2007. február 14., szerda

Kilenc mentőötlet végszükség esetére

1.Ha a liba nem sül elég ropogósra

A sütési idő letelte előtt 10 perccel kenjük be a bõrét sörrel, majd a sütőt ismét állítsuk magas hőfokra, vagy egyszerűen locsoljunk a libára egy pohárka konyakot. Ne aggódjunk: a szesz elpárolog, és nem befolyásolja a libasült ízét.

2.Ha elfelejtettük behűteni a bort

Ha nincs palackhűtő a háznál, megteszi egy vödör is. Töltsük meg hideg vízzel, szórjuk bele jégkockákat, majd állítsuk bele a palackot. Így tízszer olyan gyorsan lehűl a bort, mint a hűtőszekrényben.

3.Ha szétesett a burgonyagombóc

Szűrőkanállal vegyük ki a gombócokat a fazékból, tegyük több réteg konyhai törlőpapír közé, s nyomjuk ki belőlük a vizet. A masszából formáljunk újra gombócokat, és főzzük tovább.

4.Ha a hollandi mártás összefutott

Valószínűleg túlságosan felmelegítettük. Gyorssegély: adjuk hozzá néhány jégkockát, majd erőteljesen kevergessük, hogy a mártás megint lehűljön. Így ismét szép sima lesz.

5.Ha odaégett a sós vízben főtt burgonya

Tegyük át másik lábosba, és friss, sós vízben forraljuk rövid ideig. Az égett íz így garantáltan eltűnik.

6.Ha a mazsola megkeményedett

Áztassuk kb. 1 órát citromlében, és újra megpuhul.

7.Ha csomóssá vált a feloldott zselatin

Még egyszer hevítsük fel a zselatinos masszát, majd a szokásos módon használjuk fel.

8.Ha túl hideg lett a torta krémje

Keverjük bele kevés feloldódott, majd lehűtött zselatint, vagy sűrítsük be néhány evőkanál jó keményre felvert tejszínhabbal.

9.Ha a rántott hal belül nyers maradt

Tegyük grillsütőbe vagy grilles mikrosütő rövid, de legerősebb programjára.

Nincsenek megjegyzések: