2007. február 2., péntek

Szépségápolás természetesen

Pakolás zsíros bőrre:
1 tojássárgája, 1 teáskanál friss citromlé, 1 teáskanál olívaolaj.
Ezeket összekeverjük, majd felkenjük, és 30 perc múlva lemossuk. A pakolás tisztító hatású.

Korpapakolás:
Kevés mandulakorpát pépesre keverünk egy kis tejjel, ecsettel felvisszük, majd várunk száradásig.

Dinnyepakolás:
A sárgadinnye belsejét átpasszírozzuk, levét zabpehellyel, tejjel összekeverjük, az arcra felkenjük. Frissítő hatású.

Élesztőpakolás:
Az élesztőt langyos tejjel vagy uborkalével összekeverjük, felrakjuk, száradás után ledörzsöljük. Ez a pakolás radíroz is!

Hidratáló pakolás:
1 evőkanál uborkalé, 1 kávéskanál tej vagy tejszín, 1 tojásfehérje habbá verve, benzoe tinktúra.
A keveréket felkenjük, és az arcot meleg kendővel letakarjuk.

Paradicsomos pakolás:
2 érett paradicsomot szitán átpaszírozva, 1 kanál tejszín, 1 kanál zabpehely, bórax.
Ez egy tápláló pakolás idősebb bőrre.

Mézes pakolás:
Méz, tej, élesztő keverékét az arcon hagyjuk 10 percig, majd langyos vízzel lemossuk.
Kisimítja a bőrt.

Pakolás kimerült szemekre:
Reszelt nyers burgonyával borítjuk a szem környékét, tíz percig hagyjuk rajta.

Citromtonik:
Keverjünk össze néhány kanál joghurtot egy kevés citromlével, majd ezzel mossuk le az arcot. A citromlé csökkenti a faggyúmirigyek működését, erősíti a bőr savköpenyét.

Citromradír:
A sóból és citromléből kikevert peeling csodásan frissé varázsolja az arcbőrt.

Citromos-tojásos arcpakolás:
Egy tojás felvert habjához néhány csepp citromlevet és egy kevés reszelt citromhéjat adva kiváló pakolást kapunk, amely tisztítja és simává teszi az arcot, rugalmasítja a szöveteket.

Citromos hajápolás:
Kb. Tíz-tizenöt csepp citromolajat csepegtessünk egy deciliter samponhoz. A legjobb erre a célra az illatmentes gyógyszertári sampon vagy a babasampon. Korpásodásra, zsírosodásra hajlamos, vagy világos színű hajra javasolt.

Citromlé mint kézápoló:
Ha egy citrom kifacsart levével mossuk át a kezünket, finom, bársonyos lesz a bőrünk, és egyúttal az esetleges nemkívánatos foltok is halványodni fognak.

Citromleves hajöblítés:
Selymessé, csillogóvá teszi, a szőke hajat pedig világosítja, ha a fél csésze kamillatea és fél citrom levének elegyével öblítjük át a hajat mosás után. Egyúttal fixálja is a frizurát.

Citromos hajápoló szőkéknek:
Hajmosás után, a balzsamozást követően öblítsük át a hajat fél liter vízzel, amibe egy pici ecetet és egy citrom levét csorgattuk bele. Ragyogó, aranyló színt adhatunk így a szőke hajnak.

Citromos-olajos pakolás térdre és könyökre:
Éjszakára ajánlott elkészíteni. Melegítsünk fel két deci olajat és keverjük el két citrom levével. Itassuk fel gézcsíkokkal, majd helyezzük azokat a száraz bőrfelületre. Tíz percig hagyjuk hatni és csak másnap mossuk le!

Almás maszk
Reszelj le két almát, keverd össze két csepp citromlével. Kend az arcodra 15 percre. A gyümölcssavak ragyogó arcbőrt eredményeznek.

Mogyorós bőrradír
50 g földimogyoróvajat, 25 g tengeri sót, keverj össze 1 ek. tejporral, és 30 ml földimogyoró olajjal. Kend be vele az arcodat, radírozd át vele, majd mosd le vízzel.

Testradír
1 ek cukrot keverd össze 4 ek. mézzel, 2 tk. citromlevet, 1 ek örölt gyömbért és fél tk. fahéjat. Zuhanyozás után kend be a bőrödet, jól radírozd le, majd öblítsd le az egészet.

Körömolaj:
Minden este masszírozzzuk be körmeinket tápláló olajjal.
Otthon készítheto változata:
-7ml ricinusolajat
-3ml szójaolajat
-1 csepp bergamottolajat
keverjünk össze ás egy kis edénykébe tároljuk. 8 hónapig használható fel.

Olajfürdo:
A mandulaolaj ellenállóbbá teszi a körmöt. Hetenként egyszer mártsuk körmeinket langyos mandulaolajjal teli tálkába.

Készítsünk pakolást 2 evokanál almalébol, 2 evokanál virágporból, 2 evokanál mézbol és egy tojássárgájából. Keverjük össze az almalét a virágporral, majd pihentessük 1 órát, szurjük le tüll vagy szita segítségével. Keverjük hozzá a többi alkotórészt, vattával vigyük fel borünkre, majd kiszáradás elott mossuk le. Meg fogjuk látni mennyire táplálja borünket, amely visszanyeri optimális nedvességtartalmát és majd kicsattan az egészségtol.

Táplálja és frissíti a száraz bort, ha 1 db oszibarackot villával pépesítünk, összekeverjük 2-3 evokanál mézzel felvisszük arcunkra, és 15 perc múlva langyos vízzel lemossuk.

Arctisztítás: Keverjünk el élesztot langyos tejjel, vagy uborkalével. Kenjük be vele arcunkat, majd száradás után dörzsöljük le. Táplálja a bort és összehúzza a pórusokat.

Összehúzó hatású, ha citromkarikákat és borsmentalevelet felforralunk egy edényben és törölközo alatt föléhajtjuk arcunkat és 10 percig gozöljük a borünket.

Táplál, zsírtalanít és frissít ha ribizlilét összekeverünk joghurttal, 15 percre felvisszük az arcunkra, majd langyos vízzel lemossuk.

Tápláló pakolást készíthetünk 1 doboz natúr joghurtból és egy pépesített banánból (banán helyett lehet uborka)

Keverjünk össze egy tojássárgáját és egy teáskanál friss citromlét, hagyjuk hatni borünkön 15 percig, majd mossuk le. Csodákat tesz a zsíros borrel.

TERMÉSZETES BORRADíR:
Keverjünk el vízzel mandulareszeléket, vagy búzakorpát, estleg e kettonek a keverékét. Dörzsöljül le ezzel a keverékkel arcunkat, öblítsük le langyos vízzel és meglátjuk milyen sima, bársonyos lesz utána borünk. Eltávolítja az elhalt hámsejteket, és borünk friss oxigénhez jut ismét.Hasonló hatást érhetünk el narancsos vagy uborkás arcvízzel.

TISZTíTÓ PAKOLÁS:
1.Joghurtot keverjünk össze citromlével és ezzel mossuk le esténként az arcunkat, a pórusokat szépen kitisztítja.
2. Egy evokanál citromléhez keverjünk egy evokanál mézet és egy deci írót, vattával vigyük fel az arcra hagyjuk rajta 1 percig, majd langyos vízzel mossuk le.

TISZTíTÓ ÉS REGENERÁLÓ PAKOLÁS:
Reszeljünk le egy közepes almát, majd verjük fel egy tojás fehérjéjét, keverjük össze és kenjük fel arcunkra. Hagyjuk rajta 15 percig, majd langyos vízzel öblítsük le.

HIDRATÁLÓ PAKOLÁS:
1. Keverjünk össze egy tojás sárgáját egy csepp olivaolajjal, 2-3 evokanálnyi algaport és kevés citromlét. Ráncos borrel csodát tesz ez a pakolás, ami 15 percig hagyjunk hatni, majd mossunk le langyos vízzel.
2. Keverjünk össze egy evokanál uborkalét, egy kávéskanál tejszínt vagy tejet, egy tojásfehérjét felverve kenjük fel arcunkat, hagyjuk hatni 15 percig és mossuk le langyos vízzel.

REGENERÁLÓ PAKOLÁS:
Keverjük össze bármilyen idénygyümölcs levét tejföllel ás egy tojás sárgájával. 15 percig hagyjuk hatni, majd langyos vízzel mossuk le.

SZÉPÍTO PAKOLÁS:
Banánt nyomjunk össze villával pépesre, keverjünk hozzá kevés mézet és friss citromlébol néhány cseppet. 15-20 perc után mossuk le langyos vízzel.

SZEMNYUGTATÓ PAKOLÁS:
1. Szinte már klasszikusnak számít ebben a témakörben az uborkával történo pakolás. Akár egyszeruen karikákat helyezzünk a szemünkre, vagy pépesítsük és egy kis vászondarabban tegyük a szemünkre.
2. Reszelt burgonyát tegyünk kis vásondarabba és így helyzzük szemünkre 15 percre
3. Vattát mártsuk meg langyos tejben és ezt tegyük 10 percre a szemünkre
4. Enyhén sós vízbe pislogjunk bele. Kitisztítja és csillogóvá teszi a szemet.

SIMÍTÓ PAKOLÁS:
Túróhoz keverjünk citromlevet és ásványvizet, vigyük fel az arcra vatta segítségével, majd 15 perc múlva mossuk le langyos vízzel.

PUHÍTÓ PAKOLÁS:
Tejszínhabot kenjünk arcunkra, természetesen ne az üzletben kapható "nyomós" tejszínhabot, hanem valódi tejszínbol készítsük el, kenjük fel arcunkra, 15 perc múlva mossuk le langyos vízzel.

TÁPLÁLÓ PAKOLÁS:
Túróhoz keverjünk friss petrezselymet és ezt vigyük fel arcunkra. Javasolt ezt a muveletet teljeses egyedül végezni.;) 15 perc után mossuk le.

AJAKÁPOLÓ BALZSAM:
Egy evokanál mandulaolajat keverjünk össze egy evokanál vazelinnel és egy késhegynyi méhviasszal. Öntsük ezt egy kis edénybe, helyezzük ezt egy nagyobb lábosba, és melegítsük így addig, amíg folyékony nem lesz. Ekkor öntsük ki egy tégelybe és kész is az ajajápoló.

Ha zsíros a hajunk, akkor tegyünk az utolsó öblítovízbe almaecetet. Ez meggátolja a további zsírosodást. Készíthetünk 1 evokanál frissen facsart citromlébol, és 0,5 dl vízbol keveréket, amit a fejtetore öntve be kell masszírozni borünkbe. A masszírozás mindig jót tesz a hajhagymáknak, de nagyon finoman kell csinálni ujjbeggyel úgy, hogy a fejborünk szinte meg se mozduljon. A samponokban lévo színezo és illatosító anyagok is eloidézhetnek zsírosodást. Van egy természetes anyag, amely oldja a zsírt, viszont nem irritál, ez a tojássárgája. Dörzsöljünk egy vagy két tojássárgáját a hajunkba, legfoképpen a tövéhez, hagyjuk rajta 15 percet, majd mossuk le meleg vízzel. A második mosást végezzük higított samponnal.

Száraz hajra melegítsünk fél csésze olivaolajat, és ezt masszírozzuk a hajba, kössünk a fejünkre muanyag sapkát, és tekerjünk rá meleg törülközot. 30 perc után mossuk le samponnal. Csodát tesz a száraz hajjal, ha 0,5 dl melegvízbe 3 evokanál mézet keverünk, és a vizes hajba dörzsöljük. 20 perc után mossuk le. A méz kicsit világosítja a hajat.

Ha a hajunk gubancos, lestrapált, akkor 1 marék zsályára, vagy csalánra öntsünk 1 bögre forró vizet, hagyjuk állni 15 percig, majd lehutve többször öblítsünk vele.

Szép fényt ad a hajnak, ha 1-1 kanállal zsályából, zsurlóból, rozmaringból, 1 l forró vízbol teát keverünk. 10 percig állni hagyjuk, és leöblítjük vele hajunkat. Ezután már nem kell tiszta vízzel leöblíteni.

OLÍVAOLAJ
Nyakfeszesítő:

Olívaolaj és méz keverékéhez adjunk néhány csepp citromlevet, majd a masszát, pakolásként tegyük fel a nyakunkra, fél óra elteltével mossuk le langyos vízzel.

Bőrtápláló, regeneráló:
Turmixoljunk össze avokádót, szezámmagot és biosaláta leveleket olívaolajjal és pár csepp citromlével. Kenjük a bőrünkre, fedjük le fóliával, és hagyjuk hatni 20-30 percig.

Frissítő:
Joghurt, olívaolaj és sárgarépa keverékéből készített pakolással üdévé, kellemes tapintásúvá varázsolja a bőrt. Mivel a sárgarépa bőrelszíneződést okozhat, csak 5 percig hagyd hatni.

Száraz bőrre:
Adjunk a fürdővízhez 5-10 csepp olívaolajat. Fürdés után kenjük be a testünket extraszűz olívaolaj (500 ml), mandulaolaj (200 ml), rozmaringvirág olaj (50ml), búzacsíra olaj (50ml) és levendulaolaj (5 csepp) keverékével. Sokat segít, ha testápolónkat is feldúsítjuk néhány csepp olívaolajjal, és a bőrödbe masszírozzuk.

Zsíros bőrre:
Egy tojás sárgáját keverjünk össze egy evőkanál olívaolajjal. Adjunk hozzá egy teáskanálnyi frissen facsart citromlevet, majd kenjük fel az érintett bőrterületre, és fél óra múlva mossuk le. Tisztító hatását akkor is kifejti, ha a pórusok hajlamosak az eldugulásra, mert az olívaolajban található esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a pórusoknak sokkal kevesebb zsírt kell kiválasztaniuk, így könnyebbé válik a tisztulás.

Érdes könyékre:
Hetente háromszor, fürdés után olívaolajjal átitatott vattapamaccsal dörzsöld be könyöködet.

Bőrradírnak:
Az elhalt felső hámréteg eltávolítására alkalmas az olajos-sós bőrradír. Két csésze tengeri sót keverjünk össze egy csésze olívaolajjal és két evőkanál vízzel. Fürdés után kend be vele a tested, majd körkörös mozdulatokkal masszírozd bőrödbe. Végül langyos, bő vízzel öblítsd le. Egészségessé és bársonyossá varázsolja a bőrt.

Az olívaolaj kiváló szájfertőtlenítő és tisztító, amely a száj nyálkahártyájáról és a fogínyről eltünteti a lerakódásokat. A reggeli fogmosás előtt vegyünk be egy teáskanálnyi olívaolajat, és néhány percig forgassuk a szánkban, öblögessünk vele.

Kéz- és lábápolás

Körömerősítő:
Miután körmeinket egy félbe vágott citrommal alaposan megtisztítottuk, áztassuk be 5-10 percre langyos olívaolajba. Naponta ismétlendő praktika, de csodát tesz a száraz, töredező körömmel.

Száraz kézre:
Melegítsünk fel két evőkanál olívaolajat, keverjünk hozzá egy tojás sárgáját és néhány csepp citromlevet, majd áztassuk benne a kezünket 15 percig. Ezután húzzunk pamutkesztyűt, legalább 20 percig hagyjuk magunkon, végül mossunk kezet, langyos vízzel.

Érdes, berepedezett lábra:
Két evőkanál tengeri só és egy evőkanál olívaolaj keverékéhez adjunk két csepp rozmaringolajat. Lefekvés előtt masszírozzuk bőrödbe a lábujjaktól felfelé haladva. A hatás fokozható, ha éjszakára zoknit húzunk.

Lábfrissítő:
A fáradt lábakat felfrissíti, ha olíva- és mandulaolaj 1:1 arányú keverékével átmasszírozzuk. Ugyancsak frissítő hatású, ha egy deci olívaolaj, 30csepp nadálytőtinktúra és 5 csepp levendulaolaj keverékével naponta bekenjük.

Hajápolás

Száraz, töredezett és fénytelen hajra:
Pótolja a haj elveszett víztartalmát, és növeli az ellenálló-képességét, ha a hajszálakat hajmosás előtt felmelegített olívaolajjal átkenjük, fóliát és törölközőt teszünk rá, majd éjszakára, de legalább 30 percig melegen tartjuk. Kiválóan regenerál egy-két hetente a mézes, olívaolajos tojáspakolás (2 teáskanál méz, 3-4 evőkanál olívaolaj, 2 tojás keveréke).

Természetes ápolóbalzsam:
Az igénybevett hajat felfrissíti, erőssé és csillogóvá varázsolja, ha egy evőkanál olívaolaj, két evőkanál frissen facsart citromlé, egy deci sör és egy tojásfehérje keverékét hajmosás előtt alaposan fejbőrbe és hajadba masszírozzuk, majd néhány perc után leöblítjük.

Hajhullásra:
Egy evőkanál olívaolajba keverjünk egy csepp kakukkfűolajat, egy csepp zsályaolajat és két csepp rozmaringolajat, majd hajmosás előtt masszírozzuk a fejbőrbe. Ugyancsak segít, ha egy kávéskanál olívaolajba 3 csepp levendulaolajat cseppentünk, és ezzel ezt masszírozzuk be.


A receptekben megadott mennyiségek átszámítása:
mokkáskanál = 1 ml
teáskanál = 5 ml
evőkanál = 15 ml
negyed csésze = 60 ml
egyharmad csésze = 80 ml
fél csésze = 125 ml
egy csésze = 250 ml

Szemápolás

Szemtisztító és frissítő kezelés
A szemnek a meleg, enyhés sós vízfürdő a legmegnyugtatóbb. Két csészényi meleg vízben oldj fel egy evőkanál sót. Miután kissé lehült, a sós lébe mártott vattadarabbal borogasd a szemhéjadat. Pislogással engedd, hogy a szemedbe jusson a víz. Nem csíp.

Szemnyugtató borogatás
Két réteg pamut vagy lenvászon közé tégy nyers, reszelt burgonyát. Helyezd a csomagocskát a szemedre. Feküdj le, és így pihenj 15 percig.

Szempilla kondícionáló
Szempilládat időnként ecseteld be olívaolajjal.

Ajak, fogak és íny

Ajkaidat puhán tartja és megóvja a mandulaolaj.

Ínyápoló, szájöblögető
Minden évszakban ropogtass nyers zöldésgeket, ez jót tesz az egészségednek és a fogínyednek is.
Készíts szájöblítőt fél teáskanálnyi sóból és fél liter vízből. Ha kétszer ilyen tömény oldatot készítesz, azzal enyhítheted a fogászati beavatkozás utáni ínyfájdalmat. (Torokfájdalomra is kitűnő!)

Fogpaszta
Két púpozott kiskanál szódabikarbónából és egy kiskanál citromléből vagy vízből készíts sima pépet. Ezzel mosd meg a fogad, utána hideg vízzel öblögesd. Gyönyörű szép fehér színt ad a fogaknak. Ha egy csepp fodormentaolajat keversz bele, finomabb lesz.

Fogpor
Teáscsészében vagy mozsárban zúzz porrá egy késhegynyi mentolt és fél teáskanálnyi szappanreszeléket. Keverd el három teáskanálnyi finom krétaporral és egy teáskanálnyi szorbittal. A kész fogport töltsd tiszta, száraz befőttes üvegbe. Fogmosáskor szórj belőle egy keveset a nedves fogkefére és egyenletesen dörzsöld el a fogaidon. A szappanreszeléket el is hagyhatod belőle, ha zavar az utóíze.

Fejbőr, haj

Tápláló tojássampon
Egy csésze kézmeleg vízbe lassan keverj bele egy tojássárgáját. A keveréket hajmosáskor jó alaposan dörzsöld be a fejbőrödbe. Ugyanúgy kell öblíteni és szárítani, mint sampon után.

Tojás-citrom sampon
Egy citrom levét keverd össze egy tojássárgájával, és használd a fenti módon. Természetes fényt ad a hajadnak.

Száraz hajra
Hajmosás után az utolsó öblítővízbe tégy két teáskanálnyi joghurtot, és ezzel öblítsd a hajad. Segíthet az is, ha a még nedves fejbőrbe egy evőkanálnyi majonézt dörzsölsz. Egy órán át hagyd állni, kevés samponnal moss fejet újra, és öblítsd jól le.

Hajvíz
Az utolsó öblítőbe kevert ecet (barna hajúaknak) vagy citromlé (szőkéknek) csillogóvá teszi a hajat. A citromos öblítés a nagyon zsíros fejbőrnek is jót tesz.
Tégy egy kancsóba púpozott evőkanálnyi rozmaringlevelet, és öntsd le 3 deciliter forrásban lévő vízzel. 15 percet hagyd ázni, aztán szűrd le, és kész az öblítő. E recept szerint bármely más gyógynövényből készíthetsz öblítőt. A kakukkfű, a levendula illatosít és táplál. A szőkéknek a kamilla, a barnáknak a zsálya teszi fényessé és illatossá a haját.

Korpás hajra
A korpásodás egyik oka lehet a B-vitamin hiány, de gyakran okoz korpásodást az állandó stressz is. Ez esetben a relaxáció sokkal hatékonyabb, mint a sampon.
Ha fejmosás előtt egy maroknyi szódabikarbónát dörzsölsz száraz fejbőrödbe, megszabadulsz a korpától. Utána mosd meg a hajad gyógysamponnal, végül használj gyógynövényes öblítőt. Próbáld ki a rozmaring, a kakukkfű vagy a zsálya öblítőt.

Hajrögzítő permet
Két citromot szeletelj fel és fél liter vízben elkeverve lassan főzd puhára. Amikor kihűlt, szűrd le. A levet töltsd levegőpumpás szórófejes flakonba, és felhasználásig tartsd hűtőszekrényben. Ha szobahőmérsékeleten tartod, egy kupica vodkát keverj bele tartósítónak. Ha túl ragadósnak találod, hígítsd egy kis vízzel.

Arcszépítés

Borogatások
Borogatáshoz 5 evőkanál gyógynövényt (szükség szerint például bodzát, levendulát, rozmaringot) 2 csésze vízzel forrázz le. Hagyd kihűlni, muszlinhálón vagy papírszalvétával bélelt szűrőn szűrd le, úgy használd.
Zsírhiányos bőrt 1:1 arányban teának megfőzött és leszűrt cserszömörcével, apróbojtorjánnal, martilapuval, rozmaringgal, zsályával és kamillával borogass. A főzetet azonos térfogatú kaolinnal vagy talkummal (hintőporral) összekeverve bőrtápláló krémet kapsz.
Vízhiányos arcbőr ránctalanító és frissítő hatású borogatása 2 rész zsálya, 1-1 rész levendula, kakukkfű, menta, pemetefű, szagos müge, akácvirág keverékének forrázatából készül. Önmagában vagy kozmetikai zselével keverve arcmaszkként is alkalmazhatod.

Arcmaszkok
Egy tojássárgáját verj fel egy evőkanál olivaolajjal. A keveréket simítsd az arcodra, 20 perc múlva meleg vízzel mosd le. Az arcodat paskolgatva szárítsd meg.
Simíts joghurtot az arcodra és 15 percig hagyd rajta. Meleg vízzel öblítsd le.
Fél csésze zabpehelylisztet, öt evőkanál vizet és egy evőkanálnyi mézet keverj pasztává. Tedd az arcodra, hagyd rászáradni, majd meleg vízzel öblítsd le.
Két evőkanálnyi citromlét, egy tojássárgáját és egy teáskanál mézet keverj addig, amíg az elegy be nem sűrűsödik. Az arcodon hagyd megszáradni, majd hideg vízzel mosd le.
Aknés bőrre készíts teát egy-egy rész kakukkfűből, levendulából, kamillából, hársfavirából, papsajtlevélből, fehérmályva gyökérből, martilapu levélből. 3-4 kanálnyi teához ugyanannyi (gyógyszertári) kalcium-karbonátot végy, keverd péppé, és kend a bőrfelületre. Gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatású.

Gyógynövény-, gyümölcs- és zöldségpakolások
Pakoláshoz 1 csésze vízzel 2 evőkanál gyógynövényből készíts teát. Ha kihűlt, leszűrheted és semleges krémalapba keverheted. A célnak megfelelő gyümölcsöt passzírozd szét, tedd az arcodra a pépet, 15-20 percig hagyd rajta, majd meleg vízzel mosd le. A citrom szárító, összehúzó hatású, olajos bőrre ajánljuk. A banán nyugtat és lágyít; a paradicsom és az uborka tisztít.
Préseld ki gyümölcscentrifugán negyed kilogramm tisztított, darabolt sárgarépa levét. Keverd el agy teáskanál mézzel, egy tojássárgájával és kevés citromlével. A répapakolást legalább három héten át naponta használd száraz, érzékeny bőröd ápolására.

Lemosó
A tej kitűnő bőrlemosó. Vattapamacsra tégy egy keveset és kend be vele a bőröd.
Mélytisztító olajos, zsíros bőrűeknek
Egy evőkanál gyógynövényt tégy egy széles tálba, önts rá forró vizet és hajolj a gőze fölé, miközben a fejedet letakarod egy törülközővel. Ha a bőrödet frissíteni szeretnéd, mentát válassz. Ha gyulladást csökkentenél, kamillát. A citrom héja vagy leve összehúzó, hűtő hatást ad a gőznek.
Az olajos, zsíros bőrt igen alaposan tisztítja a petrezselyem-méz keverék. 10 dekagramm petrezselyemzöldet alaposan moss meg, és apróra vágd fel. Mozsárban zúzd, amíg nedvessé nem válik. Tégy hozzá két teáskanál vastagon folyó, de nem kikristályosodott mézet. Alaposan keverd össze. Csavaros üvegbe töltve a hűtőben sokáig eltarthatod. Amikor szükséges, tégy belőle az arcodra. 20-30 percigm hagyd hatni, majd szivaccsal és meleg vízzel mosd le.

Leégésre
A leégett bőrterületet kend be hűtőből kivett natúr joghurttal. Ha kissé megnyugodott a bőröd, langyos vízzel öblítsd le a joghurtot.
Simíts szét a bőrödön egy kis hígított ecetet, enyhülnek fájdalmaid.
Segít a nyers uborkapakolás is. Krémet is készíthetsz belőle, ha az uborkát meghámozod, átpasszírozod és kevés tejjel vegyíted.

Kézápolás

A szennyeződés gyorsabban lejön a kezedről, ha a kézmosó vízbe egy evőkanál cukrot is teszel.
A citromlé vagy kifacsart citrom héja a körmeidet és az ujjaidat is megtisztítja.
Zabszappan
Bevált szappanhelyettesítő a zabpehelyliszt. Végy egy kanálnyit a kezedbe, és vízzel készíts pasztát belőle. Úgy mosakodhatsz vele, mintha szappan lenne.

Citromos kézmosó
10 dekagramm kenőszappant és 1 teáskanál lanolint fakanállal keverj össze. Önts hozzá 5 teáskanál desztillált vizet és 2 mokkáskanál glicerint. Állandó keverés közben önts bele 30 gramm finom fűrészport és 50 gramm finom szemcséjű, tiszta homokot. Tegyél hozzá 1 mokkáskanál citromolajat, jól keverd meg, és töltsd tiszta tégelybe. Egy hónapig eltartható. Alkalmas a kerti munkáktól elszennyeződött kéz tisztítására.

Kamillás kézmosó kenőcs
Forralj fel 3 evőkanálnyi desztillált vizet, majd forrázz le vele 1 teáskanálnyi szárított kamillavirágot. 10 perc állás után szűrd le a folyadékot. Egy tálkában tegyél meleg vízfürdő fölé 3 gramm avokádóolajat, 8 gramm kakaóvajat, 1 mokkáskanál zsályaolajat és 2 mokkáskanál szójaolajat, hogy egyenletesen összeolvadjanak. Az olvadékot öntsd a kamillaszűrlethez, és addig keverd géppel, míg ki nem hűl. Ezután adj hozzá 3 mokkáskanálnyi glicerint, 35 gramm finomra porított mezei zsúrlót és 10 dekagramm kenőszappant, majd az elegyet újból keverd meg. Tiszta tégelyben egy hónapig eltartható. Igen erős szennyeződéseket is eltávolít. A kamillának köszönhetően a legérzékenyebb bőrt is kíméletesen tisztítja.
Kézápolók

Virágmézet, glicerint és citromlevet 1:1 arányban keverj össze. A krémet hűtve hosszabb ideig eltarthatod.
Ha pár csepp glicerinnel bedörgölöd a kezed, vékony védőréteg alakul ki a bőrödön.
Néhány csepp olíva- vagy mandulaolaj puhává és simává teszi a kezed bőrét. Ha kézbőröd igen durva és száraz, akkor egy kis sót is tégy az olajhoz. Dörzsöld be finoman, majd moss kezet tiszta szappannal és meleg vízzel. Ez a keverék bőrkeményedésre is jó.

Kézvédők
Érett paradicsom levéből, glicerinből és citromléből készíts 1:1 arányú keveréket. Ezt dolgozd be a kezed bőrébe, majd langyos vízzel öblítsd le.
Méz, citromlé, glicerin és olívaolaj azonos mennyiségeit keverd össze, és töltsd lezárt csavaros üvegbe. Használata után öblítsd le a kezedet langyos vízzel.

Lábápolás
Izzadó lábra 10 dekagramm gyógynövényt - cserszömörce-levelet, diólevelet, kamillát -főzz fel egy liter vízben, várd meg, amíg kihűl, szűrd le, úgy öntsd bele a lábáztató vízbe.

Frissító és felújító lábfürdő
Egy marék friss vagy három evőkanál szárított kakukkfüvet és egy evőkanál tengeri sót tégy egy tálba. Annyi forró vizet önts rá, hogy lábfejedet ellepje. Amikor éppen kellemes melegre hűlt, áztathatod a lábad.

Nyugtató lábfürdő
2-3 liter meleg vízben oldj fel egy csésze szódabikarbónát, ezzel mosd a lábad.

Duzzadt lábra
Vágj félbe egy paradicsomot, és körkörös mozdulatokkal dörzsöld be a levét a lábadba. A megszáradt pépet egy éjszakán át hagyd rajta, reggelre leapad a daganat.

Izomlazító
Az erős izomfájdalmakat enyhíti a bőrbe dörzsölt rozmaringolaj. Lehűti és fellazítja a görcsös izmokat. A levendula- és a majorannaolaj szintén jó a merev izmokra és a reumatikus fájdalmakra. Ha a fájdalom nem múlik, borogasd be a lábad.

Borogatás fájó lábra
Mindig a fájdalom megszabta gyógynövényt válaszd. Az izomfájdalmakat majorannás, levendulás, rozmaringos borogatás csillapítja. Reumatikus fájdalmakra majorannából és levendulából készítsd a borogatást. Az összeaprított vagy passzírozott gyógynövényt finom pamutvászonba, muszlinba csomagolva 10 percre tedd forró vízzel telt tálba, majd csavard ki, és helyezd a fájó testrészre. Száraz pamutkendővel kösd át, és hagyd hatni, míg kihűl.

Fürdők

Gyógyító fürdőhöz 50 dekagramm gyógynövényt 1 liter vízben főzz fel. Kihűlve szűrd le, és öntsd a fürdővízbe. Vászon fürdőzsákocskákba is teheted.

Zabliszt fürdő
Tégy zabpehelylisztet egy régi pamutzokniba, és amíg a fürdővíz folyik, áztasd bele a vízbe. A kioldódó anyagoktisztává, selymessé, simává teszik bőrödet. A testedet is dörgöld végig a zabzsákkal a jobb tisztítóhatás végett.

Illatos fürdő
Szárított, illatos gyógynövényeket, például levendula virágját, rózsa szirmát kösd egy finom muszlinhálóba, és áztasd a fürdővízbe.
A fürdővízbe pár csepp illóolajat is tehetsz (eukaliptusz megfázás enyhítésére, levendulát az immunrendszer serkentésére). Jobban eloszlik, ha előbb összekevered pár csepp tejjel, tejszínnel vagy kevéske mézzel.

Olajfürdő
Tegyél a forró vízbe pár csepp olíva-, mandula- vagy más növényi olajat. A száraz vagy napégette bőrnek igen jót tesz.

Sófürdő
Ha egy maroknyi sót szórsz a vízbe, tisztító és frissítő hatású fürdőt vehetsz.

Tejfürdő
Önts egy liter tejet a vízbe, ebben mártózz meg: puhítja, leégéskor nyugtatja a bőrt.

Az illatos bőr

A levegőpumpás, újratölthető szóróflakont magad készítette dezodorral is megtöltheted. 2 deciliter vízbe tégy 3-4 csepp illóolajat, és a folyadékot alaposan rázd össze.

Illatos hintőpor
Szitált zabpehelylisztet keverj össze őrölt gyógynövénnyel vagy illatos, porított virágszirmokkal.
Szódabikarbóna mint hintőpor
A szódabikarbóna kitűnő izzadásgátló. Fürdés után még nyirkos bőrödet egykis pamutdarabra tett szódabikarbónával töröld át

Nincsenek megjegyzések: