2007. február 2., péntek

Babareceptek

Italok

Epres turmix Frutapura gyümölcspürével (1 éves kortól)
Hozzávalók:1/2 doboz (50g) Milupa Frutapura Alma-Sárgabarack-Eper 100%-os gyümölcspüré 200 ml elkészített Milumil 3 finom gyümölcsös babatej
Elkészítés:A Milupa Frutapura Alma-Sárgabarack-Eper gyümölcspürét és az elkészített Milumil 3 babatejt turmixgépbe tesszük és alaposan összeturmixoljuk. Ahogy a kisgyermek idősebb lesz, szervírozza az italt talpas pohárba és tegyen hozzá vidám, színes szívószálat.

Sárgabarackos turmix Frutapura gyümölcspürével (9 hónapos kortól)
Hozzávalók:1/2 doboz (50g) Milupa Frutapura Alma-Sárgabarack-Eper 100%-os gyümölcspüré 200 ml elkészített Milumil 3 finom gyümölcsös babatej
Elkészítés:Az elkészített és szobahőmérsékletre lehűtött Milumil 3 babatejhez hozzáadjuk a Milupa Frutapura Alma-Sárgabarack-Eper gyümölcspürét, majd alaposan összeturmixoljuk. A krémes turmix laktató, ugyanakkor frissítően gyümölcsös ital.

Sárgabarackos turmix friss gyümölccsel (9 hónapos kortól)
Hozzávalók:½ db kisebb sárgabarack 200 ml Milumil 3 finom gyümölcsös babatej (180 ml forralt víz és 6 mérőkanál tápszerpor)
Elkészítés:Az elkészített és szobahőmérsékletre lehűtött Milumil 3 babatejhez hozzáadjuk a meghámozott sárgabarackot, majd alaposan összeturmixoljuk. A kellemes, édeskés italt kapunk.
Körtés turmix friss gyümölccsel (9 hónapos kortól)
Hozzávalók:1/2 db közepes méretű körte 200 ml Milumil 3 babatej fimon gyümölcsös (180 ml forralt víz és 6 mérőkanál tápszer)
Elkészítés:Az elkészített és szobahőmérsékletre lehűtött Milumil 3 babatejhez hozzáadjuk a meghámozott körtét, majd alaposan összeturmixoljuk.

Gyümölcsvarázs turmix (6 hónapos kortól)
Hozzávalók:1/2 doboz (50g) Milupa Frutapura Gyümölcsvarázs 100%-os gyümölcspüré 200 ml elkészített Milumil 2 babatej
Elkészítés:Az elkészített és szobahőmérsékletre lehűtött Milumil 2 babatejhez hozzáadjuk a Milupa Frutapura Gyümölcsvarázs gyümölcspürét, majd alaposan összeturmixoljuk. A krémes turmix laktató, ugyanakkor frissítően gyümölcsös ital.

Őszibarackos turmix friss gyümölccsel (6 hónapos kortól)
Hozzávalók:½ db kisebb őszibarack 200 ml anyatej vagy elkészített Milumil 2 babatej (180 ml forralt víz és 6 mérőkanál tápszerpor)
Elkészítés:Az elkészített és szobahőmérsékletre lehűtött Milumil 2 babatejhez hozzáadjuk a meghámozott őszibarackot, majd alaposan összeturmixoljuk. A kellemes, édeskés italt kapunk, úgy, hogy cukrot (szacharózt) nem tartalmaz a turmix.

Banános turmix friss gyümölccsel (6 hónapos kortól)
Hozzávalók:¼ db banán 200 ml anyatej vagy elkészített Milumil 2 babatej (180 ml forralt víz és 6 mérőkanál tápszer)
Elkészítés:Az elkészített és szobahőmérsékletre lehűtött Milumil 2 babatejhez hozzáadjuk a banánt, majd alaposan összeturmixoljuk. A kellemes, krémes állagú ital hamar a baba egyik kedvenc itala lesz.

Banános turmix Frutapura gyümölcspürével (4-6 hónapos kortól)
Hozzávalók:1/2 pohár (50g) Milupa Frutapura Alma-Banán 100%-os gyümölcspüré 200 ml elkészített Milumil 2 babatej
Elkészítés:Az elkészített és szobahőmérsékletre lehűtött Milumil 2 babatejhez hozzáadjuk a Milupa Frutapura gyümölcspürét, majd alaposan összeturmixoljuk. A kellemes, krémes állagú ital hamar a baba egyik kedvenc itala lesz.

Tízórai, uzsonna

1év után
Hozzávalók:3-4 banán háztartási keksz 1 és fél natúr joghurt 3-4 kiskanál cukor
Elkészítés:1 percig turmixolni

1év után
Hozzávalók:3-4 banán háztartási keksz 1 és fél natúr joghurt 3-4 kiskanál cukor
Elkészítés:1 percig turmixolni

Gyümölcspürés kenyér (1 éves kortól)
Hozzávalók:1/2 doboz (50g) bármely ízű Milupa Frutapura 100%-os gyümölcspüré 1/2 kávéskanál margarin 1 szelet friss kenyér
Elkészítés:A kenyeret kevés margarinnal megkenjük, majd ráhalmozzuk a gyümölcspépet. Kisgyermeknél csak a kenyérbelet adjuk. A Gyümölcspürés kenyérrel garantáltan jól indul a nap.

Sárgarépás golyócskák (10 hónapos kortól)
Hozzávalók:1 db közepes méretű sárgarépa5 evőkanál Milupa Tejpép gabonával Vegyes gyümölcsös50 ml felforralt és lehűtött ivóvíz
Elkészítés:5 evőkanál Vegyes gyümölcsös tejpépet kimérünk és hozzáadjuk az ivóvizet. Miután elkevertük, egy sűrű pépet kapunk. A sárgarépát meghámozzuk és lereszeljük, majd hozzáadjuk a tejpéphez és kb. 15 percre a hűtőbe tesszük. (A hűtőben a pép megszilárdul és könnyebben tudnunk golyókat formálni belőle.) Készítsünk egy kis tálba hideg vizet és vizes kézzel formázzunk golyócskákat a répás pépből. (A tejpép kiváltható 50ml főzővízzel elkevert 4 púpos evőkanál tejmentes Milupa 7-Gabonás pehellyel)

Sárgarépás golyócskák (tejmentes) (10 hónapos kortól)
Hozzávalók:1 db közepes méretű sárgarépa4 evőkanál Milupa 7-Gabonás pehely50 ml felforralt és lehűtött ivóvíz
Elkészítés:A gabonapehelyből 4 evőkanálnyit kimérünk, hozzáadunk 50 ml ivóvizet és elkeverjük. Ne lepődjön meg ez egy sűrű pép lesz. A sárgarépát meghámozzuk és lereszeljük, majd hozzáadjuk a péphez és kb. 15 percre a hűtőbe tesszük. (A hűtőben a pép megszilárdul és könnyebben tudnunk golyókat formálni belőle.) Készítsünk egy kis tálba hideg vizet és vizes kézzel formázzunk golyócskákat a répás pépből.

Epres tejbedarapép (9 hónapos kortól)
Hozzávalók:1/2 doboz (50g) Milupa Frutapura Alma-Sárgabarack-Eper 100%-os gyümölcspüré 6 púpozott evőkanál Milupa Gabonapelyhek A-Z-ig tejpép 60 ml frissen felforralt, majd lehűtött víz
Elkészítés:A felforralt, majd lehűtött vízbe állandó kevergetés mellett beleszórjuk a tejpépet, majd hozzáadunk 2-3 evőkanál Milupa Frutapura Alma-Sárgabarack-Eper gyümölcspürét. A krémes, kellemesen savanykás gyümölcsös étel kellemesen frissít különösen a nyári melegben.

Vegyes gyümölcsös tejpép (6 hónapos kortól)
Hozzávalók:1/2 doboz (50g) Milupa Frutapura Gyümölcsvarázs 100%-os gyümölcspüré 6 púpozott evőkanál Milupa Vegyes gyümölcsös tejpép 60 ml frisse felforralt, majd kb. 60°C fokra lehűtött víz
Elkészítés:A felforralt, majd lehűtött vízbe állandó kevergetés mellett beleszórjuk a tejpépet, majd hozzáadunk 2-3 evőkanál Milupa Frutapura Gyümölcsvarázs gyümölcspürét. A sűrű, kellemesen gyümölcsös ételt tápláló, ugyanakkor gazdag ízvilágával változatosságot biztosít a babának.

Körte kétszersülttel tejpép (6 hónapos kortól)
Hozzávalók:1/2 doboz (50g) Milupa Frutapura Alma-Körte 100%-os gyümölcspüré 8-9 evőkanál Milupa Körte-kétszersülttel tejpép 130 ml frissen felforralt, majd lehűtött víz
Elkészítés:A tejpépet a csomagoláson feltüntetett elkészítési utasítást követve elkészítjük, majd hozzáadunk 2-3 evőkanál Milupa Frutapura Alma-Körte gyümölcspürét. Az üdítően gyümölcsös, kekszes pép nemcsak finom, de darabosságának köszönhetően segíti a babát a rágásra szoktatni.

Gyümölcsös müzli (6 hónapos kortól)
Hozzávalók:2 evőkanál Milupa Frutapura Alma-Körte/Alma-Banán/Gyümölcsvarázs 100%-os gyümölcspüré 2 evőkanál Milupa 7-Gabonás pehely 1/2 dl felforralt és lehűtött ivóvíz (vagy elkészített Milupa Milumil 2 babatej)
Elkészítés:A 7-Gabonás pelyhet egy kistálba tesszük, ráöntjük a vizet és csomómentesre keverjük. Ezt követően hozzáadjuk az Milupa Frutapura Alma-Körte gyümölcspürét és addig keverjük, míg a gyümölcspüré egyenletesen el nem oszlik a pépben. Ízletes, sűrű cukormentes pépet kapunk.

Gyümölcsvarázs gabonapép (6 hónapos kortól)
Hozzávalók:2 evőkanál Milupa Frutapura Gyümölcsvarázs 100%-os gyümölcspüré 2 evőkanál Milupa Miluvit gyermekgríz 1 dl felforralt és lehűtött ivóvíz
Elkészítés:A Milupa Miluvit grízt egy tányérba tesszük. A Milupa Frutapura Gyümölcsvarázs gyümölcspüréhez vizet adunk, elkeverjük, majd ráöntjük a grízre és csomómentesre keverjük. A vitaminokban gazdag búzadara és cukormentes gyümölcspüré ízletes elegye ideális akár tízóraira, akár uzsonnára.

Banános kölespép (6 hónapos kortól)
Hozzávalók:1 doboz (100g) Milupa Frutapura Alma-Banán 100%-os gyümölcspüré 3 evőkanál hántolt köles kb 2 dl ivóvíz
Elkészítés:A kölest a vízben puhára főzzük, ha szükséges még pótolhatunk vizet hozzá. A kész köleshez hozzáadjuk a Milupa Frutapura Alma-Banán gyümölcspürét és alaposan elkeverjük. Ha túl darabosnak tűnik, turmixgépet is használhatunk. Finom, egészséges pépet kapunk, mely hozzáadott cukrot nem tartalmaz.

Almás-vaníliás tejbedarapép (4-6 hónapos kortól)
Hozzávalók:1/2 doboz (50g) Milupa Frutapura Alma-Banán 100%-os gyümölcspüré 6 púpozott evőkanál Milupa Gyermekálom Tejbedarapép igazi vaníliával 60 ml frisse felforralt, majd kb. 60°C fokra lehűtött víz
Elkészítés:A felforralt, majd lehűtött vízbe állandó kevergetés mellett beleszórjuk a tejbedarapépet. Az elkészített sűrű tejpéphez hozzáadunk 2-3 evőkanál Milupa Frutapura Alma-banán gyümölcspürét. A gyorsan elkészült sűrű gyümölcsös pép azonnal fogyasztható.

Főzelékek, mártások

Parajpüré burgonyahabbal (10 hónapos kortól)
Hozzávalók:100g fagyasztott, zsenge parajpüré6 evőkanál Milupa Tejpép Gabonapelyhek A-Z-ig1 db kis burgonya1 teáskanál extraszűz olivaolajcsipetnyi apróra vágott petrezselyemzöld
Elkészítés:A parajt petrezselyemzölddel ízesített kevés vízben készre főzzük. A meghámozott, kockára vágott burgonyát bő vízben puhára főzzük. 6 evőkanálnyi tejpépet kimérünk egy edénybe, hozzáadjuk a parajt, az olivaolajat és alaposan elturmixoljuk. Ha a burgonya megpuhult, leöntjük a vizet róla és krumplinyomón áttörjük. Már kész is a burgonyahab. A baba tálkájának egyik felére halmozzuk a burgonyahabot, a másik felére kiszedjük a parajpürét. ?šgy etessük a kisbabát, hogy a kanálon burgonyahab és parajpüré is legyen. (A tejpép kiváltható 4 púpos evőkanál tejmentes Milupa 7-Gabonás pehellyel)

Pulykamell meggymártással és főtt burgonyával (9 hónapos kortól)
Hozzávalók:40 g pulykamell150 g magozott meggy (lehet fagyasztott is)1 db közepes (kb.100g) burgonya100 ml Milumil 3 babatej fimon gyümölcsös (90 ml forralt víz és 3 mérőkanál tápszer)1 kávéskanál extraszűz olivaolaj
Elkészítés:A kockára vágott csirkemellet vízben megfőzzük, majd a húst kevés főzőlével elturmixoljuk. Ez idő alatt a kockára vágott burgonyát és a meggyet puhára főzzük. Egy turmixgép tesszük a burgonyát a meggyet, a tápszert és az olajat és összeturmixoljuk. A meggymártást kis tálka egyik szélére öntjük, és a másik szélére halmozzuk a darált főtt húst. A főtt húst össze is turmixolhatjuk a mártással, de gusztusosabb ha mellé tálaljuk és az etetés folyamán úgy kanalazzuk a mártást, hogy mindig legyen a kanálon hús is.

Zöldbabfőzelék (tejmentes) (8 hónapos kortól)
Hozzávalók:100g zöldhüvelyű vágott zöldbab (lehet fagyasztott is)4 evőkanál Milupa 7-Gabonás pehely1 teáskanál olivaolaj1 csipetnyi apróra vágott petrezselyemzöld
Elkészítés:A babot bő vízben félig puhára főzzük, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és teljesen puhára főzzük. A gabonapehelyből 7 evőkanálnyit kimérünk egy edénybe, hozzáadunk 10 evőkanálnyi főzőlevet, a zöldbabot, az olivaolajat és a főzeléket elturmixoljuk. Ha túl sűrűnek találja az ételt, adhat hozzá a főzőléből, de ezt követően újra turmixolja simára.

Vegyes zöldségfőzelék (8 hónapos kortól)
Hozzávalók:1 szál kisebb sárgarépa? szál petrezselyemgyökér1 db kisebb burgonya4 púpos evőkanál Milupa Tejpép Gabonapelyhek A-Z-ig1 kávéskanál extraszűz olivaolajcsipetnyi petrezselyemzöld
Elkészítés:A kockára vágott zöldségeket félig puhára főzzük, majd petrezselyemzölddel ízesítjük. 4 púpos evőkanál Milupa tejpépet egy edénybe szórunk és 100 ml főzővízzel csomómentesre keverjük. Ehhez hozzáadjuk a megfőzött zöldségeket, az olivaolajat, a petrezselyemzöldet és készre turmixoljuk. Enyhén darabos, egészséges és laktató ételt kapunk.

Zöldbabfőzelék (8 hónapos kortól)
Hozzávalók:100g zöldhüvelyű vágott zöldbab (lehet fagyasztott is)6 evőkanál Milupa Tejpép Gabonapelyhek A-Z-ig 1 teáskanál olivaolaj1 csipetnyi apróra vágott petrezselyemzöld
Elkészítés:A babot bő vízben félig puhára főzzük, hozzáadjuk a petrezselyemzöldet és teljesen puhára főzzük. A tejpépből 6 evőkanálnyit kimérünk egy edénybe, hozzáadunk 6-8 evőkanálnyi főzőlevet, a zöldbabot, az olivaolajat és a főzeléket elturmixoljuk. Ha túl sűrűnek találja az ételt, adhat hozzá a főzőléből, de ezt követően újra turmixolja simára. (A tejpép kiváltható 4 púpos evőkanál tejmentes Milupa 7-Gabonás pehellyel)

Zöldborsófőzelék (8 hónapos kortól)
Hozzávalók:2 maroknyi zöldborsó (lehet fagyasztott is)4 púpos evőkanál Milupa Tejpép Gabonapelyhek A-Z-ig1 kávéskanál extraszűz olivaolaj
Elkészítés:A zöldborsót bő vízben puhára főzzük. 4 púpos evőkanál tejpépet egy edénybe szórunk és 100 ml főzővízzel elkeverjük, majd hozzáadjuk a zöldborsót, az olivaolajat és az egészet összeturmixoljuk. Gyorsan elkészíthető, laktató ételt kapunk.

Burgonyapüré egy kicsit másképpen (8 hónapos kortól)
Hozzávalók:2 kicsi burgonya (kb. 160g) 4 púpos evőkanál Milupa Tejpép Gabonapelyhek A-Z-ig1 kávéskanál extraszűz olivaolaj
Elkészítés:A megtisztított és kockára vágott burgonyát annyi vízben, hogy teljesen ellepje, feltesszük főni. Amikor megpuhult leszűrjük, de a főzővizet nem öntjük ki. 4 evőkanál gabonapelyhet egy tálba kimérünk, majd 150 ml főzővizet hozzáadva alaposan elkeverjük. Ezt követően hozzáadjuk a burgonyát és az olivaolajat, majd az egészet összeturmixoljuk. Ha túl sűrűre sikerült, a főzőléből még tehetünk hozzá. ??nmagában vagy hússal elegyítve laktató ebéd a baba számára.

Szilvamártás édes burgonyával, csirkemellel (8 hónapos kortól)
Hozzávalók:1 doboz (100g) Szilva-alma Frutapura1 db közepes (kb.100g) édes burgonya (sweet potato)1 teáskanál hidegen sajtolt olivaolaj50 g főtt és ledarált csirkemell
Elkészítés:A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és annyi vízben, hogy épp, hogy ellepje, föltesszük főni. Amíg a burgonya fő, a csirkemellet kockára vágjuk, és egy másik edénybe a tűzhelyre tesszük főzni, ha megpuhult elturmixoljuk és egy kis tálka egyik felére halmozzuk. A puha burgonyát, egy turmixgépbe kiszedjük, hozzáadjuk a Szilva-alma Frutapura gyümölcspürét, az olajat és elturmixoljuk. Ha sűrű, a burgonya főzővizével hígíthatjuk. A turmixolt főzeléket még egyszer visszatesszük a tűzhelyre, megvárjuk még összeforr, és már kész is a finom mártás. A darált hús mellé öntjük a mártást, ellenőrizzük a hőmérsékletét és már adható is a babának. Az enyhén savanykás íz üdítően hat a nyári melegben.

Vegyes-gyümölcs mártás (6 hónapos kortól)
Hozzávalók:1 doboz (100g) Milupa Frutapura Gyümölcsvarázs 100%-os gyümölcspüré 1 db közepes (kb.100g) burgonya 1 teáskanál olivaolaj
Elkészítés:A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és annyi vízben, hogy épp, hogy ellepje, föltesszük főni. A puhára főtt burgonyát, a Milupa Frutapura Gyümölcsvarázs gyümölcspürét és az olajat egy turmixgépbe tesszük és pépesítjük. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor a burgonya főzővizével hígíthatjuk. Az összeturmixolt főzeléket még egyszer visszatesszük a tűzhelyre, megvárjuk, míg összeforr és már kész is a finom gyümölcsmártás. Enyhén savanykás íze, üdítő lehet a nyári melegben.

Sütőtökpüré burgonyával (6 hónapos kortól)
Hozzávalók:100 g burgonya (kb. 1 db kicsi burgonya)100 g sütőtök100 ml anyatej vagy elkészített Milumil 2 babatej (90 ml forralt víz és 3 mérőkanál tápszer)1 kávéskanál olivaolaj
Elkészítés:A sütőtököt és a burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, majd kevés vízben feltesszük főni. Ha megpuhult leszűrjük, összeturmixoljuk és hozzáadunk 1 kávéskanál olivaolajat. Kellemes ízű, karotinban azdag főzeléket kapunk. Különösen ajánlott a téli hónapokban. Ez a mennyiség 2 étkezésre is elegendő a babának, 24 órára hűtőbe tehető, de 48 órán túl már ne használja fel.

Almamártás (6 hónapos kortól)
Hozzávalók:100 g alma (2 pici vagy 1 közepes)1 db közepes (kb.100g) burgonya100 ml anyatej vagy elkészített Milumil 2 babatej (90 ml forralt víz és 3 mérőkanál tápszer)1 kávéskanál olivaolaj
Elkészítés:A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és annyi vízben, hogy épp, hogy ellepje, föltesszük főni. Ha már félig puha hozzáadjuk a meghámozott felkockázott almát, és puhára főzzük. A burgonyát és az almát kanállal kiszedjük a főzővízből, hozzáadjuk az olajat, az elkészített tápszert és egy turmixgépben az egészet pépesítjük. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor a főzővízzel hígíthatjuk. Enyhén savanykás íze, üdítő lehet a nyári melegben.

Burgonya gyümölcsmártással (4-6 hónapos kortól)
Hozzávalók:1 doboz (100g) Milupa Frutapura Alma-Körte 100%-os gyümölcspüré 1 db közepes (kb.100g) burgonya
Elkészítés:A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és annyi vízben, hogy éppen ellepje, föltesszük főni. A puhára főtt burgonyát kivesszük, turmixgépbe tesszük és hozzáadjuk az Milupa Frutapura Alma-Körte gyümölcspürét. Ha túl sűrűnek találjuk a pépet, hígíthatjuk a burgonya főzővizével. A turmixolt főzeléket még egyszer visszatesszük a tűzhelyre, megvárjuk, míg az egész összeforr és már kész is a finom gyümölcsmártás. Enyhén savanykás ízű, krémes állagú mártás, üdítő lehet a nyári melegben.

Gyümölcsös sütőtökpüré (4-6 hónapos kortól)
Hozzávalók:1 doboz (100g) Milupa Frutapura Alma-Banán 100%-os gyümölcspüré 100 g sütőtök
Elkészítés:A sütőtököt megtisztítjuk és kockára vágjuk, majd kevés vízben feltesszük főni. Ha megpuhult leszűrjük, összeturmixoljuk és hozzáadunk 1 doboz (100g) Milupa Frutapura Alma-Banán gyümölcspürét. Rendkívül vitamindús, kellemes ízű főzeléket kapunk.

édesség

Máglyarakás (1 éves kortól)
Hozzávalók:1 doboz (100g) Milupa Frutapura Alma-Körte 100%-os gyümölcspüré 2 db zsemle 2 db tojás 2-3 dl elkészített Milumil 3 finom gyümölcsös babatej 2 teáskanál porcukor 1 teáskanál vaj
Elkészítés:A zsemlét ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk. A babatejet a csomagoláson feltüntetett módon elkészítjük. A tojások sárgáját és a fehérjéjét külön választjuk, majd a sárgáját a babatejhez adjuk, és villával felverjük. A zsemleszeletek felét megforgatjuk a tojásos babatejben és egy vajjal kikent hőálló üvegedénybe tesszük. Ezután ráöntjük a Milupa Frutapura Alma-Körte gyümölcspürét és a tetejét befedjük a maradék, megáztatott zsemlével. Közepesen meleg sütőbe téve addig sütjük, amíg el nem kezd a teteje pirulni. Eközben a tojásfehérjét villával elkezdjük felverni. Amikor már félig felvertük, hozzáadjuk a porcukrot és 1 evőkanál Milupa Frutapura gyümölcspürét, majd tovább verjük kemény habbá. A gyümölcsös habot egyenletesen elosztjuk a félig megpirult máglyarakás tetején és még egy rövid időre, visszatesszük a sütőbe, hogy a hab kicsit megpiruljon. A finom gyümölcsös desszert nemcsak a baba, de az egész család kedvence lesz.

Gyümölcsös kekszgolyócskák (1 éves kortól)
Hozzávalók:3 kanál (kb. 50g) Milupa Frutapura Gyümölcsvarázs 100%-os gyümölcspüré 15 db Milupa Biskotti keksz 2 dl elkészített Milumil 3 finom gyümölcsös babatej 4 kávéskanál Bio Karobpor (bio boltokban kapható kakaóhelyettesítő)
Elkészítés:A Biskotti kekszet lereszeljük, a babatejet pedig a csomagoláson feltüntetett módon elkészítjük. 2 kávéskanál karobport kevés meleg vízben feloldjuk, és a babatejhez adjuk. A lereszelt kekszhez hozzáadjuk a Milupa Frutapura Gyümölcsvarázs gyümölcspürét, majd annyi babatejet öntünk hozzá, hogy elkeverve sűrű pépet kapjunk. 1 órára hűtőbe tesszük, majd vizes kézzel golyókat formálunk belőle, melyeket a maradék karobporban megforgatjuk. A karobpor 1éves kor után már helyettesíthető kakaóporral. Ha gyermekünk már idősebb, hagyjuk, hogy a csokoládé ízű, puha golyócskákat különféle formákban tegye a kínáló tálra.

Gyümölcsös palacsinta (1 éves kortól)
Hozzávalók:1 db elkészített palacsinta 1 evőkanál bármely ízű Milupa Frutapura 100%-os gyümölcspüré
Elkészítés:A Milupa Frutapura gyümölcspürék ideális palacsintatöltelékek. Fantáziánkat szabadon engedve készíthetünk gyümölcsös rakottpalacsinát, melynek tetejét gyümölcsdarabokkal díszíthetjük.

Gyümölcsös joghurthab (9 hónapos kortól)
Hozzávalók:1 doboz (100g) Milupa Frutapura Alma-Sárgabarack-Eper 100%-os gyümölcspüré 2 dl natur joghurt 4-5 mérőkanál Milumil 3 finom gyümölcsös babatej
Elkészítés:A Milupa Frutapura Alma-Sárgabarack-Eper gyümölcspürét, a joghurtot és a por állagú babatejt turmixgépbe tesszük és habosra tumixoljuk. Ahogy a kisgyermek idősebb lesz, szervírozza az italt talpas pohárba és tegyen hozzá vidám, színes szívószálat.

Gyümölcsös túrókrém (9 hónapos kortól)
Hozzávalók:1/2-1 doboz (100g) Milupa Frutapura Alma-Banán 100%-os gyümölcspüré 2 évőkanál sovány túró
Elkészítés:A Milupa Frutapura Alma-Banán gyümölcspürét a túróval összetumixoljuk. Az elkészült vitamindús gyümölcsös krémet önmagában, később akár kenyérre kenve is adhatja gyermekének.

Csokitorta (babára hangolva) (9 hónapos kortól)
Hozzávalók:5 púpos evőkanál Milupa Csokis tejpép4 db Milupa Biskotti keksz? banán150 ml ivóvíz (felforralt és 40°C-ra lehűtött ivóvíz)
Elkészítés:Egy kistálba kimérünk 1 evőkanálnyi Milupa Csokis tejpépet és hozzáadunk 50 ml ivóvizet, majd alaposan összekeverjük. A híg tejpépbe beáztatjuk a Biskotti kekszeket kb. 10 percre, arra ügyeljünk, hogy a kekszek megpuhuljanak, de még ne essenek szét! Amíg puhul a keksz, elkészítjük a többi hozzávalót. A puha banánt nagyon vékony szeletekre felvágjuk és egy kistányérra tesszük. Elkészítünk egy sűrűbb tejpépet is a következőképpen: egy kistálba kimérünk 4 evőkanálnyi Milupa Csokis tejpépet és hozzáadunk 100 ml ivóvizet, majd csomómenetesre keverjük. Egy üvegtál aljára elhelyezzük a megpuhult kekszeket, rárétegezzük a szeletelt banánt, majd a sűrűbb tejpéppet. 5 percig állni hagyjuk, és már kész is a finom, laktató gyümölcsös csokitorta.

Gyümölcsös joghurtturmix friss gyümölccsel (9 hónapos kortól)
Hozzávalók:1/2 db banán 2 evőkanál natúr joghurt200 ml fimon gyümölcsös Milumil 3 babatej (180 ml forralt víz és 6 mérőkanál tápszer)
Elkészítés:A banánt, a joghurtot, és az elkészített babatejet turmixgépbe tesszük és habosra tumixoljuk.

Gyümölcsös túrókrém friss gyümölccsel (9 hónapos kortól)
Hozzávalók:1 db őszibarack1 evőkanál sovány túró1 evőkanál finom gyümölcsös Milumil 3 tápszerpor 50-100 ml forral, majd lehűtött ivóvíz
Elkészítés:A meghámozott őszibarackot kockára vágjuk, a túróval, a tápszerporral és 50 ml vízzel elturmixoljuk. Ha túl sűrű krémet kapunk még további 50 ml vízzel hígíthatjuk.

Gyümölcsös túrókrém (9 hónapos kortól)
Hozzávalók:½ doboz (50g) Alma-narancs-banán Frutapura gyümölcspüré4 kanál Milupa Vegyes gyümölcsös tejpép70 ml felforralt és lehűtött ivóvíz1 teáskanál túró
Elkészítés:A kimért tejpép port egy kistálba helyezzük, hozzáadjuk a vizet, a gyümölcspépet a túrót, és az egészet habosra turmixoljuk.

Csokis tejpép kekszdarabkákkal (8 hónapos kortól)
Hozzávalók:4 púpos evőkanál Milupa Csokis tejpép2 db Milupa Biskotti keksz50 ml ivóvíz (felforralt és 40°C-ra lehűtött ivóvíz)
Elkészítés:Az apró darabokra tördelt Biskotti kekszet egy kistálba tesszük. Egy pohárba kimérünk 2 púpos evőkanálnyit a Milupa Csokis tejpépből és hozzáadunk 50 ml ivóvizet, majd alaposan összekeverjük. A kekszdarabkákra öntjük a híg tejpépet és elkeverjük, majd kb. 10 percig állni hagyjuk. Ennyi idő szükséges, hagy megpuhuljanak a kekszdarabkák, ha kicsit nagyobb darabkák is kerültek a tálba, esetleg több időt igényel a puhulás. A keksz hozzáadásának köszönhetően, igen tápláló ételt kapunk, mely hosszantartó jóllakottság érzését kelti a babában.

Szilvagombóc (8 hónapos kortól)
Hozzávalók:1/2 doboz (50g) Szilva-alma Frutapura gyümölcspüré10 kanál Milupa Kekszes-piskótás tejpép100 ml felforralt és lehűtött ivóvíz
Elkészítés:A kimért tejpép port egy kistálba helyezzük, hozzáadjuk a vizet, majd a gyümölcspépet, és az egészet csomómentesre elkeverjük. Hagyjuk állni 1-2 percig, majd ha már megduzzadt a kekszes pép, vízbe mártott fagylaltos kanállal gombócot formázunk belőle. A gombócokat kevés gyümölcspéppel leöntve tálaljuk.

Csokoládés kehely (7 hónapos kortól)
Hozzávalók:4 púpos evőkanál Milupa Gyermekálom tejbedarapép Igazi vaníliával4 púpos evőkanál Milupa Csokis tejpép120 ml ivóvíz (felforralt és 40°C-ra lehűtött ivóvíz)
Elkészítés:Egy tálba kimérünk 4 púpos evőkanálnyit a Milupa Csokis tejpépből és hozzáadunk 60 ml ivóvizet, majd alaposan összekeverjük. Előveszünk egy üvegkelyhet, vagy egy átlátszó műanyag poharat, és beleöntjük a sűrű tejpépet. Vigyázzunk, hogy a pohár oldalára ne kerüljön a csokis tejpépből, mert akkor foltosan elmaszatolódhat a pohár, és nem fog szépen, élesen elkülönülni a barna és a fehér szín tálaláskor! Ezt követően egy másik kistálba kimérünk 4 púpos evőkanálnyit a Milupa Gyermekálom tejbedarapépből, hozzáadunk a 60 ml ivóvizet és összekeverjük. Ha elkészült, pár percig hagyjuk állni, majd a csokis tejpépre halmozzuk. Etetéskor úgy kanalazzuk a tejpépe, hogy a kanálra jusson a vaníliás és a csokis tejpépből is. Nagyon finom és gusztusos ételt kapunk, mivel a csokis tejpép íze kellemesen harmonizál a vaníliás tejbedarapéppel, továbbá üvegkehelyben tálalva olyan mutatós, hogy még a mamák is megkívánják.

Gyümölcsös keksz (6 hónapos kortól)
Hozzávalók:1 doboz (100g) Milupa Frutapura Gyümölcsvarázs 100%-os gyümölcspüré 3-4 db Milupa Biskotti keksz
Elkészítés:A Biskotti kekszet egy tálban apró darabokra törjük, ráöntjük a Milupa Frutapura Gyümölcsvarázs gyümölcspürét, összekeverjük, majd 10 percig hagyjuk, hogy a keksz megpuhuljon. Az elkészítésnél ügyelni kell, hogy a kekszdarabok a baba fogazatának megfelelően kellően aprók legyenek.

Almahab (6 hónapos kortól)
Hozzávalók:1 db közepes alma4 evőkanál Milupa Tejpép gabonával Vaníliaízű almás50 ml felforralt és lehűtött ivóvíz
Elkészítés:A Vaníliaízű almás tejpépből egy tálba 4 evőkanálnyit kimérünk, hozzáadjunk az ivóvizet és elkeverjük. A megmosott almát meghámozzuk, lereszeljük, hozzáadjuk az elkészített tejpéphez és legvégül az egészet összeturmixoljuk. Pár perc alatt kész a finom, egészséges és tápláló desszert. Állagra és ízre hasonló lesz, mint a jól ismert reszelt alma keksszel, azonban a fenti recept sokkal egészségesebb. Mivel 7 gabona magjából készül, garantáltan nem tartalmaz hozzáadott tejet, tojást és cukrot. Még az elkészíthetősége is sokkal gyorsabb, mivel nem kell a kekszreszeléssel időt töltenünk.

Kétszínű finomság (6 hónapos kortól)
Hozzávalók:½ doboz (50g) Alma-narancs-banán Frutapura gyümölcspüré7 kanál Milupa Vegyes gyümölcsös tejpép +130 ml felforralt és lehűtött ivóvíz7 kanál Milupa Csokis tejpép + 100 ml felforralt és lehűtött ivóvíz
Elkészítés:A tejpépeket külön-külön kistálba elkészítjük (a tejpép port egy kistálba helyezzük, hozzáadjuk a vizet, majd a gyümölcspépet és az egészet csomómentesre elkeverjük). Az elkészített tejpépeket úgy tálaljuk, hogy a tányér egyik felére a gyümölcsös pépet a másik felére a csokis tejpépet halmozzuk. Amikor etetjük a babánkat, a kanálra tegyünk egy kevés csokis tejpépet és egy kevés gyümölcsös tejpépet is.

Gyümölcsös kavalkád (6 hónapos kortól)
Hozzávalók:1doboz (100g) Alma-narancs-banán Frutapura gyümölcspüré7 kanál Milupa Vegyes gyümölcsös tejpép130 ml felforralt és lehűtött ivóvíz
Elkészítés:A kimért tejpép port egy kistálba helyezzük, hozzáadjuk a vizet, majd a gyümölcspépet és az egészet csomómentesre turmixoljuk.

Gyümölcsrizs (4-6 hónapos kortól)
Hozzávalók:1 doboz (100g) Milupa Frutapura Alma-Banán 100%-os gyümölcspüré 2 evőkanál rizs
Elkészítés:A rizst bő vízben puhára főzzük, hozzáadjuk a Milupa Frutapura Alma-Banán gyümölcspüré, majd az egészet alaposan összeturmixoljuk. A gluténmentes, vitaminban gazdag desszert nemcsak a baba, de a mama számára is igazi nyalánkság.

Receptek érzékeny babáknak

Kakaó helyettesítő (10 hónapos kortól)
Hozzávalók:1/2 kávéskanál Bio Karobpor (kakaóhelyettesítő, szentjánoskenyérfamag-őrlemény) 2 dl elkészített HA vagy HA 2 anyatej-kiegészítő tápszer (2 dl víz + 6 mérőkanál tápszerpor)
Elkészítés:A Karobport az elkészített és szobahőmérsékletre lehűtött HA vagy HA2 anyatej-kiegészítő tápszerrel habosra turmixoljuk.
Adható:
Allergiára veszélyeztetett csecsemők számára (ha a családban előfordult már allergiás megbetegedés pl. szénanátha, csalánkiütés, asztma).
Gluténmentes diétában.
A receptekben szereplő HA tápszerek helyettesíthetők speciális tápszerrel pl. nagymértékben hyrolizált tápszerekkel, ha a tejfehérje allergia már kialakult.
Energia: 628 kJ / 150 kcal
Fehérje: 2,7g
Szénhidrát: 18,8g
Zsír: 7,21g
C-vitamin: 15,2mg
Kalcium: 108mg
Vas: 1,6mg

Borsófőzelék (8 hónapos kortól)
Hozzávalók:250 g borsó (átpasszírozást követően kb. 100 g marad) 1 dl dupla sűrűségű elkészített HA vagy HA 2 anyatej-kiegészítő tápszer (1 dl víz + 6 mérőkanál tápszerpor) vagy HA rizspép (2 evőkanál HA rizspép + 0,5 dl víz) 1 csipet finomra vágott petrezselyemzöld
Elkészítés:A borsót petrezselyemzölddel ízesítjük, puhára főzzük, majd sűrű szitán átpasszírozzuk (a héj része ne kerüljön bele a főzelékbe). Ezt követően a tápszerrel vagy a HA rizspéppel simára keverjük.
Adható:
Allergiára veszélyeztetett csecsemők számára (ha a családban előfordult már allergiás megbetegedés pl. szénanátha, csalánkiütés, asztma).
Gluténmentes diétában.
A receptekben szereplő HA tápszerek helyettesíthetők speciális tápszerrel pl. nagymértékben hyrolizált tápszerekkel, ha a tejfehérje allergia már kialakult.
Energia: 992 kJ / 237 kcal
Fehérje: 10,6g
Szénhidrát: 31,4g
Zsír: 7,8g
C-vitamin: 40,2mg
Kalcium: 145mg
Vas: 2,6mg

Őszibarackturmix (6 hónapos kortól)
Hozzávalók:1 db (kb. 80g) őszibarack 1 dl elkészített HA vagy HA 2 anyatej-kiegészítő tápszer (kb. 1 dl víz + 3 mérőkanál tápszerpor)
Elkészítés:Az elkészített és szobahőmérsékletre lehűtött HA vagy HA2 anyatej-kiegészítő tápszerhez hozzáadjuk a meghámozott, felszeletelt őszibarackot, majd alaposan összeturmixoljuk.
Adható:
Allergiára veszélyeztetett csecsemők számára (ha a családban előfordult már allergiás megbetegedés pl. szénanátha, csalánkiütés, asztma).
Gluténmentes diétában.
A receptekben szereplő HA tápszerek helyettesíthetők speciális tápszerrel pl. nagymértékben hyrolizált tápszerekkel, ha a tejfehérje allergia már kialakult.
Energia: 448 kJ / 107 kcal
Fehérje: 2,4g
Szénhidrát: 15,9g
Zsír: 3,7g;
C-vitamin: 13,2mg
Kalcium: 60,9mg
Vas: 1,1mg

Banánturmix (6 hónapos kortól)
Hozzávalók:1/2 db (kb. 40g) banán 1 dl elkészített HA vagy HA 2 anyatej-kiegészítő tápszer (1 dl víz + 3 mérőkanál tápszerpor)
Elkészítés:Az elkészített és szobahőmérsékletre lehűtött HA vagy HA2 anyatej-kiegészítő tápszerhez hozzáadjuk a meghámozott, felszeletelt banánt, majd alaposan összeturmixoljuk.
Adható:
Allergiára veszélyeztetett csecsemők számára (ha a családban előfordult már allergiás megbetegedés pl. szénanátha, csalánkiütés, asztma).
Gluténmentes diétában.
A receptekben szereplő HA tápszerek helyettesíthetők speciális tápszerrel pl. nagymértékben hyrolizált tápszerekkel, ha a tejfehérje allergia már kialakult.
Nem adható:Igazolt banánallergia esetén!
Energia: 486 kJ / 116 kcal
Fehérje: 2,3g
Szénhidrát: 18,4g
Zsír: 3,6g
C-vitamin: 11,6mg
Kalcium: 98mg
Vas: 0,92mg

Burgonyapüré (6 hónapos kortól)
Hozzávalók:1 db (≈150g) nagy burgonya 1 dl elkészített HA vagy HA 2 anyatej-kiegészítő tápszer (1 dl víz + 3 mérőkanál tápszerpor) 1 kávéskanál olivaolaj
Elkészítés:A megtisztított kockára vágott burgonyát puhára főzzük, leszűrjük, majd az elkészített és szobahőmérsékletre lehűtött HA vagy HA2 anyatej-kiegészítő tápszerrel és az olajjal simára turmixoljuk.
Adható:
Allergiára veszélyeztetett csecsemők számára (ha a családban előfordult már allergiás megbetegedés pl. szénanátha, csalánkiütés, asztma).
Gluténmentes diétában.
A receptekben szereplő HA tápszerek helyettesíthetők speciális tápszerrel pl. nagymértékben hyrolizált tápszerekkel, ha a tejfehérje allergia már kialakult.
Energia: 924 kJ / 221 kcal
Fehérje: 5,6g
Szénhidrát: 6,3g
Zsír: 5,9g
C-vitamin: 37,6mg
Kalcium: 64,7mg
Vas: 1,3mg

Sárgarépás burgonyapüré (6 hónapos kortól)
Hozzávalók:1 db (≈100g) közepes burgonya 2 db (≈100g) közepes sárgarépa 1 dl elkészített HA vagy HA 2 anyatej-kiegészítő tápszer (1 dl víz + 3 mérőkanál tápszerpor) 1 kávéskanál olivaolaj
Elkészítés:A megtisztított kockára vágott burgonyát és sárgarépát puhára főzzük, leszűrjük, majd az elkészített és szobahőmérsékletre lehűtött HA vagy HA2 anyatej-kiegészítő tápszerrel és az olajjal simára turmixoljuk.
Adható:
Allergiára veszélyeztetett csecsemők számára (ha a családban előfordult már allergiás megbetegedés pl. szénanátha, csalánkiütés, asztma).
Gluténmentes diétában.
A receptekben szereplő HA tápszerek helyettesíthetők speciális tápszerrel pl. nagymértékben hyrolizált tápszerekkel, ha a tejfehérje allergia már kialakult.
Energia: 912 kJ / 218 kcal
Fehérje: 5,5g
Szénhidrát: 35,2g
Zsír: 6,0g
C-vitamin: 30,6mg
Kalcium: 107mg
Vas: 1,4mg

Parajfőzelék (6 hónapos kortól)
Hozzávalók:1 db (≈150g) nagy burgonya 100 g paraj (fagyasztott is lehet) 0,5 dl dupla sűrűségű elkészített HA vagy HA 2 anyatej-kiegészítő tápszer (0,5 dl víz + 3 mérőkanál tápszerpor)
Elkészítés:A megtisztított kockára vágott burgonyát és spenótot, annyi vízben, hogy épp hogy ellepje, puhára főzzük, majd a tápszerrel simára turmixoljuk.
Adható:
Allergiára veszélyeztetett csecsemők számára (ha a családban előfordult már allergiás megbetegedés pl. szénanátha, csalánkiütés, asztma).
Gluténmentes diétában.
A receptekben szereplő HA tápszerek helyettesíthetők speciális tápszerrel pl. nagymértékben hyrolizált tápszerekkel, ha a tejfehérje allergia már kialakult.
Energia: 923 kJ / 221 kca
Fehérje: 5,6g
Szénhidrát: 36,3g
Zsír: 5,9g
C-vitamin: 37,6mg
Kalcium: 64,7mg
Vas: 1,3mg

Gyümölcsmártás (6 hónapos kortól)
Hozzávalók:1 db (≈80g) közepes őszibarack, 1 db (≈60g) közepes alma (a gyümölcsök 100%-os gyümölcspürékkel is helyettesíthetők) 2,5 dl víz 1 adag HA rizspép (160 ml víz + 5 evőkanál HA rizspép)
Elkészítés:A meghámozott és kockára vágott gyümölcsöket kevés vízben puhára főzzük. Elkészítjük a HA rizspépet és az egészet turmixgépben simára turmixoljuk.
Javaslat:
Allergiára veszélyeztetett csecsemők számára (ha a családban előfordult már allergiás megbetegedés pl. szénanátha, csalánkiütés, asztma).
Gluténmentes diétában.
A receptekben szereplő HA tápszerek helyettesíthetők speciális tápszerrel pl. nagymértékben hyrolizált tápszerekkel, ha a tejfehérje allergia már kialakult.
Energia: 935 kJ / 222 kca
Fehérje: 5,8g
Szénhidrát: 38,7g
Zsír: 4,68g
C-vitamin: 24,6mg
Kalcium: 298mg
Vas: 3,04mg

Paradicsomos burgonyafőzelék (6 hónapos kortól)
Hozzávalók:1 db (≈150g) nagy burgonya 2 db (≈160g) közepes paradicsom 0,5 dl dupla sűrűségű elkészített HA vagy HA 2 anyatej-kiegészítő tápszer (0,5 dl víz + 3 mérőkanál tápszerpor) 1 kávéskanál olivaolaj egy csipetnyi majoránna zöldfűszer
Elkészítés:A megtisztított kockára vágott burgonyát kevés vízben puhára főzzük. A paradicsomot meghámozzuk, szitán átpasszírozzuk. A héj és a mag nélküli paradicsomlevet a burgonyához adjuk, majoránnával fűszerezzük és összeforraljuk. Végül az olajjal és a tápszerrel simára turmixoljuk.
Adható:
Allergiára veszélyeztetett csecsemők számára (ha a családban előfordult már allergiás megbetegedés pl. szénanátha, csalánkiütés, asztma).
Gluténmentes diétában.
A receptekben szereplő HA tápszerek helyettesíthetők speciális tápszerrel pl. nagymértékben hyrolizált tápszerekkel, ha a tejfehérje allergia már kialakult.
Energia: 995 kJ / 238 kcal
Fehérje: 7,2g
Szénhidrát: 42,7g
Zsír: 4,2g
C-vitamin: 14,6mg
Kalcium: 87mg
Vas: 1,57mg

Gyümölcskrém (6 hónapos kortól)
Hozzávalók:1/2 db (≈40g) őszibarack vagy 1/2 db (≈40g) banán (a gyümölcsök 100%-os gyümölcspürékkel is helyettesíthetők) 1 adag HA rizspép (6 púpozott evőkanál HA rizspép + 160 ml víz)
Elkészítés:A meghámozott és felszeletelt őszibarackot vagy banánt az elkészített HA rizspéphez adjuk és csomómentesre turmixoljuk. Friss gyümölcs helyett, használhatunk 100%-os gyümölcspürét is.
Javaslat:
Allergiára veszélyeztetett csecsemők számára (ha a családban előfordult már allergiás megbetegedés pl. szénanátha, csalánkiütés, asztma).
Gluténmentes diétában.
A receptekben szereplő HA tápszerek helyettesíthetők speciális tápszerrel pl. nagymértékben hyrolizált tápszerekkel, ha a tejfehérje allergia már kialakult.
Energia: 860 kJ / 206 kcal
Fehérje: 5,4g
Szénhidrát: 35,1g
Zsír: 4,64g
C-vitamin: 21,8mg
Kalcium: 295mg
Vas: 2,8mg

Töltött alma (6 hónapos kortól)
Hozzávalók:1 db (≈150g) közepes alma 3 púpozott evőkanál HA vaníliás gabonapép Kb. 50 ml víz
Elkészítés:A megmosott de nem meghámozott alma magházát kikanalazzuk. Kevés vizet öntünk egy üvegtálba, beleállítjuk az almát és lefedve mikrohullámú sütőben puhára pároljuk (kb. 5 perc 850 Watt-on). Az almát hagyjuk kihűlni és beletöltjük az elkészített HA vaníliás gabonapépet. Csak az alma belső húsos részét és a HA pépet adjuk a babának, az alma héját ne!
Adható:
Allergiára veszélyeztetett csecsemők számára (ha a családban előfordult már allergiás megbetegedés pl. szénanátha, csalánkiütés, asztma).
Gluténmentes diétában.
A receptekben szereplő HA tápszerek helyettesíthetők speciális tápszerrel pl. nagymértékben hyrolizált tápszerekkel, ha a tejfehérje allergia már kialakult.
Energia: 1015 kJ / 240 kcal
Fehérje: 5,8g
Szénhidrát: 42g
Zsír: 5,2g
C-vitamin: 26,5mg
Kalcium: 307mg
Vas: 3,3mg

Nincsenek megjegyzések: