2008. szeptember 23., kedd

Tudtad-e?

§ Melbourne, az ausztrál nagyváros területének 26%-át parkok foglalják el.

§ Az ókori Mexikóban mindössze kétféle háziállatot tartottak: a kutyát és a pulykát.

§ Egy 80 kilós ember csontváza mintegy 14 kilogrammot nyom.

§ A méhek évente több embert ölnek meg, mint a mérgeskígyók.

§ Az atléták tesztelését anabolikus szteroidok használatának kimutatása érdekében 1976 óta végzik.

§ Az angol trónörökös Károly herceg és fia, William sosem utazhat ugyanazon a repülőgépen.

§ Az MG angol autómárka a "Morris Garage" rövidítése.

§ Szerte a világon 375 szervezet alapítottak Sherlock Holmes emlékének. A legnagyobb ilyen csoport a japán Sherlock Holmes Club, 1200 taggal.

§ Andie McDowell az 1984-es Greystoke: The Legend of Tarzan című film forgatásakor képtelen volt változtatni délies akcentusán, ezért a film végleges változatában Glenn Close szinkronizálta.

§ Az amerikai Jeep terepjárómárka a hadsereg által használt "General Purpose" szó rövidítéséből származik (G.P. kiejtve hasonlít a Jeep hangzásához).

§ Az Amerika trópusi erdeiben élő háromujjú lajhár jól úszik, de a talajon csak vonszolni képes magát.

§ A világ selyemtermelésének 70%-át Kína biztosítja.

§ A brazil Rio de Janeiro polgárait úgy nevezik, hogy "Cariocas."

§ Japán, Jordánia és San Marino himnusza egyaránt 4 sorból áll.

§ A Neptun óriásbolygó 1846-os felfedezése óta a Nap körüli pályájának 3/4-ét futotta be. (Vagyis, 3/4 neptuni év telt el azóta).

§ Libanon a Közel-Kelet egyetlen olyan állama, amelynek nincs sivataga.

§ A burgonya semmivel sem hizlal jobban, mint mondjuk az alma.

§ Szingapúrban tiltott a kétütemű motorok használata. Egy új autó adója mindössze 5 dollár, azonban az autó öregedésével ez az összeg egyre nő. 8 évesnél idősebb járművel tilos az utcára menni.

§ 1944-ben Clark Gable őrnagy leszerelési papírját a későbbi elnök, Ronald Reagan írta alá. Gable-t kapitánná nevezték ki.

§ Egy átlagos felnőtt ember feje kb. 5.4kg - éppen mint egy kisebb bowling-golyó.

§ Ha egy pár két évig együtt él, az orosz törvények szerint házastársnak tekintendő. Ezt hívják polgári esküvőnek.

§ A "Happy Birthday" című dal volt az első, amelyet az űrben elénekeltek. 1969 március 8-án, az Apollo IX űrhajósai zendítettek rá.

§ Egy átlagos pók közel 2 km/h sebességre képes.

§ Clark Gable születési bizonyítványában a "nem" rovatban "lány" szerepelt.

§ A Hófehérke eredeti, Grimm testvérek-féle verziójában a gonosz királynőt izzó vascipőkben táncoltatták halálra.

§ Annak ellenére, hogy mindenki úgy tartja, hogy Napóleon alacsony ember volt, a testmagassága elérte a 167 centimétert, ami a mai Franciaországban sem tekinthető átlag alattinak.

§ Egy tehén elérheti a 700 kg tömeget, és napi 28 kg táplálékot is fogyaszthat.

§ Ulysses S. Grant amerikai elnököt egyszer letartóztatták, mivel lovával nem tartotta be a washingtoni sebességkorlátozást. A büntetése 20 dollár bírság volt.

§ Madagaszkár a világ negyedik legnagyobb szigete.

§ Emily Dickinson 900-nál több verset írt, amelyből mindössze 4 jelent meg életében.

§ 1937-ben a Hermész aszteroida veszélyes közelségben haladt el a Föld mellett. A távolsága kevesebb volt, mint a Hold távolságának kétszerese.

§ 1935-ben a New Jersey állambeli (USA) Atlantic City-ben 42 férfit tartóztatott le a rendőrség a helyi strandon, mivel topless fürdőruhát viseltek.

§ A Vénusz bolygó közel kör alakú pályán kering a Nap körül, így ott nincsenek évszakok.

§ 980-nál több ismert fajtájukkal a denevérek adják az összes ismert emlősfaj 23 százalékát.

§ Egy Neander-völgyi előember agya nagyobb volt, mint a modern embereké.

§ A Camel cigaretta dobozán látható teve beceneve: Old Joe.

§ Alexander Borogyin, a híres orosz zeneszerző elismert kémiaprofesszor volt Szentpétervárott.

§ Egy 60 kilós krokodil az állkapcsával 770 kg tömegnek megfelelő harapóerőt képes kifejteni. Egy ember 20-40 kilogrammnyit.

§ A Linckia columbiae nevű tengeri csillag képes akár egyetlen centiméteres darabkájából visszanöveszteni a teljes testét.

§ A világ legrosszabb klímájú helye valószínűleg az oroszországi Jakutszk környéke. Télen nem ritka a -63 Celsius fok sem, nyáron pedig akár a 40 Celsius fokos hőség sem.

§ Először a La Manche-csatornát mellúszásban úszták át, 1875-ben.

§ Az első külföldi uralkodó, aki az USA-ban találmányt szabadalmaztatott, a marokkói II. Hasszán király volt. Találmánya egy videomagnóval kombinált elektrokrdiográf volt, amellyel a szív teljesítményét lehetett vizsgálni.

§ A kínai Tangshant sújtotta a XX. század leghalálosabb földrengése. 1976 július 28-án 242000 ember, a lakosság egynegyede pusztult el.

§ Svédországban a legmagasabb az egy főre jutó ketchup fogyasztás.

§ Léteznek olyan sáskafajok, amelyek kifejlett állapotukban mindössze néhány hetet élnek. Előtte viszont 15 évet töltenek a földben lárvaként.

§ India egyes részein a folyó medrében vörös iszap található. A környéken élő elefántok így rózsaszínben pompáznak, mivel rendszeresen hemperegnek az iszapban, így védekezve az élősködők ellen.

§ Európa és a volt Szovjetunió tagállamai termelik a világ burgonyatermésének 75%-át. Egy jobb évben Oroszország egymaga adja a világ burgonyatermésének egyharmadát.

§ Egy úszülött csecsemő feje teszi ki teljes tömegének egynegyedét.

§ 1901-ben az első fizikai Nobel-díjat Wilhelm Conrad Röntgen kapta, az általa - titokzatosságuk miatt - X sugaraknak nevezett felfedezéséért.

§ A békák csontjaiban is új gyűrűk keletkeznek minden téli alvás során, hasonlóan a fák évgyűrűihez. A tudósok ez alapján meg tudják határozni az állat életkorát.

§ Az ókori Görögországban egy nő, ha akár csak egyetlen olimpiai versenyszámot is megnézett, halállal lakolt érte.

§ A McDonald's évente 2500 tonna szezámmagot használ fel az ételeiben.

§ Ralph Macchio egy 14 éves srácot játszott a "Karate kölyök" című filmben. A színész akkor volt 22 éves.

§ A világ népességének egynegyede vegetáriánus.

§ Az első háziasított madár a lúd volt.

§ A zsiráfok egyszerre 5 percet alszanak, összesen kb. 20 percet naponta.

§ Évente 8.5 milliárd gumióvszert gyártanak világszerte.

§ Manapság milliónyi ember iszik vodkát paradicsomlével keverve, de kevesen tudják, hogy ez az ital a New York-i Harry's Bar nevű kocsmából származik. Harry eredetileg Red Snapper névvel illette a italt, később viszont Bloody Mary néven vált híressé.

§ A gin és a kanaszta nevű játékok egyaránt a mah-jongg nevű régi kínai játék leszármazottai, amely több, mint 1000 éves.

§ Theodore Roosevelt volt az első amerikai, aki elnyerte a Nobel-békedíjat, 1906-ban.

§ Napóleon egyik kezét mindig a ruhájába dugta, mivel krónikus viszketegségben szenvedett, és így feltűnés nélkül tudta a hasát vakarni.

§ JP Morgan, az amerikai milliárdos 1902-ben megvásárolta a White Star Line nevű hajózási társaságot. A társaság a következő 10 évben megépítette a Titanicot, amely a hiedelemmel ellentétben nem brit, hanem amerikai hajó volt. Morgan részt vett volna a Titanic első - és egyetlen - útján, de az utolsó pillanatban lemondta az utazást.

§ Három olyan karakter csoport található egy írógépbillentyűzeten, amelyekben ABC sorrendben helyezkednek el a betűk: f-g-h, j-k-l, és o-p.

§ Henry Cavendish, az 1700-as évek egyik legnagyobb tudósa olyan betegesen szégyenlős volt, hogy sosem beszélt egyszerre több ember előtt. A nőkkel szembeni félénksége miatt a női alkalmazottaival kizárólag írásban kommunikált, ha valamelyikük az útjába került, azonnal elbocsátotta. Külön bejáratot építtetett a házába, ahol úgy tudott távozni, hogy senkivel sem kellett találkoznia. Egyedül, magányosan halt meg.

§ Egy John Haight nevű illető tartja a fánkevés világrekordját. Kicsit több, mint 6 perc kellett neki 29 fánk befalásához.

§ A XVIII. századi angol szerencsebarlangokban külön alkalmazott volt, akinek semmi más munkája nem volt, csak a dobókockákat kellett lenyelnie, ha a rendőrség razziázott.

§ Thomas Alva Edison első jelentősebb találmánya a négyszeres sebességű távíró volt, amely egy időben négy üzenetet tudott küldeni.


§ Az 1994-es "Féktelenül" (Speed) című filmben 12 buszt használtak fel az elaknásított busz filmezésére. Kettőt felrobbantottak, egy busz fogyott az ugratós jelenetben. Eggyel vették fel a nagysebességű jeleneteket, egy pedig kizárólag csak az alulról filmezett jelenetekhez kellett.

§ Az Encylopaedia Britannica hagyományosan olyan személyekkel íratja szócikkeit, akik abban a témakörben elismert szaktekintélyek. Így a "bűvészet" témakört Harry Houdini, a "pszichoanalízis" témakört pedig Sigmund Freud írta annak idején.

§ Minden idők legnagyobb rock koncertjét Rod Stewart tartotta, 1994 Újévkor. Több, mint 3.5 millióan hallgatták.

§ A Sargasso-tengernek nincsen partvidéke, mivel az Atlanti óceán közepén helyezkedik el.

§ New Yorkban tilos a vevő előzetes tájékoztatása nélkül eladni egy szellemlakta házat.

§ A férfiak 14 százaléka emlékszik vissza úgy, hogy nem élvezte élete első szexuális együttlétét. A nők körében ez az arány 60 százalék.

§ 15 700 003 Ford T-Modell autót gyártottak, valamennyit fekete színben.

§ Ahogyan a geológusok a Földet vizsgálják, a szelenológusok a Holdat.

§ Időszámításunk előtti harmadik században Eratosztenész precíziós műszerek nélkül megmérte a Föld sugarát. Eredménye a jelenleg is elfogadott értékhez képest egy százalékos pontosságú.

§ Henry Cavendish, az 1700-as évek egyik legnagyobb tudósa olyan betegesen szégyenlős volt, hogy sosem beszélt egyszerre több ember előtt. A nőkkel szembeni félénksége miatt a női alkalmazottaival kizárólag írásban kommunikált, ha valamelyikük az útjába került, azonnal elbocsátotta. Külön bejáratot építtetett a házába, ahol úgy tudott távozni, hogy senkivel sem kellett találkoznia. Egyedül, magányosan halt meg.

§ Három olyan karakter csoport található egy írógépbillentyűzeten, amelyekben ABC sorrendben helyezkednek el a betűk: f-g-h, j-k-l, és o-p.

§ A tevehús tisztátalannak van bélyegezve a Bibliában.

§ A nők New Yorkban szabadon mászkálhatnak az utcán fedetlen keblekkel, amennyiben ezt nem üzleti célból teszik.

§ Az 1920-as években komolyan elterjedt nézet volt az, hogy a dzsessz zene szexuális diszfunkciót okoz. Egy cég odáig ment, hogy "dzsesszálló" bútort árusított.

§ A spenót a mai Irán területén volt őshonos, a világ többi részén nem is ismerték a keresztény kor hajnaláig.

§ Az aztékok olyan erős szexuális serkentő hatást tulajdonítottak az avokádó nevű gyümölcsnek, hogy a szűzeknek érinteniük sem volt szabad.

§ A szürkebálnák évente közel 20000 kilométert vándorolnak, többet, mint bármelyik más emlős.

§ 1901-ben Annie Edson Taylor volt az első ember, aki végigment a Niagara vízesésen egy hordóban.

§ Egy macska életének 30%-át tölti tisztálkodással.

§ Michael J. Fox középső neve: Andrew.

§ A kecskék pupillája téglalap alakú.

§ Unatractiphobia: félelem a csúnya emberektől.

§ A Play-Doh gyurma 1956-os bemutatkozásakor még csak fehér színben volt kapható.

§ Egyetlen pamutbálából mintegy 215 farmernadrág készíthető.

§ A híres csillagász, Johannes Kepler anyját boszorkánysággal vádolták.

§ Amikor a vietnami háború során Saigon elesett, az amerikaiak evakuálására szólító jel Bing Crosby "Fehér Karácsony" című száma volt.

§ James Bond fedőcégének neve: Universal Exports.

§ Amathofóbia: bizarr félelem a portól.

§ Mielőtt elindulna hazulról, a kisállattartók egyharmada kapcsolja be a tévét vagy a rádiót, hogy kedvence ne unatkozzon egyedül.

§ Volt idő, amikor Kambodzsában tilos volt egy rizstövet bántalmazni.

§ Egy felnőtt ember körülbelül 23000 lélegzetet vesz naponta.

§ Az 1905-ös amerikai futball szezon során 18-an haltak meg, 159-en rokkantak le játék közben.

§ A tudósok képesek agyműtétet végezni csótányokon.

§ Nejlont először 1938-ban állítottak elő. Első felhasználási területe a fogkefék sörtéje volt.

§ Ha az USA Kalifornia állama külön ország lenne, a világ ötödik legnagyobb gazdasága lenne.

§ Thomas Jefferson úgy íratta meg saját sírfeliratát, hogy azon semmi nem utalt rá, hogy az USA elnöke volt.

§ Bankrablás közben legnagyobb arányban a bankrablók haláloznak el.

§ Noha a világon mintegy 30000 emberi fogyasztásra alkalmas növényfaj létezik, a világ élelmiszereinek 90 százaléka mindössze 20 fajtából készül.

§ Egy tehén először 1930 február 13-án repült repülőgépen.

§ A legtöbb szakértő szerint Hasfelmetsző Jack balkezes volt.

§ Hong Kong jelentése magyarul: "illatos kikötő".

§ A világ legöregebb, még működő zongoráját 1720-ban készítették.

§ Egy 50 kilogrammos ember a Marson csak 19 kilogrammot nyomna.

§ A japán nők 75%-a rendelkezik vibrátorral. A világméretű átlag: 47%.

§ A világ első videomagnója 1965-ben készült és egy zongora nagyságával vetekedett.

§ A tizenéves lányok 68 százaléka a hasát formálná át leginkább.

§ Az elmúlt 500 évben legalább 300000 embert öltek meg a vulkánok.

§ Két kígyó között a szexuális aktus tipikusan 6 és 12 óra hosszat tart.

§ Teréz Anya eredeti neve Agnes Gonxha Bojaxhiu volt.

§ A liftek és a mozgólépcsők csak az USA-ban évente 30 embert ölnek meg és 17000 másik ember sérüléséért felelősek.

§ A kanadai Manitoba-ban tilos a mellékhelyiségben dohányozni.

§ AZ USA-ban 5 darab Las Vegas nevű város található.

§ A darts tábla közepe ("bull's eye") a talajtól pontosan 172.7 cm magasságban kell, hogy elhelyezkedjen.

§ A Playboy alapítójáról (Hugh Hefner) egy nyúlfajt neveztek el. A faj latin neve: Sylvilagus palustris hefneri.

§ Egy Boeing 747 (Jumbo Jet) tömege 76 afrikai elefántéval egyezik meg.

§ A megfigyelések szerint azok az emberek, akik pattogatott kukoricát esznek a moziban, háromszor sűrűbben fakadnak sírásra a film alatt.

§ A világ legnagyobb sörivói a csehek. Őket az írek és a németek követik.

§ A teherhajókból évente körülbelül 10000 konténer veszik el.

§ Ausztráliában kétszer annyi kenguru él, mint ember.

§ A feljegyzett, leghosszabb csók világrekordja 30 óra 45 perc, amelyet 1999 április 5-én, az izraeli Tel Avivban rendezett csókversenyen állítottak fel.

§ A valaha élt legalacsonyabb ember az indiai Gul Mohammed volt (1957-1997), mindössze 57 centiméter testmagassággal.

§ Mary Shelley Frankenstein című könyvében a főhős Frankenstein által életre keltett élőlény neve Adam volt.

§ Mongut, Sziám királyának 9000 felesége volt. Mielőtt szifiliszben meghalt volna, kijelentette, hogy csak az első 700-at szerette.

§ A múzeumok aránya a lakosságra vetítve Izraelben a legmagasabb.

§ Ha belép egy áruházba, a női vásárlók kilencven százaléka jobbra indul el.

§ H. G. Wells utolsó szavai: "Menj innen! Jól vagyok!"

§ A francia nős férfiak több kozmetikumot használnak, mint feleségeik.

§ A világon percenként 70 ember kerül kórházba kutyaharapás miatt.

§ A martini nevű italt először 1862-ben készítették.

§ Az ókori Görögországban a lánykérés módszere az volt, ha egy almát dobtak a kiszemelt hölgynek. Ha a hölgy ezt elkapta, elfogadta az ajánlatot.

§ Az USA-ban több törvény szabályozza a szexuális magatartást, mint az összes európai országban együttvéve.

§ Genofóbia: félelem a szextől.

§ A január, február és március hónapban házasulók között a legmagasabb a válási arány.

§ A "felhőkarcoló" elnevezést először 1888-ban, egy 11 emeletes ház kapcsán használták először.

§ Egy átlagos zongora kb. 10000 alkatrészt tartalmaz.


§ Mucofágia az orvosi elnevezés az orrpiszkálás eredményének elfogyasztására.
§ A dél-ázsiai hím orángutánok hangos böfögéssel figyelmeztetik az élőhelyükre tévedő idegen hím fajtársaikat.
§ A UNIX operációs rendszer neve egy rövidítés: UNiplexed Information and Computing System.
§ A Szabadság-szobor koronája kilátótoronyként is üzemel.
§ Az első osztályú tyúktojásnak el kell érnie a 65 grammot.
§ Angliában a polcokra kerülő termékek 1,69%-át ellopják.
§ A bírósági perektől való félelmet Liticaphobia-nak nevezik.
§ A kontinensek tektonikus mozgásának köszönhetően az Atlanti óceán ma 40 méterrel szélesebb, mint Columbus idejében volt.
§ A bagoly az egyetlen madár, amely a felső szemhéjával pislog. Az összes többi madár az alsó szemhéját húzza fel.
§ Az indiában használt nyelvjárások száma eléri a 845-öt.
§ Egy nő által felhasznált rúzs fele a gyomrában köt ki.
§ Nagy-Britannia leggyakoribb kocsmaneve: "Vörös Oroszlán" (The Red Lion).
§ Az ENSZ hivatalos nyelvei: angol, francia, arab, kínai, orosz és spanyol.
§ A bowlingban használt bábuknak mindössze 7.5 fok dőlésszög kell a felboruláshoz.
§ Egy felmérés szerint a svéd nők 25%-ának volt 50-nél több férfival nemi kapcsolata. 69%-uk nyilatkozott úgy, hogy már vett részt csoportos szexben.
§ A szúnyogokat a kék szín jobban vonzza, mint bármelyik más szín.
§ A kínai írás több, mint 40000 írásjelet tartalmaz.
§ Egy átlagember 85 éves koráig körülbelül 160000 kilométert tesz meg gyalogolva.
§ Az 1687 előtt készült órákon csak egy mutató volt: az órákat jelző (jelenleg) kismutató.
§ Az amerikaiak több időt töltenek el sztriptízklubokban, mint a roadway színházi előadásain, a helyi színházak előadásain és a klasszikus zenei koncerteken együttvéve.
§ A Matrix - Újratöltve című film végén látható stáblista 1943 nevet tartalmaz.
§ A legnagyobb béka a Kamerunban honos Góliát béka (Conraua goliath), amely közel 30cm nagyságú és eléri a 3.3kg testsúlyt is.
§ 1986-ban egy pénzszállító meghalt, amikor 50000 dollárnyi aprópénz esett rá.
§ Egy gyorsulási versenyeken használt "top-fuel" dragster versenyautó teljes gázon annyi üzemanyagot fogyaszt, mint egy Boeing 747-es repülőgép.
§ A Naprendszer valamennyi bolygója elférne a Jupiterben.
§ Az exhibicionisták között legnagyobb számban a nős férfiak találhatók.
§ Szakétők szerint egy igazi orgazmus 112 kalóriát éget el, míg egy színlelt 315-öt.
§ A Coca-Cola Company a világ legnagyobb cukor vásárlója.
§ A rapper Ice Cube igazi neve: O'Shea Jackson.
§ A Disney World szórakoztató park naponta 56 tonna szemetet termel.
§ Alexander Graham Bell találta fel a fémkeresőt 1881-ben.
§ Konfuciusz egy 70 éves katona tizenegyedik gyereke volt.
§ A Coca-Cola Afrika legnagyobb magántulajdonú munkaadója.
§ Samuel Beckett "Breath" (Lélegzet) című darabját 1970 áprilisában mutatták be. A darab mindössze 30 másodpercig tartott, színészek és dialógusok nem szerepeltek benne.
§ A legtöbb elefánt könnyebb, mint egy kékbálna nyelve.
§ Az első autó, amelyet légkondícionálóval láttak el, egy Packard típusú volt.
§ Egy ausztrál darázs tudományos neve: "Aha ha".
§ Michael Jackson rendelkezik South Carolina állam (USA) himnuszának szerzői jogai felett.
§ Egy házilégy átlagos élettartama 1 hónap.
§ A "kutya" szó angolul "dog". Érdekes módon az ausztrál őslakosok Mbabaran nyelvén ez szintén "dog".
§ Brooklynban (New York) tilos egy kutyát arra kényszeríteni, hogy a fürdőkádban aludjon.
§ Egy átlagos ember szeme napi 30 percen keresztül van csukva pislogás miatt.
§ Egy dél-amerikai guppi volt az első hal a világűrben (1976-ban).
§ Sean Connery egyszer koporsó-fényezőként dolgozott.
§ Szerte a világon másodpercenként 9 Viagra tablettát fogyasztanak (2003-as adat).
§ Becslések szerint Finnországban félmillió szauna található.
§ Skócia homokot exportál Szaud-Arábiába.
§ A világ első, feljegyzett autólopása 1896-ban történt, 10 nappal a benzinmeghajtású motor bemutatása után.
§ A ruhamoly nem rendelkezik gyomorral.
§ A híres szabadulóművész, Houdini, betanította a kutyáját, hogy kibújjon egy pár miniatűr bilincsből.
§ Négy órán belül elfogyasztott 100 csésze kávé elegendő koffeint tartalmaz ahhoz, hogy megöljön egy átlagos embert.
§ Egy átlagos csuklás 5 percig tart.
§ Az első nővé operálást 1950-ben a dán Christian Hamburger végezte egy George Jargensen nevá new yorki férfin, aki aztán Christine Jargensen néven folytatta életét.
§ Egy ember a lefejezése után még majdnem 8 másodpercig tudatánál van.
§ A férfiak kb. 40 hajszálat veszítenek naponta. A nők ugyanakkor 70-et.
§ Hippokratesz, az orvostudomány atyja azt állította, hogy egy nő mellbősége növelhető, ha a hölgy hangosan énekel.
§ Franciaország 1963-ban egy macskát lőtt ki a világűrbe, akinek Feliette volt a neve.
§ 1969-ben az USA egy Ham nevű hím csimpánzt lőtt ki az űrbe.
§ A sör volt az első védjeggyel ellátott termék. A brit Bass
Pale Ale sör 1876-ban kapta meg a márkavédjegyet.
§ A hajók avatásának szokása - amely során egy üveget törnek szét a hajó oldalán - az 1600-as évek végén, a brit tengerészetnél mutatkozott be.
§ A Második Világháborúban az USA légierejénél több katona halt meg, mint a tengerészetnél. Az előírt 30 bevetés teljesítése során a halálozási esély 71% volt.
§ A világ első pornófilmje az 1908-as francia "al'Ecu d'or
oula bonne auberge" című alkotás volt.
§ A Don Juan 1926-os változatában Lionel Barrymore tartja az egy filmen belül legtöbbet csókolózó színész rekordját. Mary Astort és Estelle Taylort 127-szer csókolta meg.
§ Egy film videoforgalmazásából átlagosan ötször akkora bevételt termelnek a stúdiók, mint a mozijegy eladásokból.
§ Az első rajzfilm, ami megkapta a legjobb filmnek járó Oscar díjat, a Disney-féle "Szépség és Szörnyeteg" volt, 1991-ben.
§ A ZZ Top nevű együttes egyetlen olyan tagjának, aki nem visel szakállt, Beard (Szakáll) a családneve.
§ Az "Unforgiven", "A Perfect World", "The Bridges
of Madison County" és az "Absolute Power" című filmek kísérőzenéjét Clint Eastwood szerezte.
§ A világ legnagyobb mennyiségben eladott hangszere a harmonika.
§ A "Martha My Dear" című Beatles-dalt Paul McCartney a Martha nevű juhászkutyájáról írta.
§ 1983 augusztusában Peter Stewart az angliai Birmingham városában 408 órára javította a diszkótánc világrekordját.
§ A világ legnagyobb diszkóját 1979-ben rendezték a New York-i Buffalo kongresszusi központban. 13000 vendég táncolta be a helyet a Guiness Rekordok Könyvébe.
§ 1973-ban a svéd Roland Ohissont olyan koporsóba temették, amely teljes egészében csokoládéból készült.
§ Thomas Jefferson úgy írta meg saját sírfeliratát, hogy abban nem tett említést arról, hogy az USA elnöke volt.
§ Burt Reynold apja a floridai West Palm Beach rendőrfőnöke volt.
§ 1907 Újév napján Theodore Roosevelt 8513 emberrel rázott kezet.
§ Orville Wright megszámozta a tyúkjai által tojt tojásokat, és mindig időrendi sorrendben fogyasztotta el.
§ A bankrablások közben meghalt emberek között legnagyobb arányban a bankrablók találhatók.
§ Julius Caesar kiváló úszó volt.
§ II. Fülöp spanyol király palotája 1200 ajtót tartalmazott.
§ Az ókori Egyiptomban élő Peseshet úrnő (ie. 2600 környékén) volt a történelem első ismert nőnemű orvosa.
§ Egy női hajtincs akár 3 tonna súlyt is elbír.
§ Brigham Young mormon vallási vezetőnek 27 feleségétől 56 gyermeke született.
§ Átlagosan két evőkanálnyi vér szükséges egy férfi nemiszerv erekciójához.
§ Tom Arnold, Sandra Bullock, Chevy Chase, Bill Cosby, Kris Kristofferson és Bruce Willis egyaránt bárban dolgoztak csaposként filmes karrierjük előtt.
§ A Coca Cola Company a világ legnagyobb vanília vásárlója.
§ A világ lőfegyvereinek egyhatoda AK-47 típusú.
§ 61 825 otthon pusztult el, amikor az amerikaiak ledobták atombombájukat Hiroshimára.
§ A nemdohányzók többször álmodnak, mint dohányos társaik


§ A krokodilok évente mintegy 2000 embert ölnek meg. Összehasonlításként: a méhek 1500, az elefántok 250 míg a rettegett cápák 25 áldozatot szednek.

§ A ketchupivás világrekordját Dustin Philips (USA) tartja, aki egy 14 unciás (kb. 4 deciliter) paradicsomszószt egy 6 mm vastag szívószálon keresztül 33 másodperc alatt fogyasztott el 1999. szeptember 23-án.

§ A Csendes-óceán keletről nyugatra "folyik". A Fülöp-szigeteknél az óceán szintje 60 centiméterrel magasabb, mint Panama partjainál.

§ Ronald Reagan, az USA 40-ik elnöke, fiatalkorában 77 embert mentett ki a vízből, amikor egy folyóparti strandon dolgozott úszómesterként Dixonban.

§ Az F-117 lopakodó vadászbombázó aerodinamikai fejlesztése során felhasználták a poszméhek repülésének vizsgálati eredményeit.

§ Egy jegesmedve több, mint 80 pingvint képes megenni egy ültő helyében.

§ 1970-ben az USA-ban 2983 férfi élt, aki 14 éves korára megözvegyült. Ugyanekkor viszont csak 289 özvegy vagy elvált nő volt megszámolható.

§ A világ második legnagyobb példányszámban előforduló állatfaja: a puhatestűek.

§ Azok az emberek, akik sosem házasodnak meg, 7.5-szer nagyobb eséllyel kerülnek be a kórházak idegosztályára.

§ Julius caser idejében a világ összlakosságát 150 millió emberre becsülik. Napjainkban a világ lakossága 2 évente 150 millió emberrel növekszik.

§ Tonga szigetének egyetlen golfpályája csak 15 lyukat tartalmaz és nem jár büntetés, ha egy majom ellopja a labdát.

§ Annak a cégnek, amelynél annak idején Elvis Presley kamionsofőrként dolgozott, Frank Sinatra volt a tulajdonosa.

§ A kakaóbab latin neve: Theobroma caco, ami lefordítva annyit tesz: istenek eledele.

§ Egy átlagos irodai munkahely 400-szor annyi baktériumot tartalmaz, mint egy átlagos irodai mellékhelyiség.

§ John Wilkes Booth eredetileg csak elrabolni akarta abraham Lincolnt. A terve az volt, hogy addig tartja túszként a fogságában, amíg az összes konföderációs háborús fogoly ki nem szabadul.

§ A "Snickers" nevű csokoládészeletet egy lóról nevezték el.

§ Jack Mercer 45 évig szinkronizálta Popeye-t, a tengerészt, ezzel ő tartja a rajzfilm szinkronhangok időcsúcsát.

§ Finnországban a legmagasabb a népességre vetített internetezők aránya: 244.5 fő 1000 lakosra vetítve (2000-es adat).

§ Az őrült Matuska Szilveszter a hídrobbantást 1931. szeptember 13-án követte el.

§ Egy szabványos rotringbél 6 cm hosszú.

§ A legöregebb ember, akin műtétet hajtottak végre, 111 éves és 105 napos volt.

§ A klasszikus matrózsapka igazából egy segédeszköz. Amikor vizes lesz, a sapkában rekedt légbuborék a víz felszínén tartja a matróz fejét.

§ A zenész Rod Stewart egyszer sírásóként is dolgozott.

§ A versenyeken a ping pong játékosoknak tilos fehér trikót viselniük, mivel így rosszul látható lenne a labda.

§ A washingtoni Fehér Ház minden munkanapon 40000 levelet kap.

§ A Star Trek legendás U.S.S. Enterprise űrhajójának neve a TV sorozat piszkozatában még U.S.S. Yorktowne volt.

§ A vadon élő madarak 75%-a elpusztul 6 hónapos kora előtt.

§ Az Uránusz bolygón a nyarak 21 földi évig tartanak.

§ Henry Ford sosem szerzett jogosítványt.

§ Mohandas Gandhi középső neve Karamchand volt.

§ Kínában él az emberiség 25%-a, de ők fogyasztják el a világ cigaretta termelésének 30%-át.

§ A világ legrövidebb menetrendszerinti légijárata a skót Westray sziget és Papa Westray között közlekedik. A repülési idő alig 2 perc.

§ 1913-ban elsőként az orosz légitársaság mutatta be a fedélzeti illemhelyet.

§ A 60 millió lakosú Franciaországot évente közel 60 millió turista keresi fel.

§ A világ egynegyede közlekedik a bal oldalon (túlnyomórészt egykori brit gyarmatok).

§ Az orosz gyártmányú Iljusin IL-76TD a világ legnagyobb tűzoltó repülőgépe.

§ 1993-ban mindössze 1 utas halt meg repülőgépszerencsétlenségben, míg a negatív csúcs 1985-ben volt, ekkor 526 utas halt meg egy év alatt (a 2001-es évről nincs adat, ez az év valószínűleg súlyosabb volt).

§ A világ első vonatának csúcssebessége elérte a 8 km/h értéket.

§ A kaliforniai Glynn Wolfe 28 törvényes házasságot kötött, összesen 41 gyermeke van.

§ A pí értéke 6442450000 tizedesjegyig ismert.

§ 1978 novemberében a texasi Jewettben Johnny Deel Foley 98,51 méterre dobott el egy tojást Keith Thomasnak anélkül, hogy eltört volna.

§ Vannak olyan antilopfajták, melyeknek 4 szarvuk van.

§ Egy felnőtt férfi szíve körülbelül 30 dkg.

§ Az USA bíróságai idejük felét személygépkocsikkal összefüggő perek tárgyalásával töltik.

§ Az uborka 96%-a víz.

§ A "Popeye" című rajzfilm 1931-es bemutatója után az USA-ban 33%-al nőtt meg a spenótfogyasztás.

§ Az 1960-as évekig a hosszú hajú férfiakat nem engedték be Disneyland-be.

§ Az első, polgári célokra készült Hummer terepjárót Arnold Schwarzenegger vásárolta meg. Az autó egyébként több, mint 3 tonna és 210 centiméter széles.

§ A Doors frontembere, Jim Morrison volt az első rocksztár, akit a színpadon tartóztattak le.

§ Elvis halála után, a boncoláskor 10 különböző gyógyszert találtak a testében.

§ Los Angeles alapterületének majdnem egynegyedét autók foglalják el.

§ Az autók légzsákja körülbelül 300 km/h sebességgel nyílik ki.

§ Angol anyanyelvű ember 350 millió él a földön.

§ Az angliai Edward Newsom 1996. július 22-én, 105 éves korában autót vezetett.

§ 1884-ben egy Janice Deveree nevű hölgynek 36 cm-es szakálla volt.

§ Charles de Gaulle volt francia elnököt körülbelül 31-szer próbálták meggyilkolni.

§ A bölömbika egy gázlómadár, párzása idején bömbölő hangokat hallat, innen ered az elnevezése.

§ A többkarú gyertyatartót kandelábernek is nevezik.

§ Hitler eredeti neve Schiklgruber volt.

§ Egy Forma-1-es futam alatt a pilóták akár 3 kg-ot is
fogyhatnak.

§ A kínai Nagy Fal 5,5 méter széles, és körülbelül 6500 km hosszú.

§ A természetben nem található vas tiszta állapotban.

§ Lehel kürtje elefántcsontból készült.

§ Az 1940-es Olimpiát Tokióban rendezték volna, de a háború miatt elmaradt.

§ Pat Kruse, a Torquay United labdarúgó-játékosa 1977. január 3-án, a Cambridge United ellen a meccs 6. másodpercében öngólt fejelt.

§ Sztálin neve "acélos"-t jelent, eredeti neve Dzsugasvili volt.

§ Az Eiffel-torony csúcsára 1710 lépcsőfokon lehet felgyalogolni.

§ Az Országház 40 millió téglát tartalmaz.

§ Az angol Roger Bacon megjósolta a XIII. században az autó, a repülőgép, és a gőzhajó létrejöttét. Jutalma 20 évi börtön volt.

§ A pí értékét 1596 óta használják.

§ A TBC bacilusát Robert Koch fedezte fel.

§ Mikszáth Kálmán 2-szer szólalt fel a Parlamentben több évtizedes képviselősége alatt.

§ A Föld kérge és az ember körme is évente kb. ugyanannyival, 3 cm-rel nő.

§ 1963.02.07-én az alaszkai Cooper-folyó mentén 24 óra alatt 198 cm hó hullott.

§ A New York-i Szabadság szobrot Franciaország adományozta az USA-nak 100 éves függetlenségének ünnepére.

§ 1943.02.20-án Dionisio Pulido mexikói farmer kukoricaföldjének végében vulkánkitörés indult meg. 1 év alatt 336 méter magasra nőtt a Paricutín névre keresztelt tűzhányó.

§ A gabonakörök csodálóit cecerológusoknak nevezzük.

§ A Bajkál-tó vize az emberiségnek 40 évre elég lenne.

§ A szervusz szó a "servus" szóból ered, ami szolgát jelent.

§ A szablya egy olyan görbe kard, melynek csak az egyik
oldala van kiélezve.

§ A vörös hajú emberek altatásához több altatóanyag szükséges.

§ A nyilvántartásban szereplő leghosszabb és legnagyobb súlyú tehervonat 1989. aug. 26-27-én gördült végig a dél-afrikai sishen-saldanhai pályán. 660 vagonból állt, és 7,302 km hosszú volt. A 861 km-es távolságot 22 óra 40 perc alatt tette meg.
(Forrás: Guinness Rekordok könyve 1992)

§ A feleségcipelő bajnokságot évente megrendezik a Finnországi Sonkajarviban egy 235 méter hosszú akadálypályán. Az eddigi rekord 1 perc 6,2 másodperc.

§ Az ausztrál Tommy Johnst körülbelül 3000-szer tartóztatták le iszákosság miatt.

§ A kémiai elemek periódusos rendszerét Dimitrij Mengyelejev alkotta meg, azoknak az elemeknek, amiket addig még nem fedeztek fel, rendszerében helyet hagyott ki.

§ Anonymus III.Béla király ismeretlen jegyzője volt.

§ 1995 márciusában a Japán Ohkura falu lakói 29,43 méter magas hóembert építettek.

§ A denevérhal nem úszik, hanem mellúszói segítségével gyalogol a víz fenekén.

§ Egy kékbálna nagyobb vérereiben egy kisgyermek úszkálni tudna.

§ 1 gramm földben akár 3-400 millió élőlény is lehet.

§ Amikor Napóleont az akkori pápa császárrá akarta koronázni, elvette tőle Napóleon a koronát, és ő tette a saját fejére.

§ A régi rádiók akkora nagyok voltak, hogy egy macska nyugodtan bele tudott fialni.

§ A krumplibogár nem kizárólag a krumplin telepszik meg. A paradicsomtól kezdve rengeteg zöldséget károsít meg.


§ Minden idők leggyorsabb csigája egy "Archie" nevű csiga volt, aki 33 cm-t 2 perc 20 mp alatt sprintelt végig.

§ A jogászok és politikusok nem indulhatnak a világ legnagyobb hazudozóversenyén, a Nagy-Britanniai Cumbriában.

§ A kólafa, a kávécserje, sőt, még a kakaófa gyümölcse is tartalmaz koffeint.

§ A Shell olajtársaság emblémája a fésűkagyló.

§ Egyszer egy megjelölt ráknak 29 évébe tellett, míg a Vörös-tengerből a Földközi-tengerbe vándorolt. Ez 5,6 km/év átlagsebességet jelentett.

§ Egy kékbálna élete során, míg a petéből kifejlett állat
lesz, 30 milliárdszorosára növekszik.

§ Három sikertelen házasság után Charlie Chaplin végül megtalálta az igazit. Negyedik házassága Oona O'Neill-el tartósnak bizonyult, a lány apjának rosszallása ellenére is. Az 1943-ban tartott esküvő idején Chaplin 54 éves volt, míg a lány 18.

§ Medici Katalin volt az első nő Európában, aki dohányt használt. Nem pipázott, hanem tubákolt.

§ A bolti tolvajok körében négyszeres a nők aránya.

§ Az egyes országokban kötelező csók a házassági ceremóniák végén egy szelídített változata annak a régi szokásnak, miszerint a fiatal pár a szertartás végén a násznép színe előtt szeretkezett.

§ A törpe növésű embereknek általában normál méretű gyerekeik születnek.

§ Egy ember akkor szenved hexadectylism nevű betegségben, ha egyik vagy mindkét kezén vagy lábán hat ujjal született.

§ A skótok először elutasították a burgonya felhasználását, mivel a Biblia nem tesz említést erről a növényről.

§ Az áramütések 60%-a viharos időben végzett telefonbeszélgetés során következik be.

§ A világ első sífelvonóját egy olyan szerkezetről mintázták, amely banánt szállított a hajók belsejébe.

§ Az angol költő, Thomas Chatterton 17 éves korában hunyt el, Mozart 36 évesen, Raphel 37 évesen, Aubrey Beardsley 26 évesen, a festő Mazaccio 27 évesen távozott az élők sorából.

§ Freddy Mercury, a Queen legendás énekese eredetileg Farookh Bulsara néven látta meg a napvilágot.

§ A brit királnyő, II. Erzsébet, 1976-ban küldte el első email üzenetét.

§ Ha külvárosainak lakóit is beleszámítjuk, akkor Tokió a világ legnépesebb városa, a maga 30 millió lakosával.

§ Arról nincs feljegyzés, hogy embereket ütött volna agyon meteorit, de állatokat ölt már meg ilyen módon.

§ A Föld keringési sebessége folyamatosan lassul, emiatt néhány millió éven belül szükségtelenné válik a szökőév.

§ Egy teljes napfogyatkozás során a hőmérséklet akár 6 Celsius fokot is csökkenhet.

§ Az eddig megfigyelt legnagyobb jéghegy 335km hosszú és 97km széles volt.

§ Az a szállítójármű, amely az űrrepülőgépet a kilövőálláshoz szállítja, óránként 3 kilométeres sebességgel mozog.

§ Bolívia tartja a kormányváltások világrekordját. 1825-ös függetlenné válása óta több, mint 200 kormány volt hatalmon. Olaszország is jól áll, 1945 óta 57 kormány és 22 miniszterelnök váltotta egymást.

§ Az első elektronikus levelet (email) 1972-ben Ray Tomlison küldte. Szintén az ő ötlete volt, hogy a címzettet egy @ jel válassza el a számítógép nevétől.

§ Az első neon reklám 1923-ban, egy Packard autókereskedésen jelent meg.

§ A levegővel töltött gumiabroncsokat előbb használták kerékpárokon, mint gépjárműveken.

§ A világ legöregebb, folyamatosan lakott városa a szíriai Damaszkusz.

§ Egy strucc szeme nagyobb, mint az agya.

§ Az egyiptomi keselyű, egy holló méretű fehér madár, köveket emel a levegőbe, hogy a strucctojásra ejtve feltörje azt. Ez a madár egyike azon kevés élőlényeknek, amelyek képesek eszközöket használni.

§ James Bond a nevét egy philadelphiai ornitológusról kapta, akinek könyve Ian Fleming házában kallódott.

§ A nők 5.3 alkalommal sírnak egy hónapban. A férfiak csak 1.4-szer.

§ Gabriel Fahrenheit 1714-ben alkotta meg a higanyos hőmérőt.

§ Európában a teaivás 1610-ben, Kínából került be. 1615-ben kezdődött a kávézás szokása.

§ 60-65 millió évvel ezelőtt a delfinek és az emberek egy közös őssel rendelkeztek, amit Mesonycid néven ismernek.

§ Az emberi agy csupán a teljes test tömegének 2%-a, de a test energiaszükségletének 20%-át igényli.

§ A Monash Egyetem egy új dinoszaurusz fajt Qantassaurus-nak nevezett el, az ausztrál légitársaság, a Quanta után.

§ Az óceánok és tengerek annyi sót tartalmaznak, amivel a szárazföldeket 170 méter magasan be lehetne borítani.

§ Testük méretéhez képest a bogarak a legerősebb állatok bolygónkon. Egy orrszarvúbogár például saját tömegének 850-szeresét képes elvinni a hátán.

§ A legtöbb szívroham hétfőn következik be.

§ Az USA-ban 813 TV készülék jut 1000 lakosra. Maliban 1 TV készülék jut 2500 lakosra.

§ Az UFO-észlelések 68%-át férfiak jelentik be.

§ Az Új-Foundlandon található Argentiában átlagosan évi 206 a ködös napok száma.

§ A fiatal zsiráfok havi 2.5 centimétert nőnek.

§ 1955-ben brit tudósok alkották meg az első atomórát.

§ Az első ébresztőórát 3500 éve az egyiptomiak találták fel.

§ A legnagyobb ismert csillag 2.9 millárd kilométer átmérőjű, a Napnál 2000-szer nagyobb.

§ A leghosszabb, nő által végrehajtott űrutazás 188 napig, 4 óráig és 14 másodpercig tartott.

§ A jegesmedvék nem észlelhetők infravörös kamerával, a hőszigetelő bundájuk miatt.

§ A világ első félvezető tranzisztora golflabda nagyságú volt. Manapság egy bélyeg nagyságú lapkára több tízmilliót képesek felvinni.

§ 1902-ben a Mount Pelee nevű vulkán Martinique szigetének mind a 30000 lakosát megölte kitörésével. Az egyedüli túlélők a börtönbe zárt foglyok voltak.

§ Greg Rusedski teniszező adogatásának sebessége elérte az impozáns 238km/h sebességet.

§ A kínai és az amerikai alligátorok is képesek áttelelni olyan módon, hogy a fejük belefagy a jégbe és csak az orruk van kint a levegőn. Így több hónapot is képesek túlélni.

§ Az Amazonas folyó mentén találtak egy 8 millió éves alligátor kövületet, amely egy 12 méter hosszú és kb. 18 tonnás állattól származott.

§ Bár az esőerdők csak a Föld területének 7%-át borítják, a világ élővilágának 40%-a él bennük.

§ A Windows 2000 forrásszövege 29 millió sorból áll.

§ Megannyi sikertelen kísérlet után, végül 1866-ban fektették le az első távírókábelt Európa és Amerika között.

§ Számítások szerint a világ népessége 2150-re érheti el a 10 milliárdot.

§ Az Uránusz óriásbolygó Miranda nevű holdján 20 kilométer magas hegyek találhatók.

§ A Mars egyik holdja - a Phobus - spirál alakú pályán kering a bolygó körül. Körülbelül 100 millió év múlva fog becsapódni a Marsba.

§ Évente átlagosan 40, utasokat szállító repülőgép zuhan le.

§ A repülőhalak képesek akár 6 méter magasan 300 métert is repülni a víz felett.

§ A szibériai Bajkál-tóban található a világ édesvízkészletének 20%-a. A tavat 330 folyó táplálja.

§ Egy női magazin felmérésére válaszoló női olvasók 70%-a helyezte előrébb a csokoládét a szexnél.

§ A vezetés közben rádiót hallgató sofőrök 75%-a énekel is.

§ Az alkoholisták 24%-a hal meg balesetben, zuhanásban, tűzesetben vagy öngyilkosság miatt.

§ Abraham Lincoln és Charles Darwin ugyanazon a napon született (1809 február 12).

§ A "gimnázium" szó a görög "gymnazein" szóból ered, melynek jelentése: meztelenül tornázni.

§ Texasban törvénytelen graffitit rajzolni valakinek a tehenére.


§ Paul Winchell nem csak arról híres, hogy ő Tigris szinkronhangja a Micimackó rajzfilmekben, hanem arról is, hogy ő találta fel a mesterséges szívet. Szabadalmát a Utah-i egyetemnek adományozta.

§ A világ minden kontinensén található Róma nevű város.

§ Szaúd-Arábiában egyetlen folyó sem található.

§ A rágógumit egy fogorvos, bizonyos William Semple találta fel állkapocs erősítési céllal.

§ Ventura megyében (Kalifornia, USA) a kutyák és a macskák csak engedéllyel élhetnek nemi életet.

§ Ecuador bizonyos részein a férj visszaviheti a menyasszonyt, ha rájön, hogy nem szűz.

§ A szexuálisan aktív felnőttek közül a leszbikusok között a legkisebb a nemi betegségek aránya.

§ Newcastle-ben (Wyoming, USA) törvény tiltja a nemi érintkezést a boltok hűtőszobáiban.

§ A középkori Franciaországban bevett büntetési módszer volt hűtlen feleségek számára az, hogy meztelenül kellett a városon keresztül egy csirkér kergetniük.

§ A tengeralattjárókon mogyoróvajat használnak a szakácsok, mivel ez 450 fok alatt füstmentes.

§ A világ legnagyobb játékforgalmazója: a McDonald's.

§ A világ legkisebb békafaja a Eleutherodactylus iberia, melynek egyedei mindössze 9.5 mm hosszúak.

§ Bár a paradicsom botanikailag gyümölcs, ám az USA Legfelsőbb Bírósága 1893-ban, a "Nix kontra Hedden" perben úgy döntött, hogy a paradicsomot zöldségnek kell tekinteni.

§ Az amerikaiak kétszer több pénzt áldoznak pornográfiára, mint édességekre.

§ A férfi betegek kétszer gyakrabban esnek le a kórházi ágyakról, mint a női páciensek.

§ Egy átlagember akár 11 napig is életben marad víz nélkül.

§ Az első emberi szó, ami a Holdon hangzott el, az "okay" volt.

§ Az Egyesült Királyság lakói több babkonzervet fogyasztanak, mint a világ összes többi lakója együttesen.

§ A New York-i taxisok 90%-a friss bevándorlókból áll.

§ Elvis Presley 19 zeneszámának címében szerepelt a "kék" szó.

§ A XVII. századi brit megszállás idejéig India volt a világ leggazdagabb országa.

§ Az iguánok, koalák és a komodói sárkányok két hímvesszővel rendelkeznek.

§ Egy átlagember 20 és 70 éves kora között 600 órát fordít a szexre.

§ Abraham Lincon 1865 április 14-én írta alá a titkosszolgálat létrehozásáról szóló törvényt, éppen aznap, amikor lelőtték.

§ Zak Starkey, a Beatles dobosa, Ringo Starr fia nem híres apjától tanult dobolni, hanem a Who együttes tagjától, Keith Moontól.

§ Egy Ellen Church nevű fiatal hölgy meggyőzte a Boeing Air Transport embereit, hogy ápolói végzettsége és repülés iránti szeretete alkalmassá teszi őt arra, hogy az utasoknak segítsen vészhelyzetek esetén. Így aztán 1930-ban ő lett az első stewardess.

§ Egy hegedű körülbelül 70, különálló fa alkatrészből áll.

§ A Káma Szutrában a csók húszféle típusát határozták meg.

§ Hogy elkerüljék azt, hogy bizonyos számok többször forduljanak elő, mint a többi szám, a Las Vegasban használt dobókockákat 0.005 mm tűréssel gyártják. Ez egy hajszál vastagságának 1/17-ed része.

§ Egy sugárhajtóművel ellátott repülőgép kevesebb üzemanyagot fogyaszt 10000 méter magasan, mint mondjuk 8000 méteren. Ennek oka az, hogy nagyobb magasságban a ritkább légréteg kisebb légellenállást fejt ki.

§ A gyémánt ellenáll a savaknak is, egyedül nagy hőmérsékleten pusztítható el.

§ Las Vegasban minden 8 lakosra jut egy játékautomata.

§ A Lapos Föld Társaság (akik nem hisznek abban, hogy a Föld gömb alakú) 1547-ben alakult és a mai napig jelentős mozgalom. ~~Itt~~ lehet csatlakozni hozzájuk.

§ 1905-ben, egy évvel első rövid repülőútjuk után, a Wright-fivérek felajánlották találmányukat az Egyesült Államok hadügyminisztériumának, azonban a katonákat nem érdekelte a repülőgép.

§ A Fekete Halál néven emlegetett pestisjárvány 1346 és 1352 között Európa lakosságának egynegyedét pusztította el. A halálozási arány egyes városokban elérte a 70%-ot is.

§ Az 1567-es pestisjárvány Zürich akkori 6000 lakosából 3700-at ölt meg.

§ Félelem a fehér színtől: leukophobia.

§ A Bibliában nem tesznek említést sem macskákról, sem patkányokról.

§ 1666-ban egész Nyugat-Európa rettegett, mivel az évszámban szereplő 3 darab 6-os számjegy a Gonosz száma. Bár a világnak nem lett vége, London kis híján teljesen elpusztult a Nagy Tűzvészben.

§ Amerikában Bambinak nevezik a televíziós vetélkedők olyan játékosait, akik ledermednek a kamerák előtt, ezzel utalva az autók reflektorai előtt lemerevedő szarvasokra.

§ A Waialeale hegy (Hawaii) a világ legnedvesebb helye - évente 1168 milliméter csapadék esik.

§ A világ egyetlen repülő csészealj-leszállópályája St. Paul-ban (Alberta állam, Kanada) található.

§ A bumerángdobás távolsági világcsúcsát a svájci Manuek Schutz tartja 238 méterrel. Ezt a rekordot 1999-ben a Zürich melletti Klotenben állította be.

§ 1923 végén Németországban 300 nyomdaipari cég 2000 nyomdája, valamint 300 papírgyár dolgozott éjjel-nappal, hogy ellássák a gazdaságot papírpénzzel - köszönhetően a hiperinflációnak.

§ Tanzániában a hím sárga baboon átlagban hat hetente szenved súlyos sérülést egy másik hímmel folytatott küzdelme során. Egy ilyen sérülésből majdnem közel három hét alatt gyógyul fel, így idejének felét lábadozással tölti.

§ Az elefántok 20 kilométerről megérzik az érett gyümölcs illatát.

§ Egy rája sosem látja az ennivalót, amit megeszik, mivel a szemei a felső, a szája pedig testének alsó részén található.

§ Bár 1959-ben kezdték árusítani, csak 1965-ben kapott mozgatható végtagokat a Barbie baba.

§ 1904-ben, a St. Louis-i Világkiállításon egy Richard Blechyden nevű angol úr gondolt egy merészet. Mivel a látogatók nem érdeklődtek forró teája iránt, hűtve kínálta azt, feltalálván a jeges teát.

§ Togo büszkélkedhet a világ legalacsonyabb bűnözési mutatóival. Mindössze 11 ismertté vált bűncselekmény jut 100 000 lakosra.

§ Európában nincsenek sivatagok - ezzel egyedülálló a kontinensek között.

§ Az első fizikai Nobel-díjat Wilhelm Conrad Röntgen kapta 1901-ben. Felfedezte, hogy bizonyos sugarak fényhatást keltenek a bárium-platinocianiddal bevont papíron akkor is, ha a papír a másik szobában van. A sugarakat hihetetlen voltuk miatt "X sugaraknak" (X Rays) nevezte el.

§ A mai is használt liftek előfutárát Henry Waterman találta fel 1850-ben.

§ A Bermuda-szigeteken nincsenek folyók, vagy tavak, így az itt élők nagyrészt az esővízre kénytelenek támaszkodni.

§ A Hawaii-szigetek a világ legnagyobb vulkáni hegysége. Hawaiin található a világ legnagyobb hegye is. Bár a Mauna Kea 1200 méterrel nagyobb, mint a Mount Everest, jó része a tenger alatt található, így a tengerszint feletti magassága alatta marad a konkurensének.

§ A Scrabble nevű játékot Alfred Butts találta ki.

§ Egy felmérés szerint az emberek által leginkább kedvelt időpont a szex számára az este 11 óra.

§ Bár közel kétszer akkora távolságra található a Naptól, a Vénusz felszíne mégis forróbb, mint a Merkúré.

§ Henry Ford autógyárának 7 évre volt szüksége, hogy legördüljön az egymilliomodik autó a szalagról. Az 1924-es mérföldkő után 1032 munkanappal viszont már a 10 milliomodik példány is készen volt.

§ Egy Boeing 767 repülőgép 3.1 millió alkatrészből épül fel, amelyet 800 beszállító gyárt.

§ Steve Jobs és Steve Wozniak leginkább az Apple számítógép kifejlesztéséről híresek, ám mielőtt számítógéptervezésre adták volna a fejüket, ők készítették a "Breakout" című népszerű játékprogramot Atarira.

§ A Saguaro kaktusz közel 20 méter magasra nő és 300 évig él.

§ Egy hurrikán 1928-ban átvonult Puerto Ricon, és 75 centiméter hóval terítette be a szigetet. A hó tömege becslések szerint 2.8 milliárd tonna volt.

§ A chilei Atacama sivatagban található Calama városban még sosem esett eső.

§ Az utolsó számolás idején 226000 fa élt a New York-i central Parkban.

§ A termeszek kétszer gyorsabban rágják a fát, ha heavy metal zenét játszanak nekik.

§ A valaha mért legnagyobb szélsebességet 1999 május 3-án egy Oklahoma (USA) államban átvonuló tornádóban tapasztalták. A szél sebessége meghaladta az 500 km/h-át.

§ Az amerikai adóhivatalban belső előírás van arra is, hogyan kell az adót beszedni egy atomháború után.


§ 1981-ben az olasz Ancona-ban egy tornádó 16 méter magasra emelt, majd 100 méterrel távolabb sértetlenül letett egy kisbabát - anélkül, hogy a gyerek felébredt volna.
§ 1859-ben a Wales-i Glamorgan településen halak hullottak az égből, beterítve három teniszpályányi területet.
§ Egy narancsfa több, mint 100 évig terem. Egy 1421-ben Franciaországba vitt narancsfa 473 éven keresztül termett narancsokat.
§ A hurrikánnak a 120 km/h sebességet meghaladó szélvihart neveznek. A hurrikánok mindig víz felett keletkeznek, átlag élettartamuk 10 nap.
§ A Nap sugárzásának körülbelül a fele éri el a Föld felszínét. Ennek az energiának egyharmada visszaverődik az űrbe, egyharmada az alsó légrétegeket melegíti, a maradék pedig a vizet párologtatja.
§ Karmuala Searlel, a Tarzan figuráját megformáló színészek egyike egy feldühödött elefánt támadása során lelte halálát.
§ A világ legmagasabban fekvő, hajózható tava a Titicaca-tó Bolíviában.
§ Mac von Schillings egy komplett operát írt a Mona Lisáról.
§ A legfigyelemfelkeltőbb színkombináció a fekete a sárgán. Ezután a fekete a fehéren, sárga a feketén, fehér a feketén, sötétkék a fehéren és a fehér a sötétkéken következik.
§ A világ 17 legnagyobb halfajából 15 jelenleg túlzott mértékben halászott vagy már a kipusztulás szélén áll.
§ Becslések szerint az otthoni füstérzékelő szenzorok 60%-a működésképtelen, mert a tulajdonosok vagy nem raktak bele elemet, vagy nem cserélték ki a lemerülteket.
§ A XIX. századi Londonban a lakosság átlagéletkora 27 év volt. A munkásosztályhoz tartozó lakosoké mindössze 22 év.
§ A világon évente közel 50 milliárd Aspirin tabletta fogy.
§ Bangladeshben a népsűrűség kb. 770 ember négyzetkilométerenként.
§ Az Antarktiszon nyáron 2000, míg télen 1000 fő körüli a teljes népesség, holott a hatodik földrész területe közel kétszer akkora, mint az Egyesült Államok. Ha összegyűjtenénk az összes, itt megfordult embert, még egy futballstadiont sem tudnánk megtölteni.
§ Az olajsejkségeket leszámítva Bermudán a legnagyobb az egy főre jutó nemzeti jövedelem.
§ Sir Christopher Wren, a Szent Pál Katedrális építője 51 másik templomot is épített 1670 és 1711 között.
§ Egy holland felmérés szerint a felnőtt holland lakosság fele még sosem utazott repülőgépen, 28%-uk pedig egyenesen fél a repüléstől.
§ A Coca-Cola 1967 óta árusítja a Coke-ot alumínium dobozokban, viszont az első cég, aki így forgalmazott üdítőt, a Royal Crown Cola volt 1964-ben.
§ A közhiedelemmel ellentétben nem a "Dr. No" (1962) volt az első James Bond film, a mozifilmet megelőzte egy tv film, az 1954-es Casino Royale.
§ A Playboy című újság tulajdonosa, Hugh Heffner, pszichológiát hallgatott az Illinois Egyetemen.
§ Egy átlagos amerikai baseball játékos évi keresete 1977-ben: 51500 dollár. Egy átlagos baseball játékos éves fizetése 2002-ben: 2380000 dollár.
§ Los Angeles egyik védjegye, a Hollywood felirat 137 méter szélesen fekszik a Mount Lee oldalán, magassága 15 méter. Az új Hollywood feliratot 1978. november 14-én leplezték le Hollywood 75. évfordulója alkalmából, 60 millió televíziónézõ elõtt.
§ A világhírű Hollywood felirat összsúlya 204 tonna
§ Drew Barrymore igazi hírességek között nőhetett fel, hiszen színészdinasztia sarja. Édesanyja, Ildiko Jaid révén félig magyar származású, a keresztapja pedig nem más, mint a híres rendező, Steven Spielberg.
§ Több, mint 20000-féle sörmárka létezik.
§ A New Yorki Metropolitanban 3000 hot-dog árus működik.
§ A Földön található szárazföld 70%-a hajlamos az elsivatagosodásra.
§ Petőfi Sándornak és Jókai Mórnak is hobbija volt a vívás, mindkettőjük mestere Chappon Lajos volt.
§ Tudósok becslése szerint a világon kb. 30 millió állatfaj élhet, amiből a tudomány mindössze 1.4 milliót ismer.
§ Egy 1 megawattos szélerőmű által szolgáltatott energiát hagyományos erőműben előállítva évente 2000 tonna széndioxid kibocsátást okozunk.
§ A világ laboratóriumaiban évente 180 tonna gyémántot állítanak elő ipari hasznosításra. Ez a mennyiség kilencszerese a földből kibányászottnak.
§ Az almába harapva a harapásnyom azért válik egy idő után barna színűvé, mert a gyümölcsben található csersav reakcióba lép a levegővel.
§ William Bottke a Cornell egyetemen (USA) kiszámította, hogy legalább 900 olyan aszteroida pályája keresztezi a Föld pályáját, amelynek átmérője meghaladja az 1 kilométert.
§ A világon élő 45 millió vak ember 80%-ának problémáját megoldaná egy egyszerű sebészi beavatkozás. Ezen emberek 60%-a Afrika Szaharától délre fekvő részén, Indiában és Kínában él.
§ Linus Pauling volt az egyetlen tudós, aki két Nobel díjat kapott (egyedül, nem megosztva valakivel). Először 1954-ben kémiai, majd 1962-ben Nobel békedíjat kapott.
§ A Manhattan-project (az amerikai atombomba létrehozására irányuló kísérlet fedőneve) a Második Világháború elején indult, 6000 dollár költségvetéssel. Ezt 1945-ben 2 milliárd dollárra (mai áron 20 milliárd) emelték.
§ A spermabankok -196 Celsius fokon tárolják a "bankbetéteket".
§ Bill Gates Washington tó melletti háza (Seattle) 7 év alatt épült fel és 50 millió dollárba került, a 2001 Űrodüsszeia űrállomása ihlette. Egy 5 szobából álló "agyközpontban" 100 számítógép működik.
§ Pelé labdarúgó pályafutása során 1281 gól szerzett.
§ 1950 július 16-án 203 850 néző látogatott ki a Brazília - Urugay labdarúgó mérkőzésre, a Rio de Janeiro városában található Maracana stadionba. A világbajnoki döntőt Uruguay nyerte 2-1-re.
§ Az első magyar labdarúgó mérkőzést Ry Ferenc és Stobbe Ferenc szervezte meg 1897-ben.
§ Az első hivatalosan feljegyzett ókori olimpiát i.e. 776-ban rendezték.
§ A tudósok a levegő széndioxid tartalmát viszonylag pontosan vissza tudják következtetni a grönlandi jégben található széndioxid buborékok számolásával. Napjainkban 360 egység jut egymillió buborékra, 1958-ban 315, míg a dinoszauruszok korában 270 volt a széndioxid tartalom.
§ Sir Harold Spencer Jones királyi csillagász 1957-ben szemfényvesztésnek nevezte az űrutazást - két héttel az orosz Szputnyik-1 felbocsátása előtt.
§ A valaha készített legnagyobb atombombát Nyikita Hruscsov jelentette be 1963-ban, Berlinben. A 100 megatonna robbanóerejű szuper-hidrogénbomba felrobbantásakor 14 km átmérőjű tűzgolyót produkálna.
§ Az Öböl-háború során a szövetségesek 940000 darab gyengített urániumot tartalmazó lövedéket lőttek ki.
§ A csillagászatban használt "fekete lyuk" kifejezést John Wheeler használta először, 1968-ban.
§ A Pluto bolygó olyan messze van a Naptól, hogy 248 év alatt kerüli meg.
§ Egy friss tojás törés nélküli eldobásának távolsági világcsúcsa 98.51 méter, melyet 1978-ban az USA Texas államában állítottak be.
§ A nagy fehér cápa akár három hónapig is elvan táplálék nélkül.
§ A napsugárzás 17%-a verődik vissza a homokról, míg 80%-a a hóról.
§ Egy felhős nyári napon a Nap ultraibolya sugárzásának 80%-a átjut a felhőkön, így nem rossz ötlet borús időben is napszemüveget hordani.
§ A Szaturnusz óriásbolygó körül 18, saját névvel rendelkező hold kering. A 2000. év végi adatok szerint még további 18 hold kering, amelyek ellenőrzése még folyik, ezek egyedi névvel történő ellátása is valószínű.
A Naprendszer bolygói közül csak a Merkúr és a Vénusz nem rendelkezik saját holddal.
§ A Naprendszer bolygói közül csak a Merkúr és a Vénusz nem rendelkezik saját holddal.
§ Az Amazonas környéki esőerdők szolgáltatják a világ oxigénkészletének 15%-át.
§ Peru rendelkezik a legnagyobb madárfaj változatossággal. A Peruban honos 1780 féle madárfaj a világ madárfajainak 18.5%-át reprezentálja.
§ A körömfestés szokása Kínából ered, ahol ez a társadalmi rangot jelezte.
§ Egy időben a komponista és zongoraművész Frederic Chopin olyan szakállat hordott, amely csak az arca egyik felén ékeskedett. Szerinte nem volt jelentősége, a közönség úgyis csak a jobb arcfelét látta.


A városban tartott kutyák átlagosan 3 évvel tovább élnek, mint vidéki társaik.
§ A Taki nevű nyelv - amelyet Francia Guinea egyes részein beszélnek - mindössze 340 szót tartalmaz.
§ A Bich tollgyár az 1940-es években Bic-re módosította nevét, mivel attól tartott, hogy az amerikaiak "Bitch"-ként fogják azonosítani (a bitch szó szerint szukát jelent, de nőkkel kapcsolatban használják pejoratív értelemben).
§ Egy átlagember élete során két hetet tölt csókolózással.
§ Az afrikai busmanok olyan csendes környezetben élnek, hogy 60 éves korukig semmilyen kimutatható halláscsökkenést nem szenvednek el.
§ Samuel Colt 1836-ban szabadalmaztatta találmányát, melyet revolver néven ismerünk.
§ Virginia Woolf az összes könyvét állva írta.
§ A reptéri biztonsági emberek átlagosan napi hat utasnál találnak fegyvert.
§ A szamócában több a C vitamin, mint a narancsban.
§ A ketchup kiválóan alkalmas réztárgyak tisztítására.
§ A világ rózsajajtáinak 80%-a Ázsiából származik.
§ A Lodoicea Seychellarum nevű pálmafa egyetlen magjának tömege 15 kilogramm körüli.
§ Évente 9 millió tonna sót (a világ teljes sótermelésének több, mint 10%-át) használnak fel az USA autópályáinak jégmentesítésére.
§ Egy lónak 18-cal több csontja van, mint egy embernek.
§ Elvis Presley eredeti hajszíne szőke volt, Roy Orbison iránti tisztelete jeléül festette feketére.
§ Mark Twain (eredeti nevén Samuel Clemens) gyerekkorában egy folyami hajón dolgozott. A hajósoknál a "Mark twain!" (két öl) kifejezés azt jelentette, hogy a víz elég mély ahhoz, hogy a hajó biztonságosan elhaladjon.
§ Michael Jordan évente több pénzt kap a Nike-tól, mint a gyár összes malajziai alkalmazottja együttesen.
§ A történelem egyetlen házaspárja, akik együtt jártak az űrben, Jan Davis és Mark Lee volt, akik az Endeavour fedélzetén 1992 szeptember 12-20 között hagyták el a Földet.
§ Egy átlagember bőrének összfelülete körülbelül 2 négyzetméter.
§ A koponya 29 különböző csontból áll.
§ Az emberi beszédhez 72 izom együttműködése szükséges.
§ A "The Simpsons" a világ legrégebb óta folyamatosan futó televíziós rajzfilmsorozata.
§ 1933-ban a rajzfilmfigura Miki egér 800 000 rajongói levelet kapott.
§ 1-től 100-ig összeadva az összes számot 5050-et kapunk eredményül.
§ A zeller negatív mennyiségű kalóriát tartalmaz; több energiát éget el evés közben az, aki megeszi, mint amennyi energiát tartalmaz a zeller maga.
§ Egy skorpióra egy kis csepp alkoholt cseppentve azonnal megőrül és halálra szúrkálja magát.
§ A krokodilok és alligátorok meglepően gyorsan mozognak a szárazföldön. Azonban gyorsaságuk ellenére nem túl fordulékonyak, így cikk-cakkban futva előttük könnyen lerázhatók.
§ A Time magazin 1982-ben a számítógépet választotta meg az "Év emberének".
§ Korabeli feljegyzések szerint Virginia Dare, aki 1587-ben született Roanoke Island-en, volt az első, angol szülőktől származó gyerek, aki már az Újvilágban jött a világra, de szüleivel és a többi roanoke-i telepessel együtt nyoma veszett.
§ A ókori Kínában elfogadott kivégzési mód volt az, hogy az áldozattal megetettek fél kilogramm sót.
§ Az Első Világháború kitörésekor az USA légiereje mindössze 50 emberből állt.
§ Bár a holttestek mumifikálásának módszerét mindenki az egyiptomiakhoz társítja, mégsem ők voltak az elsők e téren. Egy Chinchoro nevű törzs tagjai, akik a mai Chile északi részén éltek, már ie. 5000 környékén így tartósították halottaikat.
§ Tycho Brahe, egy 16-ik századi csillagász elvesztette az orrát egy tanítványával vívott párbajban. A párbaj egy matematikai számítás kapcsán robbant ki, Brahe egész hátralevő életében ezüst műorral volt kénytelen mutatkozni.
§ A morfiumfüggőséget szokás még "katonavész" néven is emlegetni. Az amerikai polgárháború 400 000 katonát tett morfiumfüggővé.
§ Csak két szám létezik, amelyiknek faktoriálisa megegyezik saját magával: az 1 és a 2.
§ A 6. század óta a japán trónon ugyanazon család tagjai ülnek. Akihito, a jelenlegi császár a 125-ik a sorban.
§ A Pi értékének 772-778-ik számjegyei: 9999998.
§ A legkisebb, egymilliónál azonban nagyobb prímszám az 1 000 003.
§ A bűvész David Copperfield valódi neve David Kotkin.
§ A lakosság 1%-ának magasabb az intelligencia hányadosa (IQ) 135-nél.
§ Az indonéz Dzsakarta városának régi neve Batávia volt.
§ Az énekesnő Chaka Khan valódi neve: Yvette M. Stevens.
§ A "tájfun" szó a kantoni "taj fun" kifejezésből származik, aminek jelentése: "erős szél".
§ Az egyik oka, hogy ma illegális a marihuána az, hogy az 1930-as években a gyapottermesztő farmerek sikeresen lobbiztak a kendertermesztők ellen, mivel konkurenciát láttak bennük.
§ A kisbabák térdkalács nélkül születnek, ez a testrész csak 2-6 éves koruk között fejlődik ki.
§ Lethologica: az az állapot, amikor nem jut eszedbe a kívánt szó.
§ A hosszúlábú apapók mérge veszélyesebb a fekete özvegyénél, ám ez a pók sosem mar meg embereket, mivel túl kicsi a csáprágója.
§ Az 1989-es panamai invázió során az amerikai kommandósok úgy próbálták előcsalogatni Manuel Noriegát a vatikáni nagykövetségről, hogy az AC/DC "Highway to Hell" című számát játszották maximális hangerővel. Brian Johnson, az AC/DC énekese, amikor meghallotta, hogy a zenéjüket pszichológiai hadviselésre használták így kommentálta az esetet: "Azt hiszem, ezek után nem fogunk koncertfelkérést kapni a Pápától."
§ Androfóbia: bizarr félelem a férfiaktól.
§ Egy egyszerű vulkánkitörés több szennyező anyagot juttat a légkörbe, mint amit az emberiség eddig valaha is.
§ A moszkvai Vörös térnek nem sok köze van a kommunizmushoz. Nevét korábban kapta, az orosz "Krasznaja" szó egyaránt jelent vöröset és gyönyörűt is.
§ Pablo Picasso eredeti neve Pablo Diego José Francisco do Paula Juan Nepomuceno Cipriano de la Santissima Trinidad volt. Picasso az anyja neve volt.
§ A klímaberendezéseket nem a hőmérséklet, hanem a levegő páratartalmának szabályozására fejlesztették ki.
§ Az elektromos angolnák igazából nem angolnák, hanem halak.
§ A tökéletes égés során nem keletkezik füst. A füst igazából az el nem égett alkotóelemek összessége.
§ Portugália fővárosa 1807-1821 között Rio de Janeiro (ma Brazília) volt (ebben az időben Portugália harcban állta a napóleoni Franciaországgal).
§ A kereszténység nem volt mindig a prostitúció ellen. A középkorban népszerűek voltak az egyházi kezelésben működő nyilvánosházak.
§ Feketeszakáll, a hírhedt kalóz eredeti neve Edward Teach volt.
§ Az első világháborúban az amerikaiak a Choctaw indiánok nyelvén kódolták üzeneteiket.
§ A háborús és western filmjeiről ismert Johy Wayne sosem volt katona.
§ Nem az ember az egyetlen faj, ami háborúzik. A hangyák szabályos csatákat vívnak, sőt még rabszolgákat is ejtenek.
§ A halak is kaphatnak tengeribetegséget.
§ A némafilm-sztár, Rudolph Valentino eredeti neve: Rodolfo Alfonzo Raffaele Pierre Philibert Guglielmi.
§ Az archeológusok a hiedelemmel ellentétben nem keresnek dinoszauruszokat, ők kizárólag emberekkel foglalkoznak és az utolsó 3-4 millió évet vizsgálják. A dínókat a paleontológusok keresik.
§ Nelson Mandela keresztneve eredetileg Rolihlahla volt, amíg egy tanár át nem keresztelte.
§ A nyilvános WC-ben mindig az ajtóhoz legközelebbi fülke a legtisztább, mivel ezt használják a legritkábban.
§ Egy Las Vegasi átlaglakos évi 846 dollárt költ szerencsejátékra.
§ A kaliforniai földi mókus immunis a csörgőkígyó marására.
§ A világ tudósainak fele katonai munkákon dolgozik.
§ Houdini 5 láb 1 hüvelyk (kb. 165 cm) magas volt.
§ Az emberek egyharmada nem tud az ujjával csttinteni.
§ Alabama államban tilos álbajuszt viselni egy templomban, ami megnevettethetné a többieket.
§ Az USA Kansas államában a polgároknak hátsó világítást kell(ene) viselniük, ha éjszaka keresztülgyalogolnak egy autópályán.
§ Szingapúrban az új autók forgalmi engedélyéért keveset kell fizetni, kb. 1500 forint körüli összeget. Azonban ahogy az autó egyre öregebb lesz, a forgalmi engedélyért is egyre többet kell fizetni, míg 8 éves korában végleg kitiltják az autókat, így küzdve a légszennyezés ellen.
§ Magellán nem hajózta körül a világot, mivel az út közben, a Fülöp-szigeteken meghalt. A helyettese, Juan Sebastian Del Cano volt az, akinek vezetésével befejezték az utat.
§ A történészek legújabb kutatásaik alapján azt állítják, hogy a Bostoni Teadélután néven elhíresült akció során nem az adó ellen tiltakoztak, hanem el akarták lopni a rakományt. A teabálákat nem vágták fel a vízbedobás előtt, valószínűleg később akarták a vízhatlanul becsomagolt bálákat felhozni a víz alól.
§ A Naprendszerben a Vénusz ellentétes irányban kering, mint a többi bolygó.
§ A tölgyfák csak 50 éves koruk után teremnek makkot.
§ A bőrre fújható szúnyogriasztók igazából nem riasztják el a szúnyogokat, hanem csak megzavarják az érzékszerveiket, így a szúnyogok nem veszik észre a használóját.
§ Területi egységre vetítve Rómában él a legtöbb kóbor macska.
§ Cherophobia: félelem attól, hogy halálra röhögöd magad.
§ A kutyákat 14-szer említi a Biblia.
§ Minden harmadik, kígyó által megmart áldozat részegen szenvedi el a harapást.
§ A világ oxigénkészletének 60%-át a világóceánban élő növényi planktonok szolgáltatják.
§ Sebészi beavatkozás előtt az ókori Egyiptom orvosai fakalapáccsal altatták pácienseiket.
§ A legtöbb macska nem rendelkezik szempillával.
§ Egy egészséges ember vérnyomása ugyanakkora, mint a pókoké.
§ A női ügyvédek fele ügyvédhez megy feleségül. (Érdekes kis válóperek lehetnek...)
§ Az ütéstől a szem alatt képződő "monokli" tudományos neve: bilateral periorbital hematoma.
§ A szórakoztatóiparban a humoristák büszkélkedhetnek a legalacsonyabb válási statisztikával.
§ Annak idején, amikor divat volt szurokban és tollban hempergetni a delikvenseket, előszeretettel használtak fenyőfából nyert szurkot és libatollat a művelet végrehajtásához.
§ Az asztalterítőt a viktoriánus korban kezdték alkalmazni, mivel féltek, hogy a csupasz asztalláb látványa a férfiakat szexuálisan izgathatja.
§ Az "Elfújta a szél" eredeti változatában Scarlett O'Hara neve Pansy volt.
§ Az FBI szerint a világ sportolóitól származónak mondott autogrammok 70%-a hamisítvány.
§ Az USA-ban a második leggyakoribb egészségügyi probléma a kutyaharapás. Az első a nemi úton terjedő fertőzésekkel összefüggő betegség.
§ A Guiness Rekordok Könyve szerint minden idők leghosszabb filmje 80 órás, és a "The Cure for Insomnia" (Gyógyszer álmatlanság ellen) címet viseli.
§ Az ókori kínai festők bátran festettek meztelen embereket, sőt nemi aktust is. Viszont, soha nem festettek fedetlen női lábakat.
§ Az Európában kevéssé ismert indiai eposz, a "Mahabharata" nyolcszor hosszabb, mint a görög "Iliász" és "Odüsszeia" együttvéve.
§ A paranormális jelenségeket kutatók szerint a 7 éves gyerekek észlelnek legtöbbször szellemeket.
§ A Csendes Óceánban található Nauru szigetének fő exportcikke a madárürülék.
§ 1919 január 15-én Bostonban egy melasz áradat megölt 21 embert, míg 150-et megsebesített.
§ Az angol Gloucestershire reptéren Tina Turner zenéket használnak arra, hogy elriasszák a madarakat a kifutópálya közeléből.
§ Az Angol Gazdasági Kutató Intézet becslése szerint a 2002-es futball világbajnokságon játszott Anglia-Argentína mérkőzés idején a munkahelyeken ellazsált munka 1 milliárd dollárjába került Angliának.
§ Vatikán csak 1929-ben lett önálló állam.


§ A nap felszíne olyan forró, hogyha egy gombostű vége ugyanolyan forró lenne, akkor 120 km távolságról megölne egy embert!
§ Az átlag japán munkás éves szabadságának csupán a felét veszi igénybe.
§ Földkörüli pályán keringve eddig 26 űrhajós látott UFO-t.
§ A FIFA 2002-es labdarúgó toplistájában az utolsó, 203-ik helyen Montserrat állt.
§ Évente több ember hal meg a dohányzás miatt, mint az AIDS, alkohol, autóbaleset, kokain, crack, heroin és öngyilkosság miatt.
§ A golfjátékosok évente 800 millió dollárt költenek golflabdákra (összesen).
§ A legelő megszerzése érdekében a kenguruk megölik a birkákat.
§ Átlagban napi 100 ember fullad meg golyóstolltól világszerte.
§ Becslések szerint évente egymilliárd csigát szolgálnak fel a világ éttermeiben.
§ Ha valaki banándiétával próbálna meg lefogyni, nehéz dolga lesz: az érett banán cukortartalma 20% körül van.
§ Botanikailag a banán a fűfélékhez míg a paradicsom a gyümölcsfélékhez tartozik.
§ Egy kilogram méz előállításához a méhek 4 millió virágot látogatnak meg, miközben a megtett távolság a Föld kerületének négyszerese.
§ A tejcsokoládét Daniel Peter találta fel, aki aztán eladta az ötletét szomszédjának, akit Henri Nestle-nek hívtak...
§ Az ókori világ hét csodájából manapság már csak egy létezik: a gizai piramis.
§ A Loch Ness tavában élő szörnyről először isz. 565-ben készült írásos feljegyzés.
§ A leggyorsabb hal a vitorlahal (109km/h) míg a leglassabb a tengeri csikó (0.016 km/h = 16 m/h) sebességgel.
§ A dinoszauruszok nem ettek füvet - az ugyanis akkor még nem létezett.
§ Dániában kétszer annyi disznó él, mint ember.
§ A Föld élőlényei közül elsőként egy kutya járt a világűrben.
§ Egy házilégy mindössze 14 napig él.
§ Leonardo da Vinci egyetlen találmányát sem építette meg.
§ Az első neonreklám egy Packard autókereskedő homlokzatán tűnt fel 1923-ban.
§ A Föld gravitációs mezője miatt fizikailag elképzelhetetlen lenne egy 15 000 méternél magasabb hegy (a valóságban ennek 60%-át sem érik el a legmagasabb csúcsok).
§ A világ legnépesebb városa Tokió (30 millió lakos).
§ Az első város, amely az 1 millió lakos lélekszámot elérte, London volt. Manapság London a 13-ik legnagyobb lakosságú város a maga 8 millió polgárával.
§ Minden kontinensen található Róma nevű település.
§ A "malária" szó a "mal" és az "aria" szavakból származik, jelentése: "rossz levegő". Annak idején azt gondolták, hogy maláriát a mocsárszagú levegőtől lehet kapni.
§ A bolíviai LaPaz városa tulajdonképpen tűzbiztos. Mivel 4000 méterrel a tengerszint felett fekszik, így alig akad elegendő oxigén a levegőben ahhoz, hogy bármi is meggyulladjon.
§ Eddig 92 esetről tudunk, amikor atombomba tűnt el a tengerekben vagy óceánokban.
§ Chevy Chase néven eredetileg egy csatát emlegettek, amely a skót-angol határon zajlott 1388-ban.
§ Az USA nukleáris rakétasilóinak ajtaja 478 tonnát nyom, és 19 másodperc alatt nyílik ki.
§ A Waterloo-i csata közben Lord Uxbridge alól 9-szer lőtték ki a lovat.
§ A világ első, tévében közvetített sporteseménye egy japán általános iskolai baseball mérkőzés volt 1931 szeptemberében.
§ A cápák sosem betegszenek meg: valamennyi fertőzéssel szemben immunisak.
§ Gershon Legman, egy elismert amerikai szexológus egyszer kiszámolta, hogy 14 288 400 lehetséges pozíció létezik a szexuális aktus lebonyolítására.
§ Gandhi meztelenül aludt nők társaságában - hogy a cölibátusi fogadalmát próbára tegye.
§ A régi görögek úgy vélték, a sperma a férfiak koponyájában található.
§ A brazil és venezuelai őserdőkben élő Yanomami törzs asszonyai hisznek abban, hogy az erős kisbabák születésének előfeltétele, hogy a terhesség ideje alatt minél több férfival éljenek nemi életet.
§ A tempomatot (sebességtartó automatika a gépkocsikban) a Cadillac mutatta be 1958-ban.
§ Egy zsiráf hosszabb ideig bírja víz nélkül, mint egy teve.
§ A CIA (hogy aláássa népszerűségét) Fidel Castro egyik külföldi útja során megpróbált hajhullató szert csempészni a kubai vezető cipőjébe. Azt remélték, ettől kihull legendás szakálla.
§ A dán "gift" szó jelentése egyaránt: "házas" és (érdekes módon) "méreg".
§ Az USA Connecticut államában található Atwoodville városában tilos az embereknek Scrabble (betűkirakó) játékot játszani, miközben egy politikus beszédére várnak.
§ Az első Frankenstein-film producere Thomas Edison volt.
§ A becslések szerint mintegy 3 millió tó található Alaszkában.
§ A legtöbb, Európában forgalmazott ceruza nem tartalmaz radírt.
§ Egy tehén napi 18 órát tölt rágással.
§ A nőstény kutyák kétszer gyakrabban harapják meg az embereket, mint hím társaik.
§ Léteznek olyan szubatomi részecskék, amelyek csak a másodperc egytrilliomod részének egytrilliomod részig léteznek. Ez annyi idő, amennyi alatt a fény mindössze egy protonnyi távolságot tesz meg.
§ 1995-ben egy NASA alkalmazott 6 műanyag baglyot vásárolt egy Wal-Mart áruházban, hogy távol tartsa a harkályokat az űrsiklótól.
§ Kína egyes sztyeppéin olyan ritkán fordul elő a víz, hogy az itt élő emberek sosem fürödnek és az arcukat is jaktejben mossák meg.
§ A bálnák által kifújt levegőnek van egy igen erős szaga, amely a romlott hal és az állott olaj keverékének tűnik. Emiatt az erős "szájszag" miatt régen a bánavadászok azt gondolták, hogy a belégzése agykárosodást okoz.
§ Felmérések szerint azok az emberek, akik napi átlagban 6 óránál kevesebbet alszanak, jóval összeszedettebbek és hatékonyabbak, mint aluszékonyabb társaik.
§ Az első öntapadós borítékot 1844-ben kezdték gyártani. Nagy Britanniában nem lett egyből népszerű, mivel sokan gondolták úgy, hogy nem szerencsés másoknak elküldeni a saját nyálukat...
§ A Csillagok háborúja című filmben David Prowse játszotta Darth Vadert. Minden szöveget ő mondott, így ő lepődött meg a legjobban, amikor a moziban azt tapasztalta, hogy a készítők James Earl Jones segítségével újraszinkronizálták a figurát.
§ 50 ismert író (Nadine Gordimer, Salman Rushdie, Milan Kundera, stb...) véleménye alapján a valaha kitalált legjobb történet a Don Quijote.
§ A régi maja naptárak a világ végét egész pontosan 2012 december 12-re tették.
§ Érdekes módon Amerikában az üdítőitalgyártók sem mentesek a politikától. Kötődéseik miatt a demokrata párt Coca-Cola, míg a republikánusok Pepsi Cola italokat szolgál fel hivatalos rendezvényeiken.
§ Az USA-ban 103 profi jégkorong klub található. Érdekes módon a legtöbb (10) a nem éppen zord éghajlatáról ismert Texas államban...
§ Floridában egy férfinek törvény tiltja a felesége melleit csókolgatni.
§ A búvárok nem képesek szellenteni 10 méternél mélyebb vízben...
§ Ovid (ie. 43 B.C.-isz. 18) a következő megfigyelést tette: "A nők bármikor, bármit megvesznek."
§ A rádiumot felfedező Marie Curie 1934 július 4-é halt meg - sugárfertőzésben.
§ Az egyik legnépszerűbb ajándék, amit a kínai dolgozók a főnökeiknek vesznek: Viagra.
§ Peter Mayhew - aki Csubakkát játszotta a Csillagok háborúja trilógiában - a vuki szerepének megformálása előtt betegszállítóként dolgozott egy londoni kórházban.
§ John Lennon, a Beatles alapító tagja szerette volna megszerezni J.R.R. Tolkien, a "Gyűrűk Ura" című regényének megfilmesítési jogait.
§ A világ legnagyobb USA gyártású gépjármű felvevőpiaca: Kanada.
§ Az utolsó olyan amerikai elnök, aki arcszőrzetet hordott, az 1913-ban leköszönt William Howard Taft volt. Ő bajuszt viselt.
§ Az "Ádám" keresztnév jelentése héberül: "Föld".
§ A kivi nevű gyümölcs Kínából származik.
§ A Panama kalapokat Ekvádorban készítették.
§ Hitler és Napóleon is csak egy herével rendelkezett.
§ Az első, már az "Amerikai Egyesült Államok" feliratot viselő pénzérmét 1727-ben készítették. Ez egy 1 penny-s volt, és a következő mottót is tartalmazta: "Törődj a saját dolgoddal".
§ 26 kalóriát égetsz el egy egyperces csók közben.
§ William Howard Taft volt az első amerikai elnök, aki saját autóval rendelkezett.
§ A filmes Albert Brooks valódi neve Albert Einstein volt.
§ A tokiói állatkert évente két hónapig zárva tart, így adva egy kis szabadságot az állatoknak.
§ A Földön található sós víz mennyisége a 38-szorosa az édesvízének.
§ Egy átlagos ágyban 6 milliárd poratka lakik.
§ A reggeli almaevés éberebbé teszi az embereket, mint a koffein.
§ A "Tamás bátya kunyhója" volt az első regény, amelyet 1 milliónál is több példányban adtak el.
§ Sigmund Freud első három tudományos műve a halakkal foglalkozott.
§ Az Atlanti-óceánon található Kanári szigetek nevüket az ott élő nagy mennyiségű kóbor kutyáról kapták. Kb. 25 évvel ezelőtt a szigetlakók aztán hajtóvadászatot indítottak ellenük, mivel veszélyeztették a turizmust.
§ Condom Earl-je - II. Károly angol király orvosa - azt a feladatot kapta urától, hogy találjon valami megoldást a király (akinek kicsapongó természete közismert volt) védelmére a szifilisz ellen. Az eredmény közismert...
§ Ha egy embert bezárnak egy tökéletes szigetelt szobába, akkor nem az oxigénhiány, hanem a saját maga által termelt széndioxid miatt hal meg.
§ A Holdra lépett második űrhajós, Edwin "Buzz" Aldrin anyjának leánykori neve "Moon" (hold) volt.
§ A digitális karórákban található rezgőkvarc kristály általában másodpercenként 32768 rezgést végez.
§ A rulettkeréken található számokat (1-36) összeadva 666 jön ki eredményül.
§ A Rubik-féle bűvös kockában 1,929,770,126,028,800 féle színkombináció rakható ki
.


§ Mel Gibson 5000 dollárt kapott a Mad Max címszerepéért.
§ Sárga teniszlabdákat 1986-ban, Wimbledonban használtak.
§ Az ókori Athénban minden harmadik ember márvánnyal dolgozott.
§ A fogamzásgátló tabletták hatásosak a gorillák számára is.
§ Sztálin tartja a világrekordot a saját magának emelt szobrok számát tekintve.
§ A világ ismert nyelvjárásai között 184 olyan van, amit 10 embernél kevesebben beszélnek.
§ A női tornában használt gerenda nevű szer 10 centiméter széles.
§ Amikor az első kacsacsőrű emlős megérkezett a British Múzeumba, a vezetőség azt gondolta, hogy hamisítvány és megpróbálták a csőrét kihúzni.
§ Egy zsiráf nyelve az 50 centimétert is meghaladhatja.
§ Columbo felügyelő keresztneve: Frank. (Sok helyen Philip keresztnevet emlegetnek, de ez egy Frank L. Worth nevű ember által elindított becsapás eredménye).
§ Amikor Joseph Gayetty feltalálta a WC papírt 1857-ben, minden lapra rányomtatta a nevét.
§ Manila lakosainak 73%-a dohányzik.
§ 1946-ban mindössze 10000 televízió készülék volt fellelhető az Egyesült Államokban, a világ többi országában gyakorlatilag egy sem. 5 évvel később ez a szám már 10 millióra nőtt.
§ AZ "&" írásjel egy időben az angol ABC része volt.
§ A hüvelykujj körme nő a leglassabban.
§ Az alma a rózsák családjába tartozik.
§ Mexikónak egyszer 24 órán belül 3 elnöke is volt.
§ Az USA-ban naponta 200 millió M&M's csokit adnak el.
§ Az amerikai katonai szerződésekben a ceruza szabványos megnevezése: "hordozható, kézi kommunikációs íróeszköz".
§ A spanyol "esposa" szó jelentése: feleség. Ennek többes száma az "esposas" feleségeket, ugyanakkor bilincset is jelent...
§ A pankrátor-filmszínész Hulk Hogan valódi neve: Terry Bollea.
§ Szűz Mária az egyetlen nő, akit megemlítenek a Koránban.
§ A közhiedelemmel ellentétben az elefántok nem félnek az egerektől.
§ Noha az USA-ban csak a világ lakosságának 5%-a él, mégis ez az ország produkálja a világ energiafogyasztásának 25%-át.
§ Párzás után mindkét érintett csiga rak tojásokat.
§ South Bend városban (Indiana, USA) egyszer egy majom rászokott a dohányzásra.
§ 1980-ban egyetlen ország volt a világon, ahol egyetlen telefonvonal sem volt: Bhutan.
§ Mindenki tudja, hogy a spenót sok vasat tartalmaz, ezért aztán a szülők erőszeretettel erőltetik le gyermekeik torkán. Az igazság azonban az, hogy a spenót semmivel sem tartalmaz több vasat, mint bármely más zöldség. A félreértés még az 50-es évekből származik, amikor egy élelmiszerkutató rossz helyre tett egy tizedesvesszőt, így a vizsgálat eredménye tízszeres vastartalmat mutatott a valósághoz képest.
§ Időszámításunk szerint 1000 táján a világ legnagyobb rabszolgapiaca az írországi Dublinban volt. A piacot vikingek üzemeltették.
§ 1954 környékén az USA Indiana államában a profi bokszolók és birkózók csak akkor küzdhettek meg egymással, ha előtte megesküdtek, hogy nem kommunisták.
§ A Szuezi-csatorna építésekor közel 700000 taposóaknát ástak ki a meder helyéből, amelyek az 1973-as egyiptomi-izraeli háború során kerültek oda.
§ I. Pál cár Szibériába száműzte azokat a katonáit, akik meneteléskor elvétették a lépést.
§ Az amerikai forradalom idején sok menyasszony vörös ruhában fogadott örök hűséget férjének, így jelezve lázadását.
§ A japán Matsushita Electric Corporation dolgozói bambuszbotokkal verték főnökeik bábujait a feszültség enyhítése érdekében. Eközben a cég 25 év alatt 30%-ot gyarapodott.
§ Egy Virginia állambeli törvény a fürdőkád helyét a kertben jelöli ki.
§ Az űrrepülés olcsóbb, mint a londoni metrón utazni - állítja a BBC Online. Egy jegy a Covent Garden és a Leicester Square között 1.5 angol fontba kerül, ami a 300 méter távolságot figyelembe véve 8.04 fontot jelent egy mérföldre átszámítva. A világ eddigi egyetlen fizetős űrutazója - Dennis Tito - 14 millió fontot fizetett az űrállomásra tett utazásáért. Ez a megtett távolságot tekintve 5.61 fontos mérföldenkénti díjat jelent.
§ 8 különböző nagyságú pezsgősüveget ismerünk, a legnagyobbat Nebuchadnezzar-nak hívják (vagy magyarul Nabukondozornak).
§ Marie Curie volt az első személy a világon, aki kétszer is Nobel-díjat kapott. Először 1903-ban fizikait, majd 1911-ben kémiait. A díjjal járó pénzből kitapétázta párizsi lakását és egy modern fürdőszobát építtetett.
§ 1987 októbere és 1988 februárja között négy különálló időszakban apró, rózsaszín békák hullottak az égből Nagy Britannia különböző részeire. A tudósok a mai napig sem tudják, honnan származott az égi áldás, bár néhányan a Szahara sivatagi eredetűnek gondolják.
§ A "Zorro" rókát jelent spanyolul.
§ Kutatók röntgenkészülék segítségével megállapították, hogy a Mona Lisa vásznán az általunk ismert verzió alatt még három található.
§ A kenguru szó azt jelenti az ausztrál őslakók nyelvén, hogy "nem értem". Amikor Cook kapitány az Endeavor törzs tagjaitól megkérdezte, mi ez az állat, válaszul ezt kapta: "kenguru". Mivel Cook kapitány angolul kérdezett, az ausztrál bennszülöttek pedig egy kukkot sem értettek a beszédéből, azt válaszolták "nem értem", azaz "kenguru".
§ Az "Aloha" szó egyaránt jelent üdvözlést és elköszönést a hawaii nyelvben.
§ Régen a távíróberendezések tesztelésére a "quick brown fox jumps over the lazy dog" mondatot használták, mivel ez tartalmazza az angol ABC összes betűjét.
§ A háború szava a szanszkrit nyelvben az jelenti: vágyakozás több tehénre.
§ Az Ezeregyéjszaka meséi eredeti szövege szerint Aladdin egy kínai kisfiú volt.
§ A mese szerint Igazság és Hazugság együtt mentek fürödni. Hazugság jött ki először a vízből és felvette Igazság ruháit. Igazság nem akarta elvenni Hazugság ruháit, ezért azóta "meztelen igazság"-ról beszélünk.
§ A leggyakoribb név Olaszországban: Mario Rossi.
§ A Mona Lisa 1503-ban készült el.
§ Az "Abrakadabra" a valóságban tényleg varázsszó volt, a szénaláz gyógyítására alkalmazták.
§ A leghosszabb brit helységnév: Gorsafawddachaidraigd danheddogleddollonpen rhynareurdraethceredigion.
§ Az első, női kéz által, latinul írt dokumentum az időszámításunk szerinti első századból származik, meghívó egy születésnapi rendezvényre.
§ A Bibliát még Klingon (Start Trek) nyelvre is lefordították.
§ Az órák által kiírt a.m. a latin "ante meridiem" (dél előtt) rövidítése.
§ A 3-ik házassági évfordulót helyenként "Bőrlakodalomnak" is mondják.
§ A szex szó japánul: Sekkusu.
§ Rio de Janeiro jelentése: Január folyója. A felfedező azt hitte, hogy egy folyó torkolatában vetett horgonyt, pedig csak egy zegzugos tengeröböl.
§ Papaphobia: félelem a pápáktól.
§ November 19-e a "Legyen rossz a napod" világnapja.
§ A kilences számot világszerte szerencsés számnak tartják.
§ Ekvádorban a kecsua nyelv több, mint 26 dialektusát beszélik.
§ Oroszországban a leggyakoribb családnév az "Ivanov".
§ Angliában az 1880-as években a "pants" (bugyi, alsónadrág) a csúnya szavak között volt nyilvántartva.
§ A harakiri a japán szeppuku szó durvább változata, egyébként a rituális hasfelvágós öngyilkosságot jelenti.
§ Egy német legenda szerint a nefelejcs nevű virág egy lovagtól kapta a nevét, ugyanis a lovag vízbefúlás előtti utolsó szava ez volt, amikor egy folyóparton le akart egyet szakítani kedvesének.
§ Eosophobia: félelem a hajnaltól.
§ Entomophobia: félelem a rovaroktól.
§ Egy Alan Freed nevű lemezlovas vezette be a köztudatba a "Rock and Roll" elnevezést.
§ 226 katona vesztette életét 1850-ben a franciaországi Maine at Angers hídján. A katonák menetelve mentek át a hídon, és véletlenül éppen a híd saját rezonanciafrekvenciájának ütemére. A híd egyre jobban mozgásba jött, majd leszakadt. Azóta a katonáknak "Lépést ne tarts" parancsot adnak a hídon átkeléshez.
§ Szerelmes kedvében a hím tengeri vidra a fogaival elkapja a nőstény orrát.
§ A tigriscápa embriók megküzdenek egymással az anyaállat méhében, és csak a túlélő születik meg.
§ 1920-ban a hollywoodi filmek 57%-ban a női főszereplő nagyobb gázsit kapott mint férfi társa. 1990-ben ez az arány 18%-ra csökkent.
§ Egy régi belga törvény szerint minden kisgyereknek kötelező szájharmónikaleckéket venni az általános iskolában.
§ Barbie teljes neve: Barbara Milicent Roberts.
§ Jasmine-ban (Saskatchewan) tilos egy tehénnek egy lakóház 300 kilométeres körzetében bőgnie.
§ Helsinkiben (Finnország) a rendőrök a tilos helyen parkoló autókra nem büntetőcédulát tesznek, hanem leeresztik a kereküket.
§ Angliában egy Viktória királynő korából származó törvény tiltja a férfiak közötti homoszexualitást, de a nők közöttit nem. Ennek oka az volt, hogy a királynő a törvény megalkotásakor el sem tudta képzelni, hogy nők ilyet tehetnének.
§ A legtöbb tengerész hisz abban a babonában, hogy a macska a hajón szerencsét hoz.
§ A statisztikák szerint a süketek biztonságosabban vezetnek, mint egészséges hallású társaik.
§ Kalifornia államban hat jogosítványt állítottak már ki Jesus Christ (Jézus Krisztus) névre.
§ Ausztriában használtak először levelezőlapokat.
§ Egy floridai kisgyereknek a Truewilllaughinglifebucky boomermanifestdestiny nevet adták.
§ Világszerte a fénymásológépek meghibásodásának 23%-át olyan emberek okozzák, akik ráülnek az üvegre, hogy a hátsó felüket fénymásolják.
§ Érdekes módon, bár az amerikai hivatalos szervek nem ismerik el létezésüket, mégis a törvénykönyv 1211-es fejezetének 14-es szakasza (hatályos 1969 július 16 óta) megtiltja az állampolgároknak, hogy idegen lényekkel vagy járműveikkel kapcsolatba lépjenek.
§ Egy órán át tartó fejhallgató viselés a fülben tanyázó baktériumok számát a hétszeresére növeli.
§ Egy 200000 egyedet érintő, 80 évig tartó felmérés alatt egyszer sem figyeltek meg a fejét a homokba dugó struccot.


Tüsszentés közben az ember szíve egy millisecundum időre megáll.

§ Az egyetlen, "18 éven felülieknek" kategóriát kapott film, amely elnyerte a legjobb film Oscarját, az Éjféli cowboy (Midnight cowboy) volt.

§ 1974 és 1976 között egy tajvani fiatalember 700 szerelmes levelet írt barátnőjének, amiben a házasságra próbálta rábeszélni. A kitartása végül sikerrel járt: a lány hozzáment - a leveleket kézbesítő postáshoz.

§ Az első pár, aki az ágyban volt látható főműsoridős televízióműsorban Frédi és Vilma volt a Flintstone családból.

§ Az az állam, ahol a legtöbben járnak gyalog a munkába: Alaszka.

§ Morihei Ueshiba, az Aikido megalapítója egyszer egyetlen ujjal legyőzött egy sumo birkózót.

§ 1936-ban a legendás futó, Jesse Owens lefutott egy versenylovat 100 yardos (91 méter) versenytávon. Mindketten állórajtból indultak. (Owens később elárulta a trükkjét. A lovak hátrahőköltek, amikor eldördült a startpisztoly. Mire elérték a teljes sebességüket, ő már túl volt a táv felén. Így mindig megnyerte ezeket a versenyeket.)

§ A box történetében négy versenyzőt ütöttek ki az első menet első 11 másodpercén belül.

§ Kanada az egyetlen olyan olimpiát rendező ország, aki nem nyert aranyérmet a saját olimpiáján.

§ Egy teljesen megtöltött, normál sebességgel haladó olajszállító tankerhajó körülbelül 20 perc alatt képes megállni.

§ 1980-ban az olaszországi Nápoly városa mellett a viharos szél a folyóba sodorta a 45 éves Vittorio Luise autóját. A férfi kitört az ablakot, kimászott a süllyedő autóból és a partra úszott - ahol aztán egy kidőlő fa agyonütötte.

§ Az atomórákban használt cézium atom másodpercenként 9 192 631 770 rezgést végez.

§ Az USA-ban naponta 100 üzletet rabolnak ki.

§ Kansasban törvénytelen dolog puszta kézzel halat fogni.

§ A színdarab író Tenesse Williams eredeti keresztneve Thomas volt.

§ Az első újságot Julius Caesar adta ki. Az Acta diurna című lap naponta jelent meg. Sajnos egyetlen példánya sem maradt fenn.

§ A new yorki Radio City Music Hall 6200 ülésének aljáról minden nap 10 kilogramm rágógumit takarítanak le.

§ Közgazdászok becslései szerint az amerikai Apollo űrprogramba fektetett minden dollár 5-7 dollár között hasznot hozott a gazdaságnak.

§ A Microsoft X-Box játékkonzol 80 GFlops számítási sebességre képes. Ez megfelel egy Cray C94-es szuperszámítógép sebességének.

§ Egy ember éjszakánként átlagosan ötször álmodik. Minden ilyen álomrészlet hosszabb az előzőnél, az első időtartama mintegy 10 perc, az utolsóé pedig 45 perc.

§ Ha egy vödröt megtöltünk földdel, az ötször akkora tömegű, mintha a Nap anyagával lenne megtöltve, mégis - a Nap és a Föld méretének különbözősége miatt - egy 75 kilós ember a Napon 2 tonnát nyomna.

§ A Caesar salátát nem Julius Caesar-ról nevezték el. Nevét kitalálójáról, Caesar Cardiniről kapta, aki először készített ilyet saját, Caesar's Palace éttermében a mexikói Tijuanában.

§ Egy ember hamarabb elpusztul a teljes alváshiánytól, mint az éhségtől. 10 alvás nélküli nap már elég a halálhoz, míg éhezni több hétig is képes egy egészséges személy.

§ Minden másodpercben 15 millió vérsejt pusztul egy egy ember szervezetében.

§ Az etióp Surma törzsben a férfiak és a nők is leborotválják a fejüket, ha szépek akarnak lenni.

§ Szellemek 4 Shakespeare műben szerepelnek: Julius Caesar, III. Richard, Hamlet és a Macbeth.

§ Percenként 47 Bibliát adnak el szerte a világon.

§ Ernest Vincent Wright írt egy 50000 szavas regényt Gatsby címmel, amely egyetlen "e" betűt sem tartalmazott.

§ Arnold Schonberg triskaidecphobia-ban szenvedett, azaz betegesen félt a 13-as számtól. Végül péntek 13-án, 13 perccel éjfél előtt halt meg.

§ A képeslapokat gyűjtő embert deltiologistának nevezzük.

§ Egy XVII. századi svéd nyelvész szerint az Édenkertben Isten svédül, Ádám dánul, míg a kígyó franciául beszélt.

§ A nagy cégek személyzeti vezetőinek 60%-a szerint az önéletrajz borítója legalább annyira fontos, mint az önéletrajz maga.

§ Becslések szerint az USA bevételének 10%-a származik a szervezett bűnözésből.

§ A felmérések szerint a kutya- és macskatartók 40%-a hord magánál képet a kedvencéről.

§ Londonban a csütörtöki napokon több eső esik, mint a hét bármely más napján.

§ A középiskolában Robin Williams-t megszavazták a "Legkevésbé valószínű, hogy sikeres lesz" díjra.

§ A Harvard Egyetem épületeiben Yale márkájú zárak találhatók. A Yale Egyetem ugyanakkor Best márkájúakat használ.

§ A római Circus Maximus fénykorában egyszerre 250000 nézőt volt képes fogadni.

§ A Holt-tenger magas sótartalmának köszönhetően szinte lehetetlen elmerülni benne.

§ Oroszország és az USA a két egymáshoz legközelebbi pontján mindössze 4 km távolságra van egymástól.

§ A déli szélesség 60-ik fokán akadálytalanul körbehajózható a Föld.

§ Antarktisz jelentése: "Arktisz ellentéte". (Arktosz=medve. Az Arktisz jelentése: "Medveország". Tehát, Antarktisz: "Ellenmedveország".)

§ Az amerikai űrhajósoknál követelmény a 180 centiméternél kisebb testmagasság.

§ Egy birka, egy kacsa és egy kakas voltak az első utasok a világ első hőlégballonján.

§ A kacsáknak három szemhéjuk van.

§ A Biblia utolsó szava az "Ámen".

§ A Finnországban található Kerimaki templom a világ legnagyobb, fából épült temploma.

§ Csak időszámításunk szerint 440-től ünneplik december 25-én Krisztus születését.

§ Szerte a világban, naponta 33 új fogyasztási cikket mutatnak be. Ebből 13 játék.

§ Az első 4 lépéspár lehetséges variációinak száma a sakkban: 318 979 564 000.

§ Az Usa polgárai évente 16000 tonna Aspirint fogyasztanak.

§ Az indiai nők törvényesen feleségül mehetnek egy kecskéhez.

§ Az amerikai Szabadság-szobor szája kb. egy méter széles.

§ Egy átlagember élete során mintegy 24 milliószor hajlítja be ujjait.

§ Az USA lakosai összesen napi 300 millió dollárt költenek ruházati cikkekre.

§ A londoni taxisok le kell, hogy tegyenek egy vizsgát, az ún. "Kék Könyv" alapján. Erre a vizsgára kettő-négy éven keresztül készülnek, mégis 10 vizsgázó közül 8-9 megbukik.

§ Egy hatvancentis, új-zélandi madár - név szerint Kea - előszeretettel fogyasztja az autók szélvédőjét övező gumiszigetlést.

§ Pápua Új-Guinea őslakói kb. 700-féle nyelvjárást használnak - ez a világ nyelvjárásainak 15%-a.

Nincsenek megjegyzések: