2008. november 20., csütörtök

Játszmák 2


Az összeköltözés minden kapcsolat igazi szakítópróbája. A szerelmi játszmák ekkor kezdenek véresen komolyra váltani. Közös lakás kell, de akkor az már végleges döntés. Vajon tényleg akarják-e a másikat? És összeillenek-e?

Azok a párok, akik eddig eljutnak, úgy érzik mindketten nyertek. Mert ez ilyen furcsa játék: csak közös nyereség van, az egyéni lehetőség megszűnt. Mert ha mégis… Erre szolgál az együttélés játszmája. Ki kell próbálni, milyen hosszú távon együtt.

Az együttélés első fázisának gyakori játszmája a választás elé állítás. Rokonok vagy barátok? Milyen áron tudja megtartani az egyén a régi kapcsolatait, hogyan illeszkedik a társ a barátai, rokonai közé. Kezdődnek a játszmák, a kimaradások, súlyosabb esetekben a hazudozások.

A szexuális aktivitás az együttélés során alábbhagy. Ez szintén játszmák kezdetét jelenti. Gyanakvás, turkálás a másik zsebeiben, táskájában. Olykor elég egy ott felejtett számla, két mozijegy. Féltékenykedés. Mert a tereket – Munkahelyen, baráti társaságban, sőt az utcán is – emberek töltik ki, a másik lelkét ismeretlen kapcsolatok töltik be. Vagy csak birtokolják egy zugát. Hiába az őszinteség, hogy pontról pontra, lépésről lépésre elmondják, mi történt aznap. Minden történet nyitott kapu, amin bárki be- és kiléphet.

A legtöbb kapcsolat eljut oda, hogy átélik a benne lévők a küzdelem, a találgatások időszakát. Az, hogy mint a kapcsolat elején, nagyon különböző folyamatok zajlanak az agyakban, különböző érzelmek gyötrik a férfit és a nőt.

Az együttélés játszmáinak egyik legnehezebb pontja a háttérbe húzódás. Ha bármelyik fél tisztában van azzal, hogy elég fontos akkor is, ha nem főszereplő, és képes átengedni a sztárszerepet, kiegyenlítődnek az erőviszonyok. De ez csak akkor lehetséges, ha aki a sztárszerepet megkapta, nem él vissza vele.

A szerelmi játszmák sokfélék, még egy kapcsolaton belül is. Az viszont tény, a legtöbb férfi nem is tudja, hogy szerelmi játszma részese, míg a nők pontosan tudják, csak éppen nem akarják beismerni.

Mire gondol a férfi, illetve a nő?

  • Ismerkedés után
    • Férfi: Érdekes lány, talán még beszélgetni is lehet vele. (Másnap nem telefonál. Nem foglakozik sokat egy nővel, még gondolati szinten sem.)
    • Nő: Tetszettem neki? Jólöltözöttnek látott? Nem mondtam semmi hülyeséget? Holnap biztos keresni fog. (Megannyi gondolat, kombinációk, várakozás.)
  • Az első együttlétet követő reggelen:
    • Férfi: Álmosan ébred, nyújtózik és zuhanyozás közben még emlékszik az éjszakára, majd elkergeti az emléket azzal, hogy ezek az aktusok nagyon hasonlók. Diszkrét, nem beszél erről a barátaival.
    • Nő: Izgatottan ébred. Részleteket mesél a barátnőinek. Álmokat sző, Újra s újra végiggondol minden egyes apró mozzanatot. Hasonlítgatja előző partnereihez. Szebbnek látja, mint korábban. Az önbizalma megnő, esküvőt tervez.
  • Sok év házasság, s egy nagy veszekedés után:
    • Férfi: Megint nem érti asszonyát. Megiszik egy sört. Amikor a hideg láb hozzáér, közelebb húzódik, már nem is emlékszik, mi robbantotta ki a vitát. Csak azt tudja, ma nem kíván szerelmeskedni, de megpuszilgatja párja hátát.
    • Nő: Miután kidühöngte magát sír egy jót. Az ágyban, mintha véletlen volna, hideg lábával a férjéhez ér. Azzal a gondolattal alszik el, kár volt elmenni a végsőkig, mert neki legalább itt ez a lábmelegítő, akitől van két szép gyereke, és sajnálni kezdi a barátnőjét, aki még mindig társkereső szingli.
  • Szakítás után:
    • Férfi: Kicsit szomorú, sokat gondol nőre, de hamarosan egy másikkal vigasztalódik, ám a szakításba soha nem nyugszik bele.
    • Nő: Kiborul, fogy, sokat sír, egyik percben szeret, a másikban gyűlöl, sokáig gyászolja a veszteséget, végül megnyugszik.

Nincsenek megjegyzések: