2010. január 28., csütörtök

A póréhagyma


Egyik fontos vitaminforrásunk.

A póréhagyma a vöröshagymának és a fokhagymának egyaránt rokona. Mindkét rokon íze megtalálható benne. Nálunk kevésbé ismert, pedig élettani jelentősége nem csekély, s van még egy-két dolog, ami a javára szól. Franciaországban nagyon szeretik, ebből a hagymából készül a híres francia hagymaleves.

Már az ókori Rómában is különleges erőt tulajdonítottak neki. Úgy gondolták, hogy aki sok póréhagymát fogyaszt, rendkívüli erőt vesz magához.

A póréhagyma lombja dús, zöld levelei laposak és szélesek. A hagyma fejének íze kevésbé erős, mint a mi vöröshagymánké, és kellemesen, gyengén édes.

A póréhagyma általános élettani hatása kiváló. A, B, és C-vitamint, ásványi sókat és vasat tartalmaz. Jó hatással van a máj és a gyomor működésére. Tisztítja a beleket, hígítja a vért, fokozott munkára készteti a veséket, ezáltal vizelethajtó, fogyaszthatjuk köhögés ellen, vagy kúraszerűen annak érdekében, hogy csökkentsük a koleszterinszintünket.

Ajánlatos elsősorban nyersen fogyasztanunk. Zsenge íze, kevésbé csípős aromája miatt nem érzi meg a gyomrunk annyira, mint a vöröshagymáét, vagy a fokhagymát.

Hideg szendvicsekre, zsíros kenyér mellé kitűnő kiegészítő, segíti a szervezetnek feldolgozni a bevitt zsiradékot. Salátákba kifejezetten ajánlott.

Kevesebb főzési időt igényel, mint a vöröshagyma, íze sem lesz olyan intenzív. Levesbe főzhetjük egészben is, persze alapos mosás után, hiszen levelei alatt, szárai között könnyen megbújik a homok.

Készülhet belőle hagymakrémleves, süthető sütőben, nyári grillen, más zöldségekkel együtt, vagy tepsiben sült ételekkel együtt.

Jobb, ha nem karikázzuk fel, így a főzés végén is egyben marad.

Nincsenek megjegyzések: