2008. június 14., szombat

Egészségügyi szex

Hogy életben maradjunk, kell levegő, víz, élelem, ruházat esetleg fedél a fejünk fölé és szex. Élettani szükséglet ez is?

Nem kétséges. Orvosok, pszichiáterek, pszichológusok önismereti tréningvezetők, szellemi tanítók és lelki vezetők egyetértenek abban, hogy a kiegyensúlyozott boldog élethez az alapvető szükségletek mellett a szexualitás is hozzátartozik. Tudományos kísérletek tömkelege tanúsítja, hogy szexuális érintkezés közben olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek nemcsak boldogságérzetet okoznak, oldják a feszültséget, hanem számos egyéb pozitív hatást is gyakorolnak a szervezetre. Megnövekedik a pulzusszám, felerősödik a légzés, több vér és oxigén jut a sejtekbe, javul a szervek vérellátása, edződnek az érfalak… és még biztosan hosszan sorolhatnánk a jótékony hatásokat. A fizikai következmények mellett a lelki, érzelmi hatások is épp olyan fontosok, hisz a teljességhez az egészséges psziché is hozzátartozik. A csodás, élmény dús szeretkezések nemcsak a szeretők, de a párkapcsolat élettartamát is jelentősen meghosszabbíthatják.

De mi van, ha nem csodás, nem élmény dús… nem is szeretkezés, inkább csak amolyan szombat esti megszokás?

Szerencsés az, aki tizenöt-húsz év együttélés után is elmondhatja, hogy ugyanolyan izgalommal veti párja karjai közé magát, mint a szerelem hajnalán. Szerencsés, ha tudnak még egymásnak újat mutatni, ha képesek alkalomról alkalomra megújulni. Ha vannak még a tarsolyban – inkább alsóneműben – meglepetések, új technikák, „titkos fogások”, szerepjátékok, jelmezek, segédeszközök stb. A női lapok tele vannak újabbnál újabb ötletekkel, hogyan frissítsük fel eszköz- és ruhatárunkat, hogyan állítsuk szexuális életünk szolgálatába fantáziánkat.

De mi van, ha elfogytak az ötletek, kiürült a képzeletbeli vagy valóságos szex boltunk? Kell-e szexelni megszokásból? Szükséglet-kielégítésként? Egészségügyi szempontból? És ha igen, milyen hatása van az egészségügyi szexnek a házaséletre?

Nagyanyám azt mondta: „Egy férfinak meg kell kapnia, ami jár neki, különben máshol fogja keresni. Akkor pedig nagyon-nagyon jól kell főzni, hogy legalább a hasánál fogva megtartsuk. Érdemesebb inkább lejjebb is kézben tartani a dolgokat!”

Nagyapám azt mondta: „Onnan lehet tudni, hogy egy asszony már nem csinálja az urával, hogy el kezd fonnyadni kívül és belül. Zsémbes lesz, és házsártos.”

Mit mondanak a trendi szaklapok? „Ne nyugodj bele, hogy nem jó. Újíts, ha nem jön be, válts partnert!”

A pszichológus: „ A monoton, szokványos szex rossz hatással lehet a nő (és a férfi ) lelki, érzelmi állapotára. Kiszolgáltatottnak, szexuális tárgynak érezheti magát, amely hosszú távon pszichés problémákat okozhat.”

A szexuálterapeuta: „ A kevesebb, vagy kevésbé kielégítő szex is jobb, mint a szexuális élet teljes hiánya. Az örömforrás lehetséges útjait nem szabad teljesen bezárni.”

A kérdés tehát az, kell-e, jó-e az egészségügyi szex? Használ-e vagy árt a kapcsolatnak? Csináljuk-e vagy sem?

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha az egyiknek szüksége van rá, akkor igen is csinálni kell, mert neki valamiért fontos.

Névtelen írta...

Világos, hogy kell csinálni. Ugyanúgy, mint ahogy az ember tornázik vagy fogat mos, borotválkozik vagy szükségét végzi. Ha a másik nem partner, előbb-utóbb önkielégítés lesz a vége....