2008. szeptember 1., hétfő

Végre megérkezett a kisgyerekes bérlet!

Sokat kellett rá várni, de 2008, augusztus 26-án végre megkezdték a kisgyerekesek számára létrehozott bérletigazolványok kiállítását és, azok kiadását a BKV. Zrt pénztáraiban, Budapest Főváros közgyűlés 27/2008 (IV.30.)-as rendelete alapján. Azonban figyeljünk oda, a bérletigazolványok érvényességének legkorábbi kezdődátuma 2008, szeptember 1. lehet.
Kisgyerekes havibérlet igénybevételére minden olyan a lakcímkártya szerint is budapesti lakos, aki gyermekgondozási segély (GYES), vagy gyermeknevelési támogatás (GYET) folyósításában részesül, a jogosultság a kifizetőhelytől kapott, hat hónapnál nem régebbi eredeti igazolás, vagy megállapító határozat bemutatásával igazolható. A bérletigazolvány érvényessége egy évig, de legfeljebb a juttatás folyósításának időtartamáig tart.
Az igazolvány lejáratkor meghosszabbítható, ha még akkor is fennáll a jogosultság. Ehhez ismételten igazolás szükséges. A meghosszabbított érvényesség is csak a juttatás folyósításának idejére szól. A kiállítás díja a többi bérletigazolványéval megegyezően 200Ft. Az igazolvány használata a lejárat után is jogszerű, egészen addig, amíg a benne lévő bérletszelvény érvényességének kezdőnapja a bérletigazolvány lejárati dátumánál régebbi, vagy legfeljebb azzal azonos. Ezek a bérletek, már új típusú igazolványok, azonban kiállításukhoz ugyanúgy 3,5 ∙ 4,5 cm-es személyi igazolvány méretű fotó, vagy jó minőségű fotópapírra nyomtatott fénykép szükséges. Az összvonalas kisgyerekes havi bérletszelvény ára 3250 Ft Áfával. A használónak a szelvényen fel kell tüntetni az igazolvány sorszámát, használata csak így jogszerű. Érvényessége megegyezik a dátumozott, csúszó típusú bérletek érvényességével.
A kisgyerekes bérlet nagyon fontos támogatás a nehezebb körülmények között lévő szülők számára, mert így lekerül róluk a stressz, hogy a közlekedési eszközökön állandóan az ellenőrt figyeljék, vagy, ha mégis nagy nehezen kiszorították, most azon a pénzen vehetnek mást, de most mindenképpen szabadabban tudnak majd programokat csinálni gyermekeikkel.
Az igazi persze az lenne, ha a normál bérlet ára nem lenne ilyen drága, mert nyílván több rászoruló is akad, és környezetvédelmi szempontból is fontos lenne, mert az autójukat is kevesebben használnák. New Yorkban még az üzletemberek többsége is inkább a metrót választja, mert olcsó és nem akarnak bedugulni az utakon meg a parkolóhellyel szenvelegni. Ehhez azonban egy jólétibb társadalomra lenne szükség!

Ez mind szép és jó,de miért csak a fővárosban?!Igaz nekem nincs gyermekem,de én felszólalnák,hogy milyen dolog kivételezni a Pesti emberekkel!Ez elég diszkrimináció!Én vidéken lakom,tehát majd ha lesz csemetém s szeretnék bemenni a városba akkor meg kell vennem a buszjegyet...Miért csak a Pestiek élvezhetik ezt a segítséget?!A vidéken élő kismakáknak is úgyanannyira megterhelő egy bérlet megvásárlása!Vagy legyen ez a kismama bérlet országosan elérhető,vagy ne is legyen!Így lenne igazságos!

Nincsenek megjegyzések: