2008. november 20., csütörtök

Játszmák


Karinthy Frigyes szerint a férfiak és a nők azért nem érthetik meg egymást, mert mindegyik mást akar: a férfi a nőt, a nő a férfit. Hogy céljukat elérjék, gyakran furcsa játékba kezdenek, véresen komoly játékba, amelyekből megrokkantó győzelmekkel, és fölszabadító vereségekkel kerülnek ki.

Az egyszerűség kedvéért bontsuk három nagy szakaszra a férfi és a nő közti szerelmi játszmákat. Az első a megismerkedés, az udvarlás játéka, a második a beteljesülésé, a harmadik pedig az együttélésé.

Amikor két különböző nemű ember találkozik, eleve szerencsés eset, ha egyaránt vonzónak találják a másikat. Ezzel a beteljesületlen szerelem gyötrelmei kiiktathatók. A megismerkedés nehézségeit, nem kell elemezni, hiszen valamennyien tudjuk, hogy nem könnyű napjainkban ismerkedni, és a kölcsönös vonzódás esetén is nehéz kiismerni a másikat. Azért sincs könnyű dolga a társválasztás előtt állóknak a mai világban, mert bár nincsenek történelmi értelemben vett kasztok, mégis létezik párválasztási kasztrendszer. Akár bevalljuk, akár nem, mégiscsak igaz, hogy tudatosan választunk az adott, előre elképzelt kondíciók szerint, amelynek alapját a foglakozási körök, a vagyoni rétegződés, az érdeklődési kör, az ideológia adja.

A különböző nemű emberek nemcsak másképp mesélik el ugyanazt a történetet, mást szűrnek le egy-egy találkozásból is, más jelentőséget tulajdonítanak egyazon dolognak, másként jár az agyuk, más az érzelmi világuk.

Az ismerkedés, az udvarlás után, rövidebb-hosszabb idő elteltével, de bekövetkezik az első együttlét. Ez a több kapcsolaton túlesett, sokat próbált embert is izgalommal tölti el. Ilyenkor még sok a titok, érhetnek meglepetések, jöhet az első csalódás, mert mégsem olyan a másik, amilyennek gondoltam. A beteljesülés vagy éppen annak hiánya újabb bonyolult játszmák forrása. A nő, ha már jó ideje kereste a párját, az első éjszaka után, legyen az bármilyen, el van bűvölve. Azt hiszi, hogy aki lefeküdt vele, az szereti és hűséges lesz hozzá, hogy a kapcsolatuknak van jövője. S a nő játszmájának része, hogy ezt a jövőt szeretné ismerni. Mindeközben a férfit nem izgatják hasonló problémák. Viszont amikor a jövőről kérdezik, pörög az agya, hiszen pillanatok alatt ki kell találnia valamit.

A kapcsolatnak ebben a fázisában, a nők émelygésig szerelmesek, de az érzelmeket kordában tartó eszük szeretné tudni, hányadán állnak. A játék akkor válik izgalmassá, amikor ennek hangot is adnak, fölkészülten, előre megtervezett beszélgetés keretében. Képesek kivárni a legalkalmasabb pillanatot, amikor a férfi úgy kerül a hálójukba, mint légy a pók fogságába. Ám nem szabad elfeledni, néha a légy is megmenekül.

A férfiaknak persze eszükbe sincs egyenes választ adni. Ilyenkor a játszma része az ölelés, a hosszú szenvedélyes csók, a gondolatok megzavarása. Ha a gyengébb nem erősködik, a pasas fölugrik és otthagyja, vagy megmagyarázza neki, hogy nem szabad buta kérdésekkel elrontani a dolgot így az elején.

A nők kapcsolatuk ezen fázisára hajlamosak másképp emlékezni, mint ahogyan az zajlott. Ha elmenekül tőlük a kiszemelt hím, évekkel később akkor is csupán kis zűrt emlegetnek. Szerencsés esetben azonban ezt is túlélik, és jöhet az összeköltözés.


Nincsenek megjegyzések: