrikán
Módszer: Shaker
Alkohol%: Alkoholmentes
Elkészítés:
Töltsünk jégkockákat a shakerbe és öntsük bele az ananászlevet, a gyömért, a grenadine-t és a limelevet.
Rázzuk jól össze, majd szűrjük le egy jéggel töltött hurrikánpohárba vagy kehelybe.
Díszítsük limekarikával és koktélcseresznyével.

Brontosaurus

Hozzávalók:
Jégkockák
3 rész szódavíz
3 rész grapefruitlé
1 rész limelé
½ rész grenadine
Pohár: Collins
Módszer: Shaker
Alkohol%: Alkoholmentes
Elkészítés:
Rakjunk jégkockákat a shakerbe és töltsük bele a grapefruitlevet, a limelevet és a grenadine-t (a szódavizet ne!).
Rázzuk jól össze és szűrjük le a Collins pohárba, amelybe előzőleg jégkockákat tettünk. Töltsük hozzá a szódavizet és keverjük meg.
Díszítsük limeszelettel, kínáljuk szívószállal.

Cranberry Cooler

Hozzávalók:
Jégkockák
4 rész áfonyalé
2 rész szőlőle
1 rész szódavíz
1 rész citromlé
Pohár: Collins
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: Alkoholmentes
Elkészítés:Rakjunk jégkokckákat a highball pohárba és töltsük bele az áfonyalevet, szőlőlevet (lehetőleg pirosat használjunk), a citromlevet és a szódavizet.
Keverjük meg.
Díszítsük limeszelettel, koktélcseresznyével. Kínáljuk szívószállal.

Fruit Punch

Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész narancslé
2 rész áfonyalé
1 rész szódavíz
1 rész ananászlé
Pohár: Old fashioned
Módszer: Keverőpohár
Alkohol%: Alkoholmentes
Elkészítés:
Töltsünk jeget, az ananászlevet, narancslevet, áfonyalevet és szódavizet egy keverőpohárba.
Alaposan keverjük meg. Szűrjük le egy old fashined pohárba pár jégkockával az alján.
Díszítsük narancs- vagy almaszelettel.
Variációk:
Nagyobb edényben vagy kancsóban több adagot is készíthetünk ebből a finom hideg puncs-szerű italból. Az arányokat betartva öntsük össze az alapanyagokat, keverjük meg és tegyük a hűtőbe néhny órára fogyasztás előtt.

Mickey Mouse

Hozzávalók:
5 rész kóla
1 gombóc fagylalt
2 szem koktélcseresznye
Pohár: Highball
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: Alkoholmentes
Elkészítés:
A felsoroltakon kívül még szükség lesz tejszínhabra és csokoládé reszelékre.
Öntsünk jó hideg kólát a highball pohárba és óvatosan tegyünk a tetejére egy gombóc fagylaltot (vaníliát vagy más kedvencet).
Fújjunk rá tejszínhabot, rakjunk a tetejére koktélcseresznyéket , majd szórjuk meg csokokládéreszelékkel.
Kínáljuk szívószállal.

Mint Cooler

Hozzávalók:
Tört jég
2 rész szódavíz
2 rész grapefruitlé
1 rész cukorszirup
4 mentaág
Pohár: Old fashioned
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: Alkoholmentes
Elkészítés:
Öntsük a cukorszirupot az old fashioned pohár aljába. Rakjunk bele 3 mentalevelet és teáskanállal vagy fakanál végével törjük péppé.
Rakjunk tört jeget a pohárba és töltsük bele a grapefruitlevet és szódavizet.
Keverjük meg, majd díszítsük mentaággal.

Pink Lemonade

Hozzávalók:
Jégkockák
4 rész szódavíz
1 ½ rész citromlé
½ rész grenadine
1 rész cukorszirup
Pohár: Collins
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: Alkoholmentes
Elkészítés:
Rakjunk jégkockákat a Collins-pohárba. Töltsük bele a citromlevet, cukorszirupot, grenadine-t és szódavizet.
Keverjük jól össze.
Díszítsük citromszelettel és koktélcseresznyével, kínáljuk szívószállal.
Variációk:
Cukorszirup helyett használhatunk egy kis cukorot vagy porcukrot is.

Pomola

Hozzávalók:
Jégkockák
5 rész kóla
1 rész limelé
1 öntet grenadine
Pohár: Collins
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: Alkoholmentes
Elkészítés:
Rakjunk jégkockákat a Collins-pohárba és tötlsük bele a kólát, limelevet és grenadine-t.
Keverjük meg jól.
Díszítsük limekarikával, fogyasszuk szívószállal.

Rail Splitter

Hozzávalók:
Jégkockák
4 rész gyömbér
½ rész cukorszirup
1 rész citromlé
Pohár: Highball
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: Alkoholmentes
Elkészítés:
Töltsünk jeget a highball-pohárba. Öntsük hozzá a gyömbért, citromlevet és cukorszirupot.
Keverjük meg.
Díszítsük citrommal, citromspirállal.

Roy Rogers

Hozzávalók:
Jégkockák
5 rész gyömbér
1 öntet grenadine
1 rész citromlé
Pohár: Collins
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: Alkoholmentes
Elkészítés:
Tegyünk jeget a highball pohárba, majd öntsük rá a gyömbért, citromlevet és grenadine-t.
Keverjük jól össze.
Díszítsük citrommal és koktélcseresznyével, fogyasszuk szívószállal.

Southern Ginger

Hozzávalók:
Tört jég
5 rész gyömbér
½ rész cukorszirup
½ rész citromlé
4 mentaág
Pohár: Collins
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: Alkoholmentes
Elkészítés:
Töltsük a cukorszirupot a Collins pohárba és rakjuk bele a három mentaágat. Kanállal tördeljük össze - ez adja majd a koktél erős mentaaromáját.
Rakjunk a pohárba jeget és töltsük rá a gyümbért és citromlevet.
Keverjük alaposan össze.
Díszítsük mentaággal, kínáljuk szívószállal.
Variációk:
A koktél a Mint Julep alkoholmentes változata.

St Clemens

Hozzávalók:
Jégkockák
3 rész narancslé
1 ½ rész szódavíz
1 ½ rész citromlé
Pohár: Collins
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: Alkoholmentes
Elkészítés:
Rakjunk jeget a Collins-pohárba és öntsük hozzá a narancslevet, citromlevet és szódavizet.
Keverjük jól össze.
Díszítsük narancs- vagy limekarikával, kínáljuk szívószállal.

Yellowjacket

Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész narancslé
2 rész ananászlé
1 ½ rész citromlé
Pohár: Old fashioned
Módszer: Shaker
Alkohol%: Alkoholmentes
Elkészítés:
Töltsük meg félig jéggel a shakert. Öntsük bele a narancslevet, anaászlevet és citromlevet.
Rázzuk össze.
Szűrjük le jéggel töltött old fashined pohárba.

Egzotikus koktél receptek
Acapulc

Hozzávalók:
Tört jég
1 rész fehér rum
1 rész tequila
½ rész kókuszlikőr
2 rész ananászlé
1 rész grapefruitlé
Pohár: Hurrikán
Módszer: Shaker
Alkohol%: 14%
Elkészítés:
Tegyünk a shakerbe tört jeget és öntsük bele a tequilát, rumot, kókuszlikőrt, anaászlevet és grapefruit-levet.
Rázzuk össze, majd rakjunk egy hurrikán-pohárba tört jeget. Szűrjük bele a shaker tartalmát.
Díszítsük ananásszelettel vagy koktélcseresznyével, kínáljuk szívószállal.
Variációk:
Ha valamiért lenne kókusztejünk, használjuk azt a kókuszlikőr helyett -csak hogy még hasonlóbb legyen a trópusi érzet. Természetesen ekkor tölthetünk egy gyűszűnyivel több rumot, hogy ellensúlyozzuk az alkohol-veszteséget...

Bacardi Cocktail

Hozzávalók:
Jégkockák
1 ½ rész fehér rum
1 rész limelé
½ rész cukorszirup
1 teáskanál grenadine
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Shaker
Alkohol%: 16%
Elkészítés:
Rakjunk jégkockákat a shakerbe és öntsük hozzá a rumot (lehetőleg Bacardit), a limelevet, a cikorszirupot és a grenadine-t.
Rázzuk jól össze, majd szűrjük le a koktélos pohárba.
Díszítsük pálcikára húzott koktélcseresznyével.
Variációk:
Fanyarabb ízt érhetünk el, ha a limelé helyett citromlevet használunk.

Blue Arrow

Hozzávalók:
Tört jég
2 rész gin
1 rész Triple Sec vagy Cointreau
1 rész Blue Curacao
1 rész limelé
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Shaker
Alkohol%: 24%
Elkészítés:
A shakerbe tegyünk zúzott jeget és öntsükhozzá a gint, Cointreaut, limelevet és Blue Curacao-t. Rázzuk jól össze, majd szűrjük előhűtött koktélospohárba.
Díszítésként használhatunk koktélcseresznyét, bár ez a koktél már magában is elég egzotikus.

Blue Hawaiian

Hozzávalók:
Jégdara
1 rész fehér rum
1 rész kókuszlikőr
½ rész Blue Curacao
2 rész ananászlé
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Shaker
Alkohol%: 14%
Elkészítés:
Tegyünk jégkását a shakerbe, öntsük hozzá az ananászlevet, rumot, kókuszlikőrt és Blue Curacao-t.
Rázzuk alaposan össze, majd szűrjük le koktélospohárba.
A kész koktélt díszíthetjük koktélcseresznyével, narancsszelettel vagy ananászdarabbal.
Variációk:
Ha rákaptunk a koktél ízére, csinálhatunk dupla ekkora adagot is, ekkor boroskehelyben vagy egy hasonlóan nagy pohárban fogyasszuk.

Champagne Cocktail

Hozzávalók:
3 rész pezsgő
2 öntet Angostura
½ rész brandy (vagy konyak)
1 kockacukor
Pohár: Pezsgőspohár
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: 21%
Elkészítés:
Tegyünk egy kockacukrot a jól lehűtött pezsgőspohár aljába.
Cseppentsük rá az Angosturát, öntsők rá a konyakot, majd töltsük fel jéghideg pezsgővel.
Díszítsük citromspirállal.

El Dorado

Hozzávalók:
Jégkockák
3 rész tequila
2 rész citromlé
1 teáskanál méz
Pohár: Collins
Módszer: Shaker
Alkohol%: 20%
Elkészítés:
Rakjunk jégkockákat a shakerbe és öntsük bele a tequilát, a citromlevet és a mézet.
Erőteljesen rázzuk össze. Félig töltsük fel a collins-poharat jégkockákkal és szűrjük bele a shaker tartalmát.
Díszítsük narancskarikával.
Variációk:
A méz helyett használhatunk cukorszirupot vagy porcukrot is.

Havana Beach

Hozzávalók:
Jégkockák
1 rész fehér rum
½ lime leve
1 teáskanál cukorszirup
2 rész ananászlé
2 rész gyömbér
Pohár: Old fashioned
Módszer: Turmixgép
Alkohol%: 7%
Elkészítés:
Vágjuk a lime-ot négy részre. Rakjuk bele a turmixba a rummal, ananászlével és cukorsziruppal együtt.
Turmixoljuk egyenletes állagúvá, majd töltsük ki egy jéggel töltött old fashioned pohárba. Töltsük fel gyömbérrel.
Díszítsük limekarikával.

Hawaiian vodka

Hozzávalók:
Jégkockák
3 rész vodka
1 rész narancslé
1 rész citromlé
1 rész ananászlé
1 teáskanál grenadine
Pohár: Old fashioned
Módszer: Shaker
Alkohol%: 17%
Elkészítés:
Tegyünk jégkockákat a shakerbe. Töltsük bele az ananász- narancs- és citromlevet és a vodlkát.
Rázzuk össze, majd szűrjuk le az old fashioned pohárba, amibe előzőleg jégkockákat raktunk.
Citromszelettel vagy citromkarikával díszítsük.

Icebreaker

Hozzávalók:
Tört jég
2 rész tequila
1 öntet Triple Sec vagy Cointreau
1 öntet grenadine
2 rész grapefruitlé
Pohár: Sour
Módszer: Turmixgép
Alkohol%: 17%
Elkészítés:
Tegyünk egy pohárnyi tört jeget a turmixba. Töltsük hozzá a tequilát, grapefruit-levet, grenadine-t és a narancslikőrt.
Turmixoljuk alacsony fordulatszámon kb. 10 másodpercig.
Szűrjük le (koktélosszűrővel) a sour-pohárba, kínáljuk díszítés nélkül.

Mai Tai light

Hozzávalók:
Tört jég
2 rész fehér rum
½ rész Triple Sec vagy Cointreau
1 rész cukorszirup
1 lime leve
2 teáskanál grenadine
2 rész narancslé
Pohár: Collins
Módszer: Shaker
Alkohol%: 12%
Elkészítés
Rakjunk tör:t jeget a shakerbe és a longdrinkes pohárba. Töltsünk a shakerbe a rumot, a Triple Sec-et, a limelevet, a narancslevet és a cukorszirupot.
Rázzuk jól össze. Öntsük a koktélt a pohárba és adjuk hozzá a grenadint.
Díszítsük ananásszal és koktélcseresznyével.
Variációk:
Ha van némi barna rumunk, minden adva van a Mai Tai receptjéhez. Ha történetesen a kezünkbe kerül egy 80%-os rum és Oregat-szirup, akkor gyorsan pályázzuk meg a Mai Tai originalt.

Mai Tai original

Hozzávalók:
Tört jég
2 rész gold rum
¾ rész sötét rum (80%)
1 lime leve
1 teáskanál cukorszirup
½ rész Oregat-szirup
Pohár: Old fashioned
Módszer: Shaker
Alkohol%: 25%
Elkészítés:
A shakerbe bőven tegyünk apróra tört jeget, adjuk hozzá a lime levét, öntsük hozzá a kétfajta rumot, az Oregat-szirupot és a cukorszirupot.
Rázzuk jól össze, majd szűrjük le az old fashioned pohárba és még hozzá tört jeget.
Díszítsük lime-héjjal és mentával vagy koktélcseresznyével és ananásszal.
Variációk:
Ha kihagyjuk az Oregat-szirupot és 80%-os rumot, ellenben teszünk bele fehérrumot és Curacao-t, Mai Tai receptjét kapjuk.
Ha csak fehérrumot használunk az Oregatit szintén kihagyva, akkor Mai Tai light-ot készíthetünk.

Night and Day

Hozzávalók:
Jégdara
3 rész pezsgő
¾ rész brandy (vagy konyak)
½ rész Triple Sec vagy Cointreau
1 öntet Angostura
Pohár: Sour
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: 21%
Elkészítés:
Töltsünk jégdarát a sour pohárba.
Öntsük bele a brandyt, Cointreau-t és Angosturát.
Töltük fel hűtütt pezsgővel, keverjük meg picit és tálalhatjuk is.

Purple Passion

Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész vodka
2 rész grapefruitlé
2 rész szőlőle
½ rész cukorszirup
Pohár: Collins
Módszer: Shaker
Alkohol%: 11%
Elkészítés:
Töltsük meg a shakert félig jégkockákkal. Öntsük bele a vodkát, szőlőlevet, grapefruitlevet és cukorszirupot.
Rázzuk jól össze, majd szűrjük collins-pohárba, amelybe előzőleg jégkockákat tettünk.
Kínáljuk szívószállal.
Variációk:
A cukorszirup arányát ízlés szerint változtathatjuk, illetve porcukrot is használhatunk helyette. Ekkor 1-2 teáskanányit használjunk.

Sea Breeze

Hozzávalók:
Jégkockák
1 rész vodka
2 rész grapefruitlé
3 rész áfonyalé
Pohár: Collins
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: 7%
Elkészítés:
Tötsük fel a collins-poharat félig jégkockákkal. Öntsük bele a vodkát, a grapefruit-levet és az áfonyalevet.
Keverjük meg, majd díszítsük lime szelettel.
Variációk:
Változtassunk az áfonya- vagy grapefruitlé arányán a koktél keserűségének szabályozásához.

Tequila Moonrise

Hozzávalók:
Jégkockák
3 rész tequila
1 rész fehér rum
1 rész gold rum
2 rész sör
1 teáskanál cukorszirup
½ rész limelé
½ rész citromlé
Pohár: Collins
Módszer: Shaker
Alkohol%: 23%
Elkészítés:
Töltsük meg a shakert félig jégkockákkal. Öntsük bele a tequilát, a két rumot, a limelevet, citromlevet és a cukorszirupot.
Rázzuk jól össze. Töltsük meg a collins-poharat félig jégkockákkal és szűrjük bele a shaker tartalmát. Töltsük rá a sört.
Kínáljuk szívószállal.

Tiger Juice

Hozzávalók:
Jégkockák
1 ½ rész whisky
1 rész narancslé
½ rész citromlé
Pohár: Koktélospohár
Módszer: Shaker
Alkohol%: 16%
Elkészítés:
A jéggel töltött shakerbe öntsük a citromlevet, a narancslevet és a whiskyt.
Rázzuk jól össze, majd szűrjük a koktélos pohárba.
Variációk:
Ha "karmolósabb" tigrisre vágyunk, helyettesítsük a naracslevé felét vagy az egészet grapefruitlével.

Zombie

Hozzávalók:
Jégdara
2 rész fehér rum
1 rész gold rum
1 rész sötét rum (80%)
1 öntet Angostura
1 rész narancslé
1 rész citromlé
1 rész ananászlé
1 teáskanál cukor Pohár:
Hurrikán
Módszer: Shaker
Alkohol%: 25%
Elkészítés:
A shakert töltsük félig zúzott jéggel, adjuk hozzá a rumokat, angosturát, gyümölcsleveket és cukrot, rázzuk jól össze.
Szűrjük a hurrikán pohárba és adjunk hozzá jeget.
Naranccsal, lime-el, ananásszal vagy akár mentalévéllel is díszíthetjük.

Shooter koktél receptek

B52

Hozzávalók:
½ rész Triple Sec vagy Cointreau
½ rész kávélikőr (pl. Kalúha vagy Tia Maria)
½ rész ír krémlikőr (pl. Bailey's)
Pohár: Felespohár
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: 28%
Elkészítés:
Csorgassuk a kávélikőrt, az ír krémlikőrt, majd a Cointreau óvatosan egy feles (vagy shotter) pohárba, hogy ne keveredjenek össze.
Ehhez használhatunk egy kiskanalat: a kiskanalat állítsuk bele a felespohárba és a domború felén csorgassuk az italokat, hogy rétegeket alkossanak.
Ha mindezzel elkészültünk, hajtsuk fel egy húzásra!
Variációk:
Ha ragaszkodunk az eredeti recepthez, akkor a Cointreau helyett használjunk Grand Marinert.

B54

Hozzávalók:
½ rész kávélikőr (pl. Kalúha vagy Tia Maria)
½ rész ír krémlikőr (pl. Bailey's)
½ rész Amaretto
Pohár: Felespohár
Módszer: Rétegelés
Alkohol%: 24%
Elkészítés:
Öntsük a felespohárba a kávélikőrt. Óvatosan rétegeljük rá az Amaretto-t, majd a Bailey's krémlikőrt.
Egy hajtásra igyuk meg.

Bloody Brain

Hozzávalók:
½ rész ír krémlikőr (pl. Bailey's)
1 rész barackpálinka
5 csepp grenadine
Pohár: Felespohár
Módszer: Rétegelés
Alkohol%: 25%
Elkészítés:
Töltsük a barackpálinkát a felespohárba. Óvatosan rétegeljük a tetejére az ír krémlikőrt. Csepegtessük bele a grenadine-t, amely lesüllyedve egy véres agyat formál.

Blue Tequila

Hozzávalók:
1 rész tequila
1 rész Blue Curacao
Pohár: Felespohár
Módszer: Rétegelés
Alkohol%: 28%
Elkészítés:
Öntsük a felespohárba a Blue Curacao-t, majd óvatosan, hogy ne keveredjenek össze, rétegeljük rá a tequilát.

Brandy Elite

Hozzávalók:
½ rész cherry brandy
½ rész baracklikőr
1 rész almalé
Pohár: Felespohár
Módszer: Rétegelés
Alkohol%: 12%
Elkészítés:
Öntsük a feles pohárba a cherry brandyt. Rétegeljük rá a baracklikőrt, majd az almalevet.
Variációk:
Baracklikőr helyett használhatunk akár barackpálinkát is, ekkor azonban az ital jóval nagyobbat fog rúgni.

Kamikaze

Hozzávalók:
Jégkockák
2 rész vodka
½ rész limelé
Pohár: Felespohár
Módszer: Kitöltés
Alkohol%: 27%
Elkészítés:
Rakjunk jeget a keverőpohárba. Öntsük hozzá a vodkát és limelevet, keverjük össze.
Szűrjük le a shooter-pohárba.
Egy hajtásra fogyasszuk.
Variációk:
Ha a vodkánk jéghideg, megspórolhatjuk a keverőpoharat és készíthetjük kitöltéssel is az italt. Ekkor a limelevet keverjük meg egy picit a shooter pohárban és úgy hajtsuk le.

Peppermint Cream

Hozzávalók:
¾ rész mentalikőr (pl Créme de Menthe)
¾ rész ír krémlikőr (pl. Bailey's)
½ rész tejszín
Pohár: Felespohár
Módszer: Rétegelés
Alkohol%: 14%
Elkészítés:
Töltsük a felespohárba a mentalikőrt. Óvatosan rétegeljük rá az ír krémlikőrt, majd a tetejére a tejszínt.
Variációk:
Az ír krémlikőrt Amarulával, ezzel az afrikai különleges krémlikőrrel is helyettesíthetjük.

TBT

Hozzávalók
1 rész tequila
½ rész Triple Sec vagy Cointreau
½ rész banánlikőr (pl. Créme de Bananes)
Pohár: Felespohár
Módszer: Rétegelés
Alkohol%: 35%
Elkészítés:
Öntsük a felespohárba a tequilát. Óvatosan rétegeljük rá a banánlikőrt, majd a Triple Sec-et.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ma du. hallhattuk a MMR, Lendva rádiJÓ egyik műsorvezetŐjétől, rébuszokban megjegyeztem:

( ...fagyasztott gyümölcs eper, málna szeder talpas pohár, megcukrozzuk, a gyümölcs-cukor jobb, mentalevél, egy gombóc citrom fagyi, jégbe hűtött pezsgővel, pezsgő helyett szénsavas alma vagy gyümölcslevet is lehet...)
Nyaralás után, éppen Kiro-val dolgozva olvasta-mesélte ezt...

(tags: MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, MMR, Lendva, ...)