2008. június 14., szombat

Mézes élet

Már az ókori kultúrákban ismerték a méz előnyös tulajdonságait: az istenek eledelének hívták, és nem véletlenül. Nem csupán ízletes és finom, hanem az egészségre gyakorolt hatása miatt a mindennapi mézfogyasztást az orvosok is ajánlják. Az ősi igazságot napjainkban a tudomány is igazolja, sőt, egyre több értékét fedezik fel az aranyszínű finomságnak. Mégis keveset tudunk arról, milyen sok fajtája is létezik, pedig mindegyiknek más és más a hatása.


Hársméz: Nyugtató hatású, idegesség, álmatlanság leküzdésére javasolt. Kiválóan alkalmas a felső légutak védelmére, köhögéscsillapításra megfázás, torokgyulladás esetén. Hatása hársfateával együtt fogyasztva fokozható. Különféle pakolások alapanyagaként is hasznosítják már évszázadok óta. Színe a világossárgától a középbarnáig terjed.

Repceméz: Folyékony állapotban világossárga, kristályosodva krémszínű-fehér lesz. A tiszta repceméz íze nem kellemes, így általában édesebb mézzekkel keverik. Gyorsan szilárduló halmazállapota miatt könnyen kenhető, így a nosztalgikus vajas-mézes kenyeres reggelik elengedhetetlen kelléke. Élénkítő, erősítő, gyulladáscsökkentő hatású.

Akácméz: A magyarországi akácméz Hungaricumnak számít, keresett exportcikk. Színe víztiszta, halványsárga, ritkábban kissé zöldes árnyalatú. Íze kellemes, enyhén akácvirág illatú. Sokáig folyékony marad. Gyulladásgátló, nyugtató hatású, emésztési zavarok gyógyítására, köhögéscsillapításra ajánlott.

Gesztenyeméz: A mézzel kapcsolatos első asszociációnk: édes. A gesztenyeméznek viszont van egy sajátos kesernyés ízvilága. Éppen ezért sütés-főzésre nem alkalmas. Viszont ajánlott vérszegénység, visszértágulat, kimerültség, étvágytalanság esetén. Színe a borostyánsárgától a sötétbarnáig terjed.

Levendulaméz: Borostyánsárga színű, nehezen kristályosodó méz. Illata kellemes, igazi csemege méz, enyhe fahéj és vanília ízzel. Alkalmas álmatlanság, vesepanaszok kezelésére, sebgyógyításra.


A méz lassítja a kórokozók fejlődését, még olyan baktériumok esetében is, amelyek a hagyományos antibiotikumokkal szemben ellenállónak mutatkoztak. Gyulladáscsökkentő, véd a további fertőzésektől, egyenletes sebgyógyulást biztosít, és kevesebb var képződik a gyógyulás során. A méz steril formában már megtalálható néhány szabadalmaztatott sebgyógyszerben.

















A méz kozmetikai szempontból is nagyon előnyös tulajdonságokkal bír. Ha hízásra hajlamosak vagyunk, és nem szeretnénk belsőleg alkalmazni – bár kalóriatartalma nagyjából egyenértékű a cukoréval és a szénhidráton kívül fontos vitamin jellegű anyagokat, aminosavakat, ásványi anyagokat tartalmaz –, akkor is hasznunkra válhat. A kiszáradt bőrt nyugtatja, elősegíti a szaruréteg hidratációját, amivel megköti annak nedvességét, de nem tömíti el a pórusokat, ápolja a száraz ajkakat. A bőrt puhítja, kisimítja, rugalmassá teszi.


A mézben található ásványi anyagok, vitaminok fokozzák a vérbőséget, regenerálják a bőrt. Antibakteriális hatású, így a pattanások, mitesszerek kezelésére is kiváló. Ez természetesen nem azt jeleni, hogy szaladjunk a sarki boltba, vegyünk egy üveg mézet találomra, és a fürdőszobában szabadon „garázdálkodhatunk” vele! A kozmetikai piacon sok méz alapú szépítőszert találhatunk, érdemes válogatni közülük.

Még egy jó ötlet a szépülni vágyóknak. Ha szaunázni készülünk, ne csak illóolajokat vigyünk magunkkal a kabinba, hanem mézet is. Ajánlott a miteszeres bőrfelületet bekenni a mézzel, mely a gőzben mély tisztító hatással lesz a problémás részeken - arcon, háton, karokon. Mézre fel!

Nincsenek megjegyzések: