2007. február 14., szerda

Sűrítési eljárások

Az ún. ”sűrítési eljárások” - azaz a rántás vagy a habarás - sok háziasszonynak okoznak fejtörést. Pedig nincs benne semmi ördöngösség, valójában nagyon egyszerű dolgokról van szó. Nézzük szépen sorjában...

Rántás

Valamilyen zsiradékot (vaj, olaj, zsír) felolvasztunk és abban lisztet keverünk el. Lassú tűzön a kellő színig (lásd lent) pirítjuk, állandó keverés mellett. Bármilyen anyagot keverünk a rántáshoz, mindig a tűzről levéve tegyük, mert pl. a fűszerpaprika megég és keserű lesz. Meleg rántást mindig hideg, hideg rántást mindig forró folyadékkal engedjünk fel és gyorsan keverjük csomómentesre.

• Világos rántás
A felolvasztott zsiradékban a lisztet fehér habzásig hevítjük. Általában világos mártások, krémlevesek sűrítésére használjuk, de alapját képezheti egy-két mártásnak is.
• Zsemlyeszínű rántás
A lisztet a felolvasztott zsiradékban egy közepesen megsült zsemlye színéhez hasonlóra pirítjuk. Általában zöldséglevesek sűrítésére használjuk.
• Magyaros rántás
A felolvasztott zsiradékban finomra vágott vöröshagymát fonnyasztunk (ne pirítsuk meg, mert mire a liszt is megpirul, a hagyma megég!), hozzáadjuk a lisztet és együtt világos barnára pirítjuk. Az étel jellegétől függően adhatunk hozzá zúzott fokhagymát, őrölt köménymagot. A fűszerpaprikáról fentebb volt szó. Magyaros levesekhez (pl. bableves csülökkel) és főzelékekhez használjuk.

Leszórás

A párolás végén a húsokat (becsináltak) és a főzelékeket (zöldborsó, sárgarépa) sűrítjük ezzel az eljárással. Az előbbi anyagokat a leszórás előtt zsírjára (levére) lesütünk, és a liszttel meghintünk. Kevergetve 1-2 percig pirítjuk, majd kevés vízzel vagy tejjel felengedjük (zöldborsó-, sárgarépa-, karalábéfőzelék, gombamártás), majd 3-4 percig még forraljuk. A zöldség- és a ragulevest a leszórás után csontlével engedjük fel.

Habarás

Lényege, hogy a lisztet valamilyen tejtermékkel (tejföl, tejszín) csomómentesre keverünk és ezzel sűrítjük az ételt.

Nincsenek megjegyzések: