2008. június 14., szombat

A Titanic keresése fedősztori volt

A misszió, melynek célja a Titanic roncsainak megtalálása volt, valójában két nukleáris tengeralattjáró roncsait kereső küldetésnek volt a fedősztorija a hidegháború alatt.

A Dr Bob Ballard vezette csapat 1985-ben találta meg a Titanic roncsait, 73 évvel azután, hogy a híres hajó elsüllyedt az Atlanti-óceánban. Ám az expedíció majdnem sikertelen volt, ugyanis titkos küldetése, hogy megtalálja a két tengeralattjárót elhúzódott, 12 napot hagyva a Titanic keresésére.


Az Amerikai Tegnerészet az 1960-as években elvesztett két nukleáris tengeralattjárót - a USS Threshert és USS Scorpiont - 200 emberrel a fedélzetükön.

Szakértők attól tartottak, hogy a két tengeralattjáró közül az egyiket a Szovjetunió lőtte ki. Amikor Dr Ballard felkérte a tengerészetet, hogy az támogassa a Titanic megkeresésére létrehozott alapítványt, ők ahhoz a feltételhez kötötték, hogy először találja meg a két tengeralattjárót.

"Nem mondhattam el senkinek." - mondja az óceánográfus.

"Nagy nyomás volt rajtam. Titkos küldetés volt. Azt hiszem tisztességes ajánlat volt azért cserébe, hogy kaptam egy esélyt, hogy megnézzem a Titanicot."

"Egyből átadtunk minden adatot a tengerészetnek. Sosem adták tudtunkra miket tartalmaznak - a mi munkának csak az adatok begyűjtése volt. Most már beszélhetek róla, mert nyilvánosságra hozták az aktákat." – tette hozzá Ballard.

A Uss Thresher (SSN-593) volt típusának a zászlóshajója. Mélytengeri merülés próbáján süllyedt el 1963-ban, miután felrobbant egy magasnyomású cső.

A USS Scorpion 1968-ban tűnt el, egyes spekulációk szerint egy szovjet tengeralattjáró lőtte ki.

Dr Ballard megtalálta mindkét tengeralattjárót annak a robot tengeralattjárónak köszönhetően, amit a tengerészettől kapott. Kiderült, hogy a Scorpiont valószínűleg a saját maga által kilőtt torpedó pusztította el.

A neves kutatónak végül 12 napja maradt, hogy megtalálja a Titanic roncsait. Tanulmányozásra már nem maradt ideje, 1986-ban tért vissza, hogy részletesebben meg tudja vizsgálni a kettétört hajótestet.

Nincsenek megjegyzések: