2008. július 12., szombat

Illóolajok testnek és léleknek

Az illóolajok növényi részek természetes kivonatai. Sajtolással, lepárlással, vagy alkoholos kivonással nyerik a növény különbözõ részeibõl. A felhasznált részek a lehetõ legváltozatosabbak, vagyis az illóolaj a növény gyökerébõl, szárából, levelébõl, fás kérgébõl, virágából, gyümölcsébõl, magjából, vagy ezek kombinációjából jöhet létre.

Fontos tudni, hogy a vadon termõ növények és a nemesített változatai nem ugyanazokat az anyagokat tartalmazzák, ezért kell a kereskedõknek a növények magyar neve mellett a latin nevét és megjelentetni.

Annak ellenére, hogy ezeket a kivonatokat évezredek óta használják, a modern gyógyászatban csak most kezdenek az őket megillető helyre kerülni.

További fontos tudnivaló, hogy gyógyászati értéke csak a valódi növényi kivonatnak van. Ha valahol olyan illóolajat árusítanak, amelyik csak aromalámpába való, az biztos, hogy mesterségesen állították elő, illatosításon kívül másra nem használható. Legtöbbjük értéktelen, vegyi úton előállított észter, amelyet olcsó ára ellenére sem ajánlok senkinek.

Az illóolajat alkalmazhatjuk, külsőleg és belsőleg is, bár belsőleg némelyik kifejezetten ártalmas. Ezért és az esetleges ellenjavallatok miatt, mindenképpen olvassuk el az illóolajhoz mellékelt használati utasítást. Ezek persze csak a tudományosan bizonyított alkalmazásokat fogják tartalmazni, de adhatnak néhány hasznos tippet az illóolajok keveréséhez is.

Több mint 400 féle illóolaj ismert, ebből kereskedelemben kb. csak 40 kapható. Ebből a 40-ből mindenki ki tudja választani a neki megfelelőt. Következzen az illóolajok felhasználásának különböző módozatai.

Masszázs:
Az illóolajok igen gyorsan hatnak a bőrbe történő masszírozáskor. Minden alkalomkor hígítsuk fel az alkalmazni kívánt olajokat, azaz 6-12 cseppjét 20 ml (kb. két evőkanálnyi) növényi zsíros hordozóolajban. A masszázs után ne zuhanyozzunk egy ideig, mert nem hat az olaj.

Fürdő:
Az illóolaj párolgása közben és a bőrbe való felszívódása útján hat a szervezetünkre. Az egyenletes eloszlás érdekében 5-10 csepp illóolajat keverjünk el 1 ek. tejben (nem zsírszegényben) vagy mézben, és utána adjuk a fürdővízhez. 10-15 percen belül érezhető az illóolaj hatása. Sose adjunk többet az előirt adagnál, még ha kevésnek is tűnik az az egy-két csepp. Csúnya dolgokat tud művelni a túladagolás.

Inhalálás:
Igen hatékonyan alkalmazható megfázás, köhögés, nehéz légzés esetében. Egy liter forrásban lévő vízhez cseppentsünk 2-3 csepp illóolajat, esetleg keverjük fajtánként 1-2 cseppet, majd lélegezzük be a felszálló gőzöket.
Az inhalálásnak másik módja, ha gépet vásárlunk. Bár egy kicsit költségesebb, mint vizet forralni, de hosszabb távon megéri.

Belélegzés:
Nyugtató hatású illóolaj a párnára cseppentve nyugodt álomba szenderít. Hasonló módon az illatosított zsebkendő is elűzheti fáradtságunkat, fejfájásunkat, rosszkedvünket.

Légfrissítés:
Ha néhány csepp olajat adunk egy langyos vízzel töltött, szórófejjel ellátott kis kannába, akkor ezzel a keverékkel körbepermetezhetjük a szobát. A fenyő, a citrom és a citromfű a leggyakrabban használt olaj a levegő illatosan és baktériummentesen tartására.

Következzék néhány jó tanács az illóolajok használatával kapcsolatban!

1. Mindig hígítani kell az olajokat! Nem szabad tömény formájukban masszázshoz alkalmazni, mivel égetik és csípik a bőrt.
Először hígítsuk bázisolajjal. Kivétel csupán a levendula és a teacserje, amelyeket tömény formában égési és vágási sérüléseknél lehet alkalmazni.

2. Ne fogyasszuk őket szájon keresztül, mivel a nem megfelelő olaj vagy olajmennyiség súlyos reakciókat válthat ki a szervezetben. A helytelen mennyiség hányást okozhat, irritálhatja a gyomrot, sőt egyes olajok esetében görcsöket is kiválthat.

3. Óvatosan bánjunk az olajokkal a terhesség alatt! Egyes olajok havi vérzést megindító hatásúak, és vetélést okozhatnak.

4. Ne közelítsük az olajat szemhez, mert esetleg csíphetik.

5. A következő olajok kellemetlen reakciókat válthatnak ki érzékeny bőrűeknél: zsálya, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, borsmenta, bazsalikom, ánizskapor, citromfű, rozmaring, kakukkfű. Az érzékeny bőrűek is alkalmazhatják ezeket, de nagyon kis mennyiségben.

6. Az epilepsziában szenvedőknek kerülniük kell a következőket: ánizskapor, izsóp, rozmaring és üröm. Ezek az olajok, ha nem megfelelő mennyiségben alkalmazzák, rohamot válthat ki.

7. Májgyulladás, Parkinson-kór, diftéria vagy rák esetén orvos véleményét kell kérni az aromaterápiás kezelést illetően.

8. Homeopátiás gyógyszerek szedése esetén kerülendő: kámfor, borsmenta, fekete bors és eukaliptusz.

9. Gyerekek esetén csökkentsük a hígítandó anyagot 1 %-ra.

10. Tartsuk az olajat gyerekektől és háziállatoktól elzárt helyen.

11. Minden illóolaj gyúlékony, ezért nyílt láng közelében ne használjuk, aromalámpát pedig ne hagyjuk őrizetlenül!

12. Végezzünk bőrpróbát, ha új illóolajat próbálunk ki.

13. Inkább a drágább, de jó minőségű olajat vegyük meg!

Nincsenek megjegyzések: