

Tortilla - hozzávalók 8 darabhoz:
* 10 dkg finomliszt * 12 dkg finomra őrölt kukoricaliszt * 1,5 dl melegvíz * liszt a nyújtáshoz * só, bors
Töltelék:
* 50 dkg főtt szárnyashús * 10 dkg póré * 10 dkg kígyó uborka * 10 dkg kaliforniai paprika * 10 dkg paradicsom * 10 dkg kukorica * 2 dkg vaj * fél citrom leve * 1 csomó metélőhagyma * só, bors,chili
Csípős paradicsom szósz
* 5-6 érett paradicsom * 1-2 chili paprika * 1 nagy fej vöröshagyma * 2-3 gerezd fokhagyma * só,bors,kevés petrezselyem
Tzaziki kefírrel és tejföllel
* 3 dl kefír * 1 pohár tejföl * 2 kisebb kígyóuborka * 2 gerezd fokhagyma * 1 evőkanál frissen facsart citromlé (kihagyható) * tengeri só,frissen őrölt feketebors
Tortilla elkészítése: Nagy tálban összekeverjük a kétféle lisztet. A közepébe mélyedést készítünk, fokozatosan hozzáadjuk a meleg vizet. Késsel kemény tésztát készítünk. Lisztezett felületen 3 percig gyúrjuk, vagy amíg sima lesz. A tésztát 8 egyenlő részre osztjuk. Az adagokat lisztezett felületen 20 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Minden kört letakarunk műanyag fóliával, amíg a többit készítjük. Egy nagy, vastag aljú serpenyőt szárazon felforrósítunk. Beleteszünk egy tortillát. Amikor a széle kezd kissé felkunkorodni, megfordítjuk, és megsütjük a másik oldalát is. Mindkét oldalnak elegendő néhány másodperc. Ha a serpenyőben égni kezd a felesleges liszt, papírtörlővel ,kitöröljük.
Töltelék elkészítése:Egy serpenyőben vajat olvasztok, abban megpárolom a karikákra vágott pórét, a paprikát, az uborkát, a kukoricát, az apróra vagdalt húst, és az apróra vágott paradicsomot. Megszórom sóval, borssal, apróra vágott snidlinggel és megöntözöm citromlével. A tortillákat ezzel a töltelékkel töltöm meg, feltekerem és egy kivajazott tűzálló formába teszem. 10 percre betolom a forró sütőbe. Forrón tálalom.
Tzaziki elkészítése: Gyaluljuk apróra az uborkát, törjük össze a két fokhagymát. Jól keverjük össze a kefírt, tejfölt. Adjuk hozzá a fokhagymát, a citromot, sót, borsot, végül a lecsöpögtetett uborkát. Az egészet keverjük össze.
Paradicsom szósz elkészítése: Ha pépesre szeretnénk készíteni, akkor a hozzávalókat egy turmixgépben összekeverjük, amennyiben darabosabb mártást készítünk, a hagymákat apróbbra vágjuk és az egészet villával összedolgozzuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése