2008. július 30., szerda

Japán divat

Természetesen a japán férfiak és nők is hagyományosan elegáns öltöny-kosztüm darabokban járnak általában dolgozni, egyenruhában az iskolába. Ám talán pont ez az oka annak, hogy a "hivatali órákon" túl szeretnek kissé bohókásabban öltözni...
Lolita: a Lolita a divatnak egy olyan alága, melyben a fiúk, és lányok leginkább egy Viktória korabeli (19. század) babára hasonlítanak. Ezek a kissé rokokó stílusú kösztümök igazán divatosak a fiatalok körében. Ráadásul ennek az ágazatnak több alkategóriája is van még:

- sweet lolita (vidám, világos színek, ártatlan porcelán baba kiállás, kis köténykék a szoknya felett, kitömött plüsállatkák, mint kiegészítők. Hello Kitty is szívesen látott a Sweetlolik körében):



- goth lolita (sötét, kissé horrorisztikus, nagy brossok-csipkés esernyők alapvető kiegészítői az Alice Csodaországban stílusú ruháknak):
- punk lolita (rengeteg csipke, gyöngyök, több rétegű ruhák, több karkötő:

Kogal: a Kogal stílus képviselői olyan lányok, akik általában a középiskolás éveik végén vannak, és nem kevés költőpénzzel rendelkeznek. Ők a divatos márkák, zene, kiegészítők megvásárlása útján jelzik társadalmi helyzetüket. Ezek a fiatalok kifejezetten a csillogás világát részesítik előnyben:


Ganguro, vagy Gunguro: a Ganguro stílus eléggé az extremitások felé hajlik, mely legnagyobb népszerűségre a 2000-es évben tett szert Japánban. Valószínűleg nincs olyan szülő, aki ne kapna szívszélhűdést, ha meglátja kedves lányát, vagy fiát ebben a stílusban pompázni. Ugyanis a Ganguro srácok legalapvetőbb stílusjegyei közé a mély barnára, vagy narancsosra szoláriumozott bőr, extra hosszú műszempilla, az extrém színre festett haj, és a szinte fehér ajkak. Valamint a holdjáró cipők, és a színben, formában leginkább össze nem illő kihívó ruhadarabok:


Bosozoku: ez a viselet leginkább olyan, mintha egy autószerelőt, vagy valamilyen útépítő munkást látnánk sétálni a munka ruhájában. Legtöbbször bő nadrág, magasszárú csizma-bakancs, bőrdzseki és/vagy overállból áll a szerelés. Ezeken a darabokon sokszor láthatunk különböző kanjikat (japán írásjelek) a legfurább jelentéssel. A hajviselet leginkább olyan, mintha John Travoltát kirángatták volna a Grease-ből fésűstől, waxostól... leginkább ez a hajviselet az, amivel a yakuzákat is ábrázolni szokták a különböző anime-kban. Na és persze elengedhetetlen a különböző fejpántok viselete is, melyeken harcara buzdító feliratok olvashatók:


Cosplay: az anime és manga rajongók divatirányzata. Ők kedvenceik istenítésében odáig mennek, hogy elkészítik, vagy készíttetik kedvenc karakterük ruhatárát, frizuráját, és hordják is a mindennapokban. Ráadásul a divaton felül, az igazi rajongók odáig mennek, hogy megpróbálják az adott karakter teljes mozgáskultúráját és mimikai jellemzőit is átvenni. Ez már igazi elhivatottságot, és rengeteg befektetett munkát is igényel. Emellett talán ez az a stílus, mely még nálunk is megtalálható, ha csak a Conokon is:


Yamamba: nos, ők tényleg a tipikus szőke nők a jól ismert viccekből. Mondhatnánk, hogy a bambaság mintapéldányai. Nagyon szőkére festett haj, szoláriumozott barnaság, ékköves bizsuk, és pláza cica ruhatár jellemzi őket:


Harajuku: a Harajuku inkább egy gyűjtőnév, mint egy külön irányzat. Harajuku lányoknak nevezik mindazokat, akik rendszeresen megtalálhatók a Harajuku körzetben, mely Shibuya és Shinjuku között található meg. Két főutcáján - Omotesando és Takeshita Street - nincs olyan divat márka, mely ne lenne megtalálható a világ bármely csüskéből is származzon. Így a körzet utcái - Ura Hara - köztudott "divatbemutató színpadai" a tokiói fiatalságnak, akik a helyieknek és a turistáknak is szívesen pózolnak. Itt mindenki megmutathatja magát. Nem számít, hogy Lolita, Kogal, Ganguro, vagy bármely más stílushoz tartozó-e.

Tehát, ha a fentiek közül kíváncsiak vagytok bármelyikre is, akkor nagyjából egyetlen városban találjátok őket – Tokióban.

Nincsenek megjegyzések: