2007. január 31., szerda

Sütés nélkül sütemény

Csokoládé bomba

Hozzávalók:
25 babapiskóta
15 dkg porcukor
20 dkg vaj
3 tojás
3 dkg kakaó
1-2 evőkanál rum
tejszínhab.
A tojássárgákat habosra keverjük a vajjal, és a cukorral. Majd közékeverjük a kakaót, és a tojások kemény habbá vert fehérjéjét, végül rummal ízesítjük. Ebből a krémből egy réteget terítünk egy mély üvegtál aljára, amelyre egy sor babapiskótát teszünk, ezt a sort ismét krémmel fedjük le. Mindezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalók tartanak. A sütemény tetejét krémmel vonjuk be. Egy napig a hűtőben tartjuk, és közvetlenül tálalás előtt 3 deci tejszínből vert kemény édes habbal tálaljuk.

Szalámi édesen

Hozzávalók:
5 dkg vaj,
15 dkg porcukor,
egy egész tojás,
egy evőkanál kakaó,
6 dkg darált,
6 dkg vagdalt dió
Elkészítés:
5 dkg vajat, 15 dkg porcukrot, egy egész tojást, egy evőkanál kakaót összekeverünk, majd sűrűre főzzük. Ha kihűlt, belekeverünk 6 dkg darált, 6 dkg vagdalt diót, és deszkán porcukor aláhintésével szalámi vastagságúra hengergetjük. Egy napi száradás után jó.

Almaszalámi

Hozzávalók:
25 dkg megtisztított puha alma (tisztán mérve)
25 dkg cukor
3 dkg vaj
5 dkg darált dió
5 dkg mazsola
1 púpozott evőkanál kakaócukor a külsejére
Elkészítés:
Az almát vlkonyra szeleteljük, majd a cukorral és a vajjal saját levében addig pároljuk, míg teljesen szét nem fő. Ekkor belekeverjük a diót, a mazsolát és a kakaót, és kevergetve olyan sűrűre főzzük, hogy összetapadjon. (vigyázni kell, mert könnyen leég!)Gyúródeszkára cukrot hintünk, és az almás masszát csíkban ráhalmozzuk, majd hűlni hagyjuk.Ha kihűlt, vizes kézzel hengert formázunk belőle és a cukorba forgatjuk.Néhány napig állni hagyjuk (szellős helyen), hogy megszikkadjon, majd vizes késsel szeleteljük.

Barackos falatok

Hozzávalók:
10 dkg fehér tortabevonó csokoládé
10 dkg vaj
7,5 dkg porcukor
1 tojássárgája
3 evőkanál barackpálinka
40 dkg aszalt sárgabarack
50 szem pirított mandula
mignonpapír
Elkészítés:
A fehér tortabevonó csokoládét kis darabokra tördeljük. A vajat a porcukorral, a tojássárgájával és a pálinkával habosra keverjük. A csokoládét a gőzfürdőben felolvasztjuk, a krémbe keverjük, és hagyjuk kihűlni. A hideg krémet a kézi robotgéppel habosra keverjük, és csillagcsőrös habzsákba szedjük. A minyonpapírkákba 1-1 aszalt barackot fektetünk, és rányomunk egy falatnyi csokoládékrémet. Beletűzdelünk 2-3 mandularudacskát, és a hűtőben hagyjuk megdermedni.

Barackos tallér

Hozzávalók:
20 dkg aszalt sárgabarack
25 dkg kókuszreszelék
30 dkg porcukor
1 citrom leve
Elkészítés:
Leforrázzuk a barackot, és lefedve 2 órán keresztül állni hagyjuk, hogy a barackok jól megduzzadjanak. Utána kinyomkodjuk a barackokat, és sűrű lyukú húsdarálón ledaráljuk vagy robotgépben pépesítjük. A barackpéphez hozzáadjuk a kókuszreszeléket, és jól összekeverjük. Belecsurgatjuk a citromlevet is, és annyi porcukrot szórunk bele, amennyitől jól formázható masszát gyúrhatunk belőle. A masszából hengert sodrunk, a hengerből fél centi vastag tallérokat vágunk, a maradék kókuszreszeléket kistányérra borítjuk, és megforgatjuk benne a tallérokat. Meleg helyen, szalvétával letakarva legalább 2 napig hagyjuk száradni, majd sütőpapír közé rétegezve dobozba rakjuk.

Citromos trüffel

Hozzávalók:
4 dkg cukrozott citromhéj
22,5 dkg fehér csokoládés tortabevonó
1 dl tejszín
1 ½ citrom reszelt héja
3 evőkanál citromlé
Díszítéshez:
kb. 2 dkg pisztácia
15 dkg fehér csokoládés tortabevonó
Elkészítés:
Apróra vágjuk a citromhéjat. Feldaraboljuk a 22,5 dkg bevonót, és felolvasztjuk a tejszínben. Hozzákeverjük a cukrozott és a reszelt citromhéjat és a citromlevet, és legalább 4 órára hűtőbe tesszük, hogy megkeményedjen. Kézi robotgép habverőjével krémesre keverjük a masszát. Két teáskanál segítségével egy alufólialapra kis halmokat készítünk, majd egész éjszakára hűtőbe tesszük őket. Hosszában félbevágjuk a pisztáciákat. A maradék tortabevonót feldaraboljuk, és vízfürdőben felolvasztjuk. Bevonjuk vele a halmokat, és fél-fél pisztáciával díszítjük. Hagyjuk megszáradni, és fogyasztásig a hűtőben tároljuk.

Datolyagolyók

Hozzávalók:
20 dkg datolya
10 dkg mogyoró
5 dkg csokoládé
5 dkg porcukor
1 tojásfehérjesó
Elkészítés:
A kimagozott datolyát nagyon apróra vágjuk, a mogyorót ledaráljuk, a csokoládét lereszeljük.A tojásfehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.A hozzávalókból jól gyúrható masszát készítünk, majd vizes kézzel golyókat formálunk belőle.A golyókat kakaóporba vagy porcukorba forgatjuk, és tálalásig hűtőben tároljuk.

Diós trüffel

Hozzávalók:
5 dkg dióbél
25 dkg tejcsokoládés tortabevonó
5 dkg étcsokoládés tortabevonó
1 dl tejszín
1 csomag vaníliás cukor
7,5 dkg vaj
4 evőkanál diólikőr
2-3 evőkanál kakaópor
Elkészítés:
A diót finomra vágjuk, a csokoládét nagyobb darabokra törjük. Felmelegítjük a tejszínt, felolvasztjuk benne a vaníliás cukrot, a vajat és a bevonót. Belekeverjük a diót és a likőrt, majd legalább 4 órára a hűtőbe tesszük, hogy megkeményedjen. Kézi robotgép habverőjével krémesre keverjük a masszát. Kis halmokra osztjuk, és hideg kézzel gyorsan golyókat formázunk belőlük. A trüffeleket kakaóporba hengergetjük, és fogyasztásig a hűtőben tároljuk.

Epertorta

Hozzávalók:
80 dkg eper (vagy más idénygyümölcs, konzerv)
15 g zselatin
1,5-2 dl édeskés vermut (ha gyereknek készül cukros tejjel lehet helyettesíteni)
15-18 db babapiskóta
50 dkg túró
15 dkg porcukor
1 db citrom
5 dl tejszín (vagy 3 csomag tejszínhabpor + tej)
1 tasak tortabevonó zselé
2 tasak vaníliás cukor
Elkészítés:
Az eper 1/3-ad részét (a legszebb szemeket) félretesszük a díszítéshez, a többit megmossuk, lecsepegtetjük, szárukat kitörjük, az eperszemek nagyságától függően félbe-, negyedbe vágjuk. A zselatint a csomagoláson olvasható javaslat szerint felpuhítjuk vagy felfőzzük. A vermutot mélytányérba öntjük, beleforgatjuk a babapiskótákat, és egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljára fektetjük – némelyiket eltörjük, hogy “hézagmentesen” kitölthessük a formát (érdemes sütőpapírt tenni a tortaforma aljára, különben nagyon odaragad a formához).A túrót szitán áttörjük, hogy minél finomabb krémet kapjunk, hozzászitáljuk a porcukrot, belereszeljük a forró, folyó víz alatt megsikált citrom héját, és hozzászűrjük a citrom kinyomott levét. A tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral. A felolvasztott zselatint gyors mozdulatokkal a túrókrémhez keverjük, végül kanalanként hozzáadjuk a tejszínhabot. A krém felét a babapiskóták tetejére simítjuk, belenyomkodjuk az eperdarabokat, bevonjuk a maradék krémmel, fóliával betakarjuk, és 5 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt minimum 1 órával megmossuk, megtörölgetjük és megtisztítjuk a félretett eperszemeket. Kettőt vékony gerezdekre, a többit vékony karikákra vágjuk, és csinosan megdíszítjük velük a torta tetejét. A tasakon olvasható utasítás szerint, 1 evőkanál porcukorral elkészítjük a tortazselét, kanalanként a torta tetejére öntjük, és dermedésig, legalább 1/2 órára hidegre tesszük. Tálaláskor meglazítjuk a formán a kapcsot, késsel körbevágjuk-lazítjuk (hogy szépen elváljon a forma oldalától), lehúzzuk a tortagyűrűt, és két sütőlapát segítségével kerek tálra csúsztatjuk.
Tipp:
Könnyebben és főleg biztonságosabban ki tudjuk venni a tortát a formából, ha egy 10-15 cm magas – pl. felfordított keverőtál – tetejére helyezzük majd a kapocs meglazítása után lecsúsztatjuk róla tortakarikát.

Fügeszalámi

Hozzávalók:
50 dkg füge
20 dkg porcukor
15 dkg mogyoró
5 dkg mazsola
1 narancs reszelt héja
5 dkg kristálycukor
Elkészítés:
A fügét a mazsolával, a mogyoróval és a narancshéjjal együtt ledaráljuk. Hozzáadjuk a porcukrot, jól összedolgozzuk és a masszából ujjnyi vastag rudakat sodrunk.Megforgatjuk kristálycukorban, majd egy napig hagyjuk szikkadni.Szeletekre vágva kínáljuk.

Gesztenyegolyók

Hozzávalók:
25 dkg gesztenyemassza
12 dkg darált mandula
3-4 evőkanál kakaópor
étcsokoládés tortadara
Elkészítés:
A gesztenyemasszát jól eldolgozzuk a mandulával és a kakaóporral. (Ha nagyon kemény, keverhetünk hozzá néhány evőkanálnyi langyos tejet)Vizes kézzel golyókat formázunk a masszából, majd megforgatjuk a tortadarában.Tálalásig hűtőben tároljuk.

Gesztenyerolád narancskrémmel töltve

Hozzávalók:
3 csomag gesztenye
2 evőkanál rum
2 evőkanál liszt
1 dl tej
5 dkg margarin
5 dkg porcukor
2 db narancs
Tetejére: csokimáz
Elkészítés:
A narancsok héját lereszeljük, az egyik levét kifacsarjuk, a másikat lehártyázzuk és a húsát felaprítjuk. A narancskrémhez lisztből, tejből, narancsléből besamelt főzünk, ha kihűlt, kanalanként belekeverjük az előre habossá kevert margarin + cukor + narancshéj krémbe. Végül belekeverjük a narancs húsát is. A gesztenyemasszát és a rumot keverőgéppel átdolgozom, majd egy folpack-on vizes kézzel kb. 30x20 cm nagyságúra nyomkodjuk. A közepére csíkban elosztjuk a narancskrémet, és a folpack segítségével a gesztenyét feltekerjük.Legalább 2 órára hűtőbe tesszük, majd a folpack levétele után bevonjuk csokimázzal.

Gesztenyés charlotte

Hozzávalók:
50 dkg gesztenyemassza
15 db babapiskóta
4 dl tejszín
0,5 dl rum
2 dkg zselatin
1 dkg vaj
Elkészítés:
Egy mély, kb. 25 cm átmérőjű tál falát kikenjük a vajjal, a tál alját kibéleljük papírral (kör alakúra vágjuk) vagy alufóliával. A tál oldalán szorosan körberakjuk a babapiskótát.Egy másik tálban simára keverjük a rummal meglocsolt gesztenyemasszát a kevés vízben feloldott zselatinnal, majd hozzákeverünk 2,5 dl felvert tejszínt.A krémet a piskótákkal kibélelt tálba töltjük, a kiálló piskótavégeket a tál széléig levágjuk, majd a charlotte-t legalább három órán keresztül hűtőben érleljük.Tálalás előtt tortástálra borítjuk, levesszük róla a papírt vagy az alufóliát, és a maradék tejszínhabbal díszítjük.

Kókuszos tekercs

Elõzõleg vegyük ki a szükséges mennyiségû vajat a hûtõbõl, hogy felengedjen, majd helyezzünk a húsdarálóba egy normál méretû, azaz 4 milliméteres lyukakkal ellátott tárcsát, és hajtsunk át rajta 30 dg édes háztartási kekszet. Adjunk hozzá 16 dg mézet, 6 dg kakaót, 2 púpozott evõkanál baracklekvárt, 2 evõkanál sütõrumot, valamint 0,8 dl tejet, és alaposan gyúrjuk össze. Ha túl száraz lenne, tegyünk bele még egy kis baracklekvárt, hogy formálható masszát kapjunk. Rum helyett használhatunk fél mokkáskanál rumaromát is. Ebben az esetben 1 dl tejet adjunk a masszához. Ezután keverjünk össze 18 dg szobahõmérsékletû vajat 12 dg szõlõcukorral, és 15 dg kókuszreszelék kb. háromnegyedével. Amennyiben a cukor a tárolás során megcsomósodott, terítsük szét egy darab papíron. Helyezzünk rá egy másik papírlapot, és sodrófával törjük át, mert a vajban nem oldódik a cukor. Ha a kakaó megcsomósodott, akkor ugyanígy lazítsuk fel. Ezt a módszert más süteményeknél is célszerû alkalmazni, mivel a megcsomósodott kakaó nem oldódik fel, hanem egyre jobban összeáll. Amennyiben keverés közben nagyon kilágyulna a krém, pár percre tegyük a mélyhûtõbe. A maradék kókuszreszeléket szórjuk szét a gyúródeszkán, egy kb. 20×20 centiméteres területen. Tegyük a tömzsi hengerré formált gyurma keménységû kakaós masszát a kókuszreszelékkel meghintett négyzet közepére, és nyújtsuk el rajta egyenletes vastagságúra. Ha túl ragadós lenne, hintsünk a tetejére egy kis szõlõcukrot vagy kókuszreszeléket. Amennyiben az alja is tapad, akkor mozgassuk ide–oda a tésztát, hogy a szélén kitüremkedõ kókuszreszelékbõl a szükséges mennyiséget magára vegye. Utána a kb. 36×36 cm méretûre nyújtott tésztára kenjük rá a kókuszos vajat, majd vágjuk ketté, és a metszett oldalától kiindulva tekercsszerûen sodorjuk fel. Ha nem egyenletes vastagságú, akkor a végeit összeütögetve, a közepét vékonyabbra sodorva formázzuk. Végül mindkét rudat kissé oválisra lapítva helyezzük hûtõszekrénybe, hogy megdermedjen. Néhány napi érlelés után ferdén vágjuk kb. 0,5 cm vastag szeletekre, és desszertes tányéron ízlésesen elrendezve tálaljuk.
Ez a könnyen elkészíthetõ sütemény polietilénfóliába csavarva a mélyhûtõben huzamosabb ideig is tárolható, így kiválóan alkalmas váratlan vendégek kínálására. A hûtõbõl mindig csak a szükséges mennyiséget vegyük ki, mert a felengedett vajas töltelék újradermesztve már nem olyan gusztusos. Még pikánsabbá tehetjük az ízét, ha a kekszes tésztához hozzáadunk negyed mokkáskanál õrölt kardamommagot, vagy szegfûborsot. Különösen finommá és kellemes illatúvá válik azáltal is, ha a vajkrémbe belekeverünk 1 dg vanillincukrot. Itt célszerû megemlíteni, hogy a konyhamûvészetben járatos háziasszonyok a süteményekhez adandó, valamint a megszórásukra szolgáló porcukrot is vaníliával ízesítik. Ennek legegyszerûbb és legegészségesebb módja, hogy egy egész vaníliarudat négyfelé vágunk, és 0,5 literes üvegbe töltött gyümölcs– vagy szõlõcukor közé dugdossuk. Fémtetõvel légmentesen lezárva a cukor néhány hét alatt teljesen átveszi a vanília ízét és illatát.

Mézes gyümölcssaláta

Hozzávalók:
1 nagy narancs meghámozva, felkarikázva
negyed citrom ugyanígy
1 nagy banán vékony karikákra vágva
1 nagy zöldalma vékony cikkekre vágva
1 evőkanál mazsola
1 grépfrút leve
méz, amennyit gondolsz
Mindezt lazán keverd össze és hűtsd be.

Gyümölcsös túrórúd

Hozzávalók:
8 dkg mazsola
3 cl rum
30 dkg tehéntúró
10 dkg vaj
2 db tojássárgája
8 dkg vaníliás cukor
1 dl tejföl
1 citrom
1/2 citrom héja
2 dl tejszín
20 dkg gyümölcs
Elkészítés:A mazsolát a rumba áztatjuk, a túrót áttörjük és keverőtálba tesszük. A vajat a tojássárgákkal, vaníliás cukorral simára keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a citromlevet és a reszelt citromhéjjal ízesitve habos krémmé keverjük. Végül belekeverjük a túrót és a mazsolát. Megnedvesített konyharuhába téve rúd alakúra formázzuk, szorosan felcsavarjuk a ruhával és zsineggel átkötjük és nehezéket rátéve a hütőbe tesszük. Legalább 12 órát hűtjük. Kicsomagolva meleg vízbe mártott késsel felvágjuk. Tejszinhabbal és gyümölcsökkel díszítve tálaljuk.

Lila puding

Hozzávalók:
10 g zselatin
2 dl tejszín
150 g áfonyás joghurt
5 evőkanál cukor
10 dkg áfonyalekvár
Elkészítés:A zselatint a csomagoláson olvasható utasítás szerint beáztatjuk 4 ek. vízbe.A zselatinhoz öntünk 1 dl vizet, felforraljuk, és kissé hűlni hagyjuk. A tejszínt kemény habbá verjük. A joghurtot összekeverjük a cukorral, a lekvárral, beleforgatjuk a tejszínhabot és belekeverjük a zselatint. Kiöblítünk vízzel egy gömbölyű aljú tálat, beleöntjük a masszát, és lefedve legalább két órára betesszük a hűtőbe. Tálaláskor tálra borítjuk, és szeletelve kínáljuk.

Meggyfelfújt mikróban

Hozzávalók:
5 szikkadt zsemle
3 tojás
1/4 l tej
6 evőkanál cukor
1/2 kg meggy
1 csomag vaníliás cukor
10dkg vaj
Elkészítés:A zsemlét kis kockákra vágjuk. A tejet, a tojások sárgáját és 5 dkg cukrot összekeverünk, a zsemlére öntjük és állni hagyjuk. A meggyet kimagozzuk, a zsemlét és a meggyet rétegezve lerakjuk a tálba, apró darabokra vágott vajjal megszórjuk. A 3 tojás fehérjéből 1 evőkanál cukorral habot verünk és ezt a tetejére simítjuk. Folpackkal /tűvel megszúrkáljuk/ letakarjuk a tálat, majd 600W-on 8-9 percig sütjük a mikróban.

Rebarbarás tiramisu

Hozzávalók:
10 dkg babapiskóta
60 dkg rebarbarakompót
25 dkg túró
15 dkg tejszín
12,5 dkg mascarpone
2,5 dl vízinstant kávé
3 evőkanál mandulalikőr
2 csomag vaníliás cukor
4 evőkanál csokoládéreszelék
Elkészítés:A babapiskótával kibélelünk egy laposabb tálat.A vizet felforraljuk, feloldunk benne ízlés szerinti mennyiségű instant kávét, és 2 evőkanál mandulalikőrrel ízesítjük.Ezzel a keverékkel meglocsoljuk a babapiskótát, majd rásimítjuk a rebarbarakompótot.A mascarpónét összekeverjük a túróval, a tejszínnel, a vaníliás cukorral és a maradék 1 evőkanál mandulalikőrrel, majd a kompótra halmozzuk a krémet.A tiramisut lefedve legalább egy órán keresztül pihentetjük hűűtőszekrényben.Tálaláskor megszórjuk a csokireszelékkel.

Csíkos csokis csemege

Hozzávalók:
2 nagy csomag Albert keksz
10 dkg cukor
20 dkg margarin
1 csapott evőkanál nescafe (vagy 1/2 dl kávé)
5 púpozott evőkanál finom liszt
2 evőkanál kakaó
1/2 liter tej
2 tábla tortabevonó (pl. Katica)
Elkészítés:A nescafe-ból fél dl vizzel kávét főzünk. A lisztet, cukrot, kakaót szárazon összekeverjük, majd a tejet és a kávét hozzáadva simára keverjük. Lassú tűzön keverve forrásig sűrűre főzzük, levéve a tűzről beledaraboljuk a margarint és megolvasztjuk benne. Megvárjuk míg kihűl a krém és utána egyenként egymáshoz ragasztjuk vele a kekszeket. (2 hosszú henger lesz belőle)Felolvasztjuk a tortabevonót egyik táblával az egyik hengert a másikkal a másikat vonjuk be, lehetőleg egyenletesen. Kb. fél napig hűtőszekrényben tesszük a csokirudakat, hogy a keksz megpuhuljon. Pihenés után, ha már nem ropog a keksz, ferdén felszeleteljük (ahogy a méteres kalácsot szokták), hogy szép csíkos süteményt kapjunk.

Csokis rudacskák

Hozzávalók:
15 dkg darált keksz
2,5 dkg instant kakaópor
1 kiskanál rumaroma
fahéj ízlés szerinttej
Csokimáz:
10 dkg ét tortabevonó
5 dkg margarin
Elkészítés:A darált kekszet összekevejük a kakaóporral és a fahéjjal. A darált kekszes keverékhez hozzáadjuk a rumaromát, és annyi tejet, amenyit felvesz (jól gyúrható masszát kell kapnunk). A masszából rudakat gyúrunk. Felolvasztjuk a bevonót, beletesszük a felolvasztott margarint, majd a rudacskákat ebbe a mázba mártjuk. Hűlni hagyjuk.

Csokiszalámi

Hozzávalók:
20 dkg margarin
5-5 dkg kakaó és mazsola
7 dkg cukor (ízlés szerint lehet több is)
1 dl tej
30 dkg háztartási keksz
rumaroma
4-5 dkg apróra vágott dió
Elkészítés:A margarint felolvasztjuk (gőz fölött) a cukorral, hozzáadjuk a kakaóport és a tejet. Amikor teljesen egynemű masszává olvadt, levesszül a gőzről, és hozzáadjuk a rumaromát, jól elkeverjük, majd következik az apróra tördelt keksz, a mazsola és a dió.Egy őzgerinc formát kibélelünk alufóliával, és ebbe öntjük a masszát. 3-4 órát pihentetjük a hűtőben tálalás előtt.

Gombóc Artúr kekszgolyója

Hozzávalók:
50 dkg háztartási keksz
16 dkg porcukor
3 evőkanál keserű kakaó
20 dkg margarinkb.
2 dl langyos tej
kókuszreszelék
Elkészítés:A háztartási kekszet ledaráljuk, hozzáadjuk a porcukrot és a keserű kakaót, jól összekeverjük. A margarint felolvasztjuk, és annyi lanygos tejet adunk a masszához, hogy vizes kézzel jól tudjuk formázni.A gombócokat kókuszreszelékbe forgatjuk.

Hamis marcipángolyók

Hozzávalók:
60 dkg darált keksz
20 dkg vaj
1 keserűmandula aroma
20 dkg porcukor+ tej (ha még kemény a massza)
kakaó a megforgatáshoz
Elkészítés:A hozzávalókat jól alakítható masszává gyúrjuk, golyókat formázunk belőle, majd kakaóban megforgatjuk őket.

Havas hegycsúcs

Hozzávalók:
50 dkg darált háztartási keksz
16 dkg porcukorkb.
3 evőkanál keserű kakaó
20dkg olvasztott margarinkb.
2 dl tej
3 tojásfehérje
5 dkg porcukor
15-20 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:A kekszet, porcukrot, kakaót összrkeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott margarint és annyi tejet, hogy formázható legyen.Gőz fölött felverjük a tojásfehérjét porcukorral, majd hozzáadunk annyi kókuszreszeléket, hogy összeálljon (15-20dkg).A citromfacsaró hátulját kibéleljük folpackkal vagy nejlonzacskóval, ebbe teszünk egy teáskanálnyi kókuszmasszát, majd telerakjuk kekszmasszával. A kiskanállal jól belenyomjuk az egészet a formába, amiből a zacskó, ill. folpack kihúzásával könnyen kivehetjük.

Kekszes-almás

Hozzávalók:
1 kg alma
8 dl + 8-10 evőkanál víz
20 dkg cukor
3 csomag (12 dkg) főzni való vaníliás pudingpor
50 dkg szögletes formájú háztartási keksz
3-4 evőkanál kakaópor
4 evőkanál porcukor
5 dkg vaj
Elkészítés:Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, és nagy lyukú reszelőn legyaluljuk. Lábasba töltjük, 5 dl vizet ráöntünk, a cukorral ízesítjük, kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Közben a pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük, és kevergetve 2 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik. Egy kb. 28x23 centis tepsi alját keksszel kirakjuk, a már csak meleg krémet egyenletesen rákenjük. A tetejére szép sorban keksz kerül. A kakaóport a porcukorral meg 8-10 evőkanál vízzel kevergetve fölforraljuk, a tűzről levéve a vajat hozzáadjuk, majd ezt a mázat a süti tetejére kenjük. Jól behűtjük, ezalatt nemcsak összeérik, hanem össze is áll, így lehet majd szeletelni.

Kekszrolád

Hozzávalók:
15 dkg háztartási keksz
10 dkg dió
1 dl feketekávé
10 dkg cukor
2 kávéskanál kakaó (nem cukrozott instant)
2 kávéskanál rum
Krémhez:
5 dkg vaj
2 evőkanál cukor
1 evőkanál rum
Elkészítés:A kekszet és a diót megdaráljuk és összekeverjük. A kávét, a cukrot, a kakaót és a rumot elkeverjük, hozzáadjuk a diós kekszet, és simára gyúrjuk. A krémhez a vajat, a cukrot és a rumot habosra keverjük.A tésztát kinyújtjuk, rákenjük a krémet, alufólián összegöngyöljük.Hűtőbe tesszük, és ha kihűlt, szeletelve kínáljuk.

Kekszrúd

Hozzávalók:
50 dkg háztartási keksz
25 dkg cukor
2 púpozott evőkanál keserű kakaó
3 púpozott evőkanál liszt
2,5 dl tej
25 dkg margarin
Elkészítés:A háztartási kekszet kézzel összetörjük (kb. egy darabot négy felé). A cukrot, a keserű kakaót, a lisztet szárazon összekeverjük, majd feltesszük főni a tejjel és az olvasztott margarinnal.A kakaós masszát sűrűre főzzük, majd a tűzről levéve belekeverjük a kekszet. Alufóliával kibélelt őzgerinc formába öntjük, fakanállal jól belenyomkodjuk. Néhány órára betesszük hűtőbe, hogy a keksz megpuhuljon. A formából kiforditjuk, lehúzzuk róla az alufóliát és szeleteljük.
Tipp: A masszába keverhetünk ízlés szerint mazsolát, diót, aszalt gyümölcsöket is!

Keksz-szalámi

Hozzávalók:
20 dkg margarin
40 dkg kristálycukor
4 tojás
5 dkg kakaópor
60 dkg háztartási keksz
kevés rum
kevés reszelt kókusz
celofán
Elkészítés:A háztartási kekszet feltördeljük kb. 1 centis darabkákra (pl. sodrófa segítségével). A kekszdarabkákat meglocsoljuk rummal. Egy nagy tálban megolvasztjuk a margarint (gőz fölött), beleöntjük a cukrot, a kakaóport és a tojásokat is. Sűrű masszává főzzük. A tűzről levesszük a masszát, és belekeverjük a kekszet. Kiterített celofánpapírra kevés kókuszreszeléket hintünk, és ráteszünk egy adagot az elkészített masszából. A celofánt feltekerjük, és hengert formázunk. A masszát jól összepréseljük, majd a celofán két végét összecsavarjuk, mintha csak szalámit csinálnánk. Hűvös helyen állni hagyjuk, majd vékony szeletekre vágva tálaljuk.

Kókuszgolyó

Hozzávalók:
50 dkg darált keksz
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
fél dl erős kávé
annyi tej, hogy gyúrható legyen
kevés rum
kb. 10 dkg darált dió
Elkészítés:A hozzávalókból jól alakítható masszát gyúrunk, és kis golyókat formázunk belőle.A golyókat kókuszreszelékben meghempergetjük

Marcipános kocka

Hozzávalók:
½ kg darált keksz
9 evőkanál forró tej
30 dkg porcukor
25 dkg puha margarin vagy vaj
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg darált dió
½ rum aroma
3-4 dkg kakaó
1 mandula aroma
Máz:
10 dkg vaj
10 dkg cukor
2 evőkanál kakaó
1 evőkanál tej
Elkészítés:A kekszet összegyúrjuk a tejjel, a porcukorral, a puha vajjal és a vaníliás cukorral. A masszát kétfelé vesszük, egyik felébe belekeverjük a darált diót, a rum aromát és a kakaót, majd egy műanyag tálcára simítjuk.A massza másik felébe belekeverjük a mandula aromát, és rásimítjuk a barna masszára.A mázhoz a vajat a cukorral, a kakaóval és a tejjel gőz fölött felfőzzük (addig, amíg elkezd hólyagosodni), majd hagyjuk húlni néhány percig, és rákenjük a süti tetejére.

Chocito

Hozzávalók:
25 dkg margarin
25 dkg cukor
3 csomag vaníliás cukor
3 evőkanál kakaópor
1 dl tej
1 evőkanál zselatin
18 dkg tejpor
½ csomag karamellás rizspehely (lehet natúr is)
Elkészítés:A margarint a cukorral, a vaníliás cukorral és a kakaóporral kikeverjük és állandó kevergetés mellett felfőzzük. A hideg tejbe a zselatint beáztatjuk, majd belekeverjük a felfőzött masszába, és félig kihűtjük. Közben a tejport elkeverjük a rizspehellyel, majd belekeverjük a masszába és folpackkal bélelt őzgerinc formába tesszük. 2-3 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Megjegyzés: Gyorsan kell dolgozni vele, mert hamar köt.

Créme Caramel

Hozzávalók:
60 ml víz
180 ml cukor
500 ml tej
1 csomag vaníliás cukor
8 tojás
Elkészítés:A vízből és 100 ml cukorból aranybarna karamellt készítünk. Egyszemélyes adagnyi formákba töltjük (a formák oldalát vonjuk be vele, középre a krém jön). A tejet felforraljuk a vaniliás cukorral. A maradék cukrot a tojásokkal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a forró tejet. A krémet a formákba töltjük, a formákat forró vízfürdőbe állítjuk. 175 °C fokos sütőben kb. 35 percig sütjük-gőzöljük, amíg a massza éppen megszilárdul. Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük. Tálalás előtt kiborítjuk a formából.

Csokigolyók

Hozzávalók:
8 dkg vaj
1-2 evőkanál kakaópor
1 tábla olvasztott étcsokoládé
1 kis rúd darabolt marcipán
csipet őrölt rozmaring
0,5 dl tejszín
ízlés szerint cukor
Elkészítés:A hozzávalókat összegyúrjuk, kis golyókat formázunk belőle, majd tetszés szerint kakaóporban vagy csokireszelékben megforgatva tálaljuk.

Csokis süti mikróban

Hozzávalók:
10 dkg csokoládé
15 dkg margarin
3 egész tojás
1/2 dl tej
20 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál rum (rumaroma)
20 dkg liszt
maréknyi apróra vágott dió
10 dkg vegyesíz (sütésálló)
1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:A csokoládét megolvasztjuk a margarinnal. A tejet és a tojásokat alaposan összekeverjük és hozzáadjuk a csokis margarinhoz, beleteszünk a porcukrot, vaníliás cukrot, rumot, lisztet, amiben elkevertük a szódabikarbonát. Maréknyi apróra vágott diót és vegyesízt, szintén apróra vágva beleforgatunk. 600W-on 9-10 percig sütjük(tűpróba).

Fagyitiramisu

Hozzávalók:
1 magas piskóta tortalap (26 cm átmérőjű) – készen kapható
1,5 dl erős kávé
250 ml csokoládéfagylalt
250 ml eperfagylalt
1 evőkanál kakaópor
A díszítéshez: 10 szem fagyasztott gyümölcs vagy kivi
Elkészítés:A tortalapot vízszintesen kettévágjuk, és megcsepegtetjük a kávéval. A tortalapokból 4-4 (összesen 8 db) kört vágunk ki egy kb. 8 cm átmérőjű pohár segítségével. Minden tányérral 2-2 kört fektetünk. A fagylaltokból a pohár segítségével 4-4 kört vágunk ki és minden tányérra, a piskótákra 1 csokoládés és 1 epres fagylaltot fektetünk. Tetejüket késsel elsimítjuk, megszórjuk kakaóval, és gyümölcsökkel körítve tálaljuk.

Fehér csoda

Hozzávalók:
2 tojásfehérje
15 dkg porcukor
15 dkg bármilyen olajos mag (pl. darált dió, mogyoró, stb)
1 evőkanál liszt
kevés vanília aroma
Elkészítés:A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a porcukrot, a magokat, a lisztet és az aromát.A masszát habzsákba tesszük, és sütőpapírral bélelt tepsire kis kekszeket formázunk. Forró sütőbe tesszük, kb. 12 perc alatt készen vannak.

Grillázs süti

Hozzávalók:
2 dl tej
50 dkg kristálycukor
5 dkg kakaó
25 dkg margarin
50 dkg darált keksz
10 dkg kókuszreszelék vagy darált dió
kicsi rum
baracklekvár
Elkészítés:A tejet a kristálycukorral és a kakóval összeforraljuk.Még melegen hozzáadjuk a margarint.Belekeverjük a darált kekszet, a kókuszreszeléket, egy kevés rumot vagy rumaromát és néhány evőkanál baracklekvárt.Az így kapott sűrű masszát még langyosan rákenjük az ostyalapokra, majd a tetejüket is befedjük ostyával.Tálalás előtt hagyjuk állni kb. egy napot, hogy az ostya megpuhuljon!

Mákfelfújt mikróban

Hozzávalók: (kb. 8 adaghoz)
2 dl tej
15 dkg darált mák
10 dkg cukor
1 csipet őrölt fahéj
4 dkg liszt
3 tojás
3 evőkanál rum
2 dkg vaj
meggybefőtt
Elkészítés:A tejet felforraljuk, ha forr, beletesszük a mákot, a cukrot, a fahéjat és lisztet. Pár perc alatt gyakran kevergetve összefőzzük, majd kihűtjük.A tojásokat kettéválasztjuk, és a hideg mákba keverjük a tojások sárgáját és a rumot. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a mákmasszába forgatjuk vigyázva, nehogy összetörjön.Kivajazunk közepes nagyságú káváscsészéket (kb. 1dl-es), és háromnegyedig töltjük a masszával.Kettesével a mikróba tesszük, és 650W-on két percig főzzük.Ha kész, tányérra borítjuk, és néhány szem meggybefőttel tálaljuk.

Marcipán

Hozzávalók:
1 kg cukor
1,5 dl tej
10 dkg darált mandula
30 dkg rétesliszt
20 dkg vaj
1/2 mandula aroma
Elkészítés:1 kg cukrot 2,5 dl tejjel felforralunk, belefőzzük 10 dkg darált mandula és 30 dkg rétesliszt keverékét. Pár percig forraljuk, majd levesszük a tűzről. Belekeverünk 20 dkg vajat és kb. 1/2 mandula aromát. (Célszerű előbb legfeljebb 1/3 aromát belekeverni, majd még ízlés szerint adagolni hozzá.)Egy tálcát kibélelünk alufóliával, margarinnal vagy vajjal vékonyan bekenjük. Kiöntjük rá a masszát, elegyengetjük. Miután kihűlt és megszilárdult, deszkára kiborítjuk, lehúzzuk róla a fóliát, fel lehet vágni. A darabokból kis golyókat is lehet formálni, és porcukros kakaóban meghempergetni.
Tipp: A tisztított mandulát darálás előtt könnyen meg lehet hámozni, ha 2 percig forró vízbe tesszük, majd a fellazult héjából két ujjunk közé szorítva ügyesen kispricceljük. Így zöld lesz a marcipán, héjas mandulával drapp.

Mogyorókrém

Hozzávalók:
30 dkg porcukor
3 csomag félzsíros tejpor
25 dkg sütő margarin
15 dkg finomra darált amerikai mogyoró
10 dkg kakaópor
2,5 dl langyos víz
1 mokkáskanál só
Elkészítés:Mély keverőtálba szórjuk a porcukrot, a kakaóport, a tejport és a sót. Szárazon összekeverjük, majd a langyos vizet ráöntjük.A margarint darabokban hozzáadjuk, és elektromos habverővel addig keverjük, míg habos, könnyű massza nem lesz.Végül beledolgozzuk a darált mogyorót, és jól zárható üvegbe töltjük. Hűtőszekrényben sokáig eláll.

Mozart golyók

Hozzávalók:
20 dkg darált dió
15 dkg cukor
20 dkg reszelt étcsokoládé vagy 2 evőkanál kakaópor
1 evőkanál baracklekvár
2 evőkanál rum
1 tojásfehérje
kb. 40 szem kimagozott rumos meggy.
Elkészítés:A diót, a cukrot, a csokoládét, a lekvárt, a rumot és a tojásfehérjét összedolgozzuk. Hűtőbe tesszük, mert így könnyebben lehet vele dolgozni. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, mindegyik közepébe egy-egy szem meggyet teszünk. Kókuszreszelékbe vagy tortadarába forgatjuk, esetleg kristálycukorba, majd mignonpapírra rakjuk. Egy napig levegős helyen szikkadni hagyjuk.

Müzligolyók

Hozzávalók:
1 dl tej
25 dkg zabpehely
5 dkg vaj
5 dkg mazsola
4 evőkanál méz
1 evőkanál kakaópor
5 evőkanál baracklekvár
5 dkg kókuszreszelék
5 dkg csokoládés tortadara
Elkészítés:A tejet felforraljuk, leforrázzuk vele a zabpelyhet, belekeverjük a vajat, és kihűtjük. A hideg zabpehelyhez adjuk a mazsolát, a mézet, a kakaóport, és annyi baracklekvárral dolgozzuk össze, hogy könnyen gyúrható massza legyen. Lefedve, a hűtőszekrényben 1-2 órán át pihentetjük, ezalatt az ízek jól összeérnek, és a massza összeáll. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk a masszából, és felét kókuszreszelékben, másik felét csokoládés tortadarában meghempergetjük. Színes mignonpapírban is kínálhatjuk.

Négy rétegű sütemény

Hozzávalók:
1 csomag zselatin
4 dl víz
6 tojás
12 evőkanál cukor
6 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál kakaó
2 pohár tejfölgyümöl
csgyümölcskocsonya
Elkészítés:1 tasak zselatint 4 dl vízben fel kell oldunk és forrásig kevergetjük. 3 egyenlő részre osztjuk.1. réteg: 3 tojás fehérjét kemény habbá verünk, 4 púpozott evőkanál porcukorral és 2 vaníliás cukorral elkeverjük. Hozzáadjuk a 3 tojás sárgáját, majd az első adag zselatint. Vajjal vékonyan kikent tepsibe öntjük. 2. réteg: Ugyanaz mint az első, csak a zselatin hozzáadása előtt még 2 csapott evőkanál kakaót is hozzáadunk.3. réteg: 2 pohár tejfölt, 4 púpos evőkanál porcukrot, 2 vaníliás cukrot összekeverünk, és hozzáadjuk az utolsó adag zselatint. 4. réteg: gyümölcs, gyümölcskocsonya Hűtőben tároljuk! A rétegek között addig kell hűtőben tartani, amíg megdermed az előző réteg.

Őzgerinc

Hozzávalók:
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
4 dkg kakaó
1 csomag főzős csokoládé pudingpor
15 dkg darált dió
2 tojás
1 csomag babapiskóta
Elkészítés:Egy kisebb lábasban forrni teszünk vizet (kb. 2/3-ig). A piskóta kivételével a többi anyagot egy lábasba tesszük, és kevergetve a víz fölött 20 percig gőzöljük. Egy őzgerincformát celofánnal kibélelünk úgy, hogy a forma szélein jócskán hagyunk ráhajtást. Vékonyan kizsírozzuk, majd a massza 1/3 részét beleterítjük. Erre hosszában rakunk 1 sor babapiskótát, lapos oldalukkal felfelé( kb. 5-6 fér el). Erre kerül a forró massza 1/3-a, rá 1 sor babapiskóta, végül bekenjük a massza maradékával. Ráhajtjuk kétoldalt a celofán széleit, és ha kihűlt, egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap deszkára borítjuk a sütit, és a celofán eltávolítása után szeletelhető.

Raffaello

Hozzávalók:
30 dkg cukor
1,5 dl víz
25 dkg margarin
45 dkg kókusz
30 dkg tejpor
20 dkg amerikai mogyoró vagy mandula(nem sós)
Elkészítés:A vizet és a cukrot felfőzzük. A margarint, 25 dkg kókuszt és a tejport a lehűtött (langyos) cukros vízhez keverünk.Hűtőbe tesszük, hogy teljesen lehűljön. Golyókat formálunk, mindegyik közepébe teszünk egy szem mogyorót vagy mandulát, és kókuszreszelékben (kb. 15 dkg) meghempergetjük őket.

Raffaello II

Hozzávalók:
I. massza:20 dkg cukor1 dl víz20 dkg tejpor15 dkg kókuszreszelék1 csomag vaníliás cukor
II. massza:2,5 evőkanál liszt2,5evőkanál cukor1,5 dl tej1 csomag vaníliás cukor8 dkg margarin8 dkg kókuszreszelék
További hozzávalók:mandula a közepébe (mogyoró is lehet - de ne legyen sózott!)kókuszreszelék (eleg sok a forgatáshoz)
Elkészítés:
I. massza: A cukrot a vízzel habzásig főzzük, levesszuk a tűzről, majd belerakjuk a tejport, a kókuszreszeléket, és a vaníliáscukrot. Sűrű masszát kapunk, félretesszük, és megcsináljuk a II.masszát.
II. massza: A cukrot es a lisztet a tejjel összefőzzük, míg be nem sűrűsödik (folyamatosan kevergessük!). Ha kihűlt, beletesszük a vaníliáscukrot, a kókuszreszeléket, és a margarint. Összekeverjük a két masszát (az I. massza olyan sűrű lesz, hogy érdemesebb gyúrni), golyókat formázunk belőle, közepébe mandulát vagy mogyorót teszünk, és kókuszreszelékben megforgatjuk. Tálalás előtt legalább egy órára tegyük hűvös helyre!
TIPP: A golyók ne legyenek túl nagyok, mert a massza egy kicsit tömény!

Rizses csoki

Hozzávalók:
25 dkg margarin
25 dkg porcukor
3 csomag vaníliáscukor
3 evőkanál kakaó
0,8 dl víz
1 evőkanál zselatin
20 dkg tejpor
1 csomag puffasztott rizs
Elkészítés:A margarint, a porcukrot, a vaníliáscukrot, a kakaót, a vizet és a zselatint egy edénybe tesszük, és addig melegítjük, míg forrni kezd, majd lehűtjük.Amikor már langyos, belekeverjük a tejport, majd a puffasztott rizst.Egy magasabb peremű tálcára öntjük a masszát, hagyjuk kihűlni, majd hűtőben pihentetjük egy napig.

Rumos-diós süti mikróban

Hozzávalók:
20 dkg margarin
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg porcukor
4 egész tojás
0,5 dl tej
22 dkg liszt
1 csapott mokkás szódabikarbóna
2 evőkanál rum (1 evőkanál rumaroma)
5 dkg étcsoki
1 kávéskanál fahéj
15 dkg darált dió
Elkészítés:A margarint megolvasztjuk beletördeljük a csokit, hozzáadjuk a porcukrot, vaníliás cukrot és jól kikeverjük. Nem baj, ha a csokidarabok nem oldódnak fel! A fele lisztet, amiben elkevertük a szódabikarbonát, hozzáadjuk, majd belekeverjük a tej, tojás, rum keverékét, a darált diót és a maradék lisztet. Mikróban 600W-on 10-12 perc alatt kész. (tűpróba)

Szíves karamellpuding

Hozzávalók:
5 dl tej
8 dkg kristálycukor
fél vaníliarúd
3 tojás
A karamellhez: 15 szem kockacukor,2 evőkanál víz
Elkészítés:A tejet a cukorral lábosba töltjük. A vaníliarudat hosszában kettéhasítjuk, a belsejét kikaparjuk, a tejhez adjuk. 6-8 percig kis lángon forraljuk, hogy a vanília ízét a tej átvegye. Közben a tojást fölverjük, és a már nem túl forró tejet - miután a vaníliarudat kiemeltük belőle - kevergetve beleöntjük (ha a tej túl forró, összekapja a tojást, csomós lesz). A cukrot a vízzel nagy lángon, kevergetve világosbarnára karamellizáljuk, majd a tűzről azonnal lehúzzuk. Vigyázzunk, ne pirtsuk túl!Két kis szív alakú, lehetőleg teflonformát forró vízzel kiöblítünk, majd a karamellt belecsorgatjuk, és rövid ideig pihentetjük, hogy megkössön, különben összekeveredne a vaníliás krémmel, amit ezután öntünk rá. Az így előkészített formákat vízzel félig teli tepsibe álltjuk -akkor jó, ha a formák oldalának feléig ér a víz- és előmelegített sütőben, közepes lánggal kb. 30 perciggőzöljük. A tepsiből kivéve megvárjuk amíg teljesen kihűl. Tálaláskor a formát egy pillanatra forró vízbe állítjuk, majd tányérra borítjuk. A lecsurgó karamell egyben öntete is a pudingnak.

Tiramisu

Hozzávalók:
25 dkg mascarpone
ízlés szerint porcukor (kb. 1 púpozott evőkanál)
3 tojás
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg kakaópor (nem cukrozott instant!)
Amaretto ízlés szerint (kb. 2 evőkanál)
3 dl erős kávé
tej
2 csomag babapiskóta
Elkészítés:Egy műanyag tálba beleöntjük a mascarponét, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot és a 3 tojás sárgáját, és habosra keverjük. Majd a 3 tojásfehérjét is felverem (vigyázat, ha zsíros a habverő, akkor nem fog történni semmi), és óvatosán hozzákeverjük a mascarpone krémhez.A 3 dl kávét tejjel felengedem, hogy tejeskávét kapjak, majd cukorral (itt is egy púpozott evőkanál) és Amarettóval ízesítem. A babapiskótát belemártom a tejeskávéba, téglalap alakú tálba sorban elhelyezem, ráteszek egy réteg mascarpone krémet, majd magszóróm kakaóporral. Az alapanyag kb. 3 rétegre elegendő a tál méretétől függően. Fontos: minden mascarpone réteget szórjunk meg kakaóporral!

Túró Rudi

Hozzávalók:
½ kg túró
2 csomag vaníliás cukor
2 evőkanál cukor
1 tasak étkezési zselatin (nem tortazselé)
2 dl tejföl
1 tábla tortabevonó (pl. Katica)
extrák: lekvár vagy mazsola
Elkészítés:A túrót a tejföllel, a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük. Felfőzzük a zselatint, a túróhoz öntjük, majd jól elkeverjük. Fóliával kibélelt őzgerinc formába öntjük, majd kb. 3 órára mélyhűtőbe tesszük. (Fontos: nem szabad megfagynia!!)Az őzgerincből egy tálra borítjuk, a csokit felolvasztjuk, és leüntjük vele a túró rudat.
Tipp: A masszába keverhetünk mazsolát, vagy egy másik verzió: először csak a túrós massza felét simítsuk az őzgerinc formába, kenjünk rá egy réteg lekvárt, majd fedjük be a maradék túróval.

Túrótorta sütés nélkül

15-18 db babapiskótát rumba mártogatunk, és kibélelünk vele egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát.
Krém: 25 dkg félzsíros tehéntúróhoz hozzákeverünk 8 dkg porcukrot, 1 citrom héját és a citrom levét. 2,5 dl tejszínt kemény habbá verünk 2 csomag vaníliás cukorral. Közben 1 zacskó tortabevonó zseléből zselatint készítünk, és ha kihűlt a túrókrémhez adjuk. Végül hozzáadunk 40 dkg gyümölcsöt, majd óvatosan megkeverjük és a formába öntjük. Pár órára hűtőbe tesszük.

zabpelyhes sütemény

Hozzávalók:16 dkg zabpehely, margarin, kis porcukor, vaníliás cukor, 1 evőkanál rum, kakaós porcukor, porcukros darált dió, meggyszemek
Elkészítés:Serpenyőben kis margarinon állandó kevergetés mellett megpirítjuk a zabpelyhet. Közben hozzáadunk egy evőkanál porcukrot is, a vaníliás cukrot, és annyi margarint, hogy jól formálható golyókat kapjunk. Egy részüket megforgatjuk a kakaós porcukorban, a többit a porcukros darált dióban. Majd meggyszemet nyomunk a gombócokba.

Kókuszos zebra

Hozzávalók:
1 csomag Albert keksz
A krémhez:
3 dl tej
2 púpozott evőkanál liszt
1 tojássárga
fél bögre cukor
1 evőkanál kakaópor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg vaj
kókuszreszelék
Elkészítés: A tejet, a cukrot, a tojássárgáját és a lisztet egy lábasban összekevered, hozzáadod a kakaóport és a vaníliás cukrot. Kis lángon, gyakran kevergetve sűrű krémet főzöl belőle. Ha a tűzről leveszed, tedd bele a vajat, és keverd össze alaposan! Ha a krém már langyos, akkor a kekszet kend meg vele és ragaszd egymáshoz! A maradék krémmel kend be kívülről is a kekszrudat! Ha kész, forgasd bele a kókuszreszelékbe, és tedd be a hűtőszekrénybe! Ha már jól megdermedt, akkor ferdén szeleteld, így megkapod – a már említett – csíkos süteményt!

Kekszes-almás

Hozzávalók:
1 kg alma,
8 dl+8-10 evőkanál víz,
20 dkg cukor,
3 csomag (12 dkg) főzni való vaníliás pudingpor,
50 dkg szögletes formájú háztartási keksz,
3-4 evőkanál kakaópor,
4 evőkanál porcukor,
5 dkg vaj
Elkészítés: Az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, és nagy lyukú reszelőn legyaluljuk. Lábasba töltjük, 5 dl vizet ráöntünk, a cukorral ízesítjük, kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Közben a pudingport 3 dl vízzel kikeverjük, az almához öntjük, és kevergetve 2 percig főzzük, ezalatt jól besűrűsödik. Egy kb. 28x23 centis tepsi alját keksszel kirakjuk, a már csak meleg krémet egyenletesen rákenjük. A tetejére szép sorban keksz kerül. A kakaóport a porcukorral meg 8-10 evőkanál vízzel kevergetve fölforraljuk, a tűzről levéve a vajat hozzáadjuk, majd ezt a mázat a süti tetejére kenjük. Jól behűtjük, ezalatt nemcsak összeérik, hanem össze is áll, így lehet majd szeletelni.

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves m1aya3 akkor beirom a süti receptet.

Banános tallérok

Hozzávalók
----------------------------------------
2 csomag babapiskóta tallér
baracklekvár
2 db banán
1 tasak csokiöntet
fogvájó az össze tűzéshez

Elkészítés:A tallérok felét megkenjük lekvárral, 1-1 szelet banánt teszünk rá.
Rá tüzzük az üres tallérokat a fogvájóval.Végül a csokiöntet elkészitjük és forrón még sz öntetbe mártogatjuk.Mihelyt ezzel végeztél 1-2, órát rakd hűtőbe!

És egy másik:

Keksz süti

Hozzávalók:
----------------------------------------
20-25 dkg háztartási keksz
450 ml tejföl
20 dkg porcukor
1 csomag vaniliáscukor
1 db citrom
Bármilyen gyümölcs
2 kistasak Dr.Oetker zselatin
----------------------------------------
Elkészítés : A tejfölt a vaniliáscukrot és a porcukrot egy tálba kikeverjük .
A citrom héját belereszeljük és a citrom felének levét a krémbe préseljük.
Egy közepes nagyságú tepsi alját kirakjük háztartási keksszel .
A kekszre a fele krémet ráöntjünk majd megint egy sor keksz és a
maradék krémet rásimítjuk a tetejére . A zselatint elkészítjük .
A gyümölcsökkel kidiszítjük a tetejét és leöntjük a szintelen zselatinnal.
Pár órára hütöbe be tesszük .

emó girl írta...

Én egy emó vagyok

Névtelen írta...

gratulalunk a jó recepthez!