2007. február 14., szerda

A konyha nyolc titka

1.Miért barnul meg a félbevágott alma?

A vágás során sejtek, molekulák sérülnek meg. A levegővel való érintkezés miatt barnás színanyag keletkezik. Ha citromlevet csepegtet a gyümölcsre, a tömény C-vitamin segítségével a folyamat lelassul.

2.Miért marad meg olyan jól a fóliában párolt étel ízé?

Az aromaanyagok érzékenyek a hőre. Ha viszont fóliában párolja az ennivalót, akkor nem megy veszendőbe a víz. A lé (ami nyitott edényből elpárolog) az aromával együtt benne marad a húsban.

3.Mitől lesz ropogós a sült?

A hús rostjaiban cukortartalmú fehérjék is találhatók. Ezek a cukormolekulák a sütőben karamellé alakulnak, így a hús felszínén ropogós, barnás kéreg képződik.

4.Miért fut ki a tej?

A hőtől egybeolvadnak a tej zsírrészecskéi, és a felszínen vékony bõrréteget hoznak létre. Az edény alján levő vízgőz megemeli ezt a bõrt - és máris kész a baj.

5.Tükörtojás-készítés közben miért csak a tojás sárgáját szabad megsózni?

A só elvonja a vizet a fehérjéből, és megkeményíti. Só nélkül viszont továbbra is lágy marad, mert magasabb hőmérséketlen sűrűsödik össze, mint a sárgája.

6.Miért kell meggyúrni a tésztát?

Mert gyúrás során a liszt részecskét elkülönülnek egymástól, és szinten úsznak a tésztában (akár az algák a vízben) Segítségükkel a massza rugalmas lesz, sütés után pedig kellemesen laza szerkezetű.

7.Miért szabad az öntetet csak közvetlenül fogyasztás előtt a salátára tenni?

A saláta (és különösen a leveles saláta) felülete nagyon érzékeny. Készítés közben megsérült, és a hajszálvékony repedéseken át a víz és az ecet befolyik a saláta belsejébe - kiszorítva onnan a levegőt. A levél fénye hamarosan megtörik, és elveszíti friss, zöld színét.

8.Miért kell sok olajat tenni a fritőzbe?

Mert a sütnivaló a kevés zsiradékot gyorsan lehűti. Nem alakul ki a ropogós kéreg. A hús-, illetve zöldségdarabok teleszívják magukat zsírral, és ragacsossá válnak. Ha viszont forró a bőséges olaj, jól átsül minden, az étel belseje száraz és zsírszegény marad.

Nincsenek megjegyzések: