2007. március 26., hétfő

Zöldségételek

Brokkolis rántotta

Kevés olajon apróra vágott fokhagymát picit megpirítunk, a megpárolt
brokkolit rárakjuk, megforgatjuk rajta, majd ráöntjük az egyénileg
ízesített felvert tojásokat. A hagoymányos módon folytatva elkészítjük a
rántottát. Reszelt sajttal tálaljuk.

BURGONYAFASÍRT

Hozzávalók: 500 g főtt burgonya, 500 g maradék főtt vagy sült hús, 100 g zsír, 2 tojás, 50 g hagyma, zöldpetrezselyem, só, tojás és zsemlemorzsa a bundázáshoz.
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és áttörjük, majd a kihűlt burgonyához hozzáadjuk az összeaprított maradék húst, az apróra vágott hagymát, a megvágott zöldpetrezselymet, a 2 tojást, megsózzuk, és jól összedolgozzuk. A masszából kis fasírtokat formálunk, és felvert tojásban meg zsemlemorzsában megforgatva mindkét felüket ropogósra sütjük. Különböző mártásokkal tálaljuk.

FASÍRT BURGONYAKARIKÁN

Hozzávalók: 3-4 nagy burgonya, 25 dkg darált hús, 1 zsemle, 1 tojás, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl tejföl, só, bors, olaj
A darált húst összekeverem a vízben megáztatott zsömlével, hozzáadom a nyers tojást. Tört fokhagymával, sóval, borssal fűszerezem és összegyúrom. A meghámozott nyers burgonyát fél centi vastagra felkarikázom, és alufóliával kibélelt, olajjal alaposan kikent tepsibe szorosan egymás mellé rakom. Mindegyikre egy kis vagdalt hús halmocskát teszek, meglocsolom tejföllel, és előmelegített sütőben, lassú tűznél pirosra sütöm.

SONKÁS BURGONYAFASÍRT

Hozzávalók: 750 g burgonya, 300 g sonka vagy sonkás felvágott, 100 g zsír, 300 g sima liszt, 2 tojás, só, tojás és zsemlemorzsa a bundázáshoz.
A meghámozott és megmosott burgonyát sós vízben megfőzzük, leszűrjük, és áttörjük. A kihűlt burgonyához hozzáadjuk a 2 tojást, a lisztet, ízlés szerint megsózzuk, összegyúrjuk, és kis fasírtokat formálunk belőle. Minden fasírtra egy-egy szelet sonkát vagy sonkás felvágottat borítunk, és belenyomkodjuk a masszába. A fasírtokat megforgatjuk felvert tojásban és zsemlemorzsában, és mind-két felüket ropogósra sütjük.
Főzelékekhez tálaljuk.

TOJÁSOS BURGONYAFASÍRT

Hozzávalók: 750 g burgonya, 100 g zsír, 100 g vaj, 5 tojássárgája, só, törött bors, tojás és zsemlemorzsa a bundázáshoz.
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, áttörjük, és kihűtjük. A vajat a tojássárgájával habosra keverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és a kihűlt burgonyával jól összegyúrjuk. A masszából kis fasírtokat formálunk, megforgatjuk felvert tojásban meg zsemlemorzsában, és forró zsírban mindkét felüket világospirosra sütjük.
Különböző mártásokkal tálaljuk.

DARÁS BURGONYAFASÍRT

Hozzávalók: 750 g burgonya, 100 g zsír, 30 g vaj, 300 g darás liszt, 30 g búzadara, 3 tojás, zöldpetrezselyem, só, törött bors, tojás és zsemlemorzsa a bundázáshoz.
A meghámozott, megmosott burgonyát sósvízben puhára pároljuk, leszűrjük, és áttörjük. Hozzáadjuk a vajat, a tojást, a megvágott zöldpetrezselymet, a búzadarát, ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, összekeverjük, és liszttel meghintett gyúródeszkán kidolgozzuk. Kis fasírtokat formálunk belőle, megforgatjuk őket felvert tojásban és zsemlemorzsában, és forró zsírban mindkét felüket világospirosra sütjük.
Paradicsommártással tálaljuk.

TÚRÓS-ZÖLDSÉGES BURGONYAFASÍRT

Hozzávalók: 400 g főtt burgonya, 100 g főtt zöldborsó, 100 g főtt sárgarépa, 400 g puha túró, 100 g zsír, 300 g féldarás liszt, 2 tojás, zöldpetrezselyem, só, tojás és zsemlemorzsa a bundázáshoz.
A megfőtt és kihűlt burgonyát áttörjük, hozzáadjuk a túrót, a 2 tojást, a borsót, a megreszelt sárga-répát, a megvágott zöldpetrezselymet, a lisztet, ízlés szerint megsózzuk, és gyúródeszkán összegyúrjuk. Kis fasírtokat formálunk belőle, megforgatjuk őket felvert tojásban és zsemlemorzsában, és forró zsírban világospirosra sütjük.
Zöldségsalátával tálaljuk.

SAJTOS-PETREZSELYMES BURGONYAFASÍRT

Hozzávalók: 750 g burgonya, 300 g kemény sajt, 100 g zsír, 100 g sima liszt, 2 evőkanál tej, 2 tojás-sárgája, petrezselyem zöldje, só, szerecsendió, tojás és zsemlemorzsa a bundázáshoz.
A megmosott, héjában főtt burgonyát meghámozzuk, áttörjük vagy megreszeljük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a 2 tojássárgáját, a lisztet, a tejet, ízlés szerint megsózzuk, reszelt szerecsendióval fűszerezzük, és jól összegyúrjuk. Kis fasírtokat formálunk belőle, megforgatjuk őket fölvert tojásban és zsemlemorzsában, és forró zsírban világospirosra sütjük. A kész fasírtokat meghintjük apróra vágott zöldpetrezselyemmel, és különböző mártásokkal tálaljuk.

KOLDUSFASÍRT

A koldusfasírthoz négy szikkadt zsemlét evőkanálnyi ételízesítő porral ízesített meleg vízzel leöntünk, és ha megpuhult, kinyomkodjuk, összemorzsoljuk. Öt deka füstölt szalonnát apróra vágunk, kiolvasztjuk, majd egy kis fej összevagdalt vöröshagymát megpirítunk rajta. Két gerezd tört fokhagymával még fél percig a tűzön hagyjuk, majd az összemorzsolt zsemlével, két nyers tojással meg egy kis doboz marhamáj-krémmel összedolgozzuk. Ha híg lenne, egy kevés zsemlemorzsával "kötjük". Őrölt borssal, majoránnával fűszerezzük, ha kell, utána sózzuk. Vizes kézzel hosszúkás cipót formázunk belőle, és sliced bacont tekerünk köré, hogy teljesen betakarja. Tűzálló tálra fektetve 200 fokos (gáz 6. fokozat) sütőbe toljuk, és addig sütjük, amíg a szalonna ropogós-piros nem lett. A sütőből kivéve öt percig pihentetjük, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Hidegen is kitűnő.

SKÓT FASÍRT

Melegen, hidegen egyaránt kitűnő a skót fasírt. Két zsemlét ételízesítő porral fűszerezett vízben vagy tejben megáztatunk, kinyomkodjuk és összemorzsoljuk. Fél kiló sovány darált disznóhússal, két nyers tojással, evőkanálnyi reszelt vöröshagymával meg két gerezd tört fokhagymával összedolgozzuk, és grillfűszerrel ízesítjük. Ha túl lágy lenne, egy kevés zsemlemorzsával sűrítjük. Négyfelé osztjuk, és 1-1 meghámozott, nagy kemény tojást csomagolunk bele. A húsvagdalékot alaposan a tojásra nyomkodjuk, és bő, forró olajba rakjuk. Körös-körül szép pirosra sütjük, papírtörlőre szedve a felesleges zsiradékot leitatjuk róla, és félbevágva valamilyen főzelékkel vagy krumplipürével tálaljuk.

TAVASZI FASÍRT

Hozzávalók: 50 dkg darált borjúhús, 15 dkg darált borjúmáj, 1-1 sárgarépa, v. hagyma, zeller, 1 csokor petrezselyem, kakukkfű, 2 tejben áztatott zsemle, 1 tojás, 2 burgonya, reszelt szerecsendió, olaj, só, bors
A zöldségeket durvára vágjuk, és a petrezselyemmel egy kanál olajon megpirítjuk, sózzuk, majd kevés vízben megpároljuk. A darált húsokat a zsemlével és a zöldségek felével, a felvert tojással összekeverjük, a fűszerekkel ízesítjük. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, megtöltjük félig a hússal, ráterítjük a megmaradt zöldségeket, végül betakarjuk a hús másik felével. A burgonyát vékony karikákra szeljük és befedjük vele a hús tetejét. Középmeleg sütőben 50 percig sütjük, míg a burgonya, ropogósra pirul. Hidegen-melegen tálalhatjuk.
Megjegyzés: Nem csupán borjú, hanem más hússal is elkészíthető!

TOJÁSFASÍRT

Hozzávalók: 8 kemény tojás, 2 nyers tojás, 2 zsemle, 1 pohár tej, 2 fokhagymagerezd, 1 vöröshagyma, só, bors, zsemlemorzsa, tejföl, zsiradék, petrezselyemzöld vagy metélő-hagyma.
A tejben megáztatott, jól kicsavart zsemléket és a kemény tojásokat ledaráljuk, hozzáadjuk a nyers tojásokat, a fűszereket és jól összedolgozzuk. Vizes kézzel korongokat formálunk belőle, zsemlemorzsába forgatjuk, és forró zsiradékban pirosra sütjük. Metélőhagymás/petrezselymes tejföllel kínáljuk.

ZÖLDFASÍRT ÚJBURGONYÁVAL ÉS KAPORMÁRTÁSSAL

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg darált sertéscomb vagy lapocka, 25 dkg darált marhafelsál, 2 zsemle, 1,5 dl tej, 1 púpozott evőkanál finomra vágott petrezselyem, 1 evő-kanál kapor, 1 tojás, só, őrölt bors, zsemlemorzsa, a kisütéshez olaj. A mártáshoz: 2 evő-kanál olaj vagy 3 dkg vaj, 2 csapott evőkanál liszt, 1 egészen kicsi fej hagyma, 1 csomó friss kapor, 1-1.5 dl tejföl, csipetnyi cukor, pár csepp citromlé vagy ecet, só.
A tejbe áztatott zsemlét ki nyomkodjuk, a húsdarálón ledaráljuk, és összekeverjük a darált hússal. Hozzáadjuk a tojást, a finomra vágott zöldpetrezselymet és kaprot (együtt a kettőt kevés olajon vagy vajon egy kicsit meg is párolhatjuk), sózzuk, borsozzuk, és jól összedolgozva pogácsákat formázunk belőle, amelyeket zsemlemorzsába forgatunk és bő, forró olajban kisütünk. Közben elkészítjük a kapormártást, amelyhez a lisztből és az olajból vagy vajból világos rántást készítünk, beletesszük a finomra vágott hagymát és az ugyancsak apróra vágott kapor felét, feleresztjük 2 dl hideg vízzel vagy húslével (lehet leveskockából is, de akkor vigyázzunk a sózásra), és folytonosan kevergetve tíz percig főzzük, közben kevés cukorral, sóval, néhány csepp citromlével vagy ecettel ízesítjük. Végül hozzáadjuk a tejfölt és a kapor másik felét, és még egyszer átforraljuk. A megtisztított újburgonyát egészben vagy félbe vágva enyhén sós vízben megfőzzük. Tálalásnál a tányéron a húspogácsák mell!
é tett forró újburgonyát leöntjük az ugyancsak forró kapormártással.

ZÖLDSÉGFASÍRT SZÓJÁVAL

Hozzávalók: 5 x 20 dkg különböző zöldség (zeller, sárgarépa, karalábé, gomba, karfiol), 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csomó petrezselyemzöld, 3-4 zellerlevél, 20 dkg szójakocka, 1 zsemle, zsemlemorzsa, 3 tojás, só, fehérbors, szurokfű (oregáno), szerecsendió, olaj
Az apróra vágott hagymát olajon megfonnyasztom. A megtisztított zöldségeket, az előzőleg fűszeres, forró vízbe áztatott szójakockákat és a vízbe áztatott zsemlét ledarálom. Hozzáadom a tojásokat, a megpirított hagymát, ízlés szerint fűszerezem. Vizes kézzel ovális szeleteket formázok a masszából, és bő olajban, alacsony hőmérsékleten, fedő alatt mindkét oldalát megsütöm.

Búzacsírás kelvirág és brokkoli

Az egészséges életmód jegyében készült ez az egyszeru zöldséges kompozíció. És ha néhány zöldség még nem adná meg kelloképpen a fittség illúzióját, a búzacsíránál már nem maradhat kételynek helye.

Hozzávalók
. 400 g kelvirág
. 400 g brokkoli
. 2 dl tejföl
. 120 g gépsonka
. 120 g reszelt sajt
. 40 g búzacsíra
. só

Elkészítése
A megtisztított kelvirágot és brokkolit enyhén sós vízben megfozzük, és leszurjük. Közben a sonkát finomra vágjuk, összekeverjük a tejföllel, a reszelt sajttal és a búzacsirával. Tuzálló tálban elrendezzük a kelvirágot és a brokkolit, majd a tejfölös keveréket rálocsoljuk. Sütoben, grillsütoben megpirítjuk és forrón tálaljuk.

Csicseriborsó pástétom (alias Humusz)

A csicseriborsót (25 dkg) vízben áztatjuk 1 napig, majd a vizet lecserélve
rajta felforraljuk, a habját leszedjük, és kb. két órácskát főzzük.
(Kuktában gyorsabb.) Miután kihűlt, mixerbe/aprítóba öntjük, a levéből is
teszünk hozzá egy keveset (így könnyebb mixelni), adunk hozzá 0,5-1 dl
olívaolajat, őrölt koriandert, őrölt római köményt, kevés vöröshagymát
(közepes negyed fej), 1 gerezd fokhagymát, petrezselyem levelet, sót,
esetleg vegamixet, és könnyű krémmé mixeljük. (Lehet hozzáadni még
szezámmagot is, de akkor a mixelést ezzel kell kezdeni.)
Reggelire, magvas pirítósra kenve és:
- petrezselyemmel vagy koriander zölddel megszórva
- vagy csipős paprikával és snidliggel megszórva, kevés olívaolajjal
mecsepegtetve
- vagy olívabogyóval
ajánlom figyelmetekbe.

Csicseriborsós zöldség

Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg csicseriborsó (lehet konzerv is)
3 dl víz
20 dkg újhagyma
2 zöld húsú paprika
40 dkg paradicsom
1 dl tejföl
1 ek olaj
1 gerezd fokhagyma
1 rozmaring ágacska, vagy 0,5 kk szárított, őrölt rozmaring
1 csomó bazsalikom vagy 2 kk szárított, őrölt bazsalikom
fehér bors
cayennei-bors (chili) vagy erős pirospaprika


Elkészítés:
Ha száraz csicseriborsót használ, mossa át alaposan, majd a főzés előtt 6 órára lefedve áztassa be a megadott mennyiségű vízba. Tegye hozzá az apróra vágott fokhagymát és a rozmaringágat, sózza és főzze alacsony hőfokon 1,5 órán keresztül. Ezután a rozmaringágat dobja el.
Tisztítsa meg a zöldségeket, az újhagymát a zöld részével együtt vágja centis darabokra, a paprikát csíkokra, a paradicsomot kockákra. Az olajat forrósítsa fel serpenyőben, és a hagymát és a paprikát pirítsa meg benne. Adja hozzá a paradicsomot és a csicseriborsót. Sóval, borssal, chilivel, bazsalikommal ízesítse.
Ha konzerv borsót használ, akkor nem kell előfőzni, a paprika és a hagyma megpirulta után a paradicsommal együtt tegye a lecsöpögtetett borsót a többi zöldséghez, majd folytassa a fentiek szerint.
Tejföllel meglocsolva tálalja.

Rántott tofu

A tofut 1 cm-es szeletekre vágjuk.Mindkét oldalát besózzuk és állni hagyjuk.
Lisztbe, tojásba, morzsába panírozzuk, majd forró olajban aranyszínűre
sütjük.
Tetejére forrón reszelt sajtot szórunk.Párolt rizzsel, savanyusággal
tálaljuk.

Tejfölös-sajtos tofu

A tofut 1 cm-es szeletekre vagy csíkokra vágjuk.
Grillsóval beszórjuk és állni hagyjuk.
Hőálló edényt vastagon kikenünk sűrű tejföllel.
Belehelyezzük a tofut, majd meghintjük füstölt, reszelt sajttal.
1 pohár tejfölt elkeverünk 1 tojással és friss bazsalikom levéllel.
Bevonjuk vele a sajtos tofut.
Sütőben addig sütjük , míg a tejföl megszilárdul és szép piros színe lesz.
Dresszinges zöldsalátával kínáljuk.

Mexikói zöldséges tofu

1 nagy fej hagymát apróra vágunk, kevés olajon megpároljuk.Piros paprika
hozzáadásával pörkölt alapot készitünk.Izesitjük 1 apróra vágott
zöldpaprikával,
friss paradicsommal.
Mikor jó sürü a szaft, hozzáadjuk a kiskockára vágott tofut, egy marék
mexikói zöldségkeveréket.
Addig főzzük , míg minden puha lesz.Kifőtt tésztával vagy galuskával
tálaljuk.

Tofu majonéz

30 dkg tofu, 1 dl víz, fél citrom leve, 5 evőkanál olaj, 2 kávés kanál
mustár, 5 evőkanál világos szójaszósz. Az egészet turmixgéppel 1 percig
keverjük.Bármilyen saláta alapjaként használjuk.

Tofu saslik

A tofut 2x2 cm kockára vágjuk, a tetszés szerinti zöldségeket szintén.
Lehet cukkini, sárgarépa, hagymakarika,gombakalap, stb,
Sóval borssal curryvel fűszerezzük, Állni hagyjuk.Ezután tettszés szerinti
sorrendben
Nyársra húzzuk. Aranysárgára grillezzük.De süthetjük olajban is egy mély
edényben , többször forgatva.

Mártást készitünk.: 1 fej apróra vágott hagymát megdinsztelünk, 2 dl vízzel
felengedjük. Hozzáadunk 2 kanál mogyorókrémet, kevés curryt, fél citrom
levét,
Izlés szerint cukrot.Jól összeforraljuk.
A megsült saslikot a pálcárol lehúzva , a mártással leöntve tálaljuk.

Szója csíra saláta tofuval

10 dkg zöldborsót,2-3 rózsa karfiolt ,1 apróra vágott sárgarépát előfőzünk,
majd citromlével , borssal, gyömbérrel , pár csepp szójaszósszal ízesített
kefirrel leöntjük. Apróra vágott snidliggel megszórjuk.
Hozzáadunk 25 dkg szójacsírát .
Kevés olajban világosra pirítunk 30 dkg kockára vágott tofut és a salátához
adjuk.
Összekeverve behűtve kínáljuk.

Kínai kelsaláta füstölt tofuval

Hozzávalók: 1 kínai kel, 1 csomag füstölt tofu, 1/2 liter kefir, só, bors, egyéb fűszerek ízlés szerint
Elkészítése: A kelt gyufaszálnyi csíkokra vágom, a tofut durvára reszelem, a kefirt a fűszerekkel kiízesítem, belekeverem a tofut, majd összekeverem a felcsíkozott kellel. Hűtőben pár órán át érlelem, hogy ízek összeérjenek.
Sült és rántott húsok köreteként tálalhatjuk, de önálló salátaként is fogyasztható.

Gombafejek juhtúróval töltve

Igazi ínyencség gyorsan, könnyen. Ha nem hiszed, járj utána, tényleg létezik-e ilyesmi a valós életben. Vagy csak az Óperencián túl?

Hozzávalók
. 500 g közepes nagyságú gombafej
. 300 g juhtúró
. 20 g vaj
. 40 g trappista sajt
. 5 cl citromlé
. só, orölt fehér bors

Elkészítése
A gombafejeket megtisztítjuk, leszárazzuk, jól megmossuk. Sós, citromos vízben pár percig fozzük, majd leszurjük és hagyjuk kihulni. A juhtúrót simára keverjük, és borssal ízesítjük. A gombafejeket szétválogatjuk, a nagyobbakat megtöltjük az ízesített juhtúróval, és a kisebbekkel befedjük. Kivajazott tuzálló tálba rakjuk a töltött gombákat, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütoben színesre pirítjuk, miközben a juhtúró is kelloen megolvad.

Karfiolos galuska /egyszerü, kiadós és finom/

1./ A rózsáira szedett kariolt vegetás vizben =
ropogós-puhára főzöm, és leszűröm.
2./ 2-3 tójásból nokedlit főzök.
3./ egy közepes fej hagymából pörkölt alapot készitek, =
összekeverem a leszűrt nokedlivel és végül óvatosan =
beleforgatom a karfiolt.
Legfinomabb friss fejes salátával

Morzsás brokkoli

Hozzávalók: 1 kg brokkoli (mirelit is kapható), 4 evőkanál vaj, 10 dkg zsemlemorzsa, 1 evőkanál só, vegeta.
Elkészítése: A brokkolit sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Közben a vajat megolvasztjuk, összekeverjük a vegetával. Egy lapos tűzálló edényben vagy tepsiben párhuzamosan egymás mellé fektetjük a brokkolit, megszórjuk a morzsával, majd meglocsoljuk az olvasztott vajjal. Forró sütőben kb. 10 percig sütjük. Köretként, szaftos főételekhez kínáljuk.

Hagymás palacsintacsíkok

Hozzávalók: 2 db tojás, 30 dkg liszt, 3 dl tej, 1 pohár tejföl, 3 fej hagyma, a sütéshez: olaj, 1 teáskanál só.
Elkészítése: A felvert tojásokból, a lisztből sóval, tejjel (esetleg szódavízzel) a szokásos módon palacsintatésztát készítünk. Az olajban vastagabb palacsintákat sütünk belőle, amelyeket hosszú csíkokra vágunk. Egy nagyobb teflonedényben vagy serpenyőben 1 evőkanál olajon jól megpirítjuk, majd megpároljuk a megtisztított és felkockázott hagymát. Erre dobjuk a palacsintacsíkokat és a tejföllel még egyszer jól átforrósítjuk. Köretként, például a szójafasírthoz, kiváló.

Petrezselymes tojáspogácsa

Hozzávalók: 4 db tojás, 3 db zsemle, 1 csokor petrezselyem, 3 dl tej, 1 evőkanál zsemlemorzsa, a sütéshez: olaj, késhegynyi őrölt bors, késhegynyi curry, 1 teáskanál só, vegeta.
Elkészítése: 3 tojásból, kevés sóval, egy kis olajon rántottát készítünk, a szokásos módon. Hagyjuk egy kicsit kihűlni. A zsemléket beáztatjuk a tejbe, majd ahogy megszívták magukat, jól kicsavarjuk és egy edénybe tesszük. Hozzáadjuk az egészen apróra metélt petrezselymet, egy felvert tojást, a tojásrántottát, a zsemlemorzsát és az ízesítőket. Kézzel jól összedolgozzuk. Ezután lapos korongokat formálunk a masszából és forró olajban mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. Leginkább köretként fogyasztjuk.

Hideg töltött paradicsom

Hozzávalók: 8 db kemény paradicsom, 20 dkg juhtúró, 5 dkg vaj vagy margarin, késhegynyi hagymakrém, néhány szál petrezselyem, 1 kávéskanál mustár, 5 dkg parmezán sajt, 1 kávéskanál curry, 1 kávéskanál só.
Elkészítése: A paradicsomok kalapját levágjuk és alul is levágunk belőlük egy kicsit, hogy megálljanak. Hegyes kis késsel kivájjuk a belsejüket és az üres paradicsomokat elrendezzük egy tálon. A juhtúrót habosra keverjük a vajjal, a curryvel, a mustárral, az egészen finomra vágott petrezselyemmel és a többi ízesítővel, majd megtöltjük vele a paradicsomokat. A sajtot lereszeljük, majd a paradicsomkalapok nedves oldalát belemártjuk, és úgy helyezzük vissza a már megtöltött paradicsomokra. Köretként fogyasztjuk nehezebb főételekhez.

Rakott zöldköret

Hozzávalók: 30 dkg friss vagy 1 csomag mirelit zöldborsó, 4 db sárgarépa, 20 dkg friss vagy fél csomag sárgabab, 3/4 csésze rizs, 1 evőkanál vaj, 1 teáskanál só, vegeta.
Elkészítése: A sárgarépát megtisztítjuk és kockákra vágjuk. A sárgabab végeit lecsípjük és felvágjuk. Lobogó, sós vízbe dobjuk a répát és a zöldbabot, 5 percig főzzük, majd hozzáadjuk a borsót is, és további 5 percig pároljuk, utána leszűrjük. A rizst megfőzzük. A vaj felével kikenünk egy tűzálló tálat, ráterítjük a rizs felét, vegetával és sóval megszórjuk, majd következik a zöldségréteg, ezt is ízesítjük vegetával, végül rizzsel takarjuk. Olvasztott, sós vajjal meglocsoljuk és forró sütőben, kb. 10 percig sütjük.

Kukoricagombóc

Hozzávalók: 30 dkg kukoricadara, 1 db tojássárgája, 1 evőkanál vaj vagy margarin, 1 pohár tejföl, 10 dkg trappista sajt, 1 teáskanál só, csipetnyi őrölt bors, vegeta.
Elkészítése: 1 liter forrásban lévő, sós vízbe folytonos keverés mellett beleszórjuk a kukoricadarát, és 1 percig főzzük. Hozzáadjuk a vegetát, a sót és a vajat, majd a tűzről lehúzva hozzákeverjük a tojássárgáját, és fedő alatt duzzadni hagyjuk a masszát, kb. 10 percig. Utána vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle, és egy kivajazott tepsire rakjuk őket egymás mellé. A tejfölt elkeverjük egy kis sóval, borssal és evőkanállal a gombócokra rakjuk. Reszelt sajttal megszórjuk és forró sütőbe tesszük, míg a sajt meg nem olvad. Köretként tálaljuk.

Kapros, juhtúrós galuska

Hozzávalók: 3 db tojás, 10 dkg juhtúró, 30 dkg liszt, fél csokor kapor, 1 evőkanál vaj, 1 evőkanál só.
Elkészítése: A felvert tojásokhoz hozzáadjuk a burgonyanyomón áttört juhtúrót, a sót, az egészen finomra vágott kaprot, majd simára dolgozzuk a liszttel, és kevés vízzel, szokásos sűrűségű galuskatésztát készítünk. Lobogó sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és a vajon átforrósítjuk. Köretként, szaftos főételekhez tálaljuk.

Spenótlepény

Hozzávalók: fél kg friss vagy 1 csomag mirelit spenót, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál liszt, 3 evőkanál búzadara, 2 tojás, 3 dl tej, 1 kávéskanál vaj, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olaj,
Elkészítése: A spenótot összevágjuk és az olajon a sóval fedő alatt puhára pároljuk. Közben a tojásokat összedolgozzuk a darával, a liszttel, és felöntjük a tejjel, majd a spenóttal elkeverjük. A kivajazott tepsire terítjük a masszát és forró sütőben, kb. 15 percig sütjük. Köretként szervírozzuk.

Zöldségpástétom

Hozzávalók: 3 db sárgarépa, 20 dkg friss, vagy fél csomag mirelit zöldborsó, 1 db fehérrépa, 2 db burgonya, 3 db tojás, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál zsemlemorzsa 2 dl tej, 1 teáskanál só, 1 kávéskanál vaj, vegeta.

Elkészítése: A zöldségeket megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Lobogó sós vízben - a zöldborsó kivételével - kb. 5 percig főzzük, majd leszűrjük. A tojássárgákat eldolgozzuk liszttel, 1 evőkanál morzsával és a tejjel, majd a zöldséghez adjuk. Beletesszük a zöldborsót és az ízesítőket is. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és a masszához adjuk. A kivajazott és morzsával meghintett őzgerincformába öntjük, és sütőben közepes lángon addig sütjük, amíg a beleszúrt pálcikára nem tapad rá a massza. Hagyjuk kihűlni, majd kiborítjuk a formából. Felszeletelve, köretként és feltétként egyaránt fogyasztható.

Nincsenek megjegyzések: